Het grote "Vijf Vragen aan HLers!" topic

Aanbevolen berichten

Met dank aan Karen, van wie ik het stokje heb mogen ontvangen :

 

Wat doe je of doet je bedrijf precies ?

 

Tja, lastige vraag…. Eigenlijk verkeer ik momenteel in een soort van tussenfase.

 

Van 2000 tot 2008 heb ik een winkel gehad in boeken en kantoorartikelen. Helaas heb ik door omstandigheden en op advies van verschillende partijen en instanties hier in augustus 2008 de stekker uit moeten trekken. Van augustus tot oktober ben ik met mijn crediteuren gaan onderhandelen om tot een akkoord te komen ivm de openstaande posten. Eind oktober ging ook de laatste crediteur akkoord (na vele, vele gesprekken en briefwisselingen) en kon ik mijn bedrijf (bijna) definitief opdoeken. Dit was allemaal niet gelukt zonder de maandenlange steun van Ruben van den Oord.

En daarna ben ik een stukje kwijt. Ik was volledig het spoor bijster. Natuurlijk jarenlang hard gewerkt, een volledig bedrijf neer gezet, zelfs de maanden na de sluiting nog 60 of meer uur per week bezig geweest met de afronding, en ineens is er een zeepbel die compleet uit elkaar spat. Er is ineens niets meer behalve het huishouden. Langzaam aan, door heel veel hulp, waaronder psycholoog, ging het weer de goede kant op.

 

In augustus ben ik iemand tegen gekomen, die mij enthousiast heeft gemaakt voor zijn bedrijf, en bereidt was mij te helpen met de opstart van een soortgelijk bedrijf. (natuurlijk een HL-lid…)

Na nog een aantal keer diep gevallen, en door hem opgetakeld te zijn, ben ik nu alweer enige tijd bezig met de opstart van mijn nieuwe bedrijfje. Maar nu zonder personeel, zonder die hoge kosten, zonder huur, een zolderkamer-ondernemer !

Maar weer wel (of nog steeds ?) ondernemer !

 

Achter de schermen van HL is er door diverse leden geholpen, om mijn onderneming van de grond te krijgen (administratie ;), verzekeringen ;), website ;), BD ;), of gewoon erg goede contacten !!!)

 

Binnen nu en enkele weken wordt het bedrijfje daadwerkelijk gelanceerd en naar de buitenwereld openbaar gemaakt. Nog hard werken, super spannend, maar er erg veel zin in !

 

Oja, en in de tussentijd breng ik 2 uurtjes per dag de post rond !

 

Wat betekent innovatief zijn voor je, en waarin onderscheid je je van anderen ?

 

Innovatief : Het proces van innovatie draait om dingen op een nieuwe ( en zo mogelijk ook betere) manier aan te pakken (Bron : Wikipedia)

 

Eigenlijk doe ik volgens bovenstaande eigenlijk niet anders. In mijn winkel verkochten we ook nét andere producten, presenteerden de goederen nét even anders dan de concurrent. We deden aan nachtelijke openingen, boekpresentaties, voor de kerst etalage werden er maandenlang in de schuur dingen gebouwd, zodat die etalage wederom een trekpleister was enzovoorts. In ieder geval vernieuwend in mijn woonplaats !

En met mijn nieuwe bedrijf wil ik natuurlijk nog innovatiever zijn dan mijn conculega’s, dat mag duidelijk zijn !

 

Welke film of welk televisieprogramma kun je iedereen aanraden ?

 

TV en film interesseren me eigenlijk helemaal niets. Vroeger geen tijd gehad om televisie te kijken en in een bioscoop viel ik altijd in slaap. En dat vind mijn vrouw niet gezellig uitgaan.

Ik wil wel eens naar NCIS op maandag kijken, maar daarna ben ik de aandacht alweer kwijt, en wil iets gaan doen. Wanneer je een echt slappe komedie wilt zien, moet je Borat kijken (ik heb iig in een deuk gelegen) en Schindler’s List is erg aangrijpend, maar dan zou je eigenlijk ook het boek gelezen moeten hebben. Dan komt de film nog veel beter tot zijn recht. En “One flew over the cuckoo’s nest” vond ik gewoon erg goed.

 

Ipv TV kijken lees ik graag een boek, en heb dan ook een behoorlijke collectie, waaronder alles van David Baldacci, alles van Dean Koontz, John Grisham, Preston & Child….

 

Mijn 2 favoriete boeken zijn toch wel Papillon en Hell’s Kitchen. Erg aangrijpend.

 

Nog steeds erg goede jeugdboeken, die je ook als volwassenen gelezen zou moeten hebben :

-   Oorlogswinter

-   Oorlog zonder vrienden

-   Kruistocht in Spijkerbroek

 

En wanneer ik erg moe ben : Nijntje in de dierentuin….

 

Daarnaast heb ik nog een zeer behoorlijke collecte stripalbums als Asterix, Franka, Blauwbloezen, Kuifje, Suske & Wiske en jaargangen Donald Duck, vanaf 1978 (per half jaar ingebonden door een ouderwetse boekbinder !)

 

Hoe ben je zo enthousiast betrokken geraakt bij HigherLevel ?

 

Indertijd heb ik van diverse instanties en de mensen daarachter het advies gekregen faillissement aan te vragen. Maar ja, hoe doe je dat ? Stap je dan gewoon bij de rechtbank binnen en zeg je “Goedemiddag ! Heeft u een minuutje ? Ik kom even faillissement aanvragen…”

 

Ja, en dan ? Wat gebeurt er dan ? In mijn zoektocht naar antwoorden via banken, kvk, gemeente en wat nog meer, kwam ik bij een advocatenkantoor uit, welke mij de tip gaf eens op HigherLevel te kijken.

Hier heb ik 2 posten geplaatst, en kreeg zo snel reactie, dat ik eerlijk gezegd vrij beduusd was. Snel hierna ben ik in contact gekomen met Ruben.

 

Doordat ik zo’n beetje bij hield wat me allemaal overkwam (om de lezers en reageerders op de hoogte te houden) groeide dit verhaal uit tot een dagboek, wat nu bijna de teller van 31.500 lezers bereikt heeft.

