• 0

Wijzigingen in de BTW van / naar buitenland per 1-1-2010

Aanbevolen berichten

  • 0

Hoi,

 

Wat mij niet duidelijk wordt, ook niet na zoeken op de site is wat gebeurt er als ik een product inkoop bij een particulier. Hoe moet ik dit in mijn OB aangeven? Alleen de btw van de verkoop berekenen of is er nog steeds een soort margeregeling? Hopelijk weet iemand dit.

 

Groeten,

Link naar reactie
  • 0

 

Ik wil even inhaken op dit onderwerp.

 

Ik zit nu in de voorbereidingsfase voor het opstarten van mijn eigen bedrijfje. Er is geen (nog) inschrijving KvK of belastingdienst(btw nr) en dit wil ik graag zo houden totdat ik zeker weet dat ik dat ik mijn plannen ga doorzetten.

 

Nu heb ik bij een Belgische leverancier een offerte van circa €750 maar bij de btw kolom staat 0%. Zoals gezegd ben ik in principe een particuliere koper. Kan ik of de Belgische leverancier hier problemen mee krijgen. Ik ben natuurlijk bereid hier btw over af te dragen en hopelijk deze later terug te vorderen. Van zo'n beetje elke leverancier hier in Nederland kreeg ik nul op rekwest dus ik wil eigenlijke geen slapende honden wakker maken omtrent mijn status.

 

Iemand enig idee hoe dit af te wikkelen?

 

 

Alvast bedankt, John,

Link naar reactie
  • 0

Als jij nog geen BTW-nummer hebt, dan moet de belgische leverancier jou als particulier factureren en dus de belgische btw in rekening brengen.

 

Zie ook deze folder van de belastingdienst:

2.4 Uw leverancier brengt u buitenlandse omzetbelasting in rekening

Soms brengt uw leverancier u wel buitenlandse omzetbelasting in rekening. Dat zal hij

doen als hij tegenover de buitenlandse belastingdienst niet kan aantonen dat sprake is van

een intracommunautaire levering. Dat is bijvoorbeeld het geval:

– als u geen btw-identificatienummer heeft opgegeven;

– als niet vaststaat dat de goederen naar Nederland worden vervoerd, bijvoorbeeld omdat

ze bij de leverancier worden afgehaald.

In zo’n situatie verricht u toch een belaste verwerving, waarover u in Nederland btw

verschuldigd bent. Het is in een dergelijk geval wel mogelijk de buitenlandse omzet-

belasting terug te vragen in het desbetreffende land. U kunt daarvoor een formulier

(Verzoek om teruggaaf omzetbelasting) downloaden via de internetsite van de Belasting-

dienst of aanvragen via de BelastingTelefoon.

Link naar reactie
  • 0

Wat ga je kopen, wanneer ga je kopen, waarom wil je je nog niet aanmelden bij de belastingdienst (tenminste voor de omzetbelasting)?

 

In beginsel ben je (fiscaal) ondernemer vanaf de eerste ondernemershandeling. Niet vanaf het moment van inschrijving.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Prachtig, heb net 2x met de belasting gebeld,

voor ons softwareontwikkelaars is er nu ook t een en ander verandert.

 

voor verlegde btw aan zakelijke klanten binnen EU (buiten NL) moeten we nu sinds 2010 de omzet noteren bij de ob aangifte bij 3b ipv 1e, verder moeten we icp opgaaf doen, ... en hier wordt het interessant, als je meer dan 100 regels icp opgaaf hebt per aangifte (wij lopen tegen de 1000) moet je dus een pakket kopen om dit in te voeren,

 

inhoudelijk moeten we dus een pc aanschaffen (we werken met macs) en een programma van honderden euros aanschaffen om icp opgaaf te mogen doen :)

 

alternatief is zelf een programma voor de mac te ontwikkelen waarmee je makkelijk icp opgaaf kan doen, maar heb al aan 1 van onze ontwikkelaars voorgelegd wat voor eisen er worden gesteld (http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/softwareontwikkeling/softwareontwikkeling-01.html#P16_812) en aangezien t hopeloos verouderd is wordt dat nog een hele kluif.

