loading
Ga naar inhoud
Wolfbroertje
Verberg

Ondernemingsplan afgewezen in haalbaarheidsonderzoek

vraag

Mijn concept ondernemingsplan is via het UWV beoordeeld door een bureau voor haalbaarheidsonderzoek, en het is afgewezen omdat het realiteitsgehalte onvoldoende was. Het betreft een startende onderneming voor een coaching bedrijf, en deze markt zou veel te concurrerend zijn om iets te kunnen starten dat op lange termijn financieel self-supporting zou blijken. Daarnaast werd mijn specialistatie niet bijzonder genoeg gevonden en mijn financiele prognoses te optimistisch in deze 'recessie'.

 

Ik vind de beoordeling te zwaar gewogen, maar wil wel mijn plan aanpassen zodat mijn specialistatie overtuigender doorkomt en het marktonderzoek ook sterker onderbouwd is. Het probleem is dat ik geen geld heb voor een professioneel adviesbureau. Graag zou ik in contact komen met iemand die er snel overheen wil kijken. Ik durf het plan hier niet te publiceren, maar wil het wel emailen (plus de beoordeling/afwijzing).

Link naar bericht
Delen op andere sites

16 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Heb je het UWV per se nodig om te kunnen beginnen met je ideeën? Als je ervan overtuigd bent kun je natuurlijk ook gewoon starten.

Voor een coaching bedrijf heb je niet veel nodig: een stapeltje visitekaartjes, een eenvoudige website en een kamer van koophandel inschrijving. Voor een paar honderd Euro kun je al van start bij wijze van spreken.

Het helpt absoluut als je alvast wat (potentiële) klanten hebt!

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Je bent hier aangeland bij het meest professionele en gedifferientieerde adviesbureau van Nederland, en quess what, ook nog eens het meest betaalbare.

 

 

Ten eerste hou er rekening mee dat jou idee misschien iets te ver van de realiteit af staat.

Ten tweede, je hoeft niet je hele plan te publiceren, gewoon wat kleine stukjes.

Ten derde, wat is precies jouw USP, waar ben je goed in en wat biedt je aan ?

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Het succes van dit soort "persoonlijke dienstverlening" wordt bepaald door twee factoren. Product en markt.

 

Product: Waarom ben jij de beste coach? Wat is je expertise, wat is je talent en wat is je ervaring op dit gebied. Hoe meer ervaring hoe beter

 

Markt: Wie zijn je klanten, wat gaan ze betalen en waarom gaan ze naar jou en niet naar je concurrenten. Ken je je klanten. Kennen ze jou. Je network onder je (potentiële) klanten een aangevers is alles bepalend. Hoe groter je netwerk hoe beter.

 

Zoals je ziet hangt het succes helemaal af van persoonlijke factoren (ervaring en netwerk) Marktonderzoek is zinloos. De markt is erg versnipperd. Er zijn duizenden coaches waarvan er vrij veel erg slecht zijn. Er ken een aantal coaches die mensen willen "helpen" terwijl ze zichzelf niet eens staande kunnen houden in het leven.

 

Eigenlijk hangt het succes maar af van één factor en dat bij jij. Ben je een goede coach en heb je een goed netwerk?


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Goh, wat geeft dat een goed gevoel om jullie reacties te lezen. Ik heb echt iets te verwerken na zo'n onverwachte tegenslag, Ik kan me voorstellen dat iemand er echt in geloofd en het opgeeft. En eigenlijk hebben jullie gelijk: ik laat het niet meer van de UWV afhangen, ik ga er gewoon voor, met of zonder subsidie. En ik ga er maar van uit dat enig transparantie, voor mezelf ook meer ondersteuning oplevert, zo te zien werkt dat prima en daar ben ik erg dankbaar voor!

 

Als eerste mijn financiele prognose zoals opgenomen in mijn (afgewezen) plan.

 

Bij onderstaande prognose ben ik uitgegaan van de volgende uurtarieven:

Particuliere coaching sessies: 1e jaar 60 euro, 2e jaar 90 euro en 3e jaar 110 euro per uur.

zakelijke coaching sessies: 1e jaar 80 euro, 2e jaar 120 euro, 3e jaar 150 euro per uur.

Met 'informatieproducten' bedoel ik verkoop van boeken, cd's en mp3 downloads op internet op het gebied van persoonlijke ontwikkeling (coaching, time management, tips enz) als 'passief inkomen' ter ondersteuning van mijn praktijk inkomen.

 

1e jaar

Coaching zakelijk MKB € 13.920 (ik heb al een lange opdracht binnen)

Coaching particulier € 14.400

Verkoop Informatieproducten € 21.600

Totaal € 49.920

 

2e Jaar

Coaching zakelijk MKB € 37.800

Coaching Particulier € 29.700

Verkoop Informatieproducten € 40.000

Totaal € 107.500

 

3e jaar

Coaching zakelijk € 60.750

Coaching particulier € 49.500

Informatieproducten € 60.000

Totaal € 170.250

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Kan je deze cijfers ook onderbouwen, vooral de prognose van de verkoop vind ik aan de erg hoge kant.

 

Zoals iedereen al vroeg; waarom heb je het UWV nodig, is het voor een starterskrediet of behoud van uitkering de eerste maanden?

 

Probeer nu ook eens een ondernemersplan te maken zonder de financiele hulp van het UWV.

 

P.s. ik heb je een PM gemaild omdat ik zelf ook bezig ben een coachingpraktijk op te zetten.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Mijn eerste reactie betreft je uurloon.

Ik neem aan dat je het o.a. moet hebben van terugkerende klanten?

 

Als die klanten in november 2009 een opdracht bij je plaatsen tegen 60,--, denk je dat ze het zullen accepteren dat ze krap een jaar later 110,-- moeten gaan betalen voor dezelfde man?

 

Ben het ook met rene eens dat de verkoop (zonder de inhoud te kennen) behoorlijk optimistisch is. Er zijn full-time webshops zijn die dat niet redden, en jij doet het 'erbij'

 

Verder er gewoon voor gaan als je overtuigd bent van wat Nils al postte: dat je de kwaliteiten en het netwerk hebt

 

Frans

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Even alvast wat verheldering m.b.t. de genoemde getallen:

 

In deze prognose heb ik meegeteld, dat ik een starterskrediet van de UWV ontvang a 10.000 euro. Ik ga dit gebruiken voor de aankoop van een (tweedehands) auto, wat echt nodig is (ik deel een prive auto met mn partner).

Volgens mijn exploitatiebegroting zou ik dat na een jaar kunnen aflossen. Dit is misschien wat te optimistisch, en kan ik ook in mn nieuwe plan over twee jaar uitspreiden.

 

Ik ga er van uit (en dat ik ook een UWV voorwaarde, zover ik weet) dat ik binnen het eerte jaar zonder aanvullende ww kan rondkomen. Ik merk dat ik het afgewezen plan financieel te optimistisch heb gemaakt onder een druk die ik voelde door de vorwaarde van de uwv dat ik z.s.m. zonder ww zou kunnen draaien (bij voorkeur binnen het jaar, je gelooft je oren niet als je ze hoort).

 

Daanaast heb ik al voor ca. een half jaar werk geregeld, een werkgarantie bij een opdrachtgever die me ca. 20 uur per week voor een half jaar oplevert. Ondanks dit, gelooft het UWV me niet omdat ze willen zien dat ik in de toekomst nog steeds genoeg opdrachten krijg om financieel onafhankelijk te zijn. Feitelijk ben ik dus al conform uwv normen 'geplaatst' maar ze blijven doorgaan met me testen. Dus hun laatste vraag van een goede marktanalyse die inzicht zou geven op toekomstige opdrachten. Maar dat vind ik weer onrealistisch: hoe kan je nou beloven dat het goed gaat, als je dit jaar wel werkgarantie hebt maar nog niet voor volgend jaar?. Ok, ik zal in ieder geval antwoorden op jullie vragen mbt mijn 'product' dus zo goed is dat het gaat werken in deze blijkbaar weinig belovende markt. Wordt vervolgd..

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik kan het mis hebben?

Volgens mij ben je teveel op die lening van 10.000 euro aan het azen en zijn je cijfers, zoals al aangegeven, niet realistisch te noemen.

 

Je wil die 10.000 gaan gebruiken voor de aankoop van een auto?

