• 0

Motiverende nederlandse innovaties

Aangezien er de laatste tijd naar mijn mening veel negativiteit over het innovatieklimaat en innovatieniveau in nederland is, leek het mij ter stimulering wel aardig een draadje te starten met nederlandse innovaties van relatief onbekende bedrijven die "de wereld (gaan) veroveren".

 

Dus in dit draadje geen nieuwe dingen van Philips, AKZO o.i.d., maar meer de pionier die iets nieuws bedacht heeft en daarmee de boer opgaat.

 

Aftrap:

 

Voor mij opvallend in de afgelopen weken was het bericht van een Friese uitvinder/ondernemer ( Frits van Breemen-Schneider) die een nieuwe elektromotor heeft ontwikkeld en daarmee een contract in Amerika heeft afgesloten.

Als de financiering rondkomt is het de bedoeling dat er over een paar jaar 400.000 auto's per jaar worden voorzien van deze motor.

 

ZIjn website vind je hier (friendev)

(Wel aardig dat zijn 'eigen' website er zo uitziet

 

Persartikelen NL (o.a.):

autoweek

Technisch Weekblad

expatica / radio netherlands

 

Internationaal:

Wall Street Journal

 

 

Frans

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Even afstoffen dit topic

 

Nederlandse start-up (gefinancierd met crowdfunding) krijgt miljoenenorder uit Oeganda voor een LED-lamp op zonne-energie

 

Artikel in het FD van vandaag

 

Een paar quotes

 

De order van de Oegandese zakenman en grootindustrieel James Mulwana overtreft de aantallen die Off Grid Solutions tot nu toe verkocht. De recordorder van het pas dit jaar opgerichte Haarlemse bedrijf is één zeecontainer met 60.000 lampjes. Groen: ‘We zijn eigenlijk pas sinds mei met de lamp in productie en op de markt.’

 

Het Haarlemse bedrijf (2 werknemers) wil met de lamp de ongeveer 1,5 miljard mensen die zonder elektriciteit leven in Afrika en Azië voorzien van goedkoop licht

 

In de lichtbron zit een innovatieve Nederlandse chip die de lichtopbrengst van de zonnecollector bijna verdubbelt. Het is een duurzaam alternatief voor de onveilige kerosinelamp die vaak wordt gebruikt in de Derde Wereld en jaarlijks 300.000 dodelijke slachtoffers maakt

 

Off Grid Solutions heeft begin dit jaar met crowdfunding de € 120.000 opgehaald, die noodzakelijk was voor de productontwikkeling en merkbescherming. Die geldsom houdt investeerders buiten de deur en heeft het bedrijf door de beginfase geloodst

 

Hele artikel

Link naar reactie
  • 0

En nu maar hopen dat die bestelling niet een Oegandese mailscam is... :) maar serieus: een erg mooie starg voor een Nederlandse startp!

 

Mijn bijdrage: Ecofont. Hoorde vandaag over ze op BNR (via investeerder en behóórlijk succesvol ondernemer Michiel Muller, o.a. Tango en Route Mobiel). Een klein Utrechts bedrijfje met klanten als een krant in Brazilië, een energiemaatschappij (als ik het goed onthouden heb) in Duitsland, en de grootste telecomprovider van Turkije.

Link naar reactie
  • 0

De inkt en toner maffia zijn er helemaal niet mee gediend dat er minder wordt verbruikt. De ontwikkeling van zuinige printers, waarbij de toner niet meer wordt verkwist, wordt dus doelbewust niet uitgevoerd of tegengehouden. Slim van Ecofont om daarin te springen. Het bewijst dat er nog veel meer te besparen valt.

Link naar reactie
  • 0

Bij mijn eerste werkgever hadden we begin jaren '90 een laserprinter die een een ingebouwde tonerbespaar modus had die een klein beetje op de zelfde manier werkte, met - meen ik - streepjes ipv puntjes. Was verrassend goed leesbaar, net niet mooi genoeg voor klantdocumenten, maar wel voor alle interne rapporten, proefversies et cetera.

