• 0

Een goed idee, maar dan? De frikanburger.......

De case:

Ik vond op ons aanrecht een folder van een snackbar met een nieuw product. De Frikanburger. Ik had als productontwikkelaar meteen het gevoel. “waarom heb ik dat niet bedacht” ……. Leek me heerlijk op een aangekleed broodje.

Tot mijn grote verbazing bleek de folder op mijn PC door mijn zoon te zijn gemaakt. Die moest voor Nederlands (NB) een product verzinnen en daar reclame voor maken. Ik heb meteen gekeken in het merkenregister, de KVK, Google en naar de domeinnamen. De Frikanburger was onbekend.

 

De zakenman in me zag meteen mogelijkheden. Dus aan de slag.

De merknaam Frikanburger heb ik meteen gedeponeerd. Voor de zekerheid nog even met Rudolf (BOIP) gemaild en die zag geen directe bezwaren. Toen ik later ook de merknaam "kroketburger" tegen kwam wist ik het helemaal zeker.

Heb natuurlijk de nl en com domeinen van zowel Frikanburger en Frikaburger vastgelegd. En door een website www.frikanburger.nl in de lucht te brengen met het nog wat verder uitgewerkte idee zijn ook de handelsnaamrechten gewaarborgd.

 

Maar dan?

Ik heb een mail gestuurd naar een grote snackfabrikant en daar de volgende dag achteraan gebeld. Ze liepen niet meteen warm maar wilde er over denken. In een mail werd medegedeeld dat ze zelf ook met zoiets bezig zijn (natuurlijk).

 

Mijn vragen aan jullie:

Vinden jullie het een goed idee? En zo ja, hoe verdien ik er wat mee?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

De naam is ok, deze geeft je een goede voorsprong, maar geen alleenrecht naar ik vrees.

 

Platgeslagen frikandellen of hamburgers van frikandelkwaliteit zijn voor mij inferieure producten en dat is lastig 'branden'. Dit concept doet me ook in de eerste plaats aan goedkope huismerk-hamburgers denken.

 

De naam is er één in de categorie oranje(bitter)ballen en dergelijke, dat scoort ook bij nationale en voetbalgelegenheden. Mogelijkheden genoeg om snacks in een nieuw jasje te steken, maar helaas zijn er maar weinig succesvolle nieuwe productintroducties op dit gebied, behalve kwaliteits- en assortiproducten.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Of een frikandel of een hamburger inferieur voedsel is? Zeker niet voor mij. De frikandel is mijn favoriete snack en ook die van mijn zoon. Wellicht is het genetisch. :P En eerlijk gezegd maakt dat heel weinig uit, er worden er miljoenen van gemaakt en verkocht. Ook de kwaliteit is de afgelopen jaren, juist door de hoge verkopen, belangrijk verbeterd. De Frikanburger heeft op zijn minst een behoorlijke potentie.

 

Het alleenrecht geldt inderdaad alleen voor de merknaam. Een platte, ronde frikandel mag iedereen maken maar niemand mag hem Frikanburger of iets daarin de buurt noemen.

"Beter horen" http://www.beterhoren.nl hoeft minder te investeren in het merk voor oorapparaten dan Schoonenberg. Sterker, de reclame die Schoonenberg maakt gaat voor een belangrijk deel naar "Beter Horen". Let maar eens op de reclame. Als je voorbij een Beter Horen loopt weet je meteen wat ze verkopen. Schonenberg moest ik opzoeken want ik dacht zelf aan Groeneveld voor oorapparaten maar dat is weer een opticien.

Zelfde geldt voor de Hypotheker als je die vergelijkt met bijv. Van Bruggen.

Link naar reactie
  • 0

Hans, ik gun je een (het) succes zeer, over de grote aantallen heb je natuurlijk helemaal gelijk. Voor een vergelijking van de Frikanburger met een goede, verse hamburger weet ik geen betere aanduiding dan dat het smaaktechnisch een minder product is. Nieuwe merksnacks zijn veelal producten in het hogere segment.

 

Ik ben benieuwd of de merknaam ingeschreven wordt, dat zou in ieder geval een mooie stap voor je zijn, maar wat doet een producent vervolgens tegen de Frikanschijf®, Frikacarré® of Frikaslice®? Dat is mijn bezwaar naast het risico tot soortnaam te verworden, maar dan heb je je succes misschien al te pakken. Houd ons op de hoogte op HL of via de media ;)!

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Eens, maar je noemt het een kip/kalkoenstick. Plaatselijke automatieken kunnen dus ook zomaar een goedkope hamburger of een fr*k*burger tussen een broodje stoppen.