FYI, ga eerst maar eens werken aan de inhoud en ga dan pas trachten de blits te maken in een auto van 10.000 euro.

Als buitenlandse sprekers voor congressen worden ingevlogen, dan maken ze ook gebruik van taxi´s en het openbaar vervoer.

 

Aan de andere kant...,snap ik je ook wel een beetje.

Toen ik 8 jaar geleden voor 40.000 euro contant een ´dikke´ audi kocht, was ik voor een hoop mensen ineens érrrrug interessant. Maar ik ben onderhand wel driemaal wijzer geworden en rij daarbij dus in een oud model audi rond. Maar de categorie mensen die me 8 jaar geleden érrrug interessant vonden, vinden me nu niet meer zo interessant....juist ómdat ik in een oude audi rij. Maar dan zeg ik: mensen die enkel kijken naar de verpakking, die zijn vaak te dom om de inhoud te snappen.

 

Mijn advies: ga voor echt en het inhoudelijke. Laat de schone schijn maar aan anderen over.

Dan maak je bij het UWV ook een betere indruk.

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Helemaal mee eens, wat die auto betreft. Maar die 10.000 ga ik niet helemaal voor de auto gebruiken. Ik heb in mijn plan 8.000 voor de auto gerekend, en dat is voor een tweedehands auto volgens mij een redelijk bedrag. Ik kan daar wel 5000 van maken, maar ik wil er graag nog een aantal jaren mee rijden zonder veel reparatiekosten.

 

En voor de blits doe ik het zeker niet. Ik er vanuit dat ik niet coaching sessies geef bij mij thuis, maar bij de klant, want ik heb geen eigen bedrijfsruimte, daar wil ik pas het tweede jaar aan beginnen, als het een beetje loopt.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 2
 • Waardeer dit antwoord

Ik heb in mijn plan 8.000 voor de auto gerekend, en dat is voor een tweedehands auto volgens mij een redelijk bedrag. Ik kan daar wel 5000 van maken, maar ik wil........

 

 

Sorry, maar je bent m.i. niet realistisch bezig en enkel bezig om met een lening een psychische behoefte in te vullen.

 

Niemand zal je in den beginne gaan afrekenen op een aankomst via het openbaar vervoer.

Niemand van je klanten ziet je auto als je hem tussen 50 anderen moet parkeren, in een parkeergarage moet stallen of twee straten verderop neer moet zetten.

 

Jij focust je hier op een idee-fixé!

 

Stel jezelf eens de gewetensvraag: wil ik een succesvol ondernemer worden of met andermans geld een beetje pierewaaien en uiteindelijk in de schuldsanering terechtkomen?

 

Vooralsnog weet ik het antwoord wel.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Ik heb met een vriend hier net over gesproken, en die zegt dat ik inderdaad minder kan rekenen voor een auto, vooral de laatste tijd. Ik geef toe dat ik me daar niet voldoende in verdiept heb. Dat ga ik dus in mn plan ook verminderen. Maar om nu met het openbaar vervoer te gaan, dat vind ik nou weer niet realistisch, mijn klanten zitten niet allemaal in deze stad.

Zijn er meer van jullie van mening dat het een goed idee is om als startende coach te beginnen met openbaar vervoer?

 

Het resultaat van het haalbaareheisonderzoek werd niets gezegd over de auto, maar wel over de grote concurrentie in de coachingsmarkt plus de optimistische inkomsten begroting. Zowel UWV als het bureau haalbaarheidsonderzoek, wil meer zekerheid zien m.b.t. inkomsten op langere termijn, vooral in deze recessie. Dat ik het eerste jaar doorkom en desnoods mijn starterskrediet kan aflossen binnen een jaar, dat geloven ze (ik heb al serie opdrachten) maar het gaat om het toekomstperspectief.

 

In antwoord op een eerdere vraag: Mijn USP is het omzetten van conflicten naar goed functionerende relaties binnen een bedrijf.

Ik ben nu aan het kijken hoe ik mijzelf hier meer kan laten uitspringen. Ik heb een paar specialiserende trainingen op het oog, maar ben nog niet helemaal op de hoogte van de kansen in deze markt. Ik vind het aardig moeilijk om de doelgroep duidelijk te kunnen omschrijven in getallen; ook een onderwerp waar naar gerefereerd is.

 

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Als je al een auto nodig hebt (wat in niet geloof, OV een scooter of greenwheels voldoen prima. Daar doe ik het ook mee. Greenwheels staat voor de deur maar heb ik niet eens nodig. Alleen OV en scooter) dan kan je die met een autofinanciering financieren. Dat heb je geen kapitaal nodig, maar wel cashflow.

 

Om succesvol een coach business op te zetten heb je niet veel nodig. Met een notitieblok, een netwerk en een goede reputatie kom je al een heel eind.

 

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Waarom denk je dat je een goede coach zal zijn? Op wie ga je je richten en hoe kom je aan klanten?

 

Groeten uit Peru,

Nils


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Mijn eerste reactie betreft je uurloon.

Ik neem aan dat je het o.a. moet hebben van terugkerende klanten?

 

Als die klanten in november 2009 een opdracht bij je plaatsen tegen 60,--, denk je dat ze het zullen accepteren dat ze krap een jaar later 110,-- moeten gaan betalen voor dezelfde man?

 

Ben het ook met rene eens dat de verkoop (zonder de inhoud te kennen) behoorlijk optimistisch is. Er zijn full-time webshops zijn die dat niet redden, en jij doet het 'erbij'

 

Verder er gewoon voor gaan als je overtuigd bent van wat Nils al postte: dat je de kwaliteiten en het netwerk hebt

 

Frans

 

Antwoord op frans: Ja, je hebt gelijk, ik heb inmiddels van diverse kanten gehoord dat de verhoging van het uurtarief te extreem is in de eerste jaren. Dit ga ik nu uitspreiden over een twee keer zo lange periode, en meer geleidelijk. Bedankt dat je me hier op wijst.

 

Wat betreft de webshop: Internet markting is iets waar ik me ook in verdiept heb onlangs, en heb dit toegevoegd om niet financieel afhankelijk te zijn van extra ww. Iedereen zal bevestignen dat ca. 80% van de zzp coachen andere inkomstenbronnen hebben zoals parttime loondienst, en niet fulltime met hun coach praktijk bezig zijn.

De getallen van de webshop progronse zijn inderdaad te hoog zie ik. Maar ik heb hier wel goede verwachtingen in, omdat ik hierin weer gecoached word door een vriend, een zeer succesvolle internet marketeer. Maar ook hierin bedankt voor de tip, want ik wil eigenlijk niet zozeer met verkoop bezig zijn alswel met coachen, dus daar moet ik dan voor gaan. Ik zal die verkoopinkomsten een stuk lager neerzetten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Als je al een auto nodig hebt (wat in niet geloof, OV een scooter of greenwheels voldoen prima. Daar doe ik het ook mee. Greenwheels staat voor de deur maar heb ik niet eens nodig. Alleen OV en scooter) dan kan je die met een autofinanciering financieren. Dat heb je geen kapitaal nodig, maar wel cashflow.

 

Om succesvol een coach business op te zetten heb je niet veel nodig. Met een notitieblok, een netwerk en een goede reputatie kom je al een heel eind.

 

Hoe zit dat eigenlijk bij jou? Waarom denk je dat je een goede coach zal zijn? Op wie ga je je richten en hoe kom je aan klanten?

 

Groeten uit Peru,

Nils

 

Hallo Nils, leuk dat je in Peru zit. Ik heb in de verte zuidamerikaans bloed.

 

Wat betreft het vervoer: een scooter is eigenlijk wel een goed idee! Bedankt!

 

Jouw vraag: waarom ik denk dat ik een goede coach zal zijn?

Ik heb gemerkt gedurende mijn leven, dat ik altijd in situaties belandde (zelfs tegen mijn wil in) waar ik een mediator was in groepsconflicten. Eerst vond ik dat moeilijk, maar in de tweede helft van mijn leven ben ik gaan zien dat dit niet voor niets was, ik werd steeds ergens in betrokken omdat het ook nut had, mijn inbreng bracht mensen bij elkaar, ook in bedrijven. Daarnaast ben ik erg geinteresseerd in groepsdynamiek en de menselijke psyche, ik heb daar ook aardig wat studie in gevolgd. Ik denk dat ik een goede coach zal zijn omdat ik de voordelen van conflict in een relatie kan omvormen tot een verdieping in de onderlinge relatie.

 

Wie zijn mijn klanten? Dat is precies de vraag die belangrijk voor me is. In feite zal dat het MKB zijn, omdat grotere bedrijven waarschrijnlijk grotere en/of gerenommeerde bedrijven zullen inhuren. Maar zoals eerder geopperd in deze thread, een marktanalyse in de coaching sector, daar moet je niet te zwaar op af gaan. Maar om te specificeren: mijn klanten zijn bedrijven die last hebben van interne conflicten tussen werknemers, of interne conflicten tussen management en werknemers of hele afdelingen.

 

De manier hoe ik mijn klanten wil bereiken, is ten eerste door middel van netwerken en het geven van gratis seminars en ten tweede door het gebruik van internet, het uitbreiden van een netwerk via website en weblog en social communities.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 1
 • Waardeer dit antwoord

Wolfbroertje,

 

Ik begrijp je visie en wat je wilt. Ik deel de mening van mede HL-ers over de auto en tevens de aanzienlijke verhogingen.

 

Ik kan je verdere prognose simpelweg niet beoordelen omdat het, met alle respect, in de basis allemaal relatief vaag blijft.

 

je geeft aan: 'In feite zullen mijn klanten MKB zijn omdat waarschijnlijk grotere bedrijven grotere en/of gerenomeerdere bedrijven zullen inhuren." Tegen mijn zoon zeg ik altijd: Als je het niet gaat proberen zul je het ook nooit leren.... Daarnaast zijn het deze bedrijven die in tijdens van recessie wellicht nog enig budget hebben voor coaching.

 

Gratis seminars met een focus op MKB is zeker geen slecht idee echter zal je wel moeten beseffen dat ook hier veelal de nodige uitdagingen zijn door de crisis en dat tevens de vraag/aanbod verhouding is veranderd qua personeel wat een keuze buiten coaching zal vergemakkelijken (los van het feit of dit een juiste keuze zou zijn).

 

Hamvragen zijn:

-Wat zijn nu je USP's en zijn deze onderscheidend genoeg om je juist te kunnen profileren.

-Waar baseer je je cijfers op. Hoeveel gratis seminars denk je te geven en wat is je verwachtingspatroon in redelijkheid wat dit aan business zou kunnen opleveren.

-Heb je al een bestaand netwerk. Het lijkt me, net als vele andere takken van sport, een gunmarkt. Heb je geen netwerk dan worden de eerste jaren in mijn optiek erg moeizaam.

-Hoe ga je netwerken: Het zal toch enige tijd vergen voordat iemand je zal vertellen over uitdagingen binnen zijn organisatie, hier zal je wellicht een halve avond aan besteden terwijl er een gerede kans is dat je met niets naar huis gaat. Hoeveel avonden netwerken verwacht je nodig te zijn om business te genereren.

-Wat is de gemiddelde tijd die nodig is om uitdagingen binnen bedrijven op te lossen en anticipeer je hier in je berekening op.

-Wat is je ervaring op dit gebied.

-Heb je feitelijke resultaatcijfers die je expertise kunnen onderbouwen.

 

Veel vragen van mijn kant en zaken die van belang zijn voor een goed ondernemingsplan.

 

Een groot voordeel is dat je aangeeft voor 20 uur per week werk te hebben. Wellicht zou je een soort van no cure no pay (of iets hieraan gekoppeld) kunnen toepassen om je extra te onderscheiden, de nodige ervaring op te doen, je optimaal te profileren, je netwerk uit te breiden en zo alvast iets van een basis te leggen voor de nabije toekomst.

 

 

 

 

 

 

 


Sourcing, marketing and premium partner in CE products

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Firebird1,

 

Hartelijk voor je ondersteuning en de inderdaad erg relevante vragen. Ik heb voorlopig wat huiswerk, en ga dit zorgvuldig verwerken.

 

En iedereen die aan deze thread meedroeg, bedankt! Ik heb reuzen uitgedeeld.

Ik zal t.z.t. de voorgang hier posten.

 

Wolfbroertje

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 6 leden online en 143 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké