Ga naar inhoud
 • 0

Belastingcontrole

Vandaag heb ik een controle van de belastingsdienst.

 

Volgens mijn boekhoudster hebi k niets te vrezen, maar het is toch spannend, vooral als het zo serieus zoekt naar een bepaalde factuur oid.

 

Ik zal aan het einde van de dag eens een opsooming maken van hoe het is verlopen, dat is misschien handig voor mensen die na mij ook gecontroleerd gaan worden. Tot nu toe is de inspecteur erg behulpzaam, vriendelijk en beleefd.

 

 

Een paar weken geleden kreeg ik een brief waarin werd gevraagd of ik de auditfiles van mijn boekhouding kon sturen, in dit geval over 2005/2006 & 2007.

Een auditfile bevat:

kolomenbalans;

Grootboekrekeningen

Journaalposten

(en waarschijnlijk nog meer)

Ik werk met snelstart dus met een druk op de knop werd deze gemaakt en kon ik ze zo opsturen.

 

 

Ik had om 9 uur de afspraak, de inspecteur was zelf een kwartiertje te laat.

 

Eerst even een korte rondleiding door mijn bedrijf gegeven, waarbij ik de adviseur de kans gaf dingen te vragen over wat voor bedrijf ik precies heb en hoe mijn bedrijfsvoering in grote llijnen ging.

 

Daarna zijn we met een kop koffie rond de tael gaan zitten waarbij de inspecteur mij vragen stelde over een aantal belasting zaken:

 

Hoe voer ik mijn administratie;

Hoe gaat dat met personeel;

Hoe wordt er om gegaan met crediteuren en debiteuren;

Wordt er gebruik gemaakt van een kasboek en hoevaak wordt deze begehouden.;

Wat gebeurt er met offertes die niet uitgevoerd worden;

Waar leef ik van;

Zijn er dingen die zij moeten weten over mijn inkomen, voordat de controlle begint; (prive leningen, erfenissen etc)

Heb ik enige idee waarom ik gecontroleerd wordt;

 

 

Er werd mij uitgelegd dat wanneer mijn inkomen en uitgaven niet gelijk zijn en mijn boekhouding wel helemaal correct is, dat de belastingdienst met bewijzen moet komen als ze vermoeden dat ik zwart werk. Zitten er grove fouten in de boekhouding dan wordt de bewijslast omgedraait.

Nu doe ik geen zwartwerk, dus hoef ik me daar geen zorgen over te maken.

 

Aan het einde van het onderzoek krijg ik een verslag met de bevindingen.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

 • 0

Ik heb in de begin tijd van mijn bedrijf ook eens een boeken controlle gehad en mijn ervaringen waren toch een stuk minder positief.

Ik had zeer lang op een houtje gebeten en had echt vrijwel niks uitgegeven (bijna van liefdadigheid geleefd).

 

Volgens de inspecteur had ik echter niet van het bedrag kunnen leven dat uit de boekhouding als prive opname kwam (volgens zijn tabel had ik meer nodig gehad om van te leven vanwege eten (kreeg ik veelal of at ergens anders) en aankoop kleding (kocht nooit nieuwe kleding)) en daarom ging hij er vanuit dat ik veel zwartwerk gedaan had (wat dus niet zo was, had echt van zeer weinig geld geleeft).

 

Gevolg: een grote naheffing met een hoge boete.

 

Was ik het er niet mee eens moest ik maar bewijzen dat ik echt niet meer geld had uitgegeven.

 

En ja... dan ben je dus de lul met hun omgekeerde bewijslast... het is immers onmogelijk om aan te tonen dat je iets NIET hebt uitgegeven en moest dus maar gewoon betalen.

Heeft me veel geld gekost zo aan de begin van de start van mijn bedrijf.

