loading
Ga naar inhoud
maarten38
Verberg

wsnp na faillissementsaccoord

vraag

Helaas is vorige week faillissement uitgesproken over onze vof en dus zijn wij prive ook failliet. :-\ Na inmiddels bijna een jaar zoeken en praten is de tik van de hamer gevallen.

 

Nu willen wij gebruik maken van de mogelijkheid een faillissementsaccoord aan te bieden bij de curator bij het eerste gesprek.

Wij zijn vrij positief op de kans van slagen maar zekerheid heb je nooit in het leven.

 

Stel dat het accoord niet wordt geacepteerd door de rechter en wordt afgewezen. Kunnen wij dan alsnog een beroep doen op WSNP? Zitten hier natuurlijk niet op te wachten maar aan het eind heb je wel een schone lei en dus willen wij dit niet uitsluiten.

Ik heb al veel gezocht hierover maar zijn nog veel meningen hierover blijkt.

Zo blijkt dat je dit maar een bepaalde tijd kunt aanvragen. Klopt dit? en hoe lang is dit dan?

 

Volgende week dinsdag heb ik het gesprek dus ik hoop dat ik aan de hand van de antwoorden mij nog iets beter kan voorbereiden.

Link naar bericht
Delen op andere sites

3 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Is een faill akkoord (bijna) hetzelfde als een crediteuren akkoord ? (vraag aan de kenners)

En waarom is dan bijv niet eerst geprobeerd (misschien wel gedaan, maar komt niet uit het verhaal naar voren) met de crediteuren tot een oplossing te komen. M.a.w. waarom zou dit dan nu wel lukken ??

 

Down

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Een faillissementsakkoord verschilt op details met een wsnp-akkoord. Zo is de afloscapaciteit van de gefailleerde geen criterium in een faillissementsakkoord bijvoorbeeld. Daarnaast is bij de homologatie van een akkoord binnen een faillissement de weg vrij om een verzoek tot rehabilitatie in te dienen, rehabilitatie van Wsnp is niet mogelijk. Daar staat weer tegenover dat afwijzing van het akkoord binnen de Wsnp een schone lei niet in de weg staat. Bij een afgewezen faillissementsakkoord zal uiteindelijk het faillissement (in de meeste gevallen) eindigen in een vereenvoudigde afwikkeling en is de failliet nog steeds aanspreekbaar voor de schulden.

 

Een dwangakkoord in het minnelijk traject pre-Wsnp kent dezelfde eisen als een Wsnp akkoord. Als het dwangakkoord niet de vereiste meerderheid heeft gehaald, of het dwangakkoord wordt door de rechter niet-ontvankelijk verklaard (dan wel je kunt niet aan de eisen van een dwangakkoord voldoen), kun je je Wsnp aanvraag intrekken en na het uitspreken van het faillissement het akkoord inbrengen als faillissementsakkoord.

 

Andersom wordt een veel lastiger verhaal. Onder bepaalde voorwaarden kan een failissement omgezet worden in een schuldsanering. Maar dan zonder het minnelijk traject, dus het dwangakkoord valt dan sowieso af. Daarnaast zal de rechter vragen stellen bij het feit dat er vóór faillissement geen gebruik is gemaakt van de mogelijkheid van de Wsnp. Als daar geen goede reden voor is, kan de rechter het verzoek tot omzetting niet-ontvankelijk verklaren. Als er bijvoorbeeld tijdens de faillissmentszitting gevraagd is de zaak aan te houden totdat de Wsnp-aanvraag volledig ingediend kan worden en de gerekestreerde merkt dat hij niet wil of kan voldoen aan de eisen die aan een dwangakkoord worden gesteld kan hij besluiten zich bij het failissementsverzoek neer te leggen. Dan is de weg terug naar Wsnp afgesloten.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 7 leden online en 86 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké