• 0

Het Evangelie van de Ondernemer.

Zeg ondernemer, mag ik je wat vragen? Het is best wel een serieus onderwerp namelijk. Niet echt een vraag die je zomaar terloops tijdens een borrel in de groep gooit. Dan valt het hele zooitje stil, en kijken ze je allemaal aan met een blik van: “Wat heb jij gedronken/geslikt/gesnoven?”

 

Kijk, het zit zo. Sommige mensen denken dat er leven na de dood is, een hiernamaals. Anderen vinden weer van niet. De volgende denkt weer dat ‘ie terug komt als kameel of hangbuikzwijntje. En weer een ander is van mening dat je helemaal nooit zou hoeven sterven. Maar je moet er wel in geloven, anders werkt het niet.

 

Omdat ze allemaal wel heel erg van hun eigen gelijk overtuigd zijn, worden ze boos op elkaar. En daar krijg je weer allemaal narigheid van. Dan gaan ze stenen gooien, in een groen pak door andermans straten lopen of hotels opblazen. En als ze uiteindelijk boos genoeg zijn, dan vallen er slachtoffers aan beide kanten. Kunnen ze met eigen ogen kunnen zien wie gelijk heeft gehad. Het blijft jammer dat ze ons, stervelingen, dan niet even netjes komen vertellen hoe de vork in de steel zit. Moet toch een kleine moeite zijn.

 

Maar nu mijn vraag. Ik hoop dat je stevig op je stoel zit. Wat denk jij, als ondernemer, van het concept “leven na de dood”? Geloof jij daar in? En dan heb ik het niet over de Mieke Telkamp versie, maar over de “is er nog wat te verdienen na de crisis” – variant. Ik krijg namelijk een beetje het gevoel dat ondernemers er niet meer zo heel erg hard in geloven. En dat terwijl er genoeg ondernemers uit het economisch hiernamaals zijn teruggekeerd om ons te vertellen dat er wel degelijk wat te verdienen valt na een crisis. We hebben in de afgelopen 100 jaar wel een paar klappen te verwerken gehad, maar toch staan we er met z’n allen beter voor dan 100 jaar gelden. We hadden WO-I, de Grote Depressie in de jaren ’30, WO-II, de oliecrisis in de jaren 70, de beurskrach in de jaren 80, de dot-com-bubble in de nineties en dan nu de kredietcrisis. Maar steeds bleek toch weer opnieuw dat er echt wel weer handel was die goed geld opbracht. Maar ja, je moet er wel in geloven, anders werkt het niet.

 

Ik geloof er wel in. Heilig zelfs. Ik ben er helemaal klaar voor. En met mij vele anderen. Banken bijvoorbeeld. Die zijn er ook klaar voor. De slechte leningen zijn afgeschreven, de boel is gereorganiseerd en iedereen heeft een nieuw schrijfblok en een pen met het banklogo gekregen. Hele afdelingen staan in de startblokken om het Evangelie van de Ondernemer te helpen verkondigen. Er is helaas één maar. Het lijkt wel alsof er geen echte evangelisten meer zijn die de wereld willen bekeren. Ja, hier en daar een orthodox gereformeerde die zijn eigen parochie wat nieuw leven in wil blazen, maar daar worden de banken ook niet echt gelukkig van. Waar zijn de hervormers? Waar blijven de hemelbestormers? De Maarten Luthers die met veel vertoon de regels van het spel willen veranderen? De protestanten die vinden dat alles anders moet?

 

Kom met je plannen! Met welke tien geboden ga jij jouw volgelingen naar het Beloofde Land leiden? Waar blijven jouw 95 stellingen waarmee naar de macht grijpt? Er zijn momenteel mogelijkheden te over om weer kathedralen en kastelen te bouwen, om jouw overtuiging te verkondigen. Waar is de ambitie, de opwaartse druk gebleven die ondernemers als over water doen lopen? Kom uit die stoel en ga op missie. Hervind in jezelf de kracht waarmee je tot vorig jaar complete zeeën uit elkaar kon trekken!