Bij de eerstvolgende printerversie was het feest voorbij: de tonerbespaarmodus was gedegradeerd tot een onleesbare vage grijze blokjesbrij. Kennelijk was de tonerbespaarmodus te succesvol gebleken, het tonerverbruik ging daarna ook aanzienlijk omhoog...

 

Kortom, dat EcoFont lijkt mij fantastisch!

Ik adviseer over en bemiddel in verzekeringen voor ondernemers en bedrijven.

Vragen of offertes?  Contact

 

Link naar reactie
  • 0

Beste mede grafici!

 

Heeft er iemand van onze 3D Printoptical Technology gehoord? Nee? Bij deze meer informatie!

 

Luximpress benut de mogelijkheden van een nieuwe basistechnologie om 3D-structuren te printen. Met deze gepatenteerde 'Printoptical Technology' kunnen er diverse structuren in reliëf worden geprint met doorschijnende inkten. Door met transparante inkten te printen op uiteenlopende basismaterialen, zoals folie en perspex, ontstaan indrukwekkende reliëfstructuren of lichtdistributiepatronen. Dat levert revolutionaire nieuwe mogelijkheden op voor grafische, decoratieve, communicatie-, marketing- en kunsttoepassingen. Te denken valt aan:

 

• Glas-in-lood-replica’s;

• Drukwerk, zoals visitekaartjes (bijlage), schapkaartjes, naamkaartjes;

• Kunstwerken: in de bijlage ziet u het kunstwerk ‘Egg art’, waarbij het beeld naar voren wordt gehaald. Zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om foto’s of geschilderde kunstwerken in 3D (reliëf) te printen;

• Reclameborden;

• Etiketten en labels;

• Signing;

• Luminaire Squares (met 2D of 3D print);

• Awards.

 

Neem ook een kijkje op onze website (www.luximpress.com) voor meer inspiratie!

Link naar reactie
  • 0

Beste Jeroen,

 

Wij zijn de dochteronderneming van LUXeXcel, het bedrijf achter deze 3D Printoptical Technology. Wij bedienen met name de grafische branche (reclamebureaus, drukkerijen, kunstenaars, e.d.). Met onze producten kunnen ondernemers zich onderscheiden in de markt. Onze 3D Business Cards bieden een verhaal achter het bedrijf; zodra de potentiële klant de 3D Business Card vastheeft, ervaart hij de exclusiviteit daarvan en zal een mindset opmaken dat de ondernemer die voor hem staat, alles uit de kast zal halen.

 

Het is een techniek die wereldwijd nieuw is. Zo print LUXeXcel bijv. lenzen voor lichtarmaturen, die voor beurzen gebruikt kunnen worden door ondernemers (http://www.exxelens.com/functional-lighting/portfolio/product-applications/).

 

Mochten er nog meer vragen zijn, dan hoor ik het graag!

 

Mvg,

 

Richard

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Heeft er iemand van onze 3D Printoptical Technology gehoord? Nee? Bij deze meer informatie!

 

Puur uit interesse en niet omdat ik er zelf mee aan de slag ga. Ik ben énorme fan van 3D printing en volg de ontwikkeling ervan al een tijd van dichtbij; bij de NOVU, welke mede-initiatiefnemer van fablab Protospace is en al jaren met de doorontwikkeling van 3D printing bezig is.

 

Als je als ondernemer wilt ervaren hoe je deze techniek in kan zetten, dan kun je een leer-doe-cursus volgen. Tevens kun je in het fablab ook je eigen 3D printer bouwen.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Beste Mikky,

 

Bedankt voor het meedenken. Even om te benadrukken: wij printen geen 3D voorwerpen, waarbij de lagen vaak te zien zijn. Maar wij zijn gespecialiseerd in het printen van heldere 3D reliëf structuren, waarbij nabewerking wordt buitengesloten. Zo is het voor ons bijv. mogelijk om een vergrootglasje te printen in een 3D Business Card. Zoals u weet moet dit kraakhelder zijn, wil het de functie van een lens hebben.

