Ga naar inhoud
 • 0

Onderzoekstalent (Willem Schoonen)

Het Landelijk Postdocplatform, de belangenvereniging van jonge, gepromoveerde onderzoekers, heeft deze zomer de alarmbel geluid over het gebrek aan carrièremogelijkheden in de wetenschap. Dat deed het platform niet voor het eerst. Er is echter alle reden voor een nieuwe aanklacht (te vinden op Postdocplatform.nl); ondanks mooie woorden en voornemens zijn de perspectieven voor jonge onderzoekers alleen maar beroerder geworden.

 

Slechts 10 procent van de postdocs stroomt door naar een vaste aanstelling. De rest kan het na een periode van een of meer tijdelijke contracten wel vergeten.

 

Een belangrijke verslechtering, aldus het platform, is de invoering van de Flexwet, die zegt dat een onderzoeker maximaal zes jaar op basis van tijdelijke contracten in dienst mag zijn. Tegelijk geven de universiteiten, mede onder druk van bezuinigingen, de voorkeur aan tijdelijke contracten boven vaste aanstellingen. Vast personeel is immers moeilijk weg te krijgen, en vermindert de flexibiliteit van de instelling. Postdocs worden aangemoedigd onderzoeksubsidies binnen te halen, en tegelijk maakt de Flexwet dat vrijwel zinloos omdat de postdocs de tijd niet krijgen het gesubsidieerde onderzoek ook uit te voeren.

 

Als die 10 procent van de postdocs de absolute top vertegenwoordigde, zou hier een vergoelijkend woord passen. Maar ook dat is niet het geval. Er wordt niet geselecteerd op kwaliteit. Ook zeer getalenteerde onderzoekers missen de boot. Het loopbaanbeleid van de instellingen is niet gericht op het kweken van onderzoekstalent, maar op de uitstroom ervan. Dat betekent dat goede, jonge onderzoekers buiten de wetenschap belanden, of hun wetenschappelijke carrière buiten Nederland voortzetten.

 

Programma's als de met veel tamtam gelanceerde Vernieuwingsimpuls hebben nauwelijks verbetering gebracht. De impuls biedt weliswaar persoonsgebonden subsidies voor het opbouwen van een onderzoekscarrière, maar het aantal beurzen is beperkt en veel van die beurzen komen ten goede aan onderzoekers die al een vaste aanstelling hebben.

 

Je zou bijna gaan denken dat er een overaanbod is van onderzoekstalent, tegenover een zeer geringe vraag. In werkelijkheid heeft Nederland die jonge onderzoekers echter hard nodig. De universiteiten hebben een vergrijsd personeelsbestand, dat de komende jaren voor een aanzienlijk deel de pensioengerechtigde leeftijd zal bereiken. Veel postdocs zijn echter gedwongen te vertrekken voor ze de kans krijgen de vrijkomende plaatsen te vullen.

 

Dit gepruts irriteert, zeker als je ziet wat er in Den Haag wordt geproduceerd aan nota's over kenniseconomie, technologische vernieuwing en innovatie. In al die nota's zijn torenhoge doelstellingen te vinden; dat Nederland tot de meeste innovatieve economieën ter wereld zal behoren, dat we 3 procent van BBP zullen uitgeven aan onderzoek en ontwikkeling. En ondertussen boeren we op de meeste elementaire vlakken achteruit. Niet alleen wat betreft de loopbaanmogelijkheden van jong onderzoekstalent, maar bijvoorbeeld ook wat betreft kenniswerkers die van buiten de landsgrenzen komen. Ook die heeft Nederland hard nodig. Maar het wordt hen alleen maar moeilijker gemaakt zich hier te vestigen.

 

Volgens het postdocplatform zijn er ingrijpende maatregelen nodig om het onderzoekstalent te behouden en te ontwikkelen. Het platform pleit voor een tenure track systeem, waarin jong onderzoekstalent het perspectief wordt geboden via assistant professor en associate professor op te klimmen naar full professor. Zo'n systeem vergt een selectie, die zeker in de eerste fasen streng zal zijn. Maar als er wordt geselecteerd op wetenschappelijke kwaliteit is die scherpe selectie beter dan het laten bungelen van postdocs op tijdelijke contracten.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

0 antwoorden op deze vraag

Er zijn nog geen antwoorden op deze vraag

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  4 leden, 177 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...