 

Tip: namen van grote FF-ketens en snackfabrikanten zijn een mooie ingang voor een uurtje of langer vermaak in het merkregister.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

mmm, ik betwijfel of dit nu zo'n succes wordt. Als je kijkt naar de snacks die nu verkocht worden zijn dat vooral de standaard snacks die al jaren meegaan. Je ziet soms wel is iets nieuws voorbij komen maar die ze je na een tijdje ook weer verdwijnen. Daarnaast gaat het hier gewoon om een frikandel maar dan in een andere vorm. Het broodje frikandel bestaat al heel lang en daarom zie ik niet zo gauw mensen overstappen op het broodje frikanburger.

Ik weet het niet :P

 

Klopt dat de snackmarkt uiterts conservatief is. De laatste innovaties zijn volgens mij de Mexicano en de Joppiesaus. Dat kan je zien als beperking maar ook als uitdaging. Iets compleet nieuws wil er waarschijnlijk niet in ;D maar iets bekends in een nieuwe vorm? Dat durven we wel denk ik.

 

De andere reacties:

Heb al een paar zeer inspirende dingen gezien waarvoor dank. Ik deel even wat reusjes uit.

 

 

De snackmarkt is zeker wel innovatief na joppiesaus en de mexicano alleen is het lastig bestaande snacks te verdringen zoals eerder gezegd.

 

Wat dacht je van een

-aspergekroket, garnalen kroket, satekroket.

-Geitenkaas soufflée

-Boerenbrok

-Rasp patat

-boeren friet

-javaanse frika(n)del etc.

 

Wat ik me ook afvraag is, wat is het verschil tussen een Frikaburger en een gewone hamburger?

 

Ieder merk hamburger/frikandel heeft zijn eigen kruidenmix en samenstelling van vlees.

Daardoor kan het zijn dat een aantal frikandellen vrijwel hetzelfde smaken als een hamburger van een ander merk.

 

Ter informatie het is trouwens frikandel.

Frikadel komt uit het Duits van platte gehaktbal.

Volgens mij gebruiken ze deze naam ook in België voor een gehakt snack.

 

Vind het wel een interessant idee, ik blijf dit topic zeker lezen.

 

 

[edit] Het is nog vroeg, had niet gezien dat dit topic meerdere pagina's had. sommige opmerkingen in mijn post zijn wellicht daardoor overbodig [/edit]

Link naar reactie
  • 0

Ben je niet bang dat mensen gewoon de frikandel in twee stukken breken en zo op een burger broodje doen? Heb je ook een soort burger, bij ons op de voetbal kan het niet anders.

Hij mag dus in ieder geval niet duurder gaan kosten en om nu twee 'verschillende' frikandellen in het assortiment te hebben die hetzelfde smaken.. Ik ben benieuwd hoe dit afloopt :)

Het idee is er trouwens al wel geweest, McDonalds met de McKroket. Alleen een andere snack..

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Hans,

 

Ik heb begrepen dat je inmiddels contact hebt gehad met een paar fabrikanten die zeiden geen interesse te hebben maar waarschijnlijk nu wel aan het experimenteren zijn met jouw uitvinding.

 

Heb je al over de grens gekeken?

In Duitsland staat een grote fabriek die snacks maakt van kippenvlees en deze wereldwijd exporteren

De eigenaren zijn moslim vandaar het kippenvlees, ik heb wel eens de frikandelen mogen proeven en deze zijn heerlijk.

 

Op deze wijze kan je misschien nog een stukje meerwaarde aan je frikanburger krijgen.

Link naar reactie
  • 0

Hans,

 

Ik heb begrepen dat je inmiddels contact hebt gehad met een paar fabrikanten die zeiden geen interesse te hebben maar waarschijnlijk nu wel aan het experimenteren zijn met jouw uitvinding.

 

Heb je al over de grens gekeken?

In Duitsland staat een grote fabriek die snacks maakt van kippenvlees en deze wereldwijd exporteren

De eigenaren zijn moslim vandaar het kippenvlees, ik heb wel eens de frikandelen mogen proeven en deze zijn heerlijk.

 

Op deze wijze kan je misschien nog een stukje meerwaarde aan je frikanburger krijgen.

Een halalburger dus....

Ik denk dat dat niet de markt is voor de frikanburger. Moslims eten vrijwel enkel en alleen hun eigen voedsel en hebben niks met Hollands eten.

Link naar reactie
  • 0

Hans,

 

Ik heb begrepen dat je inmiddels contact hebt gehad met een paar fabrikanten die zeiden geen interesse te hebben maar waarschijnlijk nu wel aan het experimenteren zijn met jouw uitvinding.

 

Heb je al over de grens gekeken?

In Duitsland staat een grote fabriek die snacks maakt van kippenvlees en deze wereldwijd exporteren

De eigenaren zijn moslim vandaar het kippenvlees, ik heb wel eens de frikandelen mogen proeven en deze zijn heerlijk.