 

Door mijn ervaring wat mij overkwam, en omdat ik al bijna 20 jaar in het vak zat, probeerde ik ook eens summier een andere vraagsteller te helpen. Gelukkig werd dit goed ontvangen en postte ik wat vaker. Ook kreeg ik steeds vaker PM, en dan voornamelijk schrijnende gevallen, die veel van mijn dagboek weg hadden/hebben. Ik heb op zoveel mogelijk manieren altijd geprobeerd deze mensen (op weg) te helpen. Dan wel door een antwoord of een verwijzing naar een link of mede HL lid. Dit heeft me ook gesteund, dat ik zag, dat ik niet alleen was in zo’n situatie.

 

Nu ben ik voornamelijk een enthousiaste dagelijkse (nachtelijke )lezer, (lees 99 van de 100 posten, denk ik) en probeer me nu voornamelijk te verdiepen in de topics over sites, aangezien mijn site nu gebouwd wordt. Ik reageer hierin meestal niet, maar schroom ook niet om vragen te stellen. En ook nu weer diverse PM van mensen die aanbieden mij te willen helpen, om dingen te leren. (omhoog in de rankings en dergelijke) Je kunt wel stellen dat HL voor mij bijna een dorp is geworden, met de nodige verschillende mensen, goede buren, vrienden, roddel en achterklap. Het gemis van de community IRL door de burn-out, heeft HL grotendeels ingenomen in die tijd.

 

En dan, last, but not least : de vraag van Karen :

 

Wat zijn de grootste zakelijke en persoonlijke lessen die je hebt geleerd van het onafwendbare einde van je eerste bedrijf ?

 

Goh, Karen, je kent me iets te goed, geloof ik. Een spiegelophoudende, confronterende vraag, en één die ik mezelf al maanden stel. Heb hier nu nog eens extra goed over nagedacht.

 

Zakelijk :

 

Leer je cijfers kennen. Ik deed de boekhouding 80 % zelf (10 ordners papier/facturen per kwartaal) maar was het begrip op de cijfers kwijt. Het begrip rendabel bijvoorbeeld al lang geleden uit het oog verloren. Cashflow ? Geen flauw idee.

Ben niet bang de controleur van de controleur te worden : ofwel. Hou ook je boekhouder in de gaten. Ook hij/zij is een mens en kan fouten maken.

 

Persoonlijk :

 

Verlies nooit je omgeving uit het oog. Hoe druk je het ook hebt, heb oog voor je gezin, je vrienden je familie. Wanneer je alleen maar belt om te vragen te komen helpen met koopzondag, balans of wat dan ook, zul je ze snel kwijt zijn. (en dat is dus ook gebeurt) Je staat erg snel alleen.

Doordat je ook gewend raakt om met personeel om te gaan, instructies te geven, plannen en vooruitdenken, ga je dit automatisch thuis ook doen. Thuis, en in je vriendenkring wordt dit meestal niet gewaardeerd ! Het kost ons momenteel de grootste moeite om weer in fatsoenlijk contact te komen met de vroegere vriendenkring.

 

Mijn uitnodiging voor de volgende post gaat naar Jeroen Bakker !

 

Je bent erg, erg vaak op HL aanwezig als adminstrator, en (denk ik) als de ICT man achter HL.

Geen bedrijfsmatige vraag : Maar wat zijn nu de leukste, ontroerendste, slechtste posten die je je nog kunt herinneren in de loop der tijd ? Welke posten zijn je echt bijgebleven, positief en/of negatief ?

 

Na 1390 woorden sluit ik deze in ieder geval af met een onuitsprekelijke dank aan ironny

de persoon die mij er de laatste maanden door heen gesleept heeft, en waarmee ik dus een samenwerking aanga ! Ronny, chapeau, maat !

 

Link naar reactie

(Ik weet niet of je het wist of dat het toeval is, maar afgelopen vrijdag gaf ik toevallig nog aan dat ik nog nooit de Vijf Vragen heb mogen beantwoorden, dus dan is deze uitnodiging erg leuk :))

 

Hey, Jeroen,

 

Leuk dat je het stokje aan wilt nemen !

 

Maar ga maar van toeval uit, heb nl geen idee hoe ik zou moeten weten dat je je opmerking ergens geplaatst heb, waar ik niet geweest ben ?

 

Ben in ieder geval benieuwd of je mijn (niet-zakelijke vraag dit keer) vanuit ethisch oogpunt eigenlijk wel kunt beantwoorden.

 

Succes, en ik wens je net zo veel zweetdruppels en correcties en aanpassingen en doorhalingen en.... als ik heb gedaan. !

 

Groet, Marcel

 

Link naar reactie

Allereerst een welgemeend excuses voor het zó lang open laten staan van deze uitnodiging. Het topic hebben Mikky en ik ooit bedacht als doorgeefstokje, eerst via de nieuwsbrief en later online, maar ik had niet verwacht dat het formuleren van antwoorden zo lastig kon zijn. Ik heb er lang tegen aangehikt en heb toen mijn antwoorden tot dan toe, gedelete en ben opnieuw begonnen. Bij deze het resultaat, ik hoop dat het leuk is om te lezen!

 

Wat doe je of doet je bedrijf precies?

 

Wij helpen organisaties die zich bezighouden met competentie-ontwikkeling, met software die hen daarbij ondersteunt. We hebben een vijftal softwareproducten - RemindoToets, Remindo360, RemindoEVC, RemindoContent en RemindoShare, een zesde is onderweg - die met name veel in het MBO en HBO worden ingezet. Denk aan digitale toetsen, 360° feedback, online lesstof, digitale portfolio's, om dat mogelijk te maken leveren wij software die daarbij kan ondersteunen. Op bijvoorbeeld elk ROC in Nederland is onze software al wel in gebruik, evenals bij veel uitgevers die er hun inhoud in ontwikkelen.

 

Paragin bestaat overigens al 10 jaar, en is opgericht door Peter de Blieck en mijzelf tijdens het laatste jaar van onze middelbare school. Peter was primair verantwoordelijk voor de techniek, ik primair voor de verkoop en klantcontacten, en die lijn hebben we in ons bedrijf aangehouden. Iedereen van de 10 mensen waar Paragin uit bestaat, is óf bezig met het maken van mooie software, of het verkopen, supporten en promoten ervan. Overigens hebben we in die tien jaar heel veel gedaan: voor allerlei grote en kleine organisaties, van grote commerciële organisaties als de NS, Rabobank en KPN tot ministeries en overheden in heel Nederland, en van leuke initiatieven als New Venture, Higherlevel.nl en TechnoPartner tot grote projecten in de bouw, retail en juridische dienstverlening.

   

Op een gegeven moment werd dat teveel, en hebben we besloten ons bedrijf om te bouwen tot wat we nu zijn: geen maatwerk meer maar producten, en geen brede focus maar een heel specifieke. Als je jezelf te vaak hoort zeggen "Als dit ons énige project was, had ik het anders gedaan" dan weet je dat je aan je grens zit en dat je keuzes moet gaan maken. Dat hebben we anderhalf jaar geleden gedaan en sinds 5 maanden helemaal doorgevoerd: ontwikkelaar van internetsoftware op SaaS-model voor competentie-ontwikkeling in onderwijs en arbeidsmarkt.

 

Met name RemindoEVC is nog wel leuk om even nader toe te lichten: EVC is namelijk het Erkennen van Verworven Competenties, wat resulteert in een Ervaringscertificaat. EVC is gericht op de arbeidsmarkt, en het idee is dus dat niet je diploma's centraal staan maar wat je daadwerkelijk kúnt. In een EVC-procedure bouwt iemand een portfolio op van concrete werkervaring, projecten e.d. en wordt dat aangevuld met instrumenten om in kaart te brengen wat iemand daadwekelijk kan, waar iemand concrete ervaring in heeft. Ook ervaring buiten het werk telt natuurlijk mee, zodat een zo compleet mogelijk beeld ontstaat van iemands competenties. Ook het persoonlijke is van belang, met onder meer iemands loopbaandoelen, en persoonlijke motivatie en ambitie die aan bod komen. Met gerichte adviezen en erkenningen door onafhankelijke derden, weet iemand zelf veel beter waar de mogelijkheden liggen en wat hij of zij kan en wil.

 

Het Ervaringscertificaat is misschien wel bekend van de grote landelijke compagne die het Ministerie van OCW momenteel voert. Het Ministerie maakt flink werk van de promotie van het Ervaringscertificaat, waarvoor erkende EVC-aanbieders verantwoordelijk zijn om de procedures uit te voeren. Veel van die erkende aanbieders zetten RemindoEVC in om hun EVC-processen online te laten gebeuren, in minder tijd en een stuk efficiënter en effetiever.

 

Wat betekent innovatief zijn voor je, en waarin onderscheid je je van anderen?

 

'Innovatief zijn' op zichzelf vind ik niet zo belangrijk: ambitie hebben vind ik veel belangrijker! Niet per se de ambitie van 80 uur per week en nooit vakantie, maar wél een gezonde ambitie in het werk hebben, verder willen, willen groeien - op persoonlijk niveau en als organisatie - en nieuwe dingen willen proberen. Dat is erg belangrijk voor mij.

   

Waarin wij ons onderscheiden is op een drietal vlakken, die me keer op keer opvallen: we kunnen ons op de een of andere manier veel gemakkelijker dan concurrenten inleven in onze klanten (dat gaat bijna automatisch, in welke sector we ook actief zijn), we hebben aan een half woord genoeg en komen dan met een technische invulling die meteen raak is, en we zijn eigenlijk werkschuw en proberen dus alles zo effectief en efficiënt mogelijk aan te pakken waardoor we heel veel tegelijkertijd aankunnen. Dat onderscheidde ons 8 jaar geleden, dat onderscheidt ons nu nog. Als we als organisatie dát er in kunnen houden wanneer we groeien, zou ik heel blij zijn.

 

Welke film of welk televisieprogramma kun je iedereen aanraden?

 

Qua muzieksmaak heb ik een heel brede. Geen enkel genre kan ik volledig waarderen (al komt drum'n'bass in de buurt), maar in elk genre heb ik wel voorkeuren en bands of muzikanten waar ik graag naar luister. Om wat voorbeelden te noemen: van drum'n'bass als Optical, Photek en Source Direct tot bandjesmuziek als dEUS, Sigor Ros en Bright Eyes, van klassiekers als Leonard Cohen, Johnny Cash en Neil Diamond tot vage muziek als Venetian Snares, Autechre en Speedy J. Maar ook hiphop luister ik veel en ook trance of klassieke muziek zet ik nog geregeld op als ik aan het werk ben.

 

Qua televisie blijf ik absoluut thuis voor voetbalwedstrijden, die kijk ik erg graag (en dan met name van Feyenoord). Verder kijk ik vrij gericht, met een digitale harddiskrecorder is dat ideaal. Ik kijk veel van documentaires (met name geschiedenis zoals over de Tweede Wereldoorlog of de tijd van de Tempeliers en de kruistochten, en over bedrijven met als aanraders Startup.com en It's Magic Time!), en kijk online of op DVD series als The Sopranos. En Southpark blijft iets wat ik wekelijks wel wil zien.

 

Hoe ben je zo enthousiast betrokken geraakt bij HigherLevel?

 

Vanaf eigenlijk het begin, zo'n 8 (!!) jaar geleden, toen ik als moderator van een ander forum ene 'zrski' op de vingers tikte omdat hij over een net gestart ondernemersforum spamde. Die spam heb ik netjes gemodereerd, maar niet voordat ik zelf de link even gevolgd had. Ik kwam op een klein forum, opgericht door zrski die Dennis Hettema bleek te heten en Kermie die als echte naam Mikky Vrolijk had, waar ik me meteen thuis voelde. Al na enkele posts werd ik gevraagd als moderator, en sindsdien

 

Wij ondernemers hebben een grote invloed op het Nederland van de toekomst, voor onszelf op kleine schaal maar ook voor anderen en voor heel Nederland. Daarom is het belangrijk dat we elkaar inspireren, opzwepen, motiveren en helpen, zodat we allemaal betere ondernemers worden en mooiere bedrijven opbouwen. Kijk eens om je heen: een aantal van je mede-HL-leden gaan de grote bedrijven van de komende jaren oprichten. Ben jij één van hen?

 

De vraag van Marcel: "Je bent erg, erg vaak op HL aanwezig als adminstrator, en (denk ik) als de ICT man achter HL. Geen bedrijfsmatige vraag : Maar wat zijn nu de leukste, ontroerendste, slechtste posten die je je nog kunt herinneren in de loop der tijd ? Welke posten zijn je echt bijgebleven, positief en/of negatief?

 

Ik ben inderdaad heel veel op HL aanwezig. Verslaafd, wordt het ook wel genoemd :) Ik vind het erg leuk, ook achter de schermen, en ook als verantwoordelijke voor de ICT vind ik het leuk om actief mee te denken. Ik sta op met HL en ga slapen nadat ik HL heb gecheckt, het zit echt in mijn systeem ingebakken.

