• 0

groot bedrijf interesse in uitvinding

Mijn man heeft voor een groot bekend Nederlands bedrijf gewerkt (als helpdesk medewerker). Hij heeft toen een formulier mogen invullen met 'ideen' voor dat bedrijf om hun producten te verbeteren. Het idee van mijn man is nogal aangeslagen, ze hebben de aanvraag voor patent (in europa, thaiwan, usa) volledig laten uitwerken door een advocaat in een heel boekwerk, en de stukken met illustraties etc liggen al helemaal klaar om patent aan te vragen. Nu krijg mijn man een formuliertje opgestuurd (zonder maar enig geld bedrag te noemen), waar in hij moet tekenen voor het feit dat de 'uitvinding' zijn idee is, en dat hij alle rechten overdraagt aan het 'bedrijf'.

 

Heel leuk natuurlijk, maar het lijkt ons gewoon een makkelijke manier voor hun om weg te lopen met een idee dat kennelijk veel meer dan dat waard is. (ze hebben al tien tallen duizenden geinvesteerd)

 

In het werk contract van mijn man staat dat intellectueel eigendom dat hij zou kunnen bedenken voor het bedrijf eigendom van het bedrijf wordt. Maar.. we zijn er achter dat mijn man met dit idee gekomen is nadat het contract al afgelopen was (hij werkte daarna nog een tijdje voor het bedrijf via een uitzendbureau)

 

Mijn man heeft nog niks ondertekend, ze bieden ons nu 500 euro aan als hij belooft in de toekomst zijn handtekening te zetten waarneer het maar nodig is.

 

Graag jullie ideen/advies.

 

Hartelijk dank!

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Over het algemeen is het in Nederland zo dat vindingen gedaan tijdens uitvoering van werkzaamheden toekomen aan de werkgever. Dat jouw man niet meer in dienst was van het bedrijf maar werd ingehuurd via een uitzendbureau zal daar waarschijnlijk niks voor onder doen.

Hij heeft zelf op vrijwillige basis een formulier ingevuld waarin hem werd gevraagd naar verbeter punten. Waarschijnlijk staat zelfs op dit formulier dat de indiener afstand doet van zijn ideeen.

 

Ik ken het van Philips, ik vind het zelf een nogal goedkope manier om aan ideetjes te kome, de beloning is typerend voor de Nederlandse kruideniers mentaliteit.

 

Jouw man zou nog even contact op kunnen nemen met de NOVU voor wat advies, ik denk echter dat zij mijn verhaal zullen bevestigen.

 

Waarschijnlijk zullen ze zeggen dat hij met die 500 euro in zijn handen mag knijpen.

Link naar reactie
  • 0

Je zou het inderdaad eens door een specialist kunnen laten beoordelen.

 

Een aantal zaken vallen me op die wellicht wat speelruimte geven:

- Ze vragen alsnog (achteraf) een formulier te ondertekenen. Dit zou kunnen betekenen dat het initieel niet helemaal juridisch is ingedekt.

- Het feit dat ze nu 500 euro bieden (ik neem aan schriftelijk) is feitelijk een bevestiging van hen dat je man met het idee is gekomen.

 

Hoewel ik geen specialist ben zou ik gevoelsmatig zeggen dat het aangaan van een juridische minder haalbaar is gezien de contractuele afspraken over intellectueel eigendomsrecht (al dan niet via een uitzendbureau heeft je man op basis van opgedane kennis via werkgever de verbetering kunnen voorstellen). Wellicht kan hier wel een tussenweg in gevonden worden door bijvoorbeeld eens te praten over een vast dienstverband (waarbij wellicht nog een goed idee uitgewerkt kan worden) danwel een aangepaste vergoeding op basis van profitsharing (natuurlijk weer afhankelijk van de implementatie waarbij ze de 500 euro niet zullen vervangen voor iets wat ze uiteindelijk 100K zou kunnen kosten).

 

Concreet zou ik alles eens door een specialist laten bekijken en vervolgens proberen het maximale eruit te halen door het geheel, zoals dat zo mooi heet, in den minne te schikken.

Sourcing, marketing and premium partner in CE products

Link naar reactie
  • 0

Mij lijkt het wel degelijk relevant dat er geen sprake is van een direct dienstverband. De wet gaat er vanuit dat de aanvrager of de uitvinder is of dat de uitvinding per overeenkomst (dat kan de arbeidsovereenkomst zijn) overgedragen is aan de aanvrager. Dan is er de vraag of de werkgever aanspraak kan maken op een vinding. Bij een onrechtmatige daad kan een uitzendkracht onder de verantwoordelijkheid van de "materiële werkverschaffer" vallen maar voor het doen van uitvinden is de kans klein of nihil dat dit wordt aangenomen.

 

1. Indien de uitvinding, waarvoor octrooi wordt aangevraagd, is gedaan door iemand die in dienst van een ander een betrekking bekleedt, heeft hij aanspraak op octrooi, tenzij de aard van de betrekking medebrengt, dat hij zijn bijzondere kennis aanwendt tot het doen van uitvindingen van dezelfde soort als die waarop de octrooiaanvrage betrekking heeft. In het laatstbedoelde geval komt de aanspraak op octrooi toe aan de werkgever.
Rijksoctrooiwet

 

Ook als de uitvinder toestemming heeft gegeven (in het formulier) dat het idee mag worden toegepast, dan nog behoudt hij alle recht op het octrooi. Tenzijn uitdrukkelijk afstand gedaan wordt.

 

Ik zou in onderhandeling gaan en eventueel een gespecialiseerde jurist in de arm nemen. Zeker niets tekenen in deze fase. En al zeker geen geld aannemen!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Mijn mede HL'ers zijn echte optimisten, bereid je echter voor op het ergste, 500 euro's niks meer niks minder.

 

Er wordt hier over een idee gesproken en vervolgens over één of meerdere octrooien.

Hoe een en ander zich met elkaar verhoud is en blijft onduidelijk.

 

Link naar reactie
  • 0

Als ik me niet vergis hebben ze bij het wereldwijde patent (en zeker in USA) inderdaad vaker een handtekening nodig van de uitvinder. Zonder de handtekening kunnen ze het patent niet indienen en is al het werk voor niets geweest. Dan kan het later eenvoudig ongeldig worden verklaard. Ik heb dit bij het bedrijf waar ik werk ook meerdere malen moeten doen (daar is het overigens wel zo geregeld dat het patent eigendom wordt van het bedrijf).

Ik zou het dus eerst eens goed laten uitzoeken door een deskundige, voordat je een handtekening zet.

 

Succes

Peter

Link naar reactie
  • 0

Het klinkt niet echt billijk zo, maar dit is zo gecreerd voor werkgevers. Je zal er niet op zitten wachten maar misschien is het toch goed om de andere kant te bekijken. Een kanttekening die hierbij kan worden gemaakt is dat wanneer een werknemer in loondienst (uitzendkracht) werkt, alles wat hij doet de uiteindelijke verantwoording voor de werkgever (organisatie) is. Dus ook wanneer iets fout gaat is de werkgever uiteindelijk aansprakelijk met zijn organisatie. Dus vanuit deze perceptie gezien is het dus ook zo redelijk wanneer er iets goed is hij hier van mag profiteren aangezien hij ten alle tijden het ondernemersrisico loopt. Zo is de werkgever ook aansprakelijk wanneer er een ongeluk gebeurd tijdens werkuren, etc.

 

De gedachtegang hierbij is dat wanneer je in loondienst en zeker als uitzendkracht werkzaam bent in een organisatie en je hebt een geweldig idee, je het beste van te voren zwart-wit afspraken moet vastleggen en niet achteraf. Op dit moment heb je namelijk geen poot om op te staan en de EUR 500 komt eerder over als een bonus/beloning voor het idee. Zeker wat priel als je kijkt waar het over gaat, maar het is een goede les om voortaan de zake vooraf goed te regelen.

 

Succes!

 

met vriendelijke groet,

 

Rémon

REYA Consultancy, improve your business

REYA Design, imagination becomes reality

Follow me @ twitter, REYA_Consultant

 

http://nl.linkedin.com/in/remonvanommen

Link naar reactie
  • 0

Een idee maakt je nog niet meteen uitvinder van de oplossing waar octrooi op aangevraagd is.

 

Waar ik wat moeite mee heb is dat er een beetje de indruk zou kunnen ontstaan dat hier bakken geld te halen zijn.