 

Neem een kijkje op de website voor meer voorbeelden of bekijk deze video (

).
Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Aangezien er de laatste tijd naar mijn mening veel negativiteit over het innovatieklimaat en innovatieniveau in nederland is, leek het mij ter stimulering wel aardig een draadje te starten met nederlandse innovaties van relatief onbekende bedrijven die "de wereld (gaan) veroveren".

 

 

Nieuw, Nederlands, nog onbekend, maar wel met héle gave ideeën.....

 

Tijdens voortraject van de de TEDxAmsterdam Award zijn 10 nieuwe ideeën genomineerd. Uitslag van de winnaar is 30 november a.s..

 

 

Bron: Volkskrant en TEDxAmsterdam

1) Too Good to Waste: producten van overrijpe groente en fruit - Chantal Engelen (29) uit Utrecht http://(toogoodtowaste.nl)

 

Hoe: 'Fruit en groente vlak voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum uit de schappen halen en verwerken tot soep, sap, saus, ijs of chutney. In augustus hebben we het eerste product gelanceerd: een gazpacho van Tommiestomaten. Deze kleine snoeptomaten waren niet mooi genoeg of te rijp voor het schap en zouden anders zijn weggegooid, dus die hebben we verwerkt tot koude soep. Nu zijn we op zoek naar partners zoals supermarkten of voedselverwerkers waarmee we meer Too Good to Wasteproducten op de markt kunnen brengen.'

 

2) Prostate Cancer Diagnostics: een heel precieze scan voor prostaatkanker - Massimo Mischi (39) uit Eindhoven http://(bmdresearch.nl, kijk bij research/oncology)

 

Hoe: 'Met ultrageluid en in de bloedbaan gebrachte gasbelletjes wordt een soort echo gemaakt van de prostaat. Huidige methoden om prostaatkanker te lokaliseren, zijn pijnlijk en niet precies genoeg. Daardoor wordt vaak voor de zekerheid de hele prostaat weggehaald met mogelijk incontinentie en impotentie tot gevolg. Deze nieuwe techniek redt levens met minimale bijwerkingen.'

 

3) Cleantech Playground: een duurzame woongemeenschap - Eva Gladek (28) uit New York http://(metaboliclab.nl)

 

Hoe: 'Cleantech Playground wordt een drijvende wijk van woon- en kantoorboten waar bewoners voor hun eigen voedsel, schoon water, energie en afvalverwerking verzorgen. Woongemeenschap Schoonschip en de broedplaats Ceuvel in Amsterdam-Noord vormen de eerste pilot. Het doel is dat mensen met duurzame technieken evenveel energie produceren als verbruiken. Het ontwerp wordt nu getekend en we verwachten volgend voorjaar te beginnen.'

 

4) Palmleather: leer gemaakt van palmbladeren - Tjeerd Veenhoven (36) uit Groningen (tjeerdveenhoven.com)

 

Hoe: 'De palmbladeren worden geweekt in een biologisch afbreekbare oplossing van water en plantaardige oliën waardoor ze zacht en flexibel worden. De ingrediënten zijn goedkoop en over de hele wereld beschikbaar. Dat maakt palmleer een goed alternatief voor synthetische kunststoffen, rubber en dierlijk leer. Ik heb samen met NGO Industree een Palmleatherfabriekje opgezet in Gadag, India. Ik heb de fabriek gefinancierd en de ambachtslieden die het palmleer produceren, betalen mij in twee jaar terug. Daarna zijn ze eigenaar van de fabriek.'

 

5) Repair Café: een ontmoetingsplaats waar mensen kapotte spullen kunnen repareren - Martine Postma (42) uit Amsterdam http://(repaircafe.nl)

 

Hoe: 'Repair Cafés zijn gratis bijeenkomsten waar vrijwilligers met reparatiekennis hun buren helpen om kapotte spullen te repareren. Repareren is beter dan weggooien, want zo voorkom je dat grondstoffen erdoorheen worden gejaagd. De bijeenkomsten hebben ook een sociaal doel: het brengt buurtbewoners met elkaar in contact. De stichting bestaat nu 2,5 jaar en er zijn ongeveer vijftig groepen in Nederland die gemiddeld één keer per maand een Repair Café organiseren. Nu willen we het project naar het buitenland uitbreiden.'