Link naar reactie
 • 0

Haha, het lijkt bijna op een live-verslaggeving. Het kan zijn dat de controleur nog wat vragen heeft, mocht je daar niet direct een antwoord op hebben dan kun je afspreken dat je er later op terug komt. Maar laat je nooit bang maken door een controleur, ga daarom nooit direct accoord met eventuele voorgestelde correcties. Meestal zit de adviseur ook bij de eindbespreking, die kan wellicht nader uitleg geven aan de controleur. Succes.

ROVé Administratie en Advies voor verantwoord boekhouden, bezoek eens www.rovened.nl.

Wordt Nederland te klein voor ondernemers, kijk eens op www.indoned.com

Link naar reactie
 • 0

Nou hij is weer weg, hij wilde graag mijn prive afschriften meenemen. Zodat hij kan kijken of er rare bedragen staan en of alle inkomsten en uitgaven tegen prive vermogen een beetje kloppen. Hier maak ik me totaal geen zorgen over.

Hij gaat over 2 weken met vakantie en komt 3 weken terug. Dus of ik krijg binnen 2 weken een antwoord of het duurt nog 6 weken.

 

Hij mocht nog niets zeggen over de uitkomst, maar naar een beetje doordacht doorvragen, kreeg ik te horen dat ik me geen zorgen hoefde te maken en dat ik een keurige overzichtelijk boekhouding voerde.

 

Ik kreeg nog wel wat aandachtspunten mee, maar de definitieve uitkomst laat nog even op zich wachten.

 

Ik ga nu lekker een Haring eten, dat had ik mezelf beloofd na zo'n dag.

 

 

Ow ja hij heeft ook nog mijn kilometer administratie meegenomen.

 

Dit is nog een apart verhaal daar schrijf ik graag over in een ander topic.

Link naar reactie
 • 0

Nou hij is weer weg, hij wilde graag mijn prive afschriften meenemen. Zodat hij kan kijken of er rare bedragen staan en of alle inkomsten en uitgaven tegen prive vermogen een beetje kloppen. Hier maak ik me totaal geen zorgen over.

 

Dat verbaasd me eigenlijk wel, omdat je volgens mij als privé persoon dat niet hoeft bij te houden. Zelf krijg ik al een paar jaar geen afschriften meer, ik heb dat destijds laten stoppen omdat ik toch alles online doe. Ik zou het wel raar vinden als de belastingdienst je privé administratie zo maar mag nemen als de controle om je zakelijke boekhouding gaat.

Link naar reactie
 • 0

Dat klopt niet helemaal wat je zegt, dat heeft er niets mee te maken.

 

De belastingdienst wil gewoon kijken of betalingen op mijn prive rekening komen die daar niet horen (zwart werk etc).

 

Ook gaan ze kijken of ik niet boven mijn inkomen leef. Dus meer uitgeef dan er officieel binnen komt.

Link naar reactie
 • 0

die privé-afschriften had ik niet zondermeer mee gegeven. Als de inspecteur bij de aankondiging deze niet genoemd heeft als stukken ter inzage, dan had hij ze van mij niet gekregen. Sowieso niet mee naar kantoor, want daar verdwijnt nog wel eens wat....

 

Privé heb je geen bewaarplicht, dus opeisen van dergelijke stukken is al lastig voor de fiscus als er geen zakelijke transactie via privé gaan.

 

Overigens: het is wel raadzaam om dit te bewaren. Hoewel je geen bewaarplicht hebt, kan de fiscus ook terugkomen op privé zaken van oude jaren en daar bewijs van vragen. Dan stellen dat je geen bewaarplicht hebt, werkt niet in je voordeel....(tenzij je kunt bewijzen dat de inspecteur in het verleden zei: "gooi maar weg joh") ;)

DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar reactie
 • 0

Het was wel aangekondigd. Volgens de belastinginspecteur heb je een bewaarplicht van zowel prive als zakelijk van 7 jaar. Van mij mag hij de afschriften van 2007 meenemen. Ik heb ze niet nodig. En een jaar mag maar 1 keer gecontroleerd worden,, dus als hij ze kwijt is is dat zijn probleem.