   

Ik heb heel lang over deze vraag nagedacht, en heb gezocht naar specifieke topics die aan de criteria van Marcels vraag voldeden. Ik vond niet zo veel, en puur het feit dat ik moest zoeken vertelde me eigenlijk genoeg: wat me vooral is bijgebleven, zijn niet individuele posts maar de mensen en het geheel. Dat klinkt zweveriger dan ik bedoel, dus ik zal het uitleggen:

   

Wat mij de afgelopen jaren telkens weer opgevallen is, is de enorme gemeenschap die hier op het forum ontstaan is. Zonder al teveel sturing - en soms zelfs te weinig, want op zichzelf is HL puur een online forum met heel weinig eromheen qua formele activiteiten en initiatieven - is er toch een hechte, inspirerende, groeiende en boeiende groep mensen ontstaan. Dag en nacht wordt er gepost, vele tientallen berichten per week. Vele vragen worden beantwoord, direct in het topic of indirect voor de vele meelezers die HL rijk is. Vele discussies gevoerd, die tot meer denkwerk aanzetten dan soms aan de topics zelf te zien is. Dat was aan het begin op bescheiden schaal al zo, maar is alleen maar meer geworden op veel grotere schaal. En natuurlijk kan het altijd beter, groter, meer gefocust of in andere richtingen, maar soms is het goed om stil te staan bij wat HL nu is en hoe positief dat door heel veel mensen ervaren wordt.

   

Ik ben ontzettend blij van zo'n mooie groep mensen deel uit te mogen maken!

   

Mijn vervolgvraag:

 

Zou ik graag willen stellen aan TimK (PM sent), die ik alleen nog maar via het forum ken maar die me al meerdere keren positief is opgevallen. Mijn vraag aan hem: als jij minister-president zou worden de komende kabinetsperiode, wat zou je dan in ieder geval graag willen veranderen om meer mooie bedrijven te laten ontstaan?

Link naar reactie

Bedankt voor het stokje!

 

Wat doe je of doet je bedrijf precies?

Ik houd met bezig met een aantal projecten/bedrijven.

De belangrijkste twee zijn Bubo.com en VBVB Business Solutions.

Bubo.com is een bureau voor online onderzoek gericht op ondernemers en managers. Het andere bedrijf is VBVB Business Solutions, dat zich richt op de implementatie van AccountView financiële software.

Wij helpen bedrijven om informatie boven tafel te krijgen waarop belangrijke beslissingen genomen kunnen worden. Financieel en nu dus ook niet financiële managementinfo.

Het leuke is dat Bubo.com is ontstaan hier vanuit Higherlevel. Jullie hebben mij de tips gegeven waarmee ik verder ben gegaan. Nogmaals bedankt aan iedereen, want hoewel we pas net live zijn hebben we al meer dan 300 gebruikers.

 

 

Wat betekent innovatief zijn voor je, en waar onderscheid je je in van anderen?

Innovatief zijn betekent voor mij dat ik producten wil maken die onze klanten echt verder helpen bij het ondernemen. En daarbij speelt nieuwe technologie een grote rol.

Bij Bubo.com zijn we bijvoorbeeld bezig met functionaliteit die het ook voor middelgrote ondernemers mogelijk maakt om zichzelf te benchmarken. Intern of juist extern. Dit maakt voor deze groep ondernemers informatie toegankelijk die normaal alleen is weggelegd voor de grotere concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan een interne projectbenchmark, een medewerkerstevredenheid- of klanttevredenheidsbenchmark.

Ik ben van mening (en ben daarin niet de enige) dat Nederland voorop moet lopen in het toepassen van nieuwe mogelijkheden. Dat is de manier waarop wij ons huidige welvaartsniveau hebben verkregen en kunnen behouden.

 

Welke film of welk televisieprogramma kun je iedereen aanraden?

Ik kijk bijna geen films meer, dus: niet echt een tip.

Ook luister ik op dit moment veel te weinig muziek. Gelukkig zitten er in het gebouw een aantal ‘jonge en dynamische’ bedrijven, die me af en toe weer even wakker schudden met een goude oude, een goude nieuwe of zelfs een aria van het een of ander. Van Alef begreep ik (via twitter) dat ik bij Spotify moet zijn. Dus daar ga ik binnenkort mijn achterstand maar inhalen.

 

 

Hoe ben je zo enthousiast betrokken geraakt bij Higher Level ?

Mijn betrokkenheid bij Higherlevel gaat iets verder dan de historie in mijn profiel doet vermoeden. Ik was ongeveer 1,5 tot 2 jaar geleden bezig met de verkoop van mijn bedrijf aan mijn zakenpartner en had eigenlijk geen zakelijke contacten waarmee ik daarover kon sparren. Tenminste, contractueel was vastgelegd dat ik niets naar buiten mocht brengen.

Higherlevel bracht me een fantastische kans om dit onderwerp voor te leggen aan een grote groep ervaringsdeskundigen. Ik ben dus eerst onder een schuilnaam begonnen en heb later mijn definitieve profiel aangemaakt.

En ik hoop dat ik met mijn ervaring in columns en reacties op vragen weer iets terug kan doen aan de leden.

 

Als jij minister-president zou worden de komende kabinetsperiode, wat zou je dan in ieder geval graag willen veranderen om meer mooie bedrijven te laten ontstaan?

Ik denk dat de ondernemersmentaliteit in zijn algemeenheid wel wat peper kan gebruiken. Geen VOC mentaliteit, maar waardering voor mensen die de stap durven te zetten. Ook wanneer het mis gaat.

Wat dat betreft houd ik wel van de Amerikaanse opvatting in ondernemen. Daarnaast ben ik voor de versoepeling van het ontslagrecht naar Deens model, zonder daarbij het sociale gezicht dat NL heeft te verliezen. Ik vind het namelijk belachelijk dat je voor een uitkomst die toch al vast staat naar een rechter moet stappen. Een veel te grote belasting voor het systeem, nog even afgezien van de kosten.

 

Ik geef het stokje graag door aan Sander Offringa. Mijn vraag aan Sander is: als je slechts één aspect mag noemen, wat is dan voor jou de belangrijkste factor die de waarde van een onderneming bepaalt?

 

 

 

 

Link naar reactie

Heeft even geduurd, maar daar is ie dan!

