• 0

studie kosten en uren voorafgaand aan starten eigen onderneming

Hallo,

 

Ik ben in september 2008 mijn eigen bedrijf gestart. Van januari t/m juni heb ik een opleiding gedaan die ik nodig had om mijn eigen bedrijf te starten. Volgens de belastingdienst kan ik deze kosten niet aftrekken en kan ik de uren ook niet meetellen bij de 1225 uur die je nodig hebt voor o.a. startersaftrek, omdat dit kosten en uren waren die ik maakte om mijn bedrijf te kunnen starten. Maar ik mag andere investeringen zoals computer, inventaris e.d. wel aftrekken, terwijl ik die ook in het voorjaar heb aangeschaft.

 

Ik vind dit wel een beetje raar, waarom investeringen wel en studie niet? Als ik de studie wel mee mag tellen kom ik ruim boven de 1225 uur uit, als ik dat niet mag niet en dat scheelt nogal wat geld. Heeft iemand ervaring hiermee en is het jou wel gelukt om deze uren mee te tellen? Zal ik het gewoon proberen of krijg ik dan gedoe?

 

Ik hoor graag jullie ervaringen, vast bedankt.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi,

 

Ik ben zelf in 2007 gestart en meende dat de uren die je hebt besteedt aan het opstarten van je bedrijf en de daarvoor gemaakte kosten wel al als zakelijk mochten worden bestemd.

De opleiding denk ik ook maar weet ik niet zeker.

 

Ik ben geen expert op dit gebied maar we hebben hier wel een aantal leden die dit vast weten.

 

Karen

Link naar reactie
  • -2

Dag,

 

Vraag het eens aan je boekhouder of accountant? Wellicht kan hij of zij je beter helpen. Die zijn gespecialiseerd in deze materie en zij kunnen direct naar jou persoonlijke omstandigheden kijken om te zien of er een slaatje uit te halen valt.

 

In ieder geval veel succes met het vinden van je antwoord want je hebt ook al een aantal goed reacties van de medehigherleverers mogen ontvangen....

 

Groeten,

 

(PS: gezien het aantal negatieve reacties, had ik gisteren de inhoud van deze vraag een beetje onderschat... Kwam wellicht door de slechte nacht slapen vanwege het onweer... ;) Een wijze les, volgende keer zal ik de vragen weer eens goed doorlezen ;D )

Makelaar - RMT, voor al uw vastgoed advies op Higher Level

Elke minuut dat je je drukt maakt om je verleden, gaat af van je toekomst

Link naar reactie
  • 0

Vraag het eens aan je boekhouder of accountant? :)

 

Als we bij iedere post zouden zeggen "vraag het eens aan je boekhouder", "vraag het je webontwikkelaar", "vraag het je makelaar", "vraag het aan de assistente van de baas van je zus d'r loodgieter" etc. dan lijkt me HigherLevel geen lang leven beschoren, toch?

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

 

...

Ik vind dit wel een beetje raar, waarom investeringen wel en studie niet?

...

 

De fiscale wetgeving zit vol met, laat ik maar zeggen, verrassende regels... ;) De waarom vraag is zelden zinvol, het is de wet. Deze (laten) wijzigen is mogelijk maar wel voor de lange termijn. Don't hold your breath zeggen ze dan in de USA.

 

Als ik de studie wel mee mag tellen kom ik ruim boven de 1225 uur uit, als ik dat niet mag niet en dat scheelt nogal wat geld. Heeft iemand ervaring hiermee en is het jou wel gelukt om deze uren mee te tellen? Zal ik het gewoon proberen of krijg ik dan gedoe?

...

 

Wie van de BD heeft dit aan jou gezegd? De belastingtelefoon? Iemand van jouw belastingkantoor?

 

Je zou om een schriftelijke uitspraak kunnen vragen (schrijf een brief naar je kantoor).

 

Wat is de opleiding die je gedaan hebt en waarom denk je dat dit noodzakelijk is voor je bedrijf?

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

hier zit zeker iets dubbels in. De fiscus zal de uren wellicht afwijzen omdat ze gemaakt zijn voorafgaand aan de start. Als je als ondernemer echter een studie volgt terwijl je al begonnen bent, dan tellen die uren en kosten wel mee. Zie ook de link van Sander.

 

Ik zou de uren gewoon meetellen en de kosten ook. Ze zijn immers gemaakt in het belang van jouw onderneming.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Dank voor jullie input, zo snel ook al. :)

 

Ik heb met een belastinginspecteur gesproken hierover, maar ik vroeg me af of hij niet erg netjes is en dat er toch mogelijkheden zijn om de uren wel mee te tellen, vandaar mijn vraag hier.

 

Ik heb een opleiding voor webdesigner gedaan en dat had ik nodig om te kunnen starten als webdesigner. ;)

Als ik de link hierboven goed lees staat daar dat je als je al ondernemer bent een studie kunt doen om de onderneming te kunnen blijven voeren. Maar ik blijf niet bezig, ik ga starten. Ik heb ook een ander stuk gevonden van een uitspraak dat iemand net als ik een studie ging doen om zich in een ander vak te bekwamen en zo een onderneming kon starten met die kennis. Zij kon deze uren niet opvoeren.

 

Zie hier dat stuk:

Voor urencriterium tellen studie-uren niet altijd mee

   

Bij de vraag of uren die aan een studie zijn besteed meetellen voor het urencriterium, moet worden gelet op de aard van de gevolgde studie. Dit bleek onlangs uit een hofuitspraak.

 

In deze zaak was een vertaalster van mening dat de studie-uren die zij had gemaakt vóór het starten van haar vertaalonderneming, konden meetellen bij de beoordeling of ze aan het urencriterium voldeed. Maar het hof vond dat, gelet op de aard van de door de vertaalster gevolgde studie, de daaraan bestede uren niet meetelden voor het urencriterium van de zelfstandigenaftrek. De vertaalster had de studie namelijk niet gevolgd om de vakkennis die zij al bezat op peil te houden, maar met het doel kennis en bekwaamheid als vertaalster te verwerven die zij voorheen niet bezat. Daarom oordeelde het hof dat de aan het volgen van de studie bestede uren niet konden worden aangemerkt als uren besteed aan het feitelijk drijven van de onderneming. De vertaalster voldeed daardoor niet aan het urencriterium en kon de zelfstandigenaftrek niet toepassen.

 

Als ik het goed lees kan dat bij mij dus ook niet, maar ik weet niet of er andere inzichten zijn of dat het hogerechtshof hierover heen is gegaan met een andere uitspraak. Dit komt al uit 2003 volgens mij.

 

 

Maar ik ben bang dat het toch niet gaat lukken.

 

Als iemand een ander idee heeft, laat het me aub weten!

 

Link naar reactie
  • 0

Als je als ondernemer echter een studie volgt terwijl je al begonnen bent, dan tellen die uren en kosten wel mee.

Ik zou de uren gewoon meetellen en de kosten ook. Ze zijn immers gemaakt in het belang van jouw onderneming.

 

Aanvullende vraag hierover Joost:

Als de studiekosten als zakelijk kunnen worden aangemerkt, betekent dit dan dat je niet met de aftrekdrempel a € 500

van doen hebt? Ofwel, de studiekosten komen volledig ten laste van de winst uit onderneming?

 

 

Link naar reactie
  • 0

@ Joost

 

Als ik die kosten en uren gewoon opvoer, dan riskeer ik toch een fikse boete?

 

nee hoor, anders had ik het je ook echt niet aangeraden. Je neemt een pleitbaar standpunt in (kosten en uren maak je uit strikt zakelijke overweging). Dat kan niet tot een boete leiden, hooguit tot schrapping van de zelfstandigenaftrek en de studiekosten als ondernemerskosten.

 

Ik heb gezocht maar kan geen gelijke casus vinden in de rechtspraak.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

 

Aanvullende vraag hierover Joost:

Als de studiekosten als zakelijk kunnen worden aangemerkt, betekent dit dan dat je niet met de aftrekdrempel a € 500

van doen hebt? Ofwel, de studiekosten komen volledig ten laste van de winst uit onderneming?

 

 

 

De studiekosten komen dan volledig tlv de winst. Of dat voordeliger is, hangt ook af van de omvang van de kosten: door de MKB winstvrijstelling van 10,5% is de belastingopbrengst van aftrek in de onderneming lager dan bij studiekostenaftrek. De grens ligt bij 4762 euro, als ik goed gerekend heb.

 

Voor wat betreft welke studies wel als ondernemingskosten aftrekbaar zijn: zoals Joost al aangeeft is de jurisprudentie erg gefragmenteerd. Mijn mening: als zonder de studie de onderneming slecht(er) zou gaan draaien: uren wel meetellen, als de hele onderneming zonder de studie niet mogelijk zou zijn: uren niet meetellen. Maar ook daar zit dus weer een grijs gebied.

 

Grijze gebieden zijn in beginsel pleitbaar, mits goed onderbouwd. Zolang je daar in zit, krijg je geen boete (de inspecteur kan natuurlijk vinden dat het geen grijs gebied is, waar je in zit, maar dat zal hij dan moeten aantonen).

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

en hier blz 2

 

Hoi Boris,

 

wat VvAA schrijft is feitelijk juist en ik moet zeggen, scherp onderbouwd. Het attentiesignaal waar zij over spreken, kan nooit kwaad. In de aangifte wordt dan het standpunt opgenomen dat er sprake is van voldoende uren vanwege de opleiding. Aan de claim tot de zelfstandigenaftrek wordt dan een verzoek gekoppeld aan de fiscus of zij - na informatie ingewonnen te hebben bij jou of VvAA - een oordeel willen geven of de studieuren meetellen voor de onderneming.

 

VvAA merkt terecht op dat als zij er geen pleitbaar standpunt in zien, dat ze dan de aangifte niet zomaar kunnen indienen met een beroep op de zelfstandigenaftrek. Sinds 1 juli 09 zijn alle indieners van aangiftes beboetbaar als medepleger van een onjuist ingediende aangifte.

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 158 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.