loading
Ga naar inhoud
multimedia
Verberg

Aangifte 2008 voor ondernemers

vraag

Beste allemaal, ik kreeg dit forum van iemand aangeraden voor mijn vragen, ik ben benieuwd. Vorig jaar raadde iedereen mij een boekhouden aan, ik ben er nu zelf ook achter gekomen dat dat geen slecht idee is. Maar voor dit jaar ga ik het toch zelf proberen. Ter informatie, ik heb al uitstel aangevraagd.

 

Mijn situatie is als volgt. In september 2008 ben ik met iemand een VOF begonnen. In die drie maanden hebben wij 2400 euro omgezet met 140 euro kosten. Doordat onze winst zo laag is mogen we als cadeautje de btw houden (kleine ondernemingsregeling), dat brengt onze totale winst op 2850 euro ongeveer.

 

Mijn eerste vraag is: moet ik uberhaubt een inkomstebelasting voor ondernemers invullen. Of moet ik van de reguliere gebruik maken. Als ik inlog met de belastingdienst gegevens staat het formulier voor ondernemers al klaar. Dus ga ik er ook maar van uit dat ik die moet invullen. De eerste vraag is of dat juist is.

 

Het invullen is ok. En In en uitgaven overzicht opgesteld, dus dat gedeelte is te doen. Dan moet ik de balans invullen. Daar beginnen de vragen, mijn klasjes zijn al van vier jaar geleden. Het is een eenvoudige situatie. De kosten de ik gemaakt heb zijn alleen voor een bankrekening en een domeinnaam. Dat lijken mij geen bezittingen. Klopt het dan dat ik 2700 invul bij het kopje bankrekening, en aan de rechterkant 2700 euro eigen vermogen? Het klinkt mij te simpel?

 

Tot ben ik benieuwd wat de gevolgen zijn van het kiezen op welke manier het VOF ingevuld moeten worden. Als ik voor kies dat hetgeen wat ik invul geldt voor beide, betekent dat dan dat mijn partner niets meer hoeft in te vullen. Behalve dan haar eigen belastingaangifte? En hoeft mijn partner in dit geval dan ook al die balans en winst verlies gegevens niet in te vullen?

 

Volgend jaar neem ik een boekhouder. Ik vind het alleen zelf interessant om er zelf ook het een en ander van te snappen. Alvast bedankt.

Link naar bericht
Delen op andere sites

7 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hoi Multimedia

 

Je zit er nog redelijk ver naast. Je moet de winstbijlagen invullen voor de VOF als geheel en dan in de vermogensvergelijking jouw deel afsplitsen.

 

Hoe kom je aan die 2700?

Heb je een zakelijke rekening voor de VOF?

 

Groet

Joost

 

 

 


DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hoi Joost,

 

Die 2700 (bij benadering, het juiste getal staat op papier), staat op de zakelijke rekening. Dat is de 2850 totale omzet minus de 150 euro kosten.

 

Klopt het dus dat ik die aan de activa kant van de balans op 2700 zet bij Liquide middelen. En omdat we in het bedrijf geen enkel andere bezittingen hebben, en geen prive vermogen geinvesteerd hebben, maakt dat mij eigen ondernemingsvermogen bij de passiva ook automatisch 2700?

 

Dan de specificatie samenwerkingsverband. Ik heb er voor gekozen de balans in te vullen op samenwerkingsverband. Bij het kapitaalaandeel vul ik 1350 in (omdat onze verdeelsleutel 50/50 is). Bij het winstaandeel vul ik totaal 0 in omdat we al het geld in het bedrijf laten. Heb ik het dan juist begrepen?

 

En als ik dat op deze manier ingevuld heb, moet mijn bedrijfsparnet bij haar aangifte dan hetzelfde invullen? Of is dat op een of andere manier gekoppeld?

 

Bedankt voor de hulp!

 

Marc

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

beste Joost,

 

Ik denk dat je dan de helft van2700 bedoelt, omdat wij dat bedrag overhouden (winst). En als ik jou goed begrijp moet dat bedrag bij winstaandeel komen en niet bij kapitaalaandeel. Wat is het verschil daar eigenlijk tussen?

 

Laatste vraag. Nu ik dit alles ingevuld heb, wat moet mijn bedrijfspartner doen? Moet zij precies hetzelfde invullen? Of kan zij simpelweg alles overslaan? omdat ik het ingevuld heb onder samenwerkingsverband.

 

Bedankt!

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Even weggeweest.

 

Je vult de winstbijlage in voor de vof. In jouw privédeel geef je jouw deel aan via de privé onttrekkingen en stortingen. Uiteraard moet je aangeven dat jouw aandeel in de winst 50% is.

 

Groet

Joost


DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

In aanvulling: je bedrijfpartner vult in haar eigen aangifte háár aandeel in, zodat in totaal alles is aangegeven. Dat kan afwijken van jouw deel, bijvoorbeeld door verschillen in privéstortingen en -onttrekkingen, al dan niet gebruik van FOR, etc.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 3 leden online en 98 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké