• 0

Een goed idee, maar dan? De frikanburger.......

De case:

Ik vond op ons aanrecht een folder van een snackbar met een nieuw product. De Frikanburger. Ik had als productontwikkelaar meteen het gevoel. “waarom heb ik dat niet bedacht” ……. Leek me heerlijk op een aangekleed broodje.

Tot mijn grote verbazing bleek de folder op mijn PC door mijn zoon te zijn gemaakt. Die moest voor Nederlands (NB) een product verzinnen en daar reclame voor maken. Ik heb meteen gekeken in het merkenregister, de KVK, Google en naar de domeinnamen. De Frikanburger was onbekend.

 

De zakenman in me zag meteen mogelijkheden. Dus aan de slag.

De merknaam Frikanburger heb ik meteen gedeponeerd. Voor de zekerheid nog even met Rudolf (BOIP) gemaild en die zag geen directe bezwaren. Toen ik later ook de merknaam "kroketburger" tegen kwam wist ik het helemaal zeker.

Heb natuurlijk de nl en com domeinen van zowel Frikanburger en Frikaburger vastgelegd. En door een website www.frikanburger.nl in de lucht te brengen met het nog wat verder uitgewerkte idee zijn ook de handelsnaamrechten gewaarborgd.

 

Maar dan?

Ik heb een mail gestuurd naar een grote snackfabrikant en daar de volgende dag achteraan gebeld. Ze liepen niet meteen warm maar wilde er over denken. In een mail werd medegedeeld dat ze zelf ook met zoiets bezig zijn (natuurlijk).

 

Mijn vragen aan jullie:

Vinden jullie het een goed idee? En zo ja, hoe verdien ik er wat mee?

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

@Hans v N  Vandaag in het nieuws:  De FreaKINGdel® Burger van © Burger King

Een broodje met een gegroefde Frikandelburger speciaal....

 

image.thumb.png.6ca6cc47449479e5c7401275132922f3.png

 

Quote

Wereldwijd

Burger King is het eerste buitenlandse bedrijf dat deze frikandel introduceert in Nederland. Van der Graaf denkt dat de Hollandse burger met name zal aanslaan in ons land, maar weet wel dat er grote, internationale belangstelling is voor de frikandelburger. ,,We zijn onderdeel van een Amerikaans bedrijf. Zij hebben ons product gezien en moeten het beoordelen. Ze vinden het fantastisch, wat die gekke Nederlanders nu weer bedacht hebben”, zegt Van der Graaf. De hamburgerketen hoopt met deze speciale variant niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd door te breken.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Het lijkt op een frikandel, maar is allemaal net even anders ...

De tijd zal leren of de smaak bevalt. Alsdan zal deze verdomde-del-burger in recordtijd weer gewoon Frikandelburger heten.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Niet zo lang geleden kreeg ik opeens telefoon van iemand die wel wat zag in de Frikanburger. Kwam neer op een opbrengst van een paar honderd euro voor mijn zoon (de bedenker). De merknaam is dit jaar op 26-05 komen te vervallen maar ik heb nog 6 maanden na 26-5, dus tot 26 november om alsnog te vernieuwen. De interesse droogde op en het werd stil. Mogelijk wachtte men op de definitieve vervaldatum. Of dan al mijn eventuele IE rechten zouden zijn vervallen kan ik zo niet inschatten. Het concept is redelijk gedetailleerd (inclusief de groeven) gedeeld met de wereld. In het begin met een eigen website maar ook hier op higherlevel.

 

Quote

De verhouding tussen korst en vulling wordt inderdaad anders. Ik heb er over nagedacht om een octrooi te schrijven voor een gehaktschijf met groeven.

30 mei 2009

 

FreaKINGdel is een Europees merk in aanvraag 20/08/2019. R is dus voorbarig maar niet verboden. FreaKINGdel heeft voldoende afstand van Frikanburger maar als je dan in je persbericht Burger achter de merknaam zet komt hij veel dichter in de buurt. Freakingdelburger  klinkt niet veel anders dan frikanburger en dan is er ook nog de uitwerking (met groeven) die wel heel veel weg heel veel lijkt op ons idee. 

 

Ga er toch eens nader naar (laten) kijken. Als er toevallig een merkenjurist meeleest sta ik open voor samenwerking.

 

 

aangepast door Hans v N
Link naar reactie
  • 0

Ach, het is zo'n ding waar Burgerking wel wat op kan verzinnen natuurlijk. Denoods noemen ze het een 'frikanwhopper' en dan ben je van alle gelijkenissen af.

 

Een 'gehaktschijf met groeven', het dat geen mexicano? Daar zit welliswaar wat extra sambal in, maar als ik het ding zo bekijk is het gewoon een stuk geperst gehakt in een vorm met groeven erin. Vrij uniek lijkt het me verder niet gezien er ook niet-hete varianten bestaan, alsook wel-hete varianten van huismerken etc. 