 

Wat doe je of doet je bedrijf precies?

Mijn bedrijf heet Waardemakers en we zijn momenteel met zijn vieren (al zoeken we voortdurend uitbreiding). Zoals de naam al doet vermoeden maken we bedrijven meer waard en helpen we bij de verzilvering daarvan. Waardemakers doet ALLES wat daaraan bijdraagt. De dienstverlening heeft 4 pijlers:

 

Strategie advies: ontwikkelen van succesvolle business modellen, optimaliseren van pricing-strategie, doorrekenen van strategische groeiscenario’s om te bepalen wat de grootste impact op de waarde van een bedrijf heeft. Komt neer op vergroten van winstgevendheid en inrichten van de activakant van de balans (= investeren).

 

Financiering: strategie vergt (meestal) investeringen. Financiering is nodig om plannen te realiseren. Vandaar dat Waardemakers financiers en ondernemers aan elkaar verbindt. Dit zijn zowel investeerders, als banken als subsidieverstrekkers. En soms doen we zelf ook mee.

 

Management: bedrijven die sterk groeien, hebben behoefte aan goed management. Ook commissarissen of een minder formele raad van advies draagt bij aan succes. Het zijn immers de mensen die de waarde maken. Wij onderkennen dit belang en bemiddelen in (interim) managers en commissarissen die waarde maken. Dit is overigens niet alleen voor de grotere bedrijven interessant. Ook ondernemers met grote ambities kunnen bij ons terecht.

 

Bedrijfsovername: gemaakte waarde verzilveren. Een essentieel onderdeel van onze dienstverlening. Je kunt wel uitrekenen wat een bedrijf waard is, maar daarmee staat het nog niet liquide op de bank. Voor ons dus een logische stap om dit ook op te pakken. Bovendien kennen we het bedrijf en de markt vaak al, dus dat maakt het hele proces wat gemakkelijker en succesvoller. Daarnaast kan het kopen van bedrijven ook bijdragen aan het realiseren van ambities.

 

 

Wat betekent innovatief zijn voor je, en waar onderscheid je je in van anderen?Innovatie betekent voor mij dat je slimme combinaties maakt, met als doel waarde voor klanten te optimaliseren. Dat vraagt om een voorbeeld.

 

Financiering kan je overal krijgen. En hoewel wij hiermee bij elkaar al circa 70 jaar ervaring hebben, onderscheiden wij ons daar niet mee. Wel zijn wij één van de weinigen die ook een commissaris aanbieden die de onderneming met raad en daad bijstaat. Eigenwijze ondernemers vinden dit vaak op voorhand overbodig (totdat ze er eentje inschakelen), maar banken en investeerders denken daar heel anders over en stellen het juist zeer op prijs. Onze ervaring is dat financieringsaanvragen zo meer kans van slagen hebben. Niet alleen door de vorm, maar omdat de samenwerking echt werkt.

 

Mijn tip is: maak slimme combinaties en onderscheid je daarmee van anderen.

 

 

Welke film of welk televisieprogramma kun je iedereen aanraden?

Ik kan iedereen aanraden om vooral weinig TV te kijken. Real life is zoveel mooier!! Leef je eigen film en speel zelf de hoofdrol…

 

 

Hoe ben je zo enthousiast betrokken geraakt bij Higher Level ?Het voelt goed dat mensen elkaar willen helpen. Dat vind ik ook erg leuk om te doen. Bovendien kan je van anderen leren en doe je veel inspiratie op. En ik heb ook al met meerdere HL-ers gewerkt. Dat zijn in de regel wel HL-ers die actief zijn en anderen helpen. Kennelijk stel ik dat op prijs.

 

Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik nu iets minder actief HL ben :-[. Zal de goede gewoonte weer in ere herstellen.

 

 

Als jij minister-president zou worden de komende kabinetsperiode, wat zou je dan in ieder geval graag willen veranderen om meer mooie bedrijven te laten ontstaan?Ik vind dat we in Nederland in een gouden kooitje zitten. Dat het nu goed gaat is de grootste vijand van toekomstige verbetering. Voor talentvolle mensen lijkt er daarmee weinig reden om een eigen droom te realiseren. Er zijn wel genoeg redenen om het NIET te doen. We hebben bijv. massaal een torenhoge hypotheek op 2 inkomens afgesloten. Hierdoor hebben we grote behoefte aan zekerheid, althans aan de perceptie daarvan. Ondernemen is minder voorspelbaar en lijkt riskanter dan een loondienstverband, waarbij de risico’s voor de werkgever lijken te komen. Maar in de crisis hebben we gezien dat ook werkgevers niet gek zijn. Grote bedrijven saneren en mensen verliezen hun ‘vaste’ baan.

 

Ik zou graag mensen willen motiveren om meer ondernemerschap te tonen. Hiertoe moet duidelijk worden gemaakt dat de zekerheid van een vaste baan vooral een schijnzekerheid is. Flexibilisering van het ontslagrecht maakt dat duidelijk. Tegelijk moet er iets aan de hoge hypotheekschuld worden gedaan. Hierdoor kunnen (durven) mensen zich geen ondernemersavontuur (te) permitteren. Het inkomen moet vanaf dag één tenminste hetzelfde zijn als in loondienst. Helaas is dat vaak niet mogelijk. In mijn beleving zijn de hoge prijzen van woningen (en de krampachtige instandhouding daarvan) een vloek voor de Nederlandse economie (niet voor mijzelf overigens ).

 

Alleen wanneer we collectief kunnen afkicken van de zekerheidsverslaving ontstaat ruimte voor mooie initiatieven.

 

Bonusvraag: Wat is voor jou de belangrijkste factor die de waarde van een onderneming bepaalt?Allereerst: de essentie van waarde zit in de business. Niet in een rekenmodel. De meeste waarderingsspecialisten kunnen echter heel aardig rekenen, maar hebben weinig kaas van de business gegeten (zie column). Dat is de grootste onbetrouwbare factor in een waardebepaling (terwijl de ‘unlevered’ kostenvoet van het eigen vermogen vaak wel heel nauwkeurig wordt bepaald ;)).

 

Het verbeteren van de kwaliteit van de business begint met de juiste mensen. Juiste mensen kunnen samen hele mooie dingen neerzetten. Kwaliteit van management / ondernemerschap is belangrijk. Ook moeten ondernemers het vooral niet alleen willen doen. Laat je bijstaan door mensen die verder zijn dan jij, maar geen bedreiging vormen.

