• 0

Route plannen langs meerdere adressen

Tomtom, Google Maps en andere gratis online routeplanners kunnen heel goed de route plannen tussen 2 locaties. Maar als je op één dag meerdere adressen moet bezoeken moet je toch echt zelf de volgorde bepalen. Door daar wat aan te rekenen kan je reistijd of -afstand behoorlijk korter worden. En tijd is geld.

 

Ik ben een webtool aan het maken die je daarbij kan helpen. Ik zoek een paar testers die daadwerkelijk met dit probleem worstelen (bijv. koeriers, bezorgers, transporteurs), die er tijd in willen steken en feedback willen geven waarmee ik de tool kan perfectioneren. Als je interesse hebt stuur mij dan even een pm (knopje hier links naast).

 

De kenners herkennen natuurlijk het handelsreizigersprobleem (TSP) dat wiskundigen al jaren bezig houdt omdat het zo simpel uit te leggen is maar zo moeilijk op te lossen, zeg maar NP-compleet. Het is niet zo dat ik het wiskundige probleem in algemene zin heb opgelost, maar ik heb mogelijk wel een werkbare mashup.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Werkt feilloos

 

Voor zover ze nog niet genoemd zijn nog de volgende kleine opmerkingen:

 

- Ik druk steeds op na een adres invoer. Dat werkt helaas niet als bevestiging en ik moet met de muis weer op de [zoek] knop klikken. Wellicht toevoegen dat voldoende is

 

- Kan het handje op de kaart niet veranderen in een ander icoontje waardoor ik weet dat ik ergens een vlaggetje kan neerzetten?

 

- Ik miste een [print]-knop voor het printen van de route, maar wellicht over het hoofd gezien

 

- Zoeken op huisnummer werkt helaas niet terwijl googlemaps wel tot huisnummer niveau zoekt. Scheelt mij weer gokken waar ik precies moet klikken

 

- Aardige optie zou de mogelijkheid zijn een standaard wachttijd tussen de adressen op te geven. Dus 20 minuten laden lossen adres A, 20 minuten adres B etc.

 

Succes met je site

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Technisch gezien heb je daar gelijk in, maar Google is tegenwoordig slim genoeg om dat soort basic fouten niet meer te maken. Een écht andere URL raad ik wel af natuurlijk.

 

Waarom 'natuurlijk' ? Ik meen me te herinneren dat de meningen daarover redelijk verdeeld zijn, tenzij er sprake de overige URL's mbv een 301-redirect worden doorgeleidt naar de 'hoofd-url'

 

Of is die zienswijze weer achterhaald

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Technisch gezien heb je daar gelijk in, maar Google is tegenwoordig slim genoeg om dat soort basic fouten niet meer te maken. Een écht andere URL raad ik wel af natuurlijk.

Waarom 'natuurlijk' ? Ik meen me te herinneren dat de meningen daarover redelijk verdeeld zijn, tenzij er sprake de overige URL's mbv een 301-redirect worden doorgeleidt naar de 'hoofd-url'

 

Of is die zienswijze weer achterhaald

 

Frans

Sorry Frans, ik was niet helemaal duidelijk. Ik bedoel een mirror-URL (dus als domain pointer o.i.d.). Een 301-redirect is voor vrijwel elke zoekmachine voldoende duidelijkheid. Wij hebben jarenlang alle domeinen geparkeerd op onze hoofdwebsite (gewoon voor het gemak) en merkten een jaar of vier geleden dat dat onze rankings in Google schaadde. Dat was waar ik dus op doelde.

 

Dat is overigens ook op te lossen met als ik het goed heb.

Ruby on Rails fanaat

Link naar reactie
  • 0
Ik moet zeggen, heel handig die RouteXL.nl! Mijn complimenten!

Ik vroeg me echter af of het mogelijk zou zijn om een functie in te bouwen waarmee je kunt aangeven dat je na een bepaalde hoeveelheid adressen weer terug moet naar het beginpunt.

