• 0

Body art studio opzetten, tips gevraagd mbt ondernemingsplan.

Hallo lezers,

 

Vandaag op deze site terecht gekomen en aantal forums doorgelezen en kan wel concluderen dat hier heel wat mensen zitten die weten waar ze mee bezig zijn en goed opgeleid zijn.

 

Enigzins ook een beetje intimiderend aangezien ik maar een simpele jongen ben met slechts een mavo.

 

Het enige waar ik verstand van heb zijn tattoos, piercings en lifecasting, privé ontvang ik al een selectief groepje maar om een grotere groep te bereiken en meer klanten te ontvangen wil ik dus mijn eigen studio openen.

 

In mijn hoofd weet ik precies hoe een studio volgens de GGD richtlijnen ingericht moet worden, wat ik daarvoor nodig heb aan materialen en inboedel en wat dat gaat kosten.

 

Ik weet de GGD richtlijnen, ik weet wat er ongeveer maandelijks besteld moet worden en wat ik totaal ongeveer nodig heb om te starten.

 

Maar daar houdt het bij op, ik las dat je ergens in je plan moet opnemen wat je denkt te gaan verdienen maar dit is erg moeilijk te voorspellen.

 

Bijvoorbeeld een prijs van een tattoeage wordt bepaaldt naar aanleiding van de grootte, detail en tijd dat erin zal zitten. Voor het piercen en lifecasten zijn wel vaste prijzen maar ik zou niet weten hoe ik hier een inschatting van zou moeten maken.

 

Ik vind het heel moeilijk en hoop wat feedback te ontvangen hier.

 

Alvast bedankt.

 

Kai

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

12 antwoorden op deze vraag

 • 0

Hallo Kai,

 

Ga eens kijken bij een concurrent van je in een vergelijkbaar marktgebied op diverse willekeurige dagen, hoeveel klanten per dag, tarieven die worden gehanteerd, etc., dan moet je een redelijke inschatting kunnen maken wat mogelijk is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij dat dan ook haalt, maar een 'richtlijn' heb je wel. Vraag ook eens bij http://www.tattoobond-nbt.nl/index1.htm

 

Succes.

 

Link naar reactie
 • 0

Ik heb zelf al in een studio gewerkt maar dan nog is het moeilijk te zeggen.

 

De studio waar ik werkte bevindt zich in een drukke winkel straat in Den Haag, A-locatie en ik denk niet dat ik zo'n locatie voor een degelijke prijs kan bemachtigen.

 

De tattoo bond is niet zo heel veel bijzonders, nog geen 1/10e van de shops in Nederland is daar bij aangesloten en het clubje bestaat meer uit studio's die elkaar allemaal goed kennen.

 

Buiten dat verstrekken ze alleen info aan gevestigde studio's met een ggd vergunning.

 

Misschien is het verstandiger als ik het plan door een iemand laat opstellen die er ervaren in is.

Link naar reactie
 • 0

Ik ken veel shops en een handjevol artiesten persoonlijk, het probleem is dat het nogal een gesloten wereldje is dus niet veel mensen praten zeg maar.

 

Wat ik precies wil weten, wel, ik heb zowizo geen verstand van een ondernemingsplan, zijn al die plannen hetzelfde, wat is essentieel om in een plan te zetten.

 

Ik wil uiteindelijk proberen een microfinanciering te krijgen want dat is wat ik zover gelezen heb de enige optie als je bkr geregistreerd staat en om een goede kans te maken wil ik gewoon zeker van zijn dat ik een plan heb wat er gewoon overtuigend uitziet en nog beter als het er net iets overtuigender eruit ziet als de rest.

 

I.ig bedankt voor de aandacht zo ver, ik duik me bedje in, morgen weer een nieuwe dag.

 

Een goede nachtrust toegewenst vast aan allen die dit lezen.

Link naar reactie
 • 0

;D

 

Ik heb alleen geen plan om het in Den Haag te starten, het liefst zou ik in me eigen stad beginnen maar net als Den Haag, er zijn al teveel shops hier.

 

Zat zelf aan Zoetermeer te denken maar bedankt voor de moeite :)

Link naar reactie
 • 0

Wat verdien je nu en hoeveel tijd ben je er aan kwijt?

Omdat je eigenlijk al begonnen bent heb je natuurlijk al een klein beetje inzicht wat het zou kunnen worden. Krijg je regelmatig nieuwe klanten? Welk deel van je huidige vaste klanten gaat weer terugkomen? Komen zij bij je vanwege de prijs, kwaliteit of vinden ze je gewoon een aardige kerel?

 

Wat verdiende je een jaar geleden met het tekenen en nu? Zou die (hopelijk) stijgende lijn nog een jaar vol te houden zijn? Dan heb je alvast een aanknopingspunt voor een prognose.

 

Zo'n prognose moet je trouwens ook niet al te moeilijk over doen. Het blijft inderdaad gewoon een aanname, niemand weet wat het zal worden. Zeker niet in een branche waar persoonlijke kwaliteiten toch belangrijk zijn.

 

 

Link naar reactie
 • 0

In principe hou ik het nu nog even rustig omdat ik niet de wettelijk verplichte apparatuur heb.

 

Zoals bijvoorbeeld een correcte autoclaaf die al snel €5000,- kost, ook als je zelf een studio hebt moet het op een bepaalde manier ingericht zijn en er zijn een aantal verplichte attributen die ook weer op een bepaalde manier geplaatst moeten en omdat ik dat allemaal niet heb zeg ik tegen de meeste mensen dat ze nog even geduld moeten hebben.

 

Maar er zijn er iig genoeg waarvan ik weet dat ze bij mij langs zullen komen, voornamelijk omdat ik de tijd neem voor me klanten.

 

Bij de meeste studio's moet alles zo snel mogelijk, pushen en daar houdt ik niet van. Toen ik nog in een studio werkte zijn er heel wat mensen geweest die als aanhang meekwamen, wel een piercing wilde maar nooit durfde en als ze zagen hoe ik te werk ging en hoe ik met hun omging durfde ze de stap wel te nemen.

 

Ik wil er nog wel bij vermelden dat ik in de achtergrond ook nog webdesign wil doen, dit deed ik altijd al een beetje en heb heel wat mensen gespot die hun brood er mee verdienen terwijl de sites niet zo denderend zijn. Maar goed dat is voor mij puur voor een extra zakcentje.

 

Waar ik me verder ook op wil richten is tandsieraden(steentjes, gouden tanden) alleen moet ik dat nog leren maar er valt een hoop te verdienen in deze regio als je de skill hebt en vrijwel geen tot amper concurrentie net als lifecasting.

 

Wat het tattooëren betreft, ik heb daar een artiest voor, ik ben zelf nog in het leerproces.

 

Maar als ik éénmaal gevestigd ben dan na een korte periode moet €2000,- p/week makkelijk haalbaar zijn en als ik éénmaal een beetje bekend ben who now's dat kan met gemak als het meezit €1000 per dag worden.

 

Het ligt aan heel veel factoren maar ik denk als ik er 300% voor ga kan ik er prima van rondkomen.

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

...

Maar daar houdt het bij op, ik las dat je ergens in je plan moet opnemen wat je denkt te gaan verdienen maar dit is erg moeilijk te voorspellen.

 

Bijvoorbeeld een prijs van een tattoeage wordt bepaaldt naar aanleiding van de grootte, detail en tijd dat erin zal zitten. Voor het piercen en lifecasten zijn wel vaste prijzen maar ik zou niet weten hoe ik hier een inschatting van zou moeten maken.

...

 

Maak het je zelf niet te moeilijk. Je hebt een goed beeld van je kosten, vul dat aan met eventuele huur (als je je studio niet aan huis hebt), verzekeringen.

 

Als het goed is weet je ook wel wat klanten ergens anders betalen. Tenzij je ongelooflijk goed en/of uniek bent, zullen die prijzen ook jouw maximumprijzen bepalen.

 

Daarnaast schat je in hoeveel tijd je kwijt bent, en wat je daarvoor krijgt van de klant. Hoeveel klanten kun je maximaal bedienen in de beschikbare tijd? Daarmee weet je je maximale omzet. In de praktijk zul je die niet snel halen, omdat een (groot?) deel van je beschikbare tijd niet gevuld is met klanten.

 

Voorbeeld: je studio is 5 dagen/week open, 8u/dag. Stel: gemiddeld heb je 2u/dag een klant, met een gemiddelde omzet per klant kun je dan je jaaromzet schatten. Minus de kosten weet je de winst, en daar betaal je inkomstenbelasting over. Dan heb je een idee of dit voor jou voldoende oplevert.

 

Hoe kom je aan die gemiddelde omzet per klant? Dat weet je deels door je eigen ervaring, deels kun je misschien eens babbelen met concurrenten op grote afstand. Is er niet een branchevereniging waar ze je ook eea kunnen vertellen?

 

In Thailand heb ik in toeristenplaatsen veel tattooshops gezien. Meestal wachten ze op klanten, dus ik denk dat zelfs de hele goeie daar niet veel meer dan zeg 2-3u per dag daadwerkelijk tattoos zetten. Een deel van de wachttijd wordt besteed aan het maken van nieuwe ontwerpen.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

Ik verwacht ook inderdaad niet dat het heel de dag elke dag vol is.

 

Lifecasten ga ik buiten de openingstijden doen en als ik alleen daarmee 4-5 klantjes per maand heb heb ik de huur er al uit, dan wat ik nog aan mensen pierce en tandsieraden zet is een bonus.

 

Met tattooëren hetzelfde, 4-5 klantjes met een degelijk formaat tattoo per maand en ik heb de g/w/l internet en verzekering eruit.

 

Dan komt daar laten nog het designen van tandsieraden bij en tussendoor de websites.

 

Hoef er niet schathemeltje rijk mee te worden maar ik heb al zoveel baantjes gehad, dit is het enige wat ik daadwerkelijk leuk vindt om te doen en daar wil ik me dan ook op focussen.

 

Wat uren betreft, ik ken wel shops die de gehele dag volgeboekt zitten voor tattoos en daar werken dan ook nog is vaak 2/3 artiesten tegelijk maar die hebben al een naam voor hunzelf kunnen maken.

 

En dat is goed verdienen maar ik neem de tijd voor klanten en als ik daar me vaste lasten van betalen kan hoor je mij niet klagen :)

Link naar reactie
 • 0

Geen probleem ;D

 

En je hebt het juiste eruit gevist, alleen kan je dit weer op extremere manieren afwerken waardoor het een kunstwerk kan worden.

 

Hier een voorbeeld van een afgewerkt stuk.

 

lifecast.jpg

 

of

 

Thebronzedtorso001.jpg

 

Dit zijn wel al afgewerkte voorbeelden maar je kan verschillende materialen gebruiken (gips/brons/sillecone)

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wie is er online?
  5 leden, 159 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 80.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.