• 0

Discussie tijd! Je bent als ZZP-er geen ondernemer!

ZZP-er of freelancer met weinig opdrachtgevers als ondernemer. Oh ja? Discussieer mee!

 

Ik richt me nu specifiek op de ZZP-ers die langdurige opdrachten aangaan bij een of twee opdrachtgevers en dit bestempelen als onderneming. Waarom denken jullie ondernemer te zijn? Voor deze discussie speel ik de rol van de fiscus. Let’s rock!

 

Laten we eens duidelijkheid geven aan de begrippen ZZP en freelancer. Het zegt niets anders dan dat je zonder personeel beperkt durende opdrachten aanneemt voor eigen rekening en risico. Of je dat via een eigen BV doet of als eenmanszaak is niet relevant voor de centrale vraag van deze column: drijf ik nu een onderneming, ben ik resultaatgenieter of ben ik in loondienst? Helaas is dit in de fiscale wetgeving en rechtspraak nog steeds een grijs gebied. Eens zien of we er al discussiërend richting aan kunnen geven. Ik stel me hierbij op als fictief inspecteur der rijksbelastingen. Eens zien welke argumenten jullie hebben, die ik kan weerleggen.

 

Ik, (fictief) inspecteur der rijksbelastingen zeg het volgende:

 

Laten we wel wezen. Als je ergens 1 tot 1,5 jaar op een opdracht zit, dan zou je formeel ook een dienstverband aan moeten gaan voor die tijd. Er is dan een wezenlijk verschil met de ondernemer die risico's loopt als er geen klanten komen en de omzet uitblijft. De aard van jouw opdracht brengt met zich mee dat je geen ondernemersrisico loopt. Jouw uren worden toch wel betaald. Gaat de opdrachtgever failliet, dan is dat niet anders dan een werkgever die failliet gaat.

 

Het risico dat je na deze opdracht geen nieuwe opdracht krijgt, is niet anders dan het risico dat je loopt als je een tijdelijk dienstverband aangaat, dat niet verlengd wordt. Het gebrek aan WW is een privé kwestie en zelfs verzekerbaar.

 

Wat dat betreft heeft ZZP-en echt een vlucht genomen en zie je steeds meer dat verkapte dienstverbanden uitgevoerd worden onder het mom van zelfstandig ondernemerschap. In mijn beleving is er wel een grens waar ondernemerschap eindigt en loondienst begint. Die lijn is breed en grijs, maar er zijn grenzen.

 

Het enkele feit dat je graag lange (zeg 1 jaar +) opdrachten wilt uitvoeren en daarna wilt wisselen van opdrachtgever (echt des ZZP-er) maakt nog geen onderneming. Freelancer en dus resultaat uit overige werkzaamheden 'at best'. Let wel: ervan uitgaande dat je niet in gezagsverhouding staat tot de opdrachtgever anders is het gewoon loondienst.

 

Zo: Joost de fictieve inspecteur heeft gesproken. Kom maar op met jullie argumenten!

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Na al dagen lang dit topic met een lach en een frons gelezen te hebben :

 

Ik kan gaan starten aan een project in de aquisitie. Kort project, enkele weken. Bedrijf heeft vorig jaar diverse mensen moeten ontslaan, wil mij alleen inhuren, kan/mag/wil mij niet in loondienst.

 

Andere activiteit is verhuren als mysterie guest. Minimaal 1x per kwartaal.

 

Volgende is een klussenbedrijf, waarvoor ik 2 dagen per week kan gaan werken.

 

Next : een collega wil uitbreiden en zoekt compagnon. Maar niet in loondienst, wel zelfstandig.

 

Ben / wordt ik nu freelancer, ZZP-er, of ben en blijf ik ondernemer ?? En hoe nu aan te pakken, wanneer je voorgaande leest...

 

Ondernemen doe ik genoeg.....

 

Link naar reactie
  • 0

Nou ik kan je 1 ding vertellen: je moet voor elke activiteit een aparte VAR aanvragen.....

Voor jou zijn deze formaliteiten een koud kunstje natuurlijk na al die papieren rompslomp.... ;)

 

Voor de fiscus ben je geen freelancer of zzp'er. Je bent ondernemer (en dat zou prima moeten kunnen) met een VAR winst uit onderneming, de aftrekposten (als je voldoet aan urencriterium) en je betaalt IB. Of je betaalt IB over je resultaat uit overige werkzaamheden.

Link naar reactie
  • 0

 

Joost, wat ik zelf ook nog wel aardig argumenten vind wat ik deels al heb genoemd:

Ik heb nog nooit in mijn werkende leven iemand geld gekost zonder dat ik daar wat voor deed. Niet bij ziekte, niet bij 'werkloosheid' en ook niet bij zwangerschap en tijdens de vier jaar dat ik mijn dochtertje nu heb. Niet vanwege persoonlijke of familiale problemen etc etc.

 

Naar mijn mening is dat gewoon het belangrijkste onderscheid. Een zzp'er wil geen gebruik maken van het sociale vangnet en regelt zijn eigen zaakjes. Ik begrijp de argumenten van het sociale stelsel wel, maar dan gebruiken ze maar een stuk van de door mij betaalde IB voor de aanvulling van het sociale vangnet van anderen.

 

Sociaal vangnet is een ding, maar vooral de ZZP-er die de fiscale voordelen wil hebben, zit in een grijs gebied. Argument is voor jou en mij helder, maar de fiscus 'pakt dit niet mee'.

 

groeten

J

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Joost,

 

Nu ben je belastinginspecteur. Maar neem nu even de rol aan van meneer de Jager. Deze besluit om de ondernemersaftrek voor ZZP'ers af te schaffen.

 

Als een ZZP'er iets wordt afgenomen, ondernemersaftrek, wat krijgen zij daar dan voor terug?

-ww uitkering bij geen opdracht?

-AO uitkering/ziekengeld?

etc.

 

 

Laat ik voorop stellen dat onze wetmakers de term ZZP-er niet kennen. Je hebt gewoon een eenmanszaak zonder personeel. Of je vervolgens fiscaal ondernemer bent, is een tweede. Iets wat eerder uit jurisprudentie volgt dan uit de wet. Zie ook deze column: https://www.higherlevel.nl/extra/columns/view/169

 

Het is dus niet de vraag of de overheid deze maatregel gaat nemen, want ze kan die niet nemen. Daarbij staat een mogelijke doorhaling van de fiscale voordelen los van het sociale vangnet. Dat is nu immers ook al zo (geen ondernemersvoordelen betekent nog steeds dat je geen sociaal vangnet hebt).

 

groet

j

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Juist van collega-ondernemers zou ik begrip verwachten voor de ZZPer.

 

Moet zijn "Juist van collega-zzpérs" Er is nl. nog geen standpunt ingenomen dat de ZZper een ondernemer is.

 

Het begrip ZZPér is gewoon uitgehold, ik ken er genoeg die in rijke tijden ook even ZZPér worden maar nu met hangepootjes aan mijn deur staan voor een baantje of die nu moord en brand schreeuwen dat de overheid hun moet steunen. Nee dit zijn geen ondernemers van profiteurs van de tijd, in slechte tijden hun leed bij de overheid cq. samenleving leggen.

 

Deze zzper was en is altijd felxibel in zijn uur prijs. Er worden nu al bedragen genoemd van 20 euro per uur is dit zakelijk ondernemen?

 

Het gaat ver om een ieder die ZZPér hier verantwoordelijk voor te houden, alleen zo werkt het nu eenmaal. Er zijn ZZPers genoeg met zakelijk inzicht maar er zijn er nog meer die het niet hebben. Ik ben daarom blij te zien dat in Belgie de vestigings eis nu weer om de hoek komt kijken bij het zelfstandig starten. Dit zou in Nederland ook wel weer opnieuw ingevoerd mogen worden.

 

Begrijp me goed ik zelf ben 15 jaar geleden ook als ZZPér begonnen maar daarbij wel altijd de regels in acht genomen en heldere overeenkomsten aangegaan.