 

Dit is handig voor waarvoor in ieder geval ik deze site in de toekomst wil gebruiken, als je bijvoorbeeld pakketten gaat bezorgen kan het zijn dat niet alle pakketten in je voertuig passen, dan moet je dus na een bepaalde tijd terug naar een punt om weer pakketten in te laden. Het zou top zijn als de software daar rekening mee kan houden!

Ik hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd:D

 

Een ander ding dat ook al wel is genoemd is export naar navigatiesystemen. Ik zou niet precies weten hoe je dit aan moet pakken, het is volgens mij vrij makkelijk om de adressen als 'Points of interest' toe te voegen maar daarmee heb je nog niet de door RouteXL bedachte volgorde.

Ook import uit databases enexcel bestanden zou erg handig zijn!

 

Als het erin zou kunnen zou het heel mooi zijn! Maar ook als het niet kan, in ieder geval heel goed om dit zo gratis aan te bieden!

 

Bedankt voor compliment, ben er zelf ook heel tevreden mee. Leuke reacties ook allemaal.

 

De functie die je vraagt is wel mogelijk, maar ik schiet in eerste instantie op het grote publiek - voor zover mogelijk in deze niche - met algemene functies. Voorbeelden daarvan zijn zoals je noemt import uit excel (of nog algemener: adressen in batch) en export naar navigatie. Die zijn nu in ontwikkeling. Daarmee kan ik ook makkelijker koppelen met andere websites, een belangrijk verdienmodel.

 

Jouw verzoek noteer ik ook, maar het staat voorlopig niet bovenaan de lijst. Je kunt natuurlijk ook sponsoren en de ontwikkeling betalen, dan trekken we het naar voren. Maar als ondernemers onder elkaar: dan kan je misschien beter een bestaand specialistisch pakket zoeken.

 

Link naar reactie
  • 0

Een beetje late reactie maar ik ben nog maar net lid van Higherlevel.

 

Je routeplanner ziet er goed uit. Werk prima. Ik heb de resultaten vergeleken met de betaalde software die ik nu gebruik en de resultaten komen redelijk overeen.

 

Geld verdienen met het systeem zou je kunnen doen door middel van reclamevermeldingen in je kaarten zoals Google Maps ook heeft. Opnemen van reclamebanners op je site. (Hier zijn affinatieprogramma's een mogelijkheid)

Het gebruik zou ik vrij laten zodat je hits kunnen groeien.

 

Punten ter verbetering:

 

Tijdnotatie per stop.

Opnemen van vertraging bij de stop (door de gebruiker instelbaar)

Visualisering van verkeersdrukte

 

Transmoto Express

Koeriersdiensten vanuit Rotterdam eo door heel Europa

Sameday-Afternoon-Fast

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je terugkoppeling. Tijdsnotatie en vertraging staan genoteerd op het wensenlijstje. Daar staat ook het "bezoeken vóór of ná een bepaalde tijd" dat voor veel koeriers belangrijk is. Verkeersdrukte zou natuurlijk ook mooi zijn, maar daar moet ik dan wel een betrouwbare en liefst openbare, aan Google Maps te koppelen bron voor vinden. Tips zijn welkom.

 

Reclamebanners heb ik inmiddels staan via Google Sense. Vandaar ook dat ik de routeplanner niet meer ga linken in mijn berichten, maar voor de geinteresseerden: zie RouteXL in mijn handtekening/signature hier onder. De banner staat dan helemaal boven in beeld, als het goed is.

8)

 

Ander idee: misschien heeft een koerier wel interesse om relevante aanbiedingen te doen. Bijvoorbeeld als iemand één afwijkende, afgelegen adres invoert. Dan zou je ter plekke een geautomatiseerde offerte kunnen doen voor die ene rit. Dus je klikt alleen maar adressen in A'dam en eentje in R'dam, dan zou een koerier een aanbod kunnen doen voor A'dam - R'dam. Zou dat interessant zijn?

Link naar reactie
  • 0

Ik neem aan dat jullie weten dat het NP hard probleem is, dus er kan alleen een benadering worden gemaakt van de beste route. Dit staat ook wel bekend als het Traveling Salesman Problem.