 

We gaan t meemaken,

heb nu in ieder geval uitstel gekregen om ICP opgaaf te doen, we hebben ons aangemeld als ontwikkelaar voor belastingsoftware (http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/softwareontwikkeling/softwareontwikkeling-09.html#P167_10150).

 

 

 

De Belastingdienst:

cartoon_3.pdf

www.coconutbookkeeping.com accounting your troubles away

Link naar reactie
  • 0

Ik zit al avonden te googke en moet naar de belasting reageren voor 16 september, maar ik kom er niet uit. Ook niet als ik de site van de belastingdienst uitpluis en diverse accountantskantoren heb gebeld. Ik wiul graag zekerheid voordat ik wat aangeef en die heb ik nu nog niet gevonden.

 

Ik heb een vraag met betrekking tot de btw, waar ik niet uit kom.

 

Ik koop een auto in Belgie, die mij als Nederlandse ondernemer btw 0% factureer. Dit is correct.

 

Deze auto wordt alleen doorverkocht aan een ander eu-land, zonder dat deze auto een Nederlands kenteken heeft.

 

Hoe verwerk ik dit in de aangifte omzetbelasting als de verkoop aan een particulier is en hoe als dit aan een ondernemer is?

 

Jannie

 

Link naar reactie
  • 0

Wat is het verschil tussen vragen over een wellicht op te starten bedrijf. Of een bestaand bedrijf waar je het soms echt niet weet? Ondernemers mogen toch vragen stellen? Wie daar op reageert is het volgende verhaal.

Als je daarvoor wil waarschuwen zeg het dan ook. Ze heeft al vaker.... Ze neemt alleen... En dan kan de rest doen wat ze willen. ;)

Vooruitgang, achteruitgang of nooduitgang?

Link naar reactie
  • 0

Wat is het verschil tussen vragen over een wellicht op te starten bedrijf. Of een bestaand bedrijf waar je het soms echt niet weet? Ondernemers mogen toch vragen stellen? Wie daar op reageert is het volgende verhaal.

Als je daarvoor wil waarschuwen zeg het dan ook. Ze heeft al vaker.... Ze neemt alleen... En dan kan de rest doen wat ze willen. ;)

 

Op HL werden steeds meer vragen gesteld door administratiekantoren die ten behoeve van hun klanten gesteld werden. HL is uiteraard geen vraagbaak daartoe.

 

Wat jij niet weet is dat mij achter de schermen van HL meer info ter beschikking staat,. waardoor ik bovenstaande opmerking aan Jannie maken kan.

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Goedenavond,

 

een vraag over intracommunautaire verwerving. We willen een motor uit 2007 uit Duitsland importeren. De kilometerstand bedraagt 4600km. Dat is niet ongewoon voor een motor. Echter volgens de belastingtelefoon gaat het vanwege de lage km stand om een 'nieuw vervoermiddel' met als gevolg dat 19% NL BTW geheven wordt.

 

Aangezien het een tweedehandsmotor betreft is er in duitsland ook al 19% BTW betaald. Is het waar dat wij nu nogmaals 19% BTW moeten afdragen?

 

Met vriendelijke groet,

Christian

Link naar reactie
  • 0

dag Christian

 

De fiscus beschouwt een landvoertuig als nieuw bij minder dan 6.000 km of minder dan 6 maanden oud. Daarover is wel jurisprudentie, maar ik ken geen gelijkende zaak voor jouw situatie die gunstig beslist is voor je.