Het zijn aanbevelingen die zijn gedaan tijdens de uitvoering van werkzaamheden in dienstverband, in Nederland komen dergelijke vindingen altijd toe aan de werkgever. Zelfs als je als uitvinder te boek staat geeft dat niet automatisch recht op een vergoeding.

 

Bij patentstrategie is er het gezegde, een patent is zo sterk als jouw portemonnee diep is. Met andere woorden, zelfs als je dit gaat aanvechten moet je deep pockets hebben en de kans op slagen is vrijwel NUL.

 

Vindingen gedaan in loondienst in Nederland komen altijd de werkgever toe. Als je een goed idee hebt kun je beter ontslag nemen, het zelf uitwerken en patent aanvragen en dan pas de hort op gaan om er geld mee te verdienen, met of zonder jouw voormalige werkgever.

 

Zelf heb ik een aantal keren met dit bijltje gehakt dus ik weet wel een beetje hoe het zit.

Ik blijf erbij, bel de NOVU of verstrek Hans wat meer gegevens via PM of mail zodat die wat meer naar de details kan kijken.

Link naar reactie
  • 0

Ben zeker een optimist. Maar ook ervaringsdeskundige. Nog niet zo lang geleden kwam ik op het www dr. ir. Arie Rijlaarsdam tegen. Deze heer is gepromoveerd op "octrooi en dienstbetrekking". Heb zijn proefschrift hier voor mijn neus. Zelf heb ik een vinding in dienstverband gedaan die vele miljoenen heeft opgebracht en nog steeds opbrengt. Volgens de visie van AR moeten opbrengsten en de verkregen compensatie (loon ed) in redelijke verhouding tot elkaar staan. In mijn geval was de kans in een procedure te gering om er aan te beginnen. Hoewel ik van AR de tip kreeg het toch te doen. Zeker na een uitspraak van de minister dat loon bijna altijd een voldoende compensatie is. Maar nu heb ik het over een R&D er zoals ik.

 

Een uitvinder in dienstbetrekking, die niet voor het uitvinden is aangesteld, heeft gewoon recht op een passende vergoeding. Dit kan in de vorm van een eenmalig gratificatie of een percentage van de opbrengst. Ik zal het boekje morgen nog eens raadplegen.

 

UIteraard wil ik graag eens kijken naar de details. Het is op zijn minst een zeer interessante zaak.

 

Link naar reactie
  • 0

Een uitvinder in dienstbetrekking, die niet voor het uitvinden is aangesteld, heeft gewoon recht op een passende vergoeding. Dit kan in de vorm van een eenmalig gratificatie of een percentage van de opbrengst. Ik zal het boekje morgen nog eens raadplegen.

 

Dat is nieuw voor mij. :)

Dan zijn er voor mij als niet R & D'er maar wel uitvinder van diverse zaken tijdens dienstverband nog wel de nodige centjes te halen dus.

De vraag die bij mij wel opkomt, hoe bewijs je het ?

Link naar reactie
  • 0

De wet:

 

6. Ingeval de uitvinder niet geacht kan worden in het door hem genoten loon of de door hem genoten geldelijke toelage of in een bijzondere door hem te ontvangen uitkering vergoeding te vinden voor het gemis aan octrooi, is degene aan wie krachtens het eerste, tweede of derde lid, de aanspraak op octrooi toekomt, verplicht hem een, in verband met het geldelijke belang van de uitvinding en met de omstandigheden waaronder zij plaatshad, billijk bedrag toe te kennen. Een vorderingsrecht van de uitvinder krachtens dit lid vervalt na verloop van drie jaren sedert de datum waarop het octrooi is verleend.

 

7. Elk beding, waarbij van het zesde lid wordt afgeweken, is nietig.

 

Er zitten wel een paar addertjes onder het gras.

 

Ten eerste is er een tijdbom ingebouwd die de uitvinder 3 jaar na toekenning (dus niet aanvraag!!) alle rechten ontneemt. En ten tweede is de term "billijk bedrag" zo vaag en subjectief dat de uitkomst van een procedure langdurig en onzeker is. De procedure is bovendien duur en de toegekende bedragen zijn in ons calvinistische Nederland vaak gering. Het commerciële succes van de uitvinding speelt jammer genoeg een ondergeschikte rol bij het bepalen van een billijke vergoeding. Hierdoor zijn er weinig rechtszaken en dientengevolge een slecht ontwikkelde jurisprudentie.

 

Wat ik me nu afvraag, wellicht leest een gespecialiseerd jurist mee, is de redelijk recente mogelijkheid om de werkelijke kosten van een procedure te verhalen bij winst hier aan de orde?

 

http://rechtennieuws.nl/11321/vorderen-werkelijk-gemaakte-proceskosten-dichterbij.pdf

 

Ik denk eigenlijk van wel. Als het inderdaad zo is dan zullen werkgevers eerder een billijke (wat dat ook is) vergoeding moeten geven.

Link naar reactie
  • 2

Mijn advies:

 

- Ten eerste was je man helpdesk medewerker en niet expliciet werkzaam op de R&D afdeling. Zou hij zijn ingehuurd voor R&D werkzaamheden e.d. dan was de situatie natuurlijk helder en zouden jullie geen poot hebben om op te staan.

 

- Vraag een kopie van het betreffende formulier! Primair, zoals ik het hier lees, is je man gevraagd ideeën aan te leveren ter verbetering van de reeds existerende producten. Juridisch en semantisch gezien is het verbeteren van een product niet hetzelfde als een verzoek tot het doen van suggesties voor lucratieve patenten.

 

- Als de vraagstelling was: 'suggesties ter verbetering van [bestaande] producten' dan heeft je man zeker geen afstand gedaan van zijn rechten, wanneer de betreffende onderneming opteert voor een nieuw patent. Er is immers niet expliciet verzocht tot suggesties voor nieuwe patenten.

 

- Als de betreffende onderneming meent haar huidige koers te blijven volgen -- en je man voor 500 euro wil afkopen -- dan maakt het zich schuldig aan dwaling zoniet bedrog.

 

- Maakt de betreffende onderneming gebruik van een gespecialiseerde patent-advocaat, dan is deze patent-advocaat beroepsmatig gebonden aan tuchtregels.

 

- Tuchtregels voor de advocatuur zijn glashelder: advocaten mogen zich niet actief of passief inlaten met personen of partijen, die zich schuldig maken aan frauduleuze praktijken.

 

- In Amerika geldt daar voorts bij: alles wat een advocaat opzettelijk verzwijgt of verbergt [voor autoriteiten], wordt gezien als een fraude.

 

- Een eventuele patentaanvraag in de V.S. kan derhalve nietig worden verklaard, wanneer de betreffende -- door de onderneming ingehuurde -- patent-advocaat opzettelijk verzwijgt t.o.v. 'patent-autoriteit', dat de eigenlijke bedenker van het intellectueel eigendom zich misleidt voelt en zijn/haar rechten claimt.

 

- Zet de door de onderneming ingehuurde patent-advocaat toch door, dan is die patent-advocaat meteen aansprakelijk voor eventuele gederfde inkomsten -- ten gunste van je man -- voortkomende uit het vercommercialiseren van het betreffende intellectueel eigendom. Je zou dan zelfs [conservatoir] beslag kunnen laten leggen op bezittingen van de betreffende patent-advocaat. [En dat heeft 'ie liever niet.]

 

En zo kan ik etc. etc. nog wel even doorgaan.

 

Er zijn dus meer dan voldoende juridische methoden voor handen om de betreffende onderneming [genadeloos] in de juridische knijptang te nemen. Dus als je verder nog hulp nodig hebt om het boeventuig juridisch en financieel te grillen, dan stuur me maar een PM.

 

Link naar reactie
  • 0

Waarom nu meteen weer beginnen over het "grillen van boeventuig", "genadeloos in de tang nemen" etc.?

 

Helaas heb je eerdere postings allemaal verwijderd, maar meen me te herinneren dat uitstekende bijdragen had waarin je bij conflicten of dreigende conflicten, het had over het respecteren van wederzijdse belangen, overleg, communicatie etc.

 

Vanwaar deze verharding, die alleen maar bereikt dat partijen direct lijnrecht tegenover elkaar komen te staan in plaats van gezamenlijk een oplossing proberen te vinden die wellicht voor TS lucratiever kan zijn?

 

Alle schepen achter je verbranden kan altijd nog.

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

PFFFFFFFTTTTTT.....

[Mijn grootste fans, Frans en Nico, doen weer van zich spreken. De ene met een anonieme kneus en de ander...]

 

Frans,

 

Misschien kan je je nog herinneren dat ik in m'n derde post alhier -- paar maandjes terug -- bijna exact dezelfde situatie omschreef? Destijds omschreef ik een bijna klassieke situatie, waarin een productiemedewerker een simpele innovatie bedacht welke leidde tot een besparing -- bij de betreffende onderneming -- van vele miljoenen. Waar de productiemedewerker vervolgens een nieuwe fiets krijgt [van 500 euro] en de directie de besparing omzet in bonussen en een paar fonkelnieuwe nieuwe BMWs.

 

[ik ben een voorstander van het doen van fair and honest business; ieder moet krijgen wat hem of haar in redelijkheid toekomt.]

 

Frans, ik ben inderdaad niet echt iemand die zich dan gaat bedienen van 'geweldloze communicatie'.

Als ik een inbreker in mijn appartement mocht aantreffen, dan ga ik beslist geen normatieve discussie voeren -- kopje koffie erbij -- over de mogelijke billijkheid van het voorgenomen wederrechtelijk wegnemen van mijn eigendommen. Neen! Boeventuig schakel ik doorgaans gewoon uit.

 

De situatie zoals omschreven door marktom, de plaatster van het bericht, zegt me genoeg: er zijn gewiekste lieden actief, die bezig zijn de kluit te belazeren. Dat soort malicieuze lieden zijn m.i. een plaag voor Nederland innovatieland.

 

Aldus biedt ik mijn expertise aan om op een nog sluwere wijze de bedriegers bedrogen uit te laten komen.

 

Link naar reactie
  • 0

PFFFFFFFTTTTTT.....

[Mijn grootste fans, Frans en Nico, doen weer van zich spreken. De ene met een anonieme kneus en de ander...]

 

Grootste fan zou ik niet willen zeggen. Niet meteen op je tenen getrapt zijn vriend, heb al vaker aangegeven dat ik een groot aantal van je posts wel degelijk kan waarderen

 

Misschien kan je je nog herinneren dat ik in m'n derde post alhier -- paar maandjes terug -- bijna exact dezelfde situatie omschreef?

 

Nee, kan ik me helaas niet herinneren, en oprecht helaas ook niet terugzoeken in je berichtenhistorie. De door mij genoemde posts kan ik me wel herinneren, juist omdat ze genuanceerd en uitgebalanceerd waren.

 

Wat ik alleen probeer aan te geven is dat je, wellicht omdat je tegenover een groot concern staat, eerst maar eens even in overleg moet over de ontstane situatie. Zien uit te vinden wat de achtergronden zijn, waarom keuzes zijn gemaakt en wat het doel is. Direct je hakken in het zand maakt dat je die wellicht relevante info waarschijnlijk nooit zult krijgen.

Slim en sluw zijn betekent soms ook je vriendelijk opstellen met een eigen agenda en je emoties over de boevenbende even buiten de deur zetten.

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Het gaat mij te ver om werkgevers die de politiek en de rechtelijke macht redelijk achter zich weten tot boeven te bestempelen. In Duitsland is het veel beter geregeld voor de werknemer-uitvinder. Maar dat systeem is weer zodanig ingewikkeld dat er heel veel wordt geprocedeerd.

 

Ik heb wel het zelfde gevoel als het gaat de acties die TS beschrijft. De werkgever voelt zeer waarschijnlijk nattigheid en probeert goedkoop een juridisch risico (hoe groot is nu niet in te schatten) af te kopen.

Vandaar dat ik al meerdere keren heb geopteerd om, of een redelijke vergoeding af te spreken (is de beste oplossing), of om de zaak voor te leggen aan een ter zake kundigge jurist. Door AR is mij destijds Bird & Bird aangeraden.

 

http://www.twobirds.com/

Link naar reactie
  • 0

Ik zou ten alle tijden eerst een jurist raadplegen alvorens in conclaaf te gaan met het bedrijf in kwestie. Je hebt dan in ieder geval wat juridisch advies mocht het bedrijf toch enige druk willen uitoefenen op een snelle beslissing van jullie kant.

 

Ik weet niet wie de reply "boeventuig" schreef, account is verwijderd, en zo stellig wil ik het niet noemen maar beter te goed voorbereid dan slecht voorbereid en voor het hakblok gezet worden.

 

Bij Philips hadden ze vroeger (en wellicht nog) een ideeën formulier waar gewoon duidelijk in stond hoeveel je idee zou kunnen opleveren indien het werd uitgevoerd. 10% van de besparing minus aanloopkosten o.i.d. Heb daar toch een man van de inpak-afdeling rijk* mee zien worden.

 

(* rijk is objectief, ik was toen 17 en dan is bijvoorbeeld 200k al rijjk...)

Een lekkere kluif of groot bot voor uw hond?

 

Webshopsoftware: http://accret.nl, ontwikkelen in opdracht en eigen beheer!

Link naar reactie
  • 0

Ik ben een beetje 'verdronken' in jullie reacties en termen :)

 

Maar mijn man werkte dus als helpdesk medewerker (aan vrouwtjes van 80 vertellen hoe ze het 'product' moeten resetten). In het formulier kon hij met allerlei ideeën komen,.. er is hem toen verteld (ik weet niet zeker of dat er bij stond) dat hij een bonus van 1000 euro kon ontvangen als zijn idee een patent zou krijgen. Het was een formulier via de computer dus hebben wij er geen copy van.

 

Nu bied het bedrijf ons dus 500 euro aan (want de Bonus is vanwege de crisis dit jaar verlaagd naar 500) + 1 van hun producten (twv 400 euro).

 

Mijn man heeft aangegeven toch weer om te tafel te willen gaan zitten..maar daar waren ze niet zo blij mee (ze oefenen contant al veel druk uit) en ze zeggen het wel zonder hem te kunnen doen...en ons nu helemaal niks meer willen geven (maar dat zou ze veel tijd kosten..daarom willen ze zijn handtekening zeggen ze).

 

Financieel hebben mijn man en ik niet veel.. we willen wel na een advocaat (hebben misschien recht op rechtsbijstand)..maar in het geval dat je de zaak niet wint.. moet je als nog de advocaat kosten van de tegenpartij betalen.. en het is een groot bedrijf dus die zullen niet laag zijn..

 

Wij hebben hier gewoon totaal geen verstand van.. + geen geld voor.. het bedrijf weet gewoon precies hoe het werk en hebben veel centen.. het is alsof je als muis vecht tegen een olifant..

 

Bedankt voor jullie reacties!

Link naar reactie
  • 0

Zoals de wijze Calimero ooit zei: "Zij zijn groot en ik ben klein én dat is niet eerlijk!"

 

No cure, no pay zou een oplossing zijn maar mag niet in NL dacht ik? Wellicht een soortgelijke constructie. In ieder geval eens nakijken of dat je rechtsbijstand hebt en die eens bellen! Zoniet, zorg dat je rechtsbijstand krijgt. Voor de rest heb ik geen verstand van deze materie en kan ik alleen reageren vanuit de onderbuik en daar wordt niemand wijzer van.

 

Over naar de mensen mét verstand van zaken...

Een lekkere kluif of groot bot voor uw hond?

 

Webshopsoftware: http://accret.nl, ontwikkelen in opdracht en eigen beheer!

Link naar reactie
  • 0

Vanuit mijn rechtsgevoel zou ik gaan voor het gevecht. Echter, je moet bij alles wat je doet wel je verstand erbij houden. Zelfs als je in je recht staat, en dat moet nog worden onderzocht, dan nog is het altijd nog de vraag of je de strijd aan wil en vooral kan gaan. Met andere woorden wat kost het me (ook letterlijk) en wat levert het uiteindelijk op?

 

Om er zeker van te zijn of je een zaak hebt zal je al kosten moeten maken. En dan is er in een eventuele procedure altijd nog de kans dat je verliest. Rechtsbijstandverzekeringen sluiten voor zover ik weet altijd zaken rond Intellectueel Eigendom uit. Zelf dingen uitzoeken lijkt ook niet echt een optie nu je verdrinkt in termen.

 

Je kan het ook zo zien dat je man blijkbaar een goed idee had wat nu ook nog eens werkelijkheid wordt. Je krijgt een (kleine) vergoeding, maar in iedergeval iets.

 

Blijkbaar kan je man erg creatief denken en met die les is ook wat te doen. :)

Link naar reactie
  • 0

In het formulier kon hij met allerlei ideeën komen,.. er is hem toen verteld (ik weet niet zeker of dat er bij stond) dat hij een bonus van 1000 euro kon ontvangen als zijn idee een patent zou krijgen. Het was een formulier via de computer dus hebben wij er geen copy van.

 

Nu bied het bedrijf ons dus 500 euro aan (want de Bonus is vanwege de crisis dit jaar verlaagd naar 500) + 1 van hun producten (twv 400 euro).

Gezien dit verhaal wordt het volgens mij wel erg moeilijk om er nog meer uit te slepen. Hooguit weer terug naar de 1000 euro.

Link naar reactie
  • 0

Afgaande op hetgeen in de vorige reacties is gesteld lijk je meer rechten te hebben dan het bedrijf je doet geloven. Je zou kunnen overwegen om e.e.a. in een brief te verwoorden met verwijzing naar het desbetreffende wetsartikel. Koppel hier een billijk tegenvoorstel aan. Veelal wordt er een afweging gemaakt van de kosten en risico's om wel of niet te schikken. Wanneer jouw voorstel minder kost dan de kosten van octrooi-uitstel en de juridische procedure heb je toch kans dat men instemt.

Je krijgt op die manier misschien niet het onderste uit de kan maar meer dan de klaarblijkelijke fooi die men nu biedt.

Link naar reactie
  • 1

In het formulier kon hij met allerlei ideeën komen,.. er is hem toen verteld (ik weet niet zeker of dat er bij stond) dat hij een bonus van 1000 euro kon ontvangen als zijn idee een patent zou krijgen. Het was een formulier via de computer dus hebben wij er geen copy van.

 

Dank voor je nadere reactie.

 

Die insteek, dat hij een bonus van 1000 euro kon ontvangen als zijn idee een patent zou krijgen, lijkt me letterlijk genomen zelf een beetje onwaarschijnlijk. Dat is volgens mij [doorgaans] niet echt de manier -- patent erbij noemen -- waarop ondernemingen dergelijke activiteiten -- ideeën laten spuien door werknemers -- omschrijven. Eerder zoiets als: als uw idee bruikbaar is voor onze onderneming, dan belonen we dat met 1000 euro. Dus jullie weten er het fijne ook niet meer van; dat maak ik er uit op.

 

Nu bied het bedrijf ons dus 500 euro aan (want de Bonus is vanwege de crisis dit jaar verlaagd naar 500) + 1 van hun producten (twv 400 euro).

 

Dat kunnen ze wel voorstellen, maar dan zou er in de oorspronkelijke overeenkomst een clausule moeten staan, waaruit zou moeten blijken dat de onderneming de overeenkomst eenzijdig kan aanpassen. Dus dan zou ik zeggen: laat hun met de originele documentatie aankomen en aantonen dat ze het recht hebben om eenzijdig de overeenkomst aan te passen.

 

Mijn man heeft aangegeven toch weer om te tafel te willen gaan zitten..maar daar waren ze niet zo blij mee (ze oefenen contant al veel druk uit) en ze zeggen het wel zonder hem te kunnen doen...en ons nu helemaal niks meer willen geven (maar dat zou ze veel tijd kosten..daarom willen ze zijn handtekening zeggen ze).

 

Ik zou voorlopig even terughouden zijn in 'om de tafel gaan zitten' en aansturen op schriftelijke communicatie. Dat ze daar niet blij mee waren, met die suggestie, geeft al aan dat je man een relatief sterke positie heeft.

Zeggen ze dat ze het ook wel zonder je man kunnen? Pure bluf denk ik, want anders deden ze dat wel.

Dus juridisch hebben ze de kwestie gewoon niet rond. Druk uitoefenen; daar zou ik als ik jullie was m'n schouders voor ophalen. Puur het feit dàt ze dat doen, geeft al aan dat ze concrete interesse hebben om de zaak juridisch rond te krijgen.

Zij laten zich m.i. zo wel in hun kaarten kijken.

 

Financieel hebben mijn man en ik niet veel.. we willen wel na een advocaat (hebben misschien recht op rechtsbijstand)..maar in het geval dat je de zaak niet wint.. moet je als nog de advocaat kosten van de tegenpartij betalen.. en het is een groot bedrijf dus die zullen niet laag zijn.

 

Rechtsbijstand, zeker als het om gesubsidieerde rechtsbijstand gaat -- op toevoeging -- kan in dit geval wellicht lastig zijn.

Terzake kundige advocaten, gespecialiseerd in Intellectueel Eigendom, doen meestal geen zaken op toevoeging.

Deze 'bravoure' advocaat,

Mr. Jeroen Sprangers, die is wel super goed op dit gebied en hem heb ik bijv. vorig jaar zelf aan lijn gehad maar doet geen zaken op toevoeging. Reken dan op een

 

Maar zover is het nog niet. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Het feit dat ze dus zo aandringen, daarmee geven al aan dat ze zwak staan en al helemaal als ze zelf in hun communicatie aangeven dat ze jouw man als de uitvinder willen opvoeren.

 

Dus suggestie: contacteer https://www.higherlevel.nl/profiel/u/cbvdwaal mede HL-lid Cees van der Waal eens en ga het patent zelf aanvragen! In Engeland, dat weet hij ook, kan je voor ca. 35 euro een eerste aanvraag doen en dan heb je vervolgens 12 maanden -- Engelse patent wetgeving -- om de volgende fase in te gaan.

Ik denk dat Cees van der Waal wellicht wel in is voor een dealtje.

 

Let wel! Laat dat nooit aan de tegenpartij doorschemeren of dat je er mee gaat dreigen tijdens de onderhandelingen.

[We willen de bedriegers, wanneer noodzakelijk, immers bedrogen uit laten komen.]

 

In die 12 maanden heb je dan vervolgens voldoende ruimte om het juridische recht -- want meer is het dan nog niet -- voor het betreffende patent, tegen een X-bedrag te verkopen aan de hoogste bieder. Ik denk dat een dergelijk avontuur hooguit een keer 1000 euro gaat kosten. In mei krijgen jullie je vakantiegeld? Dus doe dan eens mee aan de Nationale Patenten Loterij ;D 8)

 

Wij hebben hier gewoon totaal geen verstand van.. + geen geld voor.. het bedrijf weet gewoon precies hoe het werk en hebben veel centen.. het is alsof je als muis vecht tegen een olifant..

 

Daar is HL toch voor! Elkaar naar een hoger niveau tillen.

Het bedrijf weet precies hoe het werkt? Dat kan wel zijn, maar er zijn voor jullie echt voldoende mogelijkheden om ze vrijwel gratis te dwarsbomen en een goede deal af te sluiten. En ja, om geniepige figuren een lelijk oor aan te naaien, daarvoor ben ik altijd wel te porren. :P

 

Screw them!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Het feit dat ze dus zo aandringen, daarmee geven al aan dat ze zwak staan en al helemaal als ze zelf in hun communicatie aangeven dat ze jouw man als de uitvinder willen opvoeren.

 

Dus suggestie: contacteer https://www.higherlevel.nl/profiel/u/cbvdwaal mede HL-lid Cees van der Waal eens en ga het patent zelf aanvragen! In Engeland, dat weet hij ook, kan je voor ca. 35 euro een eerste aanvraag doen en dan heb je vervolgens 12 maanden -- Engelse patent wetgeving -- om de volgende fase in te gaan.

Ik denk dat Cees van der Waal wellicht wel in is voor een dealtje.

 

Let wel! Laat dat nooit aan de tegenpartij doorschemeren of dat je er mee gaat dreigen tijdens de onderhandelingen.

[We willen de bedriegers, wanneer noodzakelijk, immers bedrogen uit laten komen.]

 

En dan heb je een Engelse patent aanvraag, die je in het Engels in moet dienen, en dan ?

Zou het nou werkelijk zo zijn dat dit grote bedrijf niet al een aanvraag heeft ingediend ?

Voor het bedrijf zelf telt de datum van indiening, als wat er daarna ingedient wordt waar dan ook heeft in principe geen nut tenzij het om een heel andere omschrijving gaat, een zogenaamde work around maar dat weet je dan weer niet omdat je niet weet of er patent is aangevraagd en zo ja wat inhoud is van het patent.

 

Zonder je bang te willen maken wil ik je toch aanraden voorzichtig om te springen met dit soort opties.

Als je erg vervelend wordt volgt er misschien wel ontslag, als ze lucht krijgen van een Engels patent zijn de rapen misschien wel helemaal gaar.

 

Maar goed, ik ken het bedrijf niet, weet niet over wat voor soort idee het gaat en waar er werkelijk patent op aangevraagd is.

 

Heb je al inlichtingen ingewonnen bij de NOVU ?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 262 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.