 

Maar ook in deze discussie is het "kan van het koren"

Link naar reactie
  • 2

Hallo Norbert, Down en anderen,

 

Leuk onderwerp voor een volgende discussie, want ik waag o.a. te betwijfelen of vooral startende BV ondernemers in de praktijk zoveel minder persoonlijk financieel risico lopen. (Kijkend naar eigen ervaringen uit de opstartfase: voor alles en nog wat diende er privé te worden meegetekend )

 

PS: bedoel je wellicht ZPP-er ;D. Dat is een typo hoor. Maar daarin ben ik kennelijk niet de enige :)

 

@ Norbert 1: ik hoop dat je inmiddels hebt geleerd dat over alles valt te onderhandelen. Ook bij mijn eerste BV heb ik prive nergens voor meegetekend. Zeker niet voor een stevige bankfinanciering. Dat wilde de bank wel, maar ik heb verteld dat dat niet de afspraak was. Zij financierde een BV en daarvan zijn de aandeelhouders niet privé-aansprakelijk. Ik heb zelf aangegeven voor welk bedrag ik borg wilde staan. Punt uit. Sputter, sputter. NEE. resultaat: niet privé meetekenen.

 

2: Ik vind al die discussies of zzp-ers (is de afkorting wel voorbij, lijkt me zo) ondernemers zijn nogal onzinnig. Het is zeker niet alleen wat mij betreft een K-woord waar nooit een fatsoenlijke definitie voor kan komen. De inmense groep zelfstandige en solo-ondernemers is te divers om een definitie te bedenken die een bepaalde groep daarvan afdoende afbakent. Op Twitter zie ik vandaag de term ZMV-er voorbijkomen omdat mensen een hekel hebben aan zzp. Zelfstandige met vrijheid. ;)

 

@Down: Nou vooruit dan, hier nog een keer mijn advies, maar nu in het openbaar.

Jij kunt het beste gewoon weer zelfstandig ondernemer worden met een nieuwe eenmanszaak.

Je oude eenmanszaak komende week uitschrijven bij de kvk (anders komen er wellicht later nog een keer crediteuren langs) en volgende week onder een andere naam een nieuwe eenmanszaak inschrijven.

Dan werk je de boel van de oude eenmanszaak met de fiscus af en kun je met de nieuwe vol aan de slag als zichzelf voor diverse activiteiten verhurende fiscale ondernemer. Voor de belastingdienst mag je aan het eind van het jaar de uren voor beide eenmanszaken bij elkaar optellen en dus heb je gewoon de ondernemersaftrek.

Mijn naamsuggestie ken je al: Tommies helpende handjes, met dat schattige plaatje als logo. ;D

Omschrijving activiteiten: Het ondersteunen en adviseren van zelfstandige ondernemers in diverse sectoren.

Volgens mij hoef je helemaal geen VAR aan te vragen zolang je geen opdrachtgevers hebt die daarnaar vragen. Ik heb er ook nog steeds geen en lever regelmatig diensten. Als jij dit jaar minimaal een stuk of 5 opdrachtgevers hebt, is de kans klein dat je gedoe krijgt. En als ik het zo proef moet dat wel lukken.

 

Karen (die ook altijd alle regels in acht neemt, maar vindt dat je als ondernemer niet moet overdrijven)

 

 

edit mod: quote kloppend gemaakt

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

Karen post niet vaak, maar wanneer ze post, is het duidelijk, goed onderbouwd en helder !

 

Thanks again, Karen !

 

Wanneer ik inderdaad gewoon een nieuwe emz start, kan ik me toch ook verhuren aan bijv project 1, welke er nu door is ? Wanneer ik geen personeel heb, ben ik als emz toch automatisch een zzp. Ik vind het echt een zeer warrig verhaal, (emz, zzp, freelancer) en ga blind op Karens advies af ...( waar ik al weken over na heb mogen denken, na een PM !)

 

Toen ik begon met mijn winkel, heb ik jaren alleen gedraaid, was ik toen ook een Zelfstandige Zonder Personeel ? Voor mijn gevoel, is er nl in de loop der jaren niets verandert.... hoeveel personeel ik ook had !

 

M.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 1

Voordat dit populaire draadje in de vergetelheid raakt wil ik mij nog even richten tot Inspecteur Rietveld :

 

Heeft ondernemend HL u ervan kunnen overtuigen dat ZZP'er wel ondernemers zijn in fiscale zin of juist niet?

Graag ook de motivatie voor uw antwoord.

 

Hoogachtend,

Alex ;)

 

 

Link naar reactie
  • 2

Geen weldenkend mens die een dienstverband aangaat voor 1,5 jaar. Ze zijn er wel, maar vaak vijftig plus en krijgen niet meer dan een contract op projectbasis. Als er geen ZZP-ers, of BV-tjes zijn, die in die behoefte voorzien, dan doen de grote detacheerders het wel. Die zijn niet goedkoper, maar wel veel minder effectief. Over maatschappelijke kosten gesproken.