 

Bij een 'vegandel' stel ik me meer een 'vegan-del' voor - zo'n naïef veganistisch social justice meiske waar me de (eet)lust van vergaat ;)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Moet binnenkort dan maar eens aan marktonderzoek gaan doen.

 

Wat ik op het plaatje meen te zien is een burger met drie rondingen aan bovenzijde (drie halve cilinders) i.t.t. de rechthoekige (geblokte) Mexicano en Carrero.

 

Uit dezelfde Rotterdamse krant als de verwijzing van Norbert: Vleesbedrijf maakt bitterballen gyros en kroketten van fruit (bron: AD)

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Ik zou het niet precies weten, maar je hebt ook 'huismerk mexicano`s'  bij bijvoorbeeld lidl. Ook heb je ronde broodjes met een dergelijk gevormd stuk vlees erop (vierkant met afgeronde hoeken) die ze bijvoorbeeld bij de AH verkopen (ligt ergens bij de gekoelde pizza's, geen idee van de naam). 

 

Ergens lijkt het me allemaal maar lastig te beschermen qua intellectueel eigendom: is het een soort ronde mexicano, een frikadel die je op een vreemde manier in stukjes hebt gesneden of wat precies? 

 

Bovendien heb je gerede kans dat het product al lang bestaat maar niet heel algemeen bekend is. Weet jij veel of er ergens in een brabants gehucht een of andere snackbar is die al 20 jaar een frikandel  in soortgelijke stukken snijdt en op een rond broodje serveert?

 

Ergens denk ik dat er niet zoveel te beschermen is, net als bijvoorbeeld die loempidel: soit, het is een frikadel met filodeeg eromheen, maar is dat een unieke vinding? Eerlijkgezegd denk ik van niet. Als ik een soortgelijk ding in de markt zet onder een andere naam (frikaloempie?)  denk ik niet dat de loempidel-mensen daar veel tegen kunnen doen. 

 

Een beetje hetzelfde verhaal met die McKroket: er zijn meerdere leveranciers van 'kroketburgers' die zo'n beetje hetzelfde product verkopen, onder een andere merknaam. 

 

Wat hier wint is de naamsbekendheid, beschikbaarheid, marketing, product placement, etc; niet het unieke karakter van het product. 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Ben, Mexicano is een woordmerk. Daar is al eerder over geprocedeerd ook waarbij de houder volgens mij in het gelijk gesteld is...

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Review:

Quote

Het voelde toch een beetje alsof je er op een internetdate achter komt dat de foto’s die ze eerder stuurde allemaal flink bewerkt waren.

Het gevoel achteraf is overigens net als met die internetdate. ‘Ach, het had lekkerder kunnen zijn maar ik ben voldaan en kan weer even vooruit’.

Eindconclusie; als de friettent al dicht is of je komt toevallig toch langs de Burger King; gewoon doen. Anders beter een gewoon broodje frikandel speciaal halen.

 

freakingdel.jpg

Commerciële ondersteuning nodig? Theuws.com

Link naar reactie
  • 0

 

Het is een mallemolen. De ene heeft een beeldmerk, de andere een handelsnaam, de derde een woordmerk. Wie registreert kan met een certificaat wapperen. Maar als het ooit eens door een rechter getoetst wordt, zijn het niet zulke sterke merken van afgeleide woorden. Dus leunend op de bekendheid van bestaande begrippen. Maar zelf niet ingeburgerd.

 

Ironie is dat de Amerikaanse burger weer afgeleid is van de Duitse frikadel. Die platte bal is ook de voorvader is van de Nederlandse gehaktworst. De oude frikadel/frikandel (nooit geregistreerd) met uiers was trouwens een stuk lekkerder dan de nieuwe van schraapvlees. Er zitten me teveel botfragmenten in.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Als je een merk aanvraagt dan wordt gekeken naar de formele vereisten. Frikanburger en Freakingdel voldoen aan de vereisten. Strikt genomen is Frikanburger geen beschrijving maar een samenstelling die niet als woord bekend is maar de beschermingsomvang is inderdaad gering. Frikanschijf of Burgandel zal bijvoorbeeld geen inbreuk opleveren. En dat terwijl de kern van een (goed) merk onderscheidend vermogen is. Eens met Twabla dat het wel kan lonen om een beschrijvend merk in te burgeren met een flinke marketing campagne. 

Mexicano is veel sterker. Merk is niet beschrijvend maar communiceert wel "pittigheid".  Dus dan kan iemand wel een snack maken die erop lijkt maar moet ver bij de merknaam vandaan blijven. Dat Burgerking (BKNL bv) de Freakingdel heeft geregistreerd als merk (moet nog worden goedgekeurd) is waarschijnlijk standaard.  Dat de beschermingsomvang gering is maakt niet uit, alles is beter dan geen bescherming.