 

6) Integrated Roof Wind System: een windmolen in het dak van een gebouw - Rosella Ferraro (30) uit Eindhoven (irwes.com)

 

Hoe: 'We willen allemaal zo veel mogelijk duurzame energie opwekken. Maar de meeste windmolens zijn logge apparaten die je ergens bovenop moet plaatsen. In een stad is dat niet praktisch en ook niet mooi. Wij hebben een manier gevonden om de windmolen te integreren in een gebouw. In dit systeem kan ook met weinig wind energie worden opgewekt. Door de vorm van het dak wordt de lucht samengeknepen en versneld.'

 

7) Ice from the sky: ballon die ijs uit de hogere atmosfeer haalt - Marcel Verduyn (41) uit Amstelveen

 

Hoe: 'Mensen hebben niet alleen energie nodig, maar ook kou. In het Westen koop je een koelkast om voedsel en medicijnen te koelen, maar in de jungle van Afrika gaat dat lastiger. Toch is kou overal in de atmosfeer beschikbaar. Op een paar kilometer hoogte is het al gauw min 40 graden. Dit is mijn idee: hang een bak water aan een ballon. De ballon stijgt op en als hij hoog genoeg is, zal het water bevriezen. In een pendel van twee ballonnen kunnen de bakken gemakkelijk op en neer bewegen. Zo kan iedereen ijs uit de lucht halen.'

 

8. Amplino: een malariatest voor zwangere vrouwen in derdewereldlanden - Wouter Bruins (28) uit Leiden (amplino.com)

 

Hoe: 'We hebben pcr, een veel gebruikt diagnose-instrument dat gebruikt maakt van dna, gestript naar zijn eenvoudigste vorm, met de nadruk op de diagnostiek van malaria. Normaal heb je voor deze techniek een heel lab met een specialist nodig. Deze Amplinotest is goedkoper en gemakkelijker: je prikt bloed, stopt het in een apparaat en wacht drie kwartier. Na een proef in het Amsterdamse Tropeninstituut gaan we onze malariatest testen in Burkina Faso.'

 

9) Social Energy: een platform van bedrijven en softwareontwikkelaars die energiebesparende producten ontwikkelen - Richard van Det (46) uit Leidschendam (KPN) en Lisette Stamsnijder (25) uit Enschede http://(essent.nl/mijn-e/co-creatie/social_energy.html)

 

Hoe: 'Zou het niet mooi zijn als de verwarming automatisch omlaag gaat als mensen met hun mobieltje de voordeur uitlopen? Een app waarin gegevens van zowel KPN als Essent zijn samengevoegd, kan dit regelen. Met relevante data van bijvoorbeeld gas- en waterleveranciers, kunnen we meer apps maken die energie besparen. Zoals een app die een wasmachine pas laat draaien als de zon schijnt op de zonnepanelen op het dak. Bedrijven moeten dan wel hun data beschikbaar stellen. Essent en KPN willen andere bedrijven daarin stimuleren.'

 

10) Co2 Converter: zet CO2, water en zonne-energie om in zuurstof, net als een boom - Paul Cardinal (54) uit Texas

 

Hoe: 'Met behulp van zonne-energie wordt zout water omgezet naar zoet water en CO2 naar zuurstof en methaan. Het apparaat zou bijvoorbeeld naast een olieplatform kunnen drijven, waar sprake is van veel CO2-uitstoot. Net als met zonnepanelen, gebruik je zoveel zuiveraars als voor de capaciteit nodig is. Het doel is om CO2 in de atmosfeer te verminderen. Als bijkomend voordeel levert het zuiveringssysteem zoet water.'

 

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 233 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.