 

En het is niet de ZZP-er die een markt creëert met contractduren voor langere tijd, het is gewoon een vraag vanuit de markt.

 

Iemand die een project heeft voor langere tijd, heeft vrijwel altijd ook een tussentijdse wederzijdse opzegtermijn van een maand in zijn contract. Bij onvoldoende presteren kan het vrij snel afgelopen zijn.

 

De monteur met acht opdrachtgevers per jaar zal zijn inkomen mogelijk minder zien fluctueren dan de interimmanager met een opdracht voor 1,5 jaar.

 

En dat de ZZP die zichzelf verhuurt, geen product heeft is dikke onzin. Elke ZZP-er heeft zijn vaardigheden, en als ondernemer zal hij proberen die vaardigheden te verbeteren en uit te venten.

 

Als ik binnen het budget en de planning van mijn opdrachtgever een civiel werk realiseer (door het inhuren van een ingenieursbureau en het laten uitvoeren door een aannemer) en het resultaat voldoet aan de wens van de opdrachtgever, dan heb ik als ZZP-er een goed product geleverd. Als ik echter keer op keer budgetten zwaar overschrijdt, dan huurt de opdrachtgever mij niet meer in.

 

Link naar reactie
  • 0

inspecteur modus uit:

 

Dus wat is onze boodschap aan de overheid? Discussieer verder en geef ideëen!

 

ZZP-ers met lange opdrachten moet kunnen. Weliswaar, beoordeeld naar de criteria uit de wetsgeschiedenis en jurisprudentie, is er geen sprake van zuiver fiscaal ondernemerschap, maar er moet wel 'iets' gedaan worden om deze groep werkenden net zo te stimuleren als destijds het fiscaal ondernemerschap bevorderd werd met aftrekposten voor fiscale ondernemers.

 

We zitten nu met een groep werkenden die eigenlijk altijd in een grijs gebied blijft werken als er geen duidelijkheid komt.

 

- er is sprake van ondernemersrisico (uitblijven betaling, geen nieuwe opdrachten);

- er is geen behoefte aan dienstverbanden door de gevolgen die andere wetgeving daaraan verbindt;

- expertise bij een ZZP-er draagt er aan bij dat lange klussen gedaan moeten worden, maar de flexibiliteit behouden moet blijven;

- sec genomen geen fiscaal ondernemers en dus geen fiscale voorzieningen.

 

In 2007 is er een regeling opgenomen waarin starters vanuit arbeidsongeschiktheid, die 800 uur halen, maar 1.225 niet, wel recht hebben op een lichtere vorm van startersaftrek. Daarnaast kennen we voor 65+ ers de halve zelfstandigenaftrek.

 

Waarom komt er geen tussenvorm voor de ZZP-er die lange klussen doet?

Waarom wil de fiscus toch altijd maar dat er dienstverbanden gesloten worden?

Hoe kunnen we tot een evenwichtige oplossing komen?

 

Wie o wie??

 

aan u het woord:

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hmm... ik denk dat de ZZPers hun zaakjes heel precies op papier moeten zetten en van daaruit een aanbeveling aan de politiek moeten aanbieden, Dat zou vanuit een belangenvereniging kunnen. Versnipperd werken zal helemaal niks opleveren.

Link naar reactie
  • 0

Mijn suggestie voor dit vraagstuk zou zijn: keuzevrijheid!

 

Laat het aan de markt van vraag en aanbod van arbeid over of die een opdracht wil inkleden als dienstverband dan/wel inhuur op free lance basis.

 

Onder de huidige regels wordt je als freelancer gedwongen om in het hokje van ‘dienstverband’ plaats te nemen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Dat is niet meer van deze tijd. We kennen een flexibele arbeidsmarkt. Er zijn veel meer mensen die job hoppen en er is een gigantische groei van eenmansbedrijven. We leven in een maatschappij waarin iedereen individu is geworden, waarom dan toch het juk van een collectief stelsel opleggen aan diegenen die het liever allemaal zelf willen regelen?