 

 

Link naar reactie
  • 0
20 uur geleden, Highio zei:

Ben, Mexicano is een woordmerk. Daar is al eerder over geprocedeerd ook waarbij de houder volgens mij in het gelijk gesteld is...

 

Het is inderdaad een woordmerk, maar het verhinderd niet dat andere partijen hetzelfde product in de markt zetten onder een andere naam. 

 

Bovendien is 'mexicano' geen samenstelling van algemeen bekende woorden of delen daarvan - als je niet weet wat een mexicano is dan weet je ook echt niet wat het zou kunnen zijn. Bij iets als een 'frikaburger' of 'kroketburger' kun je ergens wel aannemen dat veel mensen zullen aannemen dat het een soort kruising is tussen twee bekende producten. 

Link naar reactie
  • 0

Ook grote jongens hebben zwakke merken. Wat dacht je van de Cornetto van merkengigant Unilever? Verbastering van het Engelse "cornet" wat wafelhoorn betekent. Bij de Aldi liggen dus Cornet's naast de Cornetto's. De Cornets (van Mucci, nooit van gehoord) zijn naar mijn mening ook nog eens groter en lekkerder en ongelofelijk voordelig.  Even zoeken leert dat ook de Jumbo zijn eigen Cornet heeft. Hier lijkt dus zowel het ijsje als het (huis)merk op elkaar.

Link naar reactie
  • 0

Absoluut, het zijn ook partijen met oneindig diepe zakken de beste juristen kunnen betalen om een strategie te verzinnen, en door kunnen procederen tot het hoogste rechtsorgaan. 

 

Soms heb je een merk dat je niet kunt verdedigen maar wel goed in de markt kunt zetten: Cornetto is er een prima voorbeeld van. Dat is domweg een Italiaans zelfstandig naamwoord, dat meestal slaat op een croissant maar wellicht ook wel op een wafeltje etc. Mexicano heeft datzelfde probleem: het is het Spaanse woord voor 'Mexicaans': "hombre mexicano" betekent gewoon "Mexicaanse man".

 

Volgens mij is de Lidl altijd nog kampioen met fantasiemerken die soms sterk lijken op bestaande, maar soms ook helemaal niet en toch de associatie opleveren. Ik ben heel benieuwd wie die dingen verzint!

Link naar reactie
  • 0

Neem aan dat je de FREAKINGDEL BURGER bedoelt. Frikanburger wordt wel gebruikt door enkele lokale snackbars maar die maken meestal geen reclame op de radio. Burgerking heeft mogelijk dit topic gelezen want de vorm is precies zoals wij (zoon en ik) die voor ogen hadden, rond met groeven voor saus en eventueel uitjes.

De merknaam is inmiddels verlopen en uit het merkenregister verwijderd.

 

Als er auteursrecht zou zitten op de samentrekking, en dat is mogelijk als het gaat om een origineel neologisme, dan ligt die nog wel bij mijn zoon. Als een grote partij letterlijk "frikanburger" zou gaan gebruiken zou ik het mogelijke auteursrecht nog wel eens verder willen onderzoeken. Het is zoals o.a. uit dit topic blijkt een creatieve vondst die niet bestond maar wel meteen tot de verbeelding spreekt (letterlijk). 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Toch nog even een update na een PM door een HL lid. Heb (al een tijd geleden) de merknaam en (eventuele) auteursrecht of ander ie recht aangeboden aan de maker van de Frikandelburger (Pure Ingredients) . Een en ander voor een symbolisch bedrag voor zoon en bedenker. Ik kreeg vervolgens een brief van advocatenkantoor Bright waarin die ( in het kort) alle rechten van de hand wijzen en ook verwijzen naar een recente uitspraak van Freakindelburger (Burgerking) tegen Frikandelburger (Pure Ingredients). Gang naar de rechter zit er voor ons niet in maar goed nieuws is dat ik nu zwart op wit heb dat Frikanburger en Frikandelburger volgens de maker geen IE rechten hebben wegens trivialiteit.  Naar mijn mening heeft Frikandelburger dan zeker minder rechten dan Frikanburger omdat bij de laatste naar onze mening creativiteit en originaliteit bewezen kan worden. Motivatie kan je lezen op een speciale site die ik in de handtekening hieronder heb staan. Een andere snackmaker kan nu voor een prikkie een vergelijkbare snack maken mocht daar behoefte aan zijn. 

aangepast door Hans v N
aanvulling
Link naar reactie
  • 0
Op 20-7-2021 om 12:21, Hans v N zei:

Een andere snackmaker kan nu voor een prikkie een vergelijkbare snack maken mocht daar behoefte aan zijn. 

 

 

Hans v NMaar wat let een ander snackmaker om de naam "frikaburger" of "freakaburger"  als merk- en/of  handelsnaam te gebruiken? Als Frikanburger immers triviaal is, lijkt me dat ook gelden voor frikaburger of  freakaburger, toch?

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    3 leden, 247 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.