 

Op deze wijze kan je misschien nog een stukje meerwaarde aan je frikanburger krijgen.

Een halalburger dus....

Ik denk dat dat niet de markt is voor de frikanburger. Moslims eten vrijwel enkel en alleen hun eigen voedsel en hebben niks met Hollands eten.

 

"De" moslim bestaat niet. Alle Turken die ik ken eten frikandel, kipkorn, etc. Hebben niks met Hollands eten schrijft ie. Misschien de woestijn Arabier die net in Nederland op bezoek is. De Halal produkten zijn meer gericht op een klein groep moslims (vooral van Marrokaanse afkomst) die streng hun geloof naleven.

Link naar reactie
  • 0

 

 

"De" moslim bestaat niet. Alle Turken die ik ken eten frikandel, kipkorn, etc. Hebben niks met Hollands eten schrijft ie. Misschien de woestijn Arabier die net in Nederland op bezoek is. De Halal produkten zijn meer gericht op een klein groep moslims (vooral van Marrokaanse afkomst) die streng hun geloof naleven.

"De moslim" bestaat weldegelijk.

Dat jij een aantal Turken kent die frikandellen met varkensvlees eten is mooi, maar de meeste moslims eten dat gewoon principieel niet.

Link naar reactie
  • 1

Ik vind het bij uitstek een product voor Mac Donalds

die maken graag bestaande producten in nieuwe vormen en stoppen het dan met een plakje rubber kaas tussen zo een vies slap broodje en brengen het bij miljoenen mensen onder de aandacht.

 

Maar of je daar goed tussen kan komen zou ik niet durven zeggen.

Link naar reactie
  • 0

Haha ;D De Mckandel is voor mij nog gewoon een frikandel maar dan van de Mc Donalds dus geen burger en daar gaat het nu precies om. Wel leuk gevonden. Dan is ook de Mcxicano een mooie.

 

De Mckandel heeft trouwens duidelijk een deel van de merknaam van McDonalds in zich dus ik verwacht dat McD eerder een advocaat stuurt dan een bod.

 

Met een beetje geluk is de Frikanburger® ook te grillen zoals dat nu met de Mc Donalds hamburgers gaat.

Link naar reactie
  • 0
Hartelijk dank voor uw reactie. Al onze producten worden in onze Europese Foodstudio in Munchen bedacht en ontwikkeld. McDonald´s Nederland heeft geen eigen productontwikkeling.

Hierbij mogen wij geen ideeën van derden aannemen.

 

Wij stellen het op prijs dat u met ons meedenkt en hopen u nog vaak in onze restaurants te mogen begroeten.

 

another one bites the dust ;D De McKroket is dus in Duitsland bedacht. 8)

 

En ja Frans. Heb me ook in de mogelijke bereidingswijzes verdiept. Het kan bijv. ook met Hifri.

 

http://www.telegraaf.nl/etenengenieten/culinisten/felixwilbrink/article3519665.ece Kan je ook meteen lezen dat de gemiddelde Nederlander 31 frikandellen per jaar eet.

 

Wat nu? Gewoon door ademen. Febo? Andere snack fabrikanten of een horeca groothandel? Heb geen haast. De merknaam heb ik voor 10 jaar en de domeinen minimaal een jaar.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Met een beetje geluk is de Frikanburger® ook te grillen zoals dat nu met de Mc Donalds hamburgers gaat.

 

Het merendeel gebeurd bij de mc gewoon in de frituur. Denk aan kipnugets/mcchickken/fishfilet/mckroket/patat. Een extra Frikanburgertje kan daar wel bij...

Link naar reactie
  • 0
another one bites the dust De McKroket is dus in Duitsland bedacht.

 

Mogelijkheid is wel iets kleiner geworden maar betekend nog niet dat ze dus geen intresse hebben.

Betekend in elkgeval wel dat je dus op de verkeerde locatie aan het informeren was.

Even de gegevens van die afdeling opzoeken en daar dus eens contact mee opnemen om te kijken of die echt alles zelf willen bedenken of dat ze daar wel in nieuwe dingen geintereseerd zijn.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Grappig. 10 jaar na het bedenken van de Frikanburger® en het broodje met de (gegroefde) Frikanburger® speciaal. Merk komt dit jaar te vervallen dus wellicht nog eens rondmailen of er mensen interesse hebben voordat de conculega er mee aan de haal gaat. Eventuele opbrengst gaat naar de bedenker.  :classic_rolleyes:

 

Moest ook meteen denken aan Ruben die hele lappen tekst mailde om me te motiveren er wat mee te doen. Waar blijft de tijd .........

aangepast door Hans v N
Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 174 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.