 

Ook vanuit de werkgevers gezien kan ik mij heel goed indenken dat een dienstverband voor bepaalde tijd in sommige gevallen helemaal niet wenselijk is. Veel werkgevers zitten niet te wachten op de rompslomp van een personeels- en loonadministratie voor een tijdelijke opdracht/vacature. Bijkomend voordeel is dat hij bij ziekte of vakantie van de freelancer de werkgever niet vast zit aan een doorbetalingsplicht. En is het project eerder geklaard, dan kan het contract vroegtijdig worden afgebroken met gesloten beurzen.

 

Uiteraard heb je dan nog de vraag of free lancers ondernemersaftrek.zouden moeten genieten. Persoonlijk vind ik dat ZZP’ers wel enige vorm van fiscale stimulans verdienen. Ze nemen afstand van de zekerheden van het sociale stelsel en hebben niet de zekerheid van een langlopend contract. Maar nog belangrijker: ZZP’ers vervullen een belangrijke rol in de economie. Er is altijd een mismatch tussen vraag & aanbod van werk of kennis. Freelancers zorgen ervoor dat vraag & aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Dit is een rol die de Nederlandse economie ten goede komt en daarom via een fiscale maatregel best gestimuleerd mag worden. Of de ondernemersaftrek hiervoor het juiste instrument is, zou ik niet kunnen beoordelen. Wellicht past een mildere variant van de ondernemersaftrek beter voor deze groep ondernemers Misschien wordt het wel tijd om de ondernemersaftrek afhankelijk te maken van meer dan alleen het urencriterium of er een staffel in aan te brengen? Ook om misbruik van de faciliteiten tegen te gaan overigens.

 

 

Link naar reactie
  • 1

Beste Joost,

Zoals vaak is het puur een kwestie van definitie (herinner Bill Clinton: "ik heb geen sexuele relatie met die dame").

De vier stromen door huishoudingen zijn kapitaal, producten, arbeid en kennis/informatie/gegevens. Eerste vraag om te komen tot een goede definitie moet ziijn:

1. Verkoop ik als zzp'er mijn diensten met een koop/verkoopovereenkomst of huur/verhuurovereenkomst? Dienst is een specialisatie van product (in tegenstelling tot een goed/zaak (een tweede subtype van product) moet een dienst geconsumeerd worden tegelijkertijd met de productie ervan, het kan niet in voorraad worden gehouden).

2. Of bied ik arbeid aan, verhuur ik mijn capaciteit, kennis en kunde als arbeid middels een arbeidsovereenkomst ?

 

In geval 2 heb ik een arbeidsrelatie, neem ik opdrachten aan, luister ik naar bevelen en krijg ik loon of salaris volgens afspraak. Ik heb geen resultaatverplichting, alleen een capaciteitsverplichting aan de werkgever. Ik krijg doorbetaald bij vakantie, bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Opleidingen en acquisitie worden verricht/betaald door de werkgever.

 

In geval 1 is er geen arbeidsrelatie, ik neem weliswaar opdrachten aan maar ben vrij om erover te onderhandelen, ze door derden te laten uitvoeren en ik wordt betaald voor het geleverde resultaat of bij gebrek aan meetbaarheid of waardebepaling voor de bestede tijd. Maar niet tijdens verlofdagen, vakantie, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Opleiding en acquisitie moet ik zelf verzorgen/betalen.

 

Definities als deze betreffende de onderlinge relatie zijn ook door de belastingdienst opgesteld. Of hierbij de levering van arbeid of van diensten nu aan verschillende afbnemers of aan een enkele wordt gedaan, zou niet uit mogen maken. de discussie ontstaat alleen maar omdat UWV andere definities wenst te hanteren.

 

Tenslotte: de belastingdienst is heel creatief met definities: heb ik of mijn ouders als ijverige mier zoveel gespaard dat ik een eigen huis bezit, heb ik zogenaamd een voordeel ten opzichte van de krekel die niets gespaard heeft en een woning moet huren, dus betaal ik huurwaardefortait. Omdat BD voortdurend zo krom redeneert om haar gelegaliseerde diefstal te rechtvaardigen, moet ook de hypotheekrente afgetrokken worden maar dat is een ander verhaal.

Link naar reactie
  • 0

1. Verkoop ik als zzp'er mijn diensten met een koop/verkoopovereenkomst of huur/verhuurovereenkomst? Dienst is een specialisatie van product (in tegenstelling tot een goed/zaak (een tweede subtype van product) moet een dienst geconsumeerd worden tegelijkertijd met de productie ervan, het kan niet in voorraad worden gehouden).

2. Of bied ik arbeid aan, verhuur ik mijn capaciteit, kennis en kunde als arbeid middels een arbeidsovereenkomst ?

 

 

Beste,

 

het is wat lastig om ruim 180 reacties te lezen, maar dit onderscheid heb ik nooit gemaakt. Sterker nog, ik onderschrijf het zelfs met de kanttekening dat in situatie 1 voor een opdracht van erg lange duur en fulltime er toch sprake kan zijn van een dienstbetrekking.

 

Het gaat erom of élke ZZP-er - ongeacht de omvang en aard van de opdracht - fiscaal ondernemer is.

 

Overigens was ik de weg ingeslagen naar oplossingen en alternatieven om ZZP-end NL een handreiking te doen indien ze geen vol fiscaal ondernemerschap krijgen toebedeeld van de fiscus!

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

goeie avond iedereen,

 

Nette topic,

 

Ondernemers en ZZP'er,

 

Volgens mij zijn zzper ondernemers, hun kunnen onderhandelen met hun tarieven. Kunnen ook andere beloningstructureren krijgen. Dat is een voordeel van zzper ten opzichte van een persoon in loondienst en ook gelijk overeenkomst met een ondernemer.

 

Wat hier lijkt in dit topic is dat zzpers zichzelf verhuren aan de bedrijf of 2-3 bedrijven per jaar en daarvoor krijgen ze geld voor terug. Dan doe je als zzper jezelf te kort.

 

Als ondernemer heb je verschillende mogelijkheden, mijn manier van werken is zorgen dat ik systemen bouw. Die steeds verder uit kan groeien. Dat kan ook met zzper. Je hebt de mogelijk om met product in zee te gaan of dienst. Als zzper doe je meer de richting van dienst, alleen als je samen een product bouwt weer niet. Dan zal ik flink onderhandelen als zzper.

 

Vanuit bedrijf zijnde is zzper lekker, want je huurt ze in en als ze wanprestatie leveren knikkeren je ze gewoon uit. Meeste zzpers zijn dan ook zeer op deliverbles gericht en kwaliteit hoog. Nadeel natuurlijk is als de zzper het weet willen ze graag ook een stukje van de taart. En kunnen de bedrijven beter een loondienst veroorloven die daar niet mee kan eten.

 

 

Earn while you Learn.

Link naar reactie
  • 0

Zoals het een goed inspecteur betaamt, laat de reactie altijd iets langer op zich wachten dan dat hij van plan was ;)

 

Maar goed mijn bijdrag op deze discussie:

 

Allereerst vind ik dat de meeste reacties meer gaan over gevoel (een ZZP'er wil misschien niet in loondienst), dan dat er echt steekhoudende argumenten worden gegeven.

 

Een ZZP'er is in de regel gewoon een eenmanszaak, of je hier nu een label op plakt of niet (hypenaam mag ook). Het verschil tussen een ZZP'er en een eenmanszaak ligt vaak in het feit dat een eenmanszaak vaker een "standplaats" heeft dan een ZZP'er deze werkt vanuit huis en op de locatie van de opdrachtgever. In sommige branches is dit vaker gebruikelijk dan andere.

 

Om aan het verzoek van "mijnheer de inspecteur" tegemoet te komen, zal ik toch proberen tegenargumenten te formuleren teneinde zijn beslissing van een fictiefloondienst verband tegen te kunnen gaan. (Waarbij ik wel wil opmerken, dat de informatie redelijk summier is, omdat de beslissing wel of niet ondernemer redelijk induvidueel bepaald is en daardoor altijd een grijs gebied blijft).

 

Maar goed, de lenge, aard en risico van een overeenkomst acht ik niet per definitie de maatstaf voor een fictief loondienstverband, deze zijn dan ook onvoldoende door u gedefinieerd.

 

Ik ben van mening dat de ZZP'er wel als ondernemer aangemerkt kan worden en wel om de volgende redenen:

 

* De opdracht wordt in eerste instantie voor rekening en risico van de ZZP'er aangenomen;

* De ZZP'er mag en zal derden inschakelen mocht de kennis te kort schieten of de contractueel vastgestelde doelen niet gehaald kunnen worden;

* De ZZP'er is anders dan de inhoud van het Project, geen verantwoording schuldig aan de opdrachtgever, dit zoals in het reguliere handelsverkeer gebruikelijk is.

