• 0

Hoe kan ik mijn idee beschermen?

Hallo allemaal,

 

op dit moment ben ik werkzaam bij een grote ICT dienstverlener. Tijdens een aantal projecten die ik heb gedaan heb ik in Excel iets ontwikkeld waarmee het nauwelijks tijd kost om tijdsbestedingen bij te houden (minder dan 30 seconden per dag als het goed is opgezet), terwijl je er ongelofelijk veel informatie uit kunt halen over voortgang, tijdsbestedingen, planning, etc. etc. Zie het maar als een soort intuitief tijdsregistratie systeem, waar je je tijd in principe niet registreert t.b.v. bijv. facturering, maar t.b.v. het analyseren van je tijdsbestedingen om meer grip te krijgen op tijdsbestedingen.

 

Ik heb het oorspronkelijke idee hiervoor bij mijn vorige werkgever bedacht, en heb het in de afgelopen tijd steeds meer verbeterd. Inmiddels zijn mensen er zo enthousiast over dat bijv. voor mijn huidige project ook gevraagd is wederom een dergelijke Excel in elkaar te zetten.

 

Ik ben een software ontwikkelaar met een grote passie voor software ontwikkelen, interactie ontwerp, data visualisaties, etc. En omdat mijn idee zich nu al meerdere malen heeft bewezen wil ik dit idee graag verder uitwerken om hier een online dienst van te maken waar mensen gebruik van kunnen maken. Door er een online dienst van te maken, loop ik bijv. ook niet tegen beperkingen van Excel aan, maar kan ik het nog veel en veel beter maken (ik barst van de ideeen hiervoor!).

 

Het punt waar ik nu eigenlijk een beetje mee zit: in mijn arbeidsovereenkomst staat dat alles wat ik bedenk tijdens mijn werk eigendom is van mijn werkgever. Nu is deze Excel eigenlijk totaal niet wat mijn werkgever zelf als dienst aanbiedt, en ook deze Excel was niet het product dat ik uiteindelijk in mijn projecten heb moeten opleveren. Maar deze Excel is wel als ondersteuning gebruikt tijdens mijn projecten, en dus eigenlijk ook (tijdens werkzaameheden voor mijn vorige werkgever) onder werktijd bedacht.

 

Omdat ik overtuigd ben van het succes van mijn idee, en dit graag wil uitwerken, hoe zorg ik ervoor dat ik ook daadwerkelijk zelf de rechten op mijn idee hou? Mijn werkgever weet nog niet van mijn plannen om dit uit te werken en om voor mezelf te beginnen. En ik wil me eigenlijk volgende week gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

 

Wat kunnen jullie mij adviseren? Wat zijn de stappen die ik het beste kan nemen? Ik ben vast niet de eerste die hier tegen aanloopt... Ik kijk uit naar jullie reactie.

 

Alvast bedankt voor het meedenken :)

 

Funky

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

13 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik ga mee met Joost. Alles wat je binnen de tijd van je baas ontwikkelt, en daar lijkt het wel op omdat je het resultaat tenslotte ook in die tijd hebt gebruikt, is eigendom van de baas.

 

Je beste optie: Gesprek aangaan met je werkgever, zeggen dat je dit in eigen tijd hebt bedacht en gemaakt, dat je het resultaat graag ter beschikking stelt van zijn bedrijf, maar dat je graag erkenning wilt in de vorm van het voorbehoud van Intellectueel Eigendom zodat je dit -ook weer in eigen tijd- kunt doorontwikkelen.

 

Als je werkgever daar niet mee in mee wilt gaan (maar dat ligt er maar net aan hoe jij dit als "belangrijk" presenteert... een simpel excelsheetje zal hij heus niet moeilijk over doen) kun je je eventueel wat formeler opstellen. Dan wordt het tijd om aan te tonen dat je dit in eigen tijd hebt ontwikkeld, en dat je werkgever daar geen vruchtgebruik meer over mag hebben.

 

Hoe dan ook, om de casus goed voor te bereiden zul je een in I.E. gespecialiseerde advocaat in de arm moeten nemen. Alleen dan krijg je het volledige advies waar je naar op zoek bent.

Link naar reactie
  • 0

....

Omdat ik overtuigd ben van het succes van mijn idee, en dit graag wil uitwerken, hoe zorg ik ervoor dat ik ook daadwerkelijk zelf de rechten op mijn idee hou? Mijn werkgever weet nog niet van mijn plannen om dit uit te werken en om voor mezelf te beginnen. En ik wil me eigenlijk volgende week gaan inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

 

Het idee heb jij bedacht, maar ik denk dat de rechten van je werkgever zijn. Praat met hem / haar erover.