 

De verkoper had op grond van de EU BTW richtlijn geen BTW in rekening mogen brengen. Vraag om een creditnota voor de BTW. Gezien de juiste toepassing van de hoofdregel bij ICL van een nieuw vervoermiddel ligt het op de weg van de leverancier om dit te herstellen. Wijs hen op artikel 138 lid 2 sub a van de EU BTW richtlijn. In het Duits voluit:    

Richtlinie 2006/112/EG des Rates vom 28. November 2006 über das gemeinsame Mehrwertsteuersystem

 

 

Succes

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Trouwens, van mn accountant gehoord dat dit een gratis tool is om ICL/ICP aangifte te doen:

 

http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/informatie/deelnemers-enquetes/bedrijven-instellingen/contactcenter/ihg/cbs-iris/cbs-iris.htm

 

Vrij gedateerd, en kan niet uit eigen ervaring zeggen dat t goed werkt, aangezien ik op een mac werk, maar wie weet heeft iemand er wat aan.

 

Groeten,

Laurens.

 

www.coconutbookkeeping.com accounting your troubles away

Link naar reactie
  • 0

Trouwens, van mn accountant gehoord dat dit een gratis tool is om ICL/ICP aangifte te doen:

 

 

Dan mag je accountant terug naar de cursus. Dit heeft niets te maken met de ICP aangifte, maar gaat gewoon om gegevensverstrekking aan het CBS indien voor meer dan 900K aan goederen geleverd wordt binnen de EU in een jaar. Weliswaar verplicht, maar echt geen ICP aangifte. Het geeft je wel de optie om de cijfers voor de ICP aangifte te berekenen, maar dat lijkt me achterhaald voor een stuk software uit 2008 (de tijd van ICL) en de huidige ICP aangifte. Die doe je gewoon via het beveiligde deel van de belastingdienst site, zie de toelichting hier.

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ik heb hier een specifieke vraag over.

 

In de regeltjes van de belastingdienst staat dat als je een dienst levert aan een bedrijf in het buitenland, dat je de BTW moet verleggen, tenzij:

- diensten die te maken hebben met onroerende zaken

- diensten die te maken hebben met cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs

- verhuur van een vervoermiddel voor korte periodes

- personenvervoer

- restaurant- of cateringdiensten

 

Nu ben ik architect en heb een eenmanszaak in NL, maar verricht diensten aan een BE bedrijf. Deze diensten zijn o.a. het ontwerpen en uitwerken van bouwprojecten in NL.

 

Mijn vraag is dus of ik de BTW zou moeten verleggen of toch moet aanrekenen. Als ik het stroomschema invul op de belastingdienst website krijg ik het idee dat zij het eigenlijk hebben over diensten die fysiek iets te maken hebben met onroerend goed, zoals onderhoud e.d. Mijn werkzaamheden behelsen hoofdzakelijk virtueel onroerend goed: dat wat er (nog) niet staat.

 

Vast bedankt voor de reactie!

Link naar reactie
  • 0

Als je in het stroomschema van de Belastingdienst klikt op het vraagtekentje, dan zie je een toelichting. Hierin kun je zien dat ook de diensten van architecten vallen onder diensten m.b.t. onroerende zaken.

Deze diensten zijn belast in het EU-land waar de onroerende zaak staat (of gaat staan in jouw geval), dus in dit geval in Nederland.

 

Groeten,

 

Louis

www.visservaneck.nl.

Link naar reactie
  • 0

Geef advies over software. Ik struikel een beetje over de vraag: Bemiddelt u in naam en voor rekening van derden?

 

Als ik daar ja invoer komt er te staan: De bemiddeling is belast in hetzelfde land waar de dienst waarvoor u bemiddelt belast is. Vraag de belastingdienst van dat land of en hoe u aangifte moet doen.

 

Als ik nee doe: De dienst is belast in uw land. Als u een Nederlandse dienstverlener bent, moet u in Nederland btw-aangifte doen. U hoeft geen btw-aangifte te doen, als u een vrijgestelde dienst levert.

 

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 168 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.