loading
Ga naar inhoud
Mikky Vrolijk
Verberg

Minister nodigt banken uit gebruik te maken van garantieregelingen EZ

vraag

Minister Van der Hoeven en de banken hebben vandaag met elkaar gesproken over de kredietverlening aan bedrijven. Gezonde bedrijven moeten in staat blijven om investeringen te financieren. Daarbij is ook gesproken over mogelijke specifieke problemen die gepaard gaan met investeringen in duurzame energie. De minister heeft de banken uitgenodigd om gebruik te maken van de 2,4 miljard euro aan garantieregelingen van EZ. Het gaat dan om onder andere de regeling garantie ondernemingsfinanciering (GO) en de garantieregeling voor het mkb (BBMKB). De banken hebben de intentie uitgesproken waar nodig gebruik te maken van de garantieregelingen.

 

De regeling ‘Garantie Ondernemingsfinanciering’, die vorige week gepubliceerd is, is bedoeld voor kredieten tot maximaal 50 miljoen euro per onderneming. De totale beschikbare garantie is 1,5 miljard euro. Aangezien de overheid voor 50 procent garant staat, kan er dus in totaal voor 3 miljard aan kredieten worden verleend. Deze regeling heeft een looptijd van (voorlopig) een jaar.

 

Naast de ‘Garantie Ondernemingsfinanciering’ is er ook nog de garantieregeling voor het mkb (BBMKB). Deze regeling was in oktober 2008 de eerste maatregel die minister Van der Hoeven heeft getroffen voor starters en het midden en kleinbedrijf tot 250 werknemers. Ongeveer 800 keer is hiervan nu gebruik gemaakt (waarvan 127 keer op basis van de ‘nieuwe’ criteria). Het beschikbare budget is 745 miljoen euro.

 

Naast de bovengenoemde regelingen biedt EZ ook nog de Groeifaciliteit aan. Dit is een garantieregeling voor financiers die risicokapitaal verstrekken aan bedrijven uit het mkb. Daarbij kan het zowel gaan om aandelen verstrekt door participatiemaatschappijen als om achtergestelde leningen verstrekt door banken. Hiervoor is 119 miljoen euro beschikbaar.

 

Meer informatie over de verschillende reglingen:

www.senternovem.nl/garantieondernemingsfinanciering

www.senternovem.nl/bbmkb

www.senternovem.nl/groeifaciliteit

 


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik denk dat het MKB er gebaat bij zou zijn als de overheid borgstellingen voor rekening couranten eenvoudig zou kunnen verlenen.Dat zou bijvoorbeeld een startende handelsonderneming die voorraden moet voorfinancieren enorm helpen!

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 0 leden online en 28 gasten

  Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké