loading
Ga naar inhoud
Michel_86
Verberg

Handelsnaam / merknaam

vraag

Beste lezer,

 

Ik ben al enige tijd bezig met het opzetten van een webwinkel. Zoals jullie weten zal het niet altijd even makkelijk zijn om een goede naam te verzinnen.

Nou heb ik een naam bedacht maar er bestaat al een bedrijf met een soort van gelijke naam, wat mijn naam dus in principe verboden maakt. Maar er speelt meer:

 

Er is een bedrijf dat als handelsnaam *fictief* Computerexpert benelux B.V. heet maar handelt onder de naam computerhandel en computerhandel.nl. Hun B.V. is gebruiken ze als een soort van overkoepelend bedrijf, maar onder die naam verkopen ze niets.

 

Stel nu dat ik me inschrijf bij de KvK onder de naam Michel_86 computeraccessoires en mijn producten verkoop op computerexpert.nl. Zou dit dan legaal zijn?

 

Ik kon op het forum geen antwoord hierop vinden en ook de KvK kon mij niet verder helpen.

Er wordt ook op verschillende juridische sites nog onderscheid gemaakt tussen merknaam en handelsnamen, in principe is comuterhandel.nl ook hun merknaam terijl "computerexpert" in mijn ogen geen merk is.

 

Nou ben ik benieuwd of er mensen zijn met een soort gelijke ervaring.

Natuurlijk zou ik om juridische problemen te voorkomen een andere naam kunnen kiezen maar als het wel toegestaan is heb ik ook het recht om die naam te gebruiken.

Link naar bericht
Delen op andere sites

4 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

De KvK zou je moeten kunnen vertellen of je deze naam als handelsnaam mag gebruiken. Daar zijn richtlijnen voor. Verder kan je kijken of de ander de naam in het merkenregister heeft geregistreerd. http://register.boip.int/bmbonline/intro/show.do. If not, dan zelf registreren, depottermijn afwachten en gaan...

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het duizelt mij wat je nu precies wilt. Je plaatst allerlei voorbeelden van bedrijfsnamen met het woord computer gevolgd door het woord expert, specialist enz.

 

Je mag handelen onder de naam waarin jij je bedrijf bij het handelsregister registreert. Als je meerdere namen wenst dan kun je er meerdere onder je eenmaanszaak registreren.

Welke naam je kiest om actief mee aan de slag te gaan maakt niet uit, voor elke naam geldt dat er geen verwarring bij klanten mag ontstaan over de bedrijfsnaam, en dus met welk bedrijf men zaken doet.

Formeel kun je de regels misschien zo uitleggen dat als de bedrijfsnaam alleen een bedrijfsnaam is en verder niet in het handelsverkeer opduikt je deze naam zou kunnen gebruiken. In hoeverre dit genoeg is om het als 'niet actief' te bstempelen durf ik niet te zeggen. De vraag is of je dat risco wilt lopen en misschien wel weer van voren af aan moet beginnen met opbouwen van je eigen naam.

 

Kies gewoon een unieke naam, we hebben hier een apart topic over bedrijfsnamen.

Met een unieke naam weet je zeker dat je alleen voor je eigen naam aan de slag bent, stel je eens voor wat er bijvoorbeeld zou gebeuren als dit andere bedrijf in het nieuws komt vanwege surseance, ben je dan nog blij met de verwarring die er rond jouw naam kan ontstaan ?

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 2 leden online en 84 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké