• 0

Van innovatief gastouder doorgroeien naar officieel kinderdagverblijf

Sinds anderhalf jaar ben ik zelfstandig ondernemer. Ik werk als innovatief gastouder in eigen huis. Het gaat super; binnen een jaar heb ik bijna alle plekjes opgevuld, omdanks dat wij nog in een grote verbouwing zitten. Ik heb voor 2010 3 kindjes op de wachtlijst, waaronder 2 broertjes en/of zusjes van mijn huidige gastkindjes.

Maar met de nieuwe regels voor gastouderopvang kan ik niet meer op deze voet verder. Ik moet dan kindjes gaan afstoten omdat het aantal op te vangen kindjes verminderd wordt. En het gastouderbureau moet voortaan de kassiersfunctie gaan doen, dus daardoor voel ik me weinig zelfstandig ondernemer meer...

 

Ik heb altijd al de ambitie gehad om door te groeien en dit is op zich een mooi moment om een officieel kinderdagverblijfje op te starten. Er zullen wat gastouders kindjes gaan afstoten en zelfs helemaal gaan stoppen. Als kdv heb ik vrije plekjes over (naast mijn huidige gastkindjes) dus de gastkindjes van die gastouders zouden bij mij terecht kunnen. En zo kunnen mijn gastkindjes lekker bij mij blijven en hoeven ook niet op zoek naar wat anders, wat al moeilijk is gezien de huidige wachtlijsten.

 

Flink aan het googlen, lezen, etc geweest. Er zijn heeeel veel kwaliteits- en veiligheidseisen, maar daardoor ben ik nog niet afgeschrokken. Wij wonen vrij ruim, dus ik heb bij de gemeente geïnformeerd of ik het KDV kan vestigen in een nieuw te bouwen bijgebouw. Dit mag, maar ik mag dan maar 50 m² benutten als bedrijfsvloeroppervlakte. Dit is te weinig, door de eisen van wet kinderopvang heb ik minimaal 95m² nodig........

Dus aan het rondkijken naar een woning in de buurt, want bedrijfspanden zijn hier niet. Een woning zou ook perfect zijn, omdat ik de huiselijkheid wil blijven bieden die ik nu ook bied. Plus de ruimte rondom het huis.

Ik heb een gesprek gehad met amro bank en daaruit werd snel duidelijk dat ik nu nog geen bedrijfshypotheek kan krijgen, omdat ik die lasten nog niet kan dragen. Dit zou pas in het 3e jaar kunnen. Ik heb geen eigen geld in te brengen (een paar duizend euro spaargeld) want dat zit allemaal in de verbouwing van ons eigen huis.

Een aflossingsvrije hypotheek zou ik wel kunnen dragen, maar omdat ik de woning zakelijk zal gebruiken, moet ik dus wel aflossen. (daar kwam het geloof ik op neer)

 

Het beste zou zijn dat ik jaarcijfers van vorig jaa en de eerste helft van dit jaar op laat stellen, dan heeft de bank een beter inzicht van mijn omzet. Maar vanwege de kosten heb ik deze (nog) niet op laten stellen.

 

Ik zou het erg fijn vinden als er mensen zijn die al ervaringen hebben met het opzetten van een kinderdagverblijf, of ervaringen hebben met bedrijfshypotheken. Want zodra het om cijfertjes gaat, zie ik door de bomen het bos niet meer.

Omzetprognose maken lukte me nog net! Ben als ondernemer graag van alle markten thuis, maar op financieel gebied moet ik toegeven dat dat me teveel word....

 

Sorry voor de enorme lap tekst, maar wil graag duidelijk omschrijven wat mijn plannen zijn!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

20 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik zou het erg fijn vinden als er mensen zijn die al ervaringen hebben met het opzetten van een kinderdagverblijf, of ervaringen hebben met bedrijfshypotheken.

 

Voor een bedrijfshypotheek zijn twee zaken belangrijk:

1) je zult eigen middelen moeten hebben want niemand financiert 100 %

2) je zult aan moeten tonen dat je bedrijf levensvatbaar is en in staat om de financieringslast ( rente én aflossing) te dragen.