 

Wat kunnen jullie mij adviseren? Wat zijn de stappen die ik het beste kan nemen? Ik ben vast niet de eerste die hier tegen aanloopt... Ik kijk uit naar jullie reactie.

 

 

 

Wel, als je je werkgever wilt belazeren, moet je voor jezelf beginnen. Liegen hierover lijkt me zacht gezegd niet netjes.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Ondanks wat anderen hier uiteenzetten ben ik van mening dat iemand anders nooit rechten heeft over een idee/concept. Als je hier wat meer over nadenkt is het hele idee dat iets wat zich in jouw hoofd afspeelt aan iemand anders toebehoort natuurlijk te gek voor woorden.

 

Het is iets anders wanneer dit hersenspinsel zich tot een product ontwikkeld. Dit kan wel problemen opleveren wanneer in een contract is vastgelegd dat dit aan jouw (ex) werkgever toebehoort (echter dient de werkgever dan volgens mij nog wel te bewijzen dat dit product ook werkelijk tijdens werktijd is ontwikkeld).

 

Ik heb een aantal jaren geleden in dezelfde situatie gezeten en heb toen het volgende gedaan: na het beeindigen van het arbeidscontract ben ik met ontwikkelen van het product geheel opnieuw begonnen en ben het op die manier gaan ontwikkelen. Je bent wel iets meer tijd kwijt maar loopt ook geen risico op een later tijdstip tegenover je ex-werkgever in de rechtbank te staan.

 

Ik denk dat rechtsgeleerden je hier meer over kunnen vertellen; maar het feit dat in je arbeidsovereenkomst staat dat "alles wat je bedenkt" aan je werkgever toebehoort biedt volgens mij weinig rechtsgeldigheid.

Snaphour - Online afspraken- en agendabeheer

ChillyOrange Web properties that get the job done - Unieke professionele website + CMS = 449 euro

Link naar reactie
  • 0

Het niet eenvoudig om hier harde uitspraken over te kunnen doen volgens mij. Ik denk dat het auteursrecht het belangrijkste IE is bij software.

 

Dan dient de vraag zich aan of dit recht overdraagbaar is. In de litteratuur die ik heb kunnen vinden is dat de vermogensrechten (de waarde dus) overdraagbaar zijn maar niet de morele rechten.

De overdracht kan alleen plaatsvinden als hiervoor een basis zit in het contract en in de specifieke functie. Er moet sprake ook zijn van een specifieke opdracht. "Alles wat je bedenkt" valt hier uiteraard niet onder.

 

Je kan zelf inschatten of dat voor jou van toepassing is door het contract te bestuderen en na te gaan of je een specifieke opdracht hebt gekregen om "time management" software te maken.

Ik kan me voorstellen dat een Excel sheet toch wat anders is dan een online programma. Het is bij een eventueel conflict aan de werkgever om te bewijzen dat het programma zijn eigendom is.

 

Kortom, ik sluit me aan bij de anderen. Je zal of met je werkgever moeten praten of als je dat niet ziet zitten met een gespecialiseerde jurist.

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Funky,

 

Mijn ervaring is dat wanneer je "uitvinding" niets met de core business van je bedrijf te maken heeft, je werkgever er geen probleem van zal maken wanneer je het onder eigen naam in de markt zet. Echter, als datgene wat de toepassing zo krachtig maakt is bedacht tijdens je werkzaamheden bij je werkgever (en dat zal zo zijn, waarom hou je er anders aan vast) dan is dat intellectueel eigendom van je werkgever. Het feit dat je de toepassing in eigen tijd hebt door ontwikkeld zal irrelevant zijn.

 

Daarom is mijn suggestie: Goedkeuring van je werkgever vragen. Bij grote organisaties hebben ze hiervoor een aangewezen persoon.

 

Als het gaat over het beschermen van je idee zal je uit moeten zoeken of je idee al niet door iemand anders geclaimd is, of reeds zonder claim in de publieke ruimte beschikbaar is. Dit laatste is vaak het geval met excel toepassingen. Het nadeel is dat je ze dan moeilijk / niet kan claimen. Het voordeel is dat je wellicht makkelijk toestemming krijgt van je werkgever om de toepassing onder eigen naam te verkopen, omdat je kan verwijzen dat dit reeds door anderen gebeurt.