 

Voor mensen die daar meer over willen lezen hier een link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Traveling_Salesman_Problem

 

Wel een erg leuk initiatief :)

 

Hoewel het feit dat dit probleem NP-compleet is ervoor zorgt dat het vinden van een optimale oplossing voor een zeer groot aantal locaties ondoenbaar wordt, kan tot 200 locaties al snel een route worden gevorden die ergens tussen 0 en 5% afwijkt van de meest optimale route. Overigens zijn er ook algoritmen die ook met rond de 200 steden al de optimale route vinden, maar wellicht nog te complex voor de mainstream markt, daar weet ik niets over.

 

Staar je niet blind op 'NP-compleet' of 'NP-hard'. Die NP-compleetheidsclausule zegt iets over de moeilijkheid van het vinden van de optimale oplossing, het zegt niets over de metaheuristieken (EA, GA, etc) die toch ook bij een groot aantal locaties (bijv. 1000) tot een zo-goed-als optimale (=/- 0 a 5%) oplossing kunnen komen.

 

Wellicht offtopic, maar dit ter verkoming van het vormen van een verkeerd beeld van NP-problemen.

SpeedBalance forum - een forum voor discussie en vragen over de gratis boekhoudsoftware SpeedBalance: http://www.sbforum.nl

Link naar reactie
  • 0

Even een concrete use case waar ik tegenaan liep:

Naast me staan 230 enveloppen die in een straal van +/- 20km bezorgd moeten gaan worden. Een vrijwilliger heeft aangeboden deze te bezorgen. De enveloppen zijn gevuld met brieven uit een mailmerge, dus ik heb een Excel bestand met alle namen en adressen. De brieven zullen per fiets bezorgd gaan worden en de exacte route is niet zo interessant, maar wel de 'naam volgorde' waarin ze het beste afleverd kunnen worden. De volgorde van de adressen an sich is dus niet zo interessant, maar de namen van de mensen die op deze adressen wonen wel (want ze liggen nu op naam gesorteerd).

 

Nu gaat het voor de vrijwilliger een hoop handwerk en goed nadenken worden, maar hier zouden we best een paar euro voor hebben als er een standaard oplossing voor zou zijn :)

Link naar reactie
  • 0

De invoer van adressen vanuit Excel (of ander applicatie met copy-paste) is een functie die we er graag in willen hebben. In jullie geval wil je adressen ook koppelen aan namen. Na de optimalisatie wil je dan dus de volgorde van de namen als uitvoer hebben?

 

Om in te haken op de suggestie van WaltervL zou je de enveloppen op postcode kunnen sorteren, de postcodes invoeren in de tool en daarvoor een route te optimaliseren. Dan ga ik er wel vanuit dat 230 adressen tot 20 postcode(s)(groepen) kunnen worden teruggebracht want er zit nu nog een maximum aantal locaties in de tool ingebouwd. Eventueel wil ik die er wel even af halen, moet je maar even mailen.

Link naar reactie
  • 0

Dat ze gesorteerd liggen op naam heeft te maken met de volgorde waarin oorspronkelijk de mailing is uitgeprint door de drukker i.c.m. dat deze mailing uitgebreid moest worden gecontroleerd op juistheid. Mensen verhuizen weleens maar van naam veranderen doen ze minder. Vandaar dat brondocumenten aan de hand waarvan gecontroleerd werd ook op naam volgorde lagen. De heel stapel nu weer naar postcode sorteren is zeker een oplossing maar wel veel werk (ik denk al gauw een uur). Vandaar dat ik denk dat wel meer mensen tegen dat probleem aanlopen.

 

Qua volgorde wordt het nu geregeld door iemand die niet zo internetminded is, maar wel de omgeving op z'n duimpje kent. Het leek me wel een grappige use case, met veel corner cases waarvan sommige wel en sommige niet interessant zijn om in de toekomst rekening mee te houden :) Bedankt voor de snelle reactie in ieder geval!

 

P.S. Ik vind het idee om koeriers/transporteurs te laten adverteren c.q. bieden geniaal :)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 204 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.