Link naar reactie
 • 0

Nou hij is weer weg, hij wilde graag mijn prive afschriften meenemen. Zodat hij kan kijken of er rare bedragen staan en of alle inkomsten en uitgaven tegen prive vermogen een beetje kloppen. Hier maak ik me totaal geen zorgen over.

Hij gaat over 2 weken met vakantie en komt 3 weken terug. Dus of ik krijg binnen 2 weken een antwoord of het duurt nog 6 weken.

 

Ik ben erg benieuwd hoe het er nu voor staat, ik heb al een aantal keer een bericht achter gelaten, maar de beste man neemt geen contact met mij op.

Hij nog spullen van mij, ook heb ik nog geen eindconclussie oid gekregen. Iemand een idee wat ik zou kunnen doen? We zitten nu op 8 weken. (Kan ik hun nu een boete opleggen?)

Ik ga overmorgen in ieder geval eens een balletje opgooien bij mijn rechtsbijstand.

Link naar reactie
 • 0

Dat lijkt mij ook, vooral omdat het om 12 afschriften gaan met niet meer dan 3 blaadjes per keer.

 

edit: kan ik geen schade vergoeding eisen wegens emotionele schade. Ik wil dit namelijk nu wel afgehandeld hebben en ik mis mijn afschriften heel erg. Kan haast niet goed functioneren zonder ze ;)

Link naar reactie
 • 0

Ik snap dat je ongeduldig wordt maar dit is normaal. 2 jaar geleden heb ik een LB controle meegemaakt en die hadden spullen op kantoor ingezien, notities gemaakt en wat spul meegenomen. 3 maanden later kwamen de stukken retour en vanaf het controle moment duurde het 9 maanden voordat een rapportje van 2 kantjes in de bus lag waarop een bedrag werd nagevorderd.

 

Don't worry, be happy ;)

Fiscalist in de maak

Link naar reactie
 • 0

Hoi J.S.,

 

Aan de ene kant begrijp ik je dat je het afgerond wilt hebben, maar waarom je er druk over maken. Dat je het rapport nog niet ontvangen hebt, wilt niet zeggen dat er zaken geconstateerd zijn. Misschien is de inspecteur overspannen geworden van zijn vakantie ;D.

 

Wel is het raadzaam, wanneer je het rapport wel ontvangt, om tegen alle punten waar je niet mee eens bent, jouw standpunt aan de inspecteur mee te delen. Mogelijk dat je de inspecteur dan al kan overtuigen waardoor een aanslag achterwege kan blijven.

 

Het kan trouwens ook zo zijn dat je belastinggeld terug gaat krijgen. De inspecteur moet namelijk alle onvolkomenheden corrigeren. Ook degene die nadelig voor de belastingdienst zijn.

Ik kan de hele wereld aan (met een beetje hulp van jullie natuurlijk)

 

Alleen als je durft te delen, kan je ook vermenigvuldigen

 

http://www.linkedin.com/in/smitssander | twitter: sanderdsfinance

Link naar reactie
 • 0

Jasper,

 

Ik wacht in totaal al 8 maanden op een antwoord van de BD, en heb me er gewoon bij neergelegd. Kun je ook beter doen, en je concentreren op je core business. Wacht maar gewoon af, het komt vanzelf op zijn pootjes terecht....

 

Vergeet alsjeblieft die rechtsbijstand en dergelijke, en wacht "even" op reactie BD. Daarna heb je nog tijd genoeg om eventuele stappen te ondernemen !

 

Grtz. Marcel

Link naar reactie
 • 0

Ik was van plan om dit document met mijn boekhouder te bespreken, heb ik hier tijd voor of moet ik meteen bij overhandiging reageren? (of krijg ik hem via de post)

Ja daar krijg je de mogelijkheid toe.

 

Je krijgt hem via de post (hoogstwaarschijnlijk).

Fiscalist in de maak

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

  Button 1
 • Wie is er online?
  3 leden, 245 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.