 

Barry

Link naar reactie
  • 1

Ik sluit me aan bij de voorgaande ideeen, zeker gaan praten met je werkgever.

 

Sterker nog, ik zou hem voorstellen samen een bedrijf te starten, als spin-out van je werkgever! Vraag hem de mogelijkheid om onder werktijd aan je bedrijf te werken (bijv. 2 dagen per week) waarvoor hij dan in ruil een percentage van het bedrijf krijgt. Spreek daarbij af dat je na x tijd voor x euro zijn aandeel terug kan kopen. Zo loop jij minder risico, kan je wel je eigen bedrijf beginnen, is alles juridisch goed geregeld, en maakt hij (en jij) kans op een leuke verdienste als het een succes wordt!

 

Succes, Arthur

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0
Maar deze Excel is wel als ondersteuning gebruikt tijdens mijn projecten, en dus eigenlijk ook (tijdens werkzaameheden voor mijn vorige werkgever) onder werktijd bedacht.

 

Ik denk dat dit cruciaal is. In werktijd bedacht en gebruikt als ondersteuning bij projecten in werktijd. Dat je er geen rechtstreekse opdracht toe gekregen hebt is niet van belang en zeker niet of het verkocht wordt aan klanten van je werkgever. Software die intern gebruikt wordt en nooit de voordeur verlaat naar andere klanten blijft eigendom van de werkgever.

 

Ik heb meerdere rechtszaken gezien waarbij een werknemer zo ongeveer alles meenam wat hij kon vinden en vervolgens als cadeautjes ging verspreiden bij de volgende werkgever in dezelfde branche. Nou is hier geen sprake van, maar even voor de beeldvorming, de schadeclaims lopen dan op tot in de miljoenen. Het lijkt me dat je zelfs geen claim wil hebben van enkele tienduizenden euro's of zelfs het risico wil lopen dat het ooit gebeurd.

 

Er is maar één manier en dat is praten met je werkgever, de zaak uitleggen en uiteindelijk van je werkgever een verklaring dat je het idee als basis mag gebruiken om een verder ontwikkeld product van te maken. Dat is wel een pluspunt, want het product is nog niet af en zal nog door ontwikkeld moeten worden.

 

Het idee om dan te vragen of ze er in willen investeren (tijd en geld) of er afstand van willen doen is denk ik de beste oplossing. Op die manier maak je ook duidelijk (eventueel voor een rechter later) dat ze er geen belang bij hebben omdat ze hebben laten blijken dat ze zelf niet het product op de markt willen zetten.

 

Je kunt de deal ook omdraaien (je werkgever iets bieden) en in ruil voor het afstand doen van het product ze een interne versie beloven van het uiteindelijke product waar ze dan gratis mee mogen werken en waar jij dan ondersteuning op geeft. Op die manier kun jij er mee verder en krijgen zij een betere versie en ondersteuning.

 

www.yodata.nl www.datarecovery.nl

Link naar reactie
  • 0

Maar deze Excel is wel als ondersteuning gebruikt tijdens mijn projecten, en dus eigenlijk ook (tijdens werkzaameheden voor mijn vorige werkgever) onder werktijd bedacht.

 

Ik denk dat dit cruciaal is. In werktijd bedacht en gebruikt als ondersteuning bij projecten in werktijd. Dat je er geen rechtstreekse opdracht toe gekregen hebt is niet van belang en zeker niet of het verkocht wordt aan klanten van je werkgever. Software die intern gebruikt wordt en nooit de voordeur verlaat naar andere klanten blijft eigendom van de werkgever.

 

Ik heb meerdere rechtszaken gezien waarbij een werknemer zo ongeveer alles meenam wat hij kon vinden en vervolgens als cadeautjes ging verspreiden bij de volgende werkgever in dezelfde branche. Nou is hier geen sprake van, maar even voor de beeldvorming, de schadeclaims lopen dan op tot in de miljoenen. Het lijkt me dat je zelfs geen claim wil hebben van enkele tienduizenden euro's of zelfs het risico wil lopen dat het ooit gebeurd.

 

 

Het is in eerste instantie in werktijd bedacht bij de vorige werkgever. Lijkt me eenvoudig te bewijzen.

 

De volgende vraag is of een Excel sheet überhaupt beschermd geniet. Wellicht wel als het om een 1/1 kopie gaat. Het is natuurlijk gewoon standaard software. Het wordt heel anders als zelf programmatuur wordt gemaakt met dezelfde Excel functionaliteit. Een kenmerk van auteursrecht is JUIST dat het niet standaard mag zijn. Het moet de uitdrukkelijke stempel van de maker dragen.