 

Een ander punt van aandacht is de manier waarop de meeste ondernemers hun waar prijzen. In 90% van de gevallen gebeurt dat vooral aan de hand van interne kosteninformatie en komt er geen klant aan te pas (cost plus pricing). Alsof het klanten ook maar iets interesseert wat de commerciële kostprijs is!! Klanten betalen alleen voor de gepercipieerde waarde (subjectief) die zij ontvangen (value based pricing). Onze ervaring is dat de winstgevendheid vaak gemakkelijk met 30% omhoog kan. Bedrijven hebben nooit een prijsprobleem, maar een waardeprobleem. Pricingoptimalisatie loont, maar houd wel voor ogen dat de goede resultaten duurzaam moeten zijn.

 

Wat een lang verhaal… de volgende die ik voor deze rubriek wil nomineren is Peter van der Laan van Moovio.

 

 

Link naar reactie

Hoi Stefan

 

Boeiend verhaal (reus). Je krijgt veel met ondernemers te maken in diverse groeistadia lijkt mij.

 

Is er een soort van grootste gemene deler van die bedrijven? Een gemeenschappelijk kenmerk waarmee ze zich onderscheiden van minder succesvolle bedrijven?

 

Frans

 

PS. Wat is de bonusvraag voor Moovio en heb je hem een pm-tje gestuurd?

Link naar reactie

Dank voor alle positieve reacties!

 

Ik heb vandaag nog met Moov' heen en weer gemaild, maar we hebben het hier niet over gehad. Zal ook nog even een bonusvraag bedenken...

 

Grootste gemene deler... interessant. Ik denk dat het vooral de ambitie is. De wil om er echt een succes van te maken. Kenmerkend is dat deze ondernemers er voortdurend mee bezig zijn.

 

Binnenkort start ik ook met een reeks publicaties genaamd: inspiratie voor waardecreatie. Hierin wil ik ondernemers, managers, experts, investeerders, academici e.d. interviewen om de clou van waardecreatie te achterhalen. En uiteraard komen er ook zaken in die ons opvallen. Lijkt me wel leuk om te doen en ik ken inmiddels een hoop mensen. Hoop ondernemers te inspireren...

 

Dus... als er HL's zijn die 'in aanmerking' willen komen... PM!

 

Link naar reactie

Zoooo...... er is geopperd om dit draadje nieuw leven in te blazen ! Lijkt me een erg leuk idee !

 

Start van de draad was 18 februari 2006. De laatste keer "nieuw leven" was op 7 april 2009, de laatste reactie 14 september 2010. Dus bijna een jaartje verder :

 

 

Zoals in dit draadje te lezen valt, heel leuk om te lezen overigens, zie je dat het een komen en gaan is van diverse leden. Ik heb het gevoel dat er momenteel een hele hechte "club" van vaste bezoekers en reageerders is, en het leek me inderdaad leuk, elkaar zo wat beter te leren kennen ! Heb een kleine verandering aangebracht.

 

Bij vraag 5 stel je een persoonlijke vraag aan diegene aan wie je het strootje doorgeeft. Misschien handig om deze persoon in een PM te laten weten, dat hij of zij de volgende gast is.....

 

Succes allemaal en veel plezier (hoop ik....)

 

Groet,

 

 

 

Wat doe je of doet je bedrijf precies?

 

Wat betekent innovatief zijn voor je, en waar onderscheid je je in van anderen?

 

Welke CD's (of MP3's, of internetstreams) draai je de laatste tijd veel?

 

Welke film of welk televisieprogramma kun je iedereen aanraden?

 

Hoe ben je zo enthousiast betrokken geraakt bij Higher Level ?

 

Aan welk lid van Higherlevel wil je graag de volgende "Vijf Vragen" stellen, en welke vraag zou je hem of haar graag willen stellen?

 

 

Als "kicker"wil ik dan graag de hernieuwde aanjager een schot voor doel geven : Wouter Hol

 

Dus Wouter, succes !

 

Mijn vraag aan jou :

Ik heb zo'n respect voor je (en je collega) dat je op zo'n jonge leeftijd al zo'n groot en bloeiend bedrijf hebt. Hoe is dit balletje eigenlijk gaan rollen ?

 

Groet, Marcel

Link naar reactie

 

Financiering: strategie vergt (meestal) investeringen. Financiering is nodig om plannen te realiseren. Vandaar dat Waardemakers financiers en ondernemers aan elkaar verbindt. Dit zijn zowel investeerders, als banken als subsidieverstrekkers. En soms doen we zelf ook mee.

 

 

 

Leuk verhaal maar.... mag ik zeggen dat ik al eerste reactie over "en soms doen we zelf ook mee" heel appart vind....

Ik snap dit uit -juliie- ondernemers oogpunt begrijpelijk maar er zullen dan altijd gemengde belangen zijn....

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie

Zoooo...... er is geopperd om dit draadje nieuw leven in te blazen ! Lijkt me een erg leuk idee !

 

(...)

 

Als "kicker"wil ik dan graag de hernieuwde aanjager een schot voor doel geven : Wouter Hol

 

Dus Wouter, succes !

 

Mijn vraag aan jou :

Ik heb zo'n respect voor je (en je collega) dat je op zo'n jonge leeftijd al zo'n groot en bloeiend bedrijf hebt. Hoe is dit balletje eigenlijk gaan rollen ?

 

Groet, Marcel

Wat een eer dat ik gekozen ben. Ik was ook degene die geopperd had om dit draadje weer leven in te blazen, omdat ik het altijd erg leuk vind om wat over de mede forumleden zelf te lezen. Toeval? ;)

 

Goed, daar gaan we. Ik hoop dat ik het een beetje leuk kan verwoorden allemaal!

 

Wat doe je of doet je bedrijf precies?

Mijn bedrijf is een webwinkel. Via onze webshop verkopen wij aansluitmateriaal; Kabeltjes, pluggen, verloopstukjes, converters, wandcontactdozen you name it. In maart dit jaar kregen we een Thuiswinkel Award voor deze shop. Dit was voor ons de bevestiging dat we op de goeie weg zitten. Ik ben zelf niet zo van het plaatsen van links naar mijn eigen sites, maar heb sinds een paar dagen toch maar mijn shop in de signature gezet, mocht je willen weten welke shop het is.

 

Wat betekent innovatief zijn voor je, en waar onderscheid je je in van anderen?