 

je geeft aan dat geen (of zeer beperkte) eigen inbreng mogelijk is, dan kan je een bedrijfshypotheek wel vergeten. Dan blijft alleen nog de mogelijk tot huren over.

 

In alle gevallen zal je een plan moeten maken, dus begin daar eens mee. Je hebt al een ervaring van anderhalf jaar, die je mooi als basis voor een toekomst plan kan gebruiken.

Link naar reactie
  • 0

Oké dank je. Is erg balen ook, want ik zou niet weten waar ik het geld vandaan moest halen..

 

Ik heb een ondernemingsplan (via een banken site) maar aanvullend moet ik dus echt maar iemand vinden die de jaarcijfers op papier wil zetten, want dat vinden banken denk ik het belangrijkste toch?

 

Waar moet ik op letten als ik daar iemand voor zoek? En wat is een "normale" prijs voor het opstellen van jaarcijfers?

Link naar reactie
  • 0

Ik heb een ondernemingsplan (via een banken site) maar aanvullend moet ik dus echt maar iemand vinden die de jaarcijfers op papier wil zetten, want dat vinden banken denk ik het belangrijkste toch?

 

Niet alleen voor de banken, maar ook voor jezelf belangrijk !

 

Zoek iemand uit jouw buurt, en kijk tegelijkertijd of er geen HLler bij jou in de buurt zit die kan doen wat jij vraagt,

én vooraf duidelijke afspraken maken ook prijsafspraken !

Link naar reactie
  • 0

:-[ wat is een HLIer?

Ik vind het wel super dat ik zo nog wat bij leer!

 

Als gastouder heb je niet zo heel veel administratie en de inkomstenbelasting lukte ook aardig, tot aan de passiva/ activa.

Dus denk dat het inderdaad handig is om iemand in de buurt te hebben die me daarbij kan assisteren.

Link naar reactie
  • 0

Beste Fiebie,

 

Even in aanvulling op Marco's terechte adviezen: mocht je toevallig in één van de drie Noordelijke provincies wonen, dan is er wellicht (forse) subsidie mogelijk, bijvoorbeeld voor externe hulp bij het opstellen van een volledig ondernemingsplan. In dat geval kun je mij een PM sturen en ik verwijs je wel door naar de juiste instanties / personen. En ik wil dan best wel even vrijblijvend naar je ondernemingsplan tot dusver kijken.

 

Succès en groet,

 

Hans

(CREANIZE!)

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij heb ik een pm gestuurd.....

Ja hoor, je hebt me succesvol PM gestuurd en ik heb je inmiddels - eveneens via PM - een verwijzing toegestuurd.

 

Succès en groet,

 

Hans

(CREANIZE!)

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Helaas lukt dat ook niet.. (huren van een lang in de verkoop staande woning) De huizen met potentie gaan namelijk aardig snel.

Nu begint de gemeente ook weer terug te krabbelen om van woonbestemming een maatsch bestemming te maken, dus zou een huis kopen al helemaal van de baan zijn.

 

Ideeen beginnen nu echt op te raken. Ik vraag me af wie er "boven" de gemeente staat, die ook naar mijn plan kan kijken. Want in principe veranderd er weinig; ik vang al 6-7 kindjes op per dag in huis, het zou dan gaan plaatsvinden in een bijgebouw. Wat is het verschil dan voor de gemeente??

 

Maar goed, we blijven doorzoeken naar 'mazen'!

Link naar reactie
  • 1

Je moet het niet te licht op pakken qua accommodatie voor een Kinderdagverblijf. Je bent aan nog meer regels gebonden als dat je nu Gastouder bent. Denk bijvoorbeeld aan vinger safe, protocollen volgens HACPP. Daarnaast ben je veel meer tijd kwijt aan zaken naast de werkzaamheden op de groep. Je moet daarbij denken aan controle van GGD en Brandweer. Ook dien je een hele administratie bij te houden, personeel aan te nemen. Deze gaan met vakantie of willen vrij. Kortom er komen veel meer randverschijnselen bij kijken.

Ben zelf ooit met 12 kindplaatsen begonnen en uiteindelijk doorgegroeid naar een organisatie met meer dan 500 kindplaatsen.

Voor meer info omtrent financiën en bouwbesluiten in de kinderopvang kijk eens op www.waarborgfondskinderopvang.nl

Succes

Berry

 

Link naar reactie
  • 0

Dat het een zware kluif wordt, dat weet ik. Hoop ook echt dat ik het kan gaan realiseren.

Heb in maand tijd 4 aanvragen gekregen en dan is het wel zuur dat je die mensen moet weigeren of nog geen concreet antwoord kan geven..

 

Maar; Het is door de commissie en ik mag bouwvergunning gaan aanvragen!!! Zolang het kleinschalig blijft (max 12 kids) mag het op eigen terrein. Ben er super blij mee, maar ook best spannend. Volgende stap is de bank, dus zal mijn ondernemingsplan beter uit gaan werken en hopen dat het gefinancieerd kan worden!

Link naar reactie
  • 0

Ben je inmiddels al verder met je kinderdagverblijf? Ik ben nu ook zelfstandig onderznemende gastouder en wil in de toekomst ook de stap gaan maken naar kinderdagverblijf. Ben al zo'n jaar of 5 bezig met alle info te verzamelen en alles, maar ben nu nog niet toe om te beginnen, maar ben wel heel benieuwd hoe het bij jou gaat!

Link naar reactie
  • 0

Nee ik ben afgehaakt vanwege de financiën.

In mijn eentje een pand aankopen lukte niet. Er was een mogelijkheid te bouwen om eigen erf, die kosten zou ik nog kunnen financieren, maar voor de toekomst misschien niet handig ivm privé en zaken gescheiden houden. (pand kwam dan erg dichtbij woonhuis)

Daarbij heb ik zelf nog geen SPW, waardoor ik zelf niet op de groep mag meetellen of even alleen mag zijn met pauzes ed. Dit maakte de personeelskosten erg hoog.

Dus ik ben eerst maar eens bij het begin begonnen; de opleiding SPW voltooien en daarna weer naar de (financiele) mogelijkheden kijken...

 

Wat heeft jou tot nu toe tegen gehouden?

Link naar reactie
  • 0

Ik was nog bezig met mijn opleiding (Heb 3 dagen geleden mijn SPW 3 diploma gekregen) en daarnaast wil ik eerst wat geld sparen en eerst eens een paar jaar gastouder zijn, om kleinschalig te beginnen en kijken hoe het allemaal gaat. Ben ook nog jong (25) en het hoeft dus niet allemaal meteen te gebeuren. En ik wil binnen niet al te lange tijd ook zelf graag kinderen, dus dat speelt ook mee hoe dat allemaal zal gaan etc. :) Vind het nu vooral leuk om alles uit te denken, groepen, hoe groot, leidsters, kosten, etc.

Link naar reactie
  • 0

Het is inderdaad handiger om je diploma te hebben!

Ik moet eerlijk zeggen dat het me op dit moment goed bevalt om gastouder te zijn: met 6 kids heb je wel drukte maar is het nog te overzien, ik kan mijn eigen kind naar school brengen en ik heb de tijd om mijn spw te halen.

Maar zodra mijn eigen kids zelfstandiger zijn, dan gaat t vast weer kriebelen!

 

Succes in ieder geval, gastouder zijn is mooi beroep, maar sinds dit jaar is het allemaal wel lastiger geworden..

Maar je hebt nu je spw, als je nog ehbo hebt en een goed opvanghuis, kun je een start maken in de kinderopvang!

Waar woon je (ongeveer)?

Link naar reactie
  • 0

Ik zit in Heemskerk.

 

Ben al een jaartje gastouder, maar dat was alleen op de woensdag. Vanaf nu ben ik 4 dagen in de week gastouder, max 4 kids per dag begin ik mee, eventueel straks 5. Meer kan niet, omdat ik alleen 0-4 opvang. Alle papieren zijn al binnen, en diploma nu ook binnen (2 jarige studie was het), precies op tijd voor de nieuwe regels, dus dat is heel mooi. Huis is ook al helemaal aangepast voor de kids, dus ben ook klaar voor de GGD keuring.

 

Als ik een beetje kan sparen, wil ik eigenlijk over een jaartje of 3 wel beginnen met een kinderdagverblijf, 2 groepen ofzo, dat lijkt me mooi, in ieder geval om mee te beginnen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    2 leden, 120 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.