* De ZZP'er loopt wel degelijk risico, omdat als de werkzaamheden niet naar behoren worden uitgevoerd de opdrachtgever de overeenkomst mag intrekken, waardoor arbeidsrisco wordt gelopen.

* Als het bedrijf failliet gaat, kan de ZZP'er geen aanspraak maken op sociale lasten dit aangezien de opdrachtgever hier geen voorzieningen voor treft, anders dan bij loondienst, hierdoor lijkt de opdracht niet een loondienstverband.

 

Enkele argumenten om een ZZP'er ondernemerschap te kunnen aanrekenen. Zoals ik al eerder aangaf is ieder geval een geval op zich, de situatie van de ZZP'er is van doorslaggevend belang om als ondernemer aangemerkt te mogen worden.

 

Een flexibele houding van de belastindienst is dan echter wel vereist.

 

Argumenten op bovenstaande zie ik gaarne tegemoet ( :) )

Link naar reactie
  • 0

Ik ben financiëel onafhankelijk. Als ik even een project wil doen als zzp bespaar ik mij premies voor WAO en WW, dat zijn risico's die ik in mijn situatie niet hoef af te dekken. Of torn ik nu aan het solidariteitsbeginsel?

Link naar reactie
  • 0

 

Ik ben van mening dat de ZZP'er wel als ondernemer aangemerkt kan worden en wel om de volgende redenen:

 

 

Dag Erik

 

'Inspecteur' was idd even dit draadje vergeten ::)

 

Dat er sprake is van ondernemerschap zoals dat in de volksmond heet, prima. Jouw argmenten zijn daar prima bij. Maar vind je ook dat een dergelijke ondernemer fiscaal gezien voor de IB ondernemer is en dus recht heeft op alle faciliteiten zoals bijv. een winkelier dat heeft die elke dag zijn waar verkoopt en daarvoor zijn winkel openhoudt?

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 1

Graag zou ik de weledelgestrenge inspecteur nog eens navragen wat er zo erg is aan een verkapt dienstverband (alleen de benoeming van het fenomeen heeft al een negatieve bijklank) en de bijbehorende (fiscale) ondernemers voordelen. Het wordt wel voortdurend als "oneerlijk" bestempeld, maar waar zit nu precies de kneep? Het blijkt in de praktijk een hardnekkig idee te zijn, waardoor veel ondernemers lastig worden gevallen met extra regels en formulieren (lees meetinstrumenten waaruit zou kunnen worden opgemaakt of de persoon in kwestie wel "ondernemer" is), waardoor ik vind dat hierin enige opheldering wel op zijn plaats is.

 

Komt het omdat het idee bestaat dat ondernemers niet bijdragen aan het sociale stelsel?

Komt het omdat het idee bestaat dat ondernemers meer zelf kunnen bepalen hoe groot hun (zakelijke) kosten, inkomsten en belastingen zijn?

Komt het omdat het idee bestaat dat een loondienstverband veel makkelijker in het belastingstelsel past?

Komt het omdat het idee bestaat dat belastinginspecteurs zelf geen ondernemers zijn?

Komt het omdat het idee bestaat dat ondernemers geen belasting betalen?

Komt het omdat het idee bestaat dat ondernemers de kosten onredelijk hoog opdrijven?

Komt het omdat het idee bestaat dat ondernemers profiterende uitbuiters zijn van de gaten in de belastingwet?

Komt het omdat het idee bestaat dat belastinginspecteurs het voorrecht hebben om te bepalen wie er wel en niet ondernemer zijn?

Komt het omdat het idee bestaat dat (grote) bedrijven en instellingen ondernemerschap misbruiken om belasting te ontduiken?

Komt het omdat het idee bestaat dat ondernemers te veel verdienen?

 

Of komt het omdat er een willekeurige mix van bovenstaande vooroordelen leeft onder de mensen, die omdat zij bestaat uit meerdere abstracte beelden nauwelijks te ontkrachten is?

 

Ik ben heel benieuwd, of hier enige opheldering aan te geven is.

 

Hoogachtend,

Henk de Greef.

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    12 leden, 307 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.