 

Het is volgens de litteratuur en jurisprudentie wel degelijk van belang of er sprake is geweest van een opdracht. Iemand die boekhoudsoftware ontwikkelt en tijdens het werk een idee krijgt voor een online game hoeft die game natuurlijk niet af te staan. Zou een mooie boel worden. Dat hier in werktijd een idee voor een Excel sheet is uitgewerkt zal de werkgever wel wat rechten geven. De vraag is hoeveel.

 

Afspraken met de werkgever is de gemakkelijkste weg maar zeker niet de enige. Een gesprekje met een gespecialiseerde advocaat zou wel eens zeer verduidelijkend kunnen zijn. Al moet ik uit ervaring toegeven dat die vaak ook maar een mening heeft.

 

Link naar reactie
  • 0
De volgende vraag is of een Excel sheet überhaupt beschermd geniet. Wellicht wel als het om een 1/1 kopie gaat. Het is natuurlijk gewoon standaard software. Het wordt heel anders als zelf programmatuur wordt gemaakt met dezelfde Excel functionaliteit. Een kenmerk van auteursrecht is JUIST dat het niet standaard mag zijn. Het moet de uitdrukkelijke stempel van de maker dragen.

 

Een standaard Excel sheet zal niet beschermd worden door auteursrecht.

Het wordt anders als een groot deel van de functionaliteit ontleent wordt aan een programma in VisualBasic wat Excel gebruikt voor invoer en presentatie. Naarmate het programma een groter onderdeel is en complexer zal het eerder uniek zijn.

www.yodata.nl www.datarecovery.nl

Link naar reactie
  • 0

Funky,

 

Klinkt leuk ik breng binnenkort een tijdregistratie programma op de markt waarbij achteraf de uren ingevuld kunnen worden d.m.v. opgeslagen screenshots.

Er zijn op dit moment al diverse tijdregistratie programma's op de markt zowel offline als online maar ik denk inderdaad net als jij dat er veel verbetert kan worden.

 

 

www.hesiodsoftware.com time tracking by looking back into time

 

Download a free copy of the next generation of time tracking software here

Link naar reactie
  • 0

Funky,

 

Klinkt leuk ik breng binnenkort een tijdregistratie programma op de markt waarbij achteraf de uren ingevuld kunnen worden d.m.v. opgeslagen screenshots.

Er zijn op dit moment al diverse tijdregistratie programma's op de markt zowel offline als online maar ik denk inderdaad net als jij dat er veel verbetert kan worden.

Dit klinkt erg gaaf!

 

ontopic: Het lijkt er op dat we het eigenlijk hebben over 2 dingen:

1. Het ding (dus de Excel sheet)

2. Het concept van tijdsregistratie zoals jij bedacht hebt

 

@de juristen: Is het concept ook te beschermen? Als hij nou gewoon nieuwe software ontwikkeld die niet eens op de Excel lijkt maar wel hetzelfde concept omvat. Gaat dat dan ook problemen opleveren. Het hangt denk ik grotendeels van zijn functie af. Als werkzaam op een innovatieve afdeling, new business, new concepts etc. lijkt het me lastig maar anders geen probleem?

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Funky,

 

Klinkt leuk ik breng binnenkort een tijdregistratie programma op de markt waarbij achteraf de uren ingevuld kunnen worden d.m.v. opgeslagen screenshots.

Er zijn op dit moment al diverse tijdregistratie programma's op de markt zowel offline als online maar ik denk inderdaad net als jij dat er veel verbetert kan worden.

Dit klinkt erg gaaf!

 

ontopic: Het lijkt er op dat we het eigenlijk hebben over 2 dingen:

1. Het ding (dus de Excel sheet)

2. Het concept van tijdsregistratie zoals jij bedacht hebt

 

@de juristen: Is het concept ook te beschermen? Als hij nou gewoon nieuwe software ontwikkeld die niet eens op de Excel lijkt maar wel hetzelfde concept omvat. Gaat dat dan ook problemen opleveren. Het hangt denk ik grotendeels van zijn functie af. Als werkzaam op een innovatieve afdeling, new business, new concepts etc. lijkt het me lastig maar anders geen probleem?

Volgens mij niet, het is alleen het auteursrecht welke geld je mag de gehele functionaliteit van een programma kopieren als je de GUI maar anders maakt.

www.hesiodsoftware.com time tracking by looking back into time

 

Download a free copy of the next generation of time tracking software here

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 251 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.