Ik ben niet bewust innovatief bezig denk ik. Omdat ik zelf al van jongs af aan bestel via internet of postorder, weet ik heel goed hoe dat proces in elkaar zit en wat ik, dus ook mijn klant, wil. Ik denk dat we daar een groot gedeelte van ons succes vandaan hebben. Onze klantenservice is van een extreem hoog niveau en bij alles wat we doen denken we vanuit de klant. Wij zijn niet zo zeer bezig met ons te onderscheiden van anderen, maar varen onze eigen koers. Dit heeft de toon gezet in de niche van kabeltjes op internet. Maandelijks komen er shops bij die ook alleen kabeltjes verkopen, de een nog meer lijkend op onze shop dan de andere. Een groot complement naar ons toe, als ik dat mag zeggen. (ja dat mag ik zeggen. [/mart smeets mode] :P )

 

Welke CD's (of MP3's, of internetstreams) draai je de laatste tijd veel?

Ik gebruik zelf Spotify, want dat vind ik ideaal. Geen gedoe met het verwisselen van CD's of het eerst moeten downloaden van een nummer of cd, maar gewoon het nummer aanklikken en het komt uit de speakers. Dat wil niet zeggen dat ik alles digitaal doe. Ik heb een grote collectie aan CD's verzameld in mijn puberjaren en ik draai die nog graag op mijn audio installatie. De muziek die ik afspeel wisselt. Van het echt harde ramwerk van obscure punkbandjes tot de gladgestreken pop van Alexis Jordan (Met de beats van Deadmau5, dat dan weer wel) Verder zou ik iedereen eens willen aanraden om de dubstep van

te luisteren. Vind je misschien helemaal niks, maar dat is wel een van de hipste muziekstromingen van dit moment. Ben je weer een beetje up to date :)

 

Verder luister ik vaak radio, 3FM. Zo heel af en toe ben ik daar in de uitzending, zie ook mijn avatar waar Gerard Ekdom een microfoon in mijn gezicht houdt ;D

 

Welke film of welk televisieprogramma kun je iedereen aanraden?

Vind ik een moeilijke vraag, iedereen houdt van wat anders. Als ik er dan toch een moet kiezen, dan vind ik The Boat That Rocked altijd leuk. Geschikt voor het hele gezin, maar met name voor diegene die van radio houdt en/of die de zendpiraten nog meegemaakt heeft. Ook The Social Network (aka de Facebook film) is een aanrader als je het mij vraagt. Over een student die een website (Facebook) bedenkt, er stinkend rijk mee wordt en vervolgens door zijn beste vrienden voor een paar honderd miljoen aangeklaagd wordt.

 

Hoe ben je zo enthousiast betrokken geraakt bij Higher Level ?

Als jochie van 17 met alleen havo had ik nog niet zo heel veel verstand van ondernemen. Sterker nog, ik wist niet eens dat dat zo heette en dat je een ondernemer was als je je eigen bedrijf had. Wel wist ik hoe ik geld moest verdienen en hoe ik via internet iets verkocht kreeg, maar van wetten en regels had ik niet veel verstand. Gelukkig kon ik goed informatie opzoeken op internet en HL bleek een prima bron van informatie om mijn kennis bij te spijkeren. Uiteindelijk had ik genoeg ervaring met ondernemen zodat ik het later ook aandurfde om vragen van anderen te beantwoorden.

 

Hoe is dit balletje eigenlijk gaan rollen ?

Laat ik dan maar het hele verhaal vertellen. Gelukkig hebben jullie de tijd! ;D

 

Het balletje begon onbewust al te rollen toen ik een jaar of 8,9 oud was. Ergens in 1997 hadden wij al kabelinternet en mocht ik dus (eindelijk!) onbeperkt op internet, in plaats van het maximaal een kwartiertje per dag wat het was toen we nog met de inbelmodem werkten. Ik wilde zelf ook wel een eigen website hebben, zei ik tegen mijn vader. Dat kon zei ie, want bij ons internet abonnement zat ook een paar MB opslag op internet, voor je homepage. Dus ik een boek over html een beetje doorgebladerd (saai) en een html editor geïnstalleerd, en ik kon gaan. De editor kon automatisch de html codes voor hyperlinks aanmaken en een plaatje invoegen, dus dat was superdeluxe! Na een middag typen en vooral broncode bekijken van sites die ik leuk vond om html te leren, had ik een eenvoudige site met wat plaatjes gemaakt. Mijn vader had dat 's avonds, na zijn werk, op het internet gezet voor mij. De site kon wat beter vond ik, dus de volgende dag had ik iets van een flash of javascript achtig spelletje gekopieerd van een andere site (broncode bekijken, ctrl c, ctrl v en het bleek te werken!) en toen zelf maar uitgevonden hoe ik dat moest uploaden op mijn site, want mijn vader kwam pas 's avonds thuis van zijn werk. Dat is dus een beetje hoe mijn eerste website tot leven kwam.

 

In die tijd bestelde ik ook al spullen via internet. Een CD'tje, computeronderdelen, kleding van een band die ik leuk vond, het kwam via internet. Toen had je nog niet zoiets als iDeal en er waren überhaupt weinig Nederlandse webwinkels. Het gros kwam uit Amerika of Duitsland. Als je massel had dan zat er een traceer code waarmee je je pakket online op het internet kon traceren. Supertof! Het had wel een nadeel. Een computer onderdeeltje kostte misschien 10 dollar, maar de verzending kostte 20 dollar. Niet heel handig. Op Tweakers.net hadden ze daar wat op gevonden. Iedereen die bij een bepaalde shop wilde bestellen die gaf zijn bestelling door aan 1 iemand, en diegene bestelde dan bij de shop in het buitenland. Dat scheelde enorm veel verzendkosten. 20 dollar gedeeld door 20 deelnemers is maar 1 gulden verzendkosten. Later zijn die inkoopacties verhuisd naar andere sites, waar ik later, op 16 jarige leeftijd, ook zelf van die acties ging organiseren. Zo zocht ik een petje zonder opdruk van een merk of tekst, maar wel van goede kwaliteit. In Duitsland vond ik dat petje voor 6 euro, maar de verzendkosten waren 13 euro. Dus ik een inkoopactie opgezet voor die petjes. 8 euro per stuk, plus verzendkosten naar de deelnemer toe. Binnen 3 weken 150 petjes verkocht. Dat was 150 biertjes verdient in 3 weken. Voor een jochie van 16 een klein kapitaal! Van het weekend daarna herinner ik me niet zo veel meer ;D Er kwamen even later ook aanvragen van honkbalclubs binnen, die in 1x 20 of 30 petjes afnamen. Kortom, een groot succes!

 

Met mij waren op die sites nog een tien-twintigtal andere jongens, ook van de leeftijd 14 tot 20 jaar, zo bezig. Zij organiseerden ook inkoopacties. Al snel kwamen wat spookverhalen op dat iemand nog even een paar duizend euro aan belasting mocht aftikken. Dat leek mij niet zo'n fijne gedachte. Er werd geadviseerd om je in te schrijven bij de KVK. Dus ik googelen wat een KVK was, blijkt dat je dan je eigen bedrijf gaat beginnen. Toen ik vertelde aan mijn vrienden dat ik mijn eigen bedrijf ging beginnen dachten ze dat het een grapje was of dat het weer een raar idee van mij was. Niet bij Vincent. Zijn moeder had ook een eigen bedrijf en dat leek hem ook wel wat. Vincent had nog wel een paar honderd euro spaarcenten dus we hadden dan een dik startkapitaal. Ik vond het prima als hij mee deed, dus wij de dag er na naar de KVK om eens te horen hoe of wat. Een kwartier later stonden we buiten met een uittreksel van de KVK. Ik trots aan me ouders vertellen dat ik een bedrijf begonnen was met Vincent, en me ouders (verpleegster en ingenieur bij een metaalfabriek) waren op zijn zachts gezegd not amused. Of ik wel wist wat voor een risico's er aan het hebben van een bedrijf hingen, is die Vincent wel te vertrouwen en wil die er niet gewoon met mijn idee van door?

 

Ik zag het probleem niet en we gingen gewoon aan de slag. Via de inkoopacties site boden we van alles aan, het het idee was dat we dan van de succesvolle producten een webshop gingen maken. Op de inkoopactie sites werden ook zogenaamde animo checks gedaan, waar in mensen vroegen om een bepaald product. Zodoende hebben we van alles verkocht. Iemand wilde blanco shirts hebben. Prima, wij naar de textielgroothandel. Iemand wilde cocktail shakers hebben. Prima, wij naar de Sligro en zo ging dat een tijdje door. Was er te weinig animo voor een product, dan kapte we de actie gewoon af ivm. te weinig animo. De inkoopactie was dus eigenlijk ons marktonderzoek en onze financiering van de eerste voorraad. Zo was het risico wat we liepen 0.

 

Ik was ondertussen begonnen met een studie aan het HBO, maar na een half jaar ben ik daar mee gestopt. De studie beviel niet en mijn bedrijf vond ik leuker. Omdat ik er nog niet genoeg aan verdiende om rond te komen, ging ik werken in een magazijn van een kleine groothandel bij ons om de hoek. Hier heb ik veel opgestoken over orderpicken, warehouse management systemen en andere logistieke dingen.

 

Omdat ik als kind al veel bestelde via internet en dus gewerkt had in een magazijn weet ik precies wat de klant wilt en hoe je een goed proces van orderverwerking op moet zetten. Verder had ik de juiste mensen om mij heen verzameld die mij hierbij konden helpen. Zo had ik bijvoorbeeld een kerel uit de omgeving geholpen met het organiseren van zijn inkoopactie met webhosting, in ruil voor gratis webhosting. De shops werden voor een paar tientjes geconfigureerd door een informatica student die ik kende uit de kroeg. En de vriendinnen die hielpen mee met inpakken van de bestellingen. Kortom; alles geregeld.

Uiteindelijk werden de inkoopacties steeds minder interessant voor ons. Er kwamen steeds meer webshops in Nederland en zo'n beetje alles kon men zelf al goedkoper en vooral sneller ergens anders bestellen. Daar kwam bij dat zo'n actie enorm veel tijd kostte. 1 actie had soms een looptijd van 2 maanden. Ook ging er wat mis bij het bestuur van de inkoopacties site zelf waar ik inmiddels bij betrokken was, die soap is verder niet zo van toepassing op mijn verhaal. We zijn daarom gestopt met deze acties en gingen verder met onze webshops. We hebben een handje vol webshops gehad, maar de kabeltjes verkochten verreweg het best. De rest van de shops hadden we daarom gesloten om ons volledig te focussen op kabels.

 

Toen ging het vrij snel. Begonnen bij mijn ouders in huis, toen fors tuinhuis, toen een loods met wat van mijn inmiddels niet meer zo sceptische vrienden in dienst en waar ik een paar maanden lang dagen van 14 uur draaide. En op het laatst de hele logistiek maar uitbesteed aan een partij die dat veel beter kan dan wij zelf.

Nou, zo is dat balletje dus een beetje gaan rollen!

 

Wat ook nog wel leuk is is deze fotoreportage van huiskamer van mijn ouders tot aan het bedrijf waar nu onze voorraad ligt.

 

Goed, verder zou ik jullie graag lastig vallen met allerlei leuke anekdotes van ruim, (of misschien juist slechts?) 5 jaar ondernemen en de aanloop daar naar toe, nu ik toch lekker aan het typen ben over mijzelf. Maar ik pak nu echt even het vrijdag middag biertje. ;D

 

 

..oja!

Aan welk lid van Higherlevel wil je graag de volgende "Vijf Vragen" stellen, en welke vraag zou je hem of haar graag willen stellen?

Moeilijke vraag, er zijn wel meer leden waar ik meer van zou willen weten. Ik hoop dat dit topic nog even door blijft rollen zodat er veel leden aan bod komen. Ikzelf wil dan toch het stokje doorgeven aan een andere webwinkelier. Sandra heeft mij aangenaam verrast met haar webwinkel. Ik zal het maar eerlijk zeggen, eerst dacht ik "daar heb je weer zo'n vrouwtje met een hobby winkel op internet". Maar ze pakt het echt goed aan. Zie ook de mooie foto van haar mooie magazijn. Ook op de laatste HL meeting heb ik leuk met haar gepraat. Daarom geef ik graag het stokje door aan haar!

Mijn vraag aan Sandra is hoe zij het voor elkaar krijgt om in een, volgens mij, heel moeilijke niche, namelijk hobby artikelen, het toch voor elkaar krijgt om succesvol te zijn.

 

mod-edit: link waarover verderop in dit topic gesproken wordt aangepast

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 242 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.