 

Maar vooral: Geloof er in. Anders werkt het niet.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik heb negen geboden ipv 10 ;-) die ik mijn klanten leer. Alhoewel het eigenlijk geen geboden zijn maar 9 stappen. Die ondernemers helpen om zichzelf zichtbaarder te maken en daarmee meer klanten te trekken. Dat voelt als mijn bijdrage aan 'na de crisis', mensen helpen om de omstandigheden te creeeren waarbinnen zij 'hun ding' kunnen doen. Maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik daar niet zoveel strijdbaarheid bij voel als uit jouw column naar voren komt. Misschien omdat ik zelf helemaal niets merk van de crisis? Of omdat ik doe waar ik enthousiast over ben en daardoor niet het gevoel heb alsof ik anderen moet opzwepen?

Link naar reactie
  • 0

Allee dan,

 

Interessante collumn Ruben.

 

Vooral je terugkerende zin, “je moet er in geloven anders werkt het niet” zet mij nu aan tot een reactie en wat vragen..

Wanneer gaat iemand geloven in “betere tijden”?

Natuurlijk moet je uitgaan van eigen kracht en geloof hebben in eigen kunnen, maar zolang er nog crisis is, houden nu eenmaal veel mensen de hand stevig op de knip met alle gevolgen van dien.

Ondanks al het eigen geloof, zijn dan veel diensten/producten moeilijker aan de man te brengen.

Je moet er dus niet alleen in geloven, maar iedereen moet er in geloven!

 

Ik geloof ook dat veel bedrijven zich opmaken voor de nieuwe start, dat veel bedrijven “geprofiteerd” (lees: zijn wakker geschud) hebben van de crisis. Licht gewond geraakt door over het afstapje te struikelen wat al lange tijd stuk was en deze nu wel hebben gerepareerd.

Maar daar blijft het voorlopig bij lijkt het wel? Mensen zijn nu eenmaal kuddedieren die een grote leider nog hebben, iemand die het voortouw neemt, zodat we die met zijn allen kunnen volgen.

Dus als de machtigste mensen van de wereld, Bush / Obama, verkondigt dat het crisis is, dan is dat zo en voelen we dat zo. .

Dan slaat de paniek toe want HIJ, de machtigste man van de wereld heeft dat verkondigd. Sneeuwbaleffect volgt en de crisis is een feit.

Ik weet natuurlijk dat dit ook niet zomaar is geroepen. Er heerst ook echt een crisis. Maar vraag voor de gein eens in je omgeving hoe die crisis nu eigenlijk is ontstaan en velen weten geen antwoord te geven. Ze weten dat er crisis is en dat het op het werk niet goed gaat. Maar wat de eigenlijke reden is?

 

Maar nu, na een tijdje in de crisissfeer gehobbeld te hebben is het dus nu tijd om in betere tijden te geloven. Lijkt me een goed plan!

Maar wie moet dan op dat sinaasappelkistje staan te roepen dat de crisis aan de beterende hand is en dat we weer me z’n allen lekker geld kunnen gaan opmaken?

Ik doe dat binnen mijn 4 muren, bij wat vrienden en familie en daar houdt t mee op. Ruben gaat nog een stuk verder door op het forum het ondernemersevangelie te verkondigen en misschien lopen er hier en daar nog wel invloedrijkere sprekers rond die wel 1000 andere ondernemers kunnen overtuigen van een positievere spiraal. Maar daar houdt het mee op.

Er is in mijn ogen pas ècht leven na de dood, wanneer de machtigste mensen, waar dus heel veel mensen naar luisteren, roepen dat we allemaal de goede kant weer opgaan..

Wie dat zijn? De landbestuurders, de Koninklijke families, of misschien zelfs gewoon de grote ondernemers uit de quote top 100….?

 

Ze zijn er dus nog wel, die boodschappers, echter dat zijn dezelfde mensen als die de crisis hebben aangekondigd. Ze wachten op het goede moment, maar wanneer dat is?.

Misschien een idee dat hier een soort draaiboek voor komt…wanneer wordt de genezingsboodschap verkondigd en door wie?

Wellicht moet dat moment dan persé worden onderbouwd met feiten en staat daarom nog niemand op?

Maar een evangelist moet geloven en overtuigen. Ik vraag me hierbij dan ook af, of deze mag of misschien wel Moet afwijken van de feitelijke waarheden? Ik denk dus dit laatste… Ik denk dat deze machtige mensen (in Nederland uit naam van bijvoorbeeld premier Balkenende) zelf op moeten staan en het volk moet laten geloven.

Vorige week na de kwartaalcijfers zie je dat Frankrijk een stijgende lijn maakt en ook Duitsland uit de crisis lijkt te komen.. Nederland nog niet, maar je zou toch zeggen dat dit de burger moed geeft?

Dit zijn dan toch al momenten om dat kistje op te stappen? Nederland moeten toeroepen dat het ergste voorbij is? Maar nee, Balkenende is pessimistisch…. ! Geen Tjakkaaa maar “helaas”. De moed die weer in de schoenen zakt en besluiten weer veel mensen de hand nog op de knip te blijven houden..

 

Dus alleen geloven in jezelf en je eigen 10 geboden zal niet voor iedereen genoeg zijn. Een grote meerderheid van de bevolking moet er in geloven om echt een vuist te kunnen maken.

 

 

 

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • -1

banken klaar voor na de crisis?

 

Ha makkelijk als je x aantal miljard van "onze" wouter meekrijgt... moet jij eens proberen met je eenmanszaak....

 

 

haha toedeloe zegt meneer bos

 

 

reorganiseren noemen ze dat bij de banken? miljoenen uitkeren van "onze" belasting centen, als bonussen voor de top"ambtenaren" bij de banken.. haha lol

 

zo, nu eerst even een glaasje melk

Link naar reactie
  • 0

Ten eerste super mooi geschreven, Ruben!

 

Tsja en helaas was ons bedrijf niet bestand tegen de crisis.......

Te kort bezig om een goeie buffer te hebben

 

Maar ik denk toch ook dat de crisis ''deels aangepraat'' is.

En voor sommigen een goed excuus om de bezem er door te gooien.

 

gr didi

 

H

Zorg dat je altijd een lichtpuntje blijft zien,

 

En van iedere teleurstelling kun je leren

Link naar reactie
  • 0

Mooi stukje tekst wederom, Ruben !

 

Ook ik ben ervan overtuigd dat de helft van de crisis ons "aangepraat" is. Vraag maar eens in je willekeurige borrelpraat-vrijdagmiddag-groepje hoe die crisis nu ontstaan is.

Of op je familiefeestje aanstaande zaterdag ?

 

9 tegen 10 dat men het antwoord niet weet. Wat weet men wel ? Dat Dirk na 36 jaar ontslagen is, en dat Jan nu toch ook moet gaan uitkijken....

Het treft men persoonlijk, binnen de familie, waarschijnlijk ook binnen het gezin.

 

Ik denk, en maak mee in mijn omgeving, dat er heel veel bedrijven gebruik maken van het woordje "krediet-crisis". Nu heeft men de kans om netjes mensen te ontslaan, in de deeltijd-ww te gooien, en zelfs om met gestrekte rug failliet te gaan. (Zie dus ook je andere column !)

 

Er is geld bij de mensen. De consumenten. Maar door de media houdt men alles in eigen zak en op de spaarrekening of ouwe sok. Wanneer morgen de regering en de media vertellen, dat we in een gigantische lijn terug omhoog gaan...... lijkt mij de crisis binnen 2 maanden voorbij.

 

Ik zelf zie voldoende nieuwe kansen om nu andere dingen te doen. Er liggen gaten voor het oprapen. Nu aanpakken, betekent geld verdienen !!

 

 

Link naar reactie
  • 0

Mooie column... goed om te beseffen dat het woord uitgedragen moet worden.

 

Merk namelijk wel dat het opstarten van een innovatieve onderneming lastig is in deze tijd. Banken en potentiele partners doen toch wel moeilijk en geven duidelijk aan dat de crisis credit is aan dit gedrag. Het kost dus veel meer tijd en moeite om je doelen te bereiken.

Maar gelukkig gaat het niet slecht en dat moet je wel beseffen, ik ook. En alles wat daar aan bijdraagt (zoals zo'n column als deze) is belangrijk!

 

De echte boodschap is natuurlijk dat 'wij ondernemers' misschien wel de tendens moeten keren. Door ons positivisme en optimisme kunnen wij mensen overtuigen dat het zo erg niet is. Dus Ruben, als ik het goed begrijp moeten we onze zeepkistjes niet allen gebruiken voor het verkopen van onze producten, maar ook om de sfeer in NL een beetje te verbeteren? ;)

 

 

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0

 

De echte boodschap is natuurlijk dat 'wij ondernemers' misschien wel de tendens moeten keren.

 

 

Gister een telefoontje van een grote Nederlandse bank gehad met het verzoek te brainstormen over het oplossen van de zg. crisis in de detailhandel.

Ik zou René niet zijn als ik daar geen ongezouten mening over heb.

 

Laten we eerlijk zijn, de gewone man heeft qua inkomsten niets minder te besteden dan voor de crisis maar houdt wel minder over.

De fabrikanten en de detailhandel moet eerst eens goed naar zich zelf kijken en niet ongelimiteerd doorgaan met prijsverhogingen en dan maar klagen dat de verkoop tegenvalt.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Oef! Ik ben de laatste weken even erg druk met op een zeepkistje te staan en mijn eigen evangelie verkondigen en zie nu pas dat er een hele rits reacties staat!

 

Allereerst dank voor de complimenten.

 

@djluc: Waarvan akte ;-) !

 

@ J.S. Coolen: Blijf verkondigen! Alleen dan kan een ander weten wat je bezighoudt. Ik heb al eens eerder gezegd in een - jou niet onbekende - column: Als je een plan hebt, schreeuw het uit! Er zijn meer mensen zonder dan met een plan. Mensen zonder plan helpen diegenen met een plan erg graag. Al is het maar omdat bij het slagen van dat plan een beetje van dat succes ook op hen afstraalt.

 

@boerenfluitje: Screaming is often a tool used to balance out the lazy ignorance of someone parroting opposition to an idea that they don't understand. - Seth Godin

 

@Didi: Je hebt zeker een punt. Ik ben juist over dat onderwerp bezig een langer stuk te schrijven. Ik hou je op de hoogte.

 

@Marcel: In tijden van crisis zijn de spaartegoeden het hoogst. Het is helaas waar. Pas als we allemaal weer gaan uitgeven, komt dat logge apparaat weer in beweging. Dit is overigens het enige juiste gebruik van het gezegde: "Geld moet rollen" ;-)

 

@Arthur Tolsma: Ik heb niet gezegd dat het makkelijk is. Banken zijn - terecht - bijzonder kritisch bij het beoordelen van nieuw initiatieven. Maar de Business Plan Tsunami van weleer is volledig stil komen te liggen, alsof er geen goede ideeën meer zijn. En zo krijgen we een raar circeltje. Ondernemers zijn bang afgewezen te worden waardoor ze goede plannen dan maar liever niet indienen, banken moeten bij het gebrek aan goede plannen heel zorgvuldig te werk gaan en erg veel initiatieven afwijzen bij gebrek aan kwaliteit.

 

De kern van de boodschap is: Anderhalf jaar geleden hadden we hemelbestomers, mannen en vrouwen die voorop gingen, de barricaden op. Zitten die nu allemaal met pantoffels aan op de bank met een kop rooibosthee de laatste Zweedse doorlopers in de Margriet in te vullen?

 

@Rene: Die ongezouten mening moet minstens zo fanatiek uitgedragen worden! Voor de dag er mee in een mooie column!

Link naar reactie
  • 0

Laten we eerlijk zijn, de gewone man heeft qua inkomsten niets minder te besteden dan voor de crisis maar houdt wel minder over.

 

Ik dacht dat hij juist meer overhield? Volgens mij is de inflatie nagenoeg verdwenen terwijl de lonen in principe wel zijn gestegen?

Welk type ondernemer ben jij? doe de gratis ondernemersscan: http://www.kinsent.nl/scan

 

Twitter: http://twitter.com/wbrand

Link naar reactie
  • 0

Beste Ruben,

 

Geweldig artikel. Ik heb je zojuist een privé bericht verstuurd, en je zult begrijpen, na het lezen hiervan, mij de moed met regelmaat heel diep in de schoenen zakt.

 

Maar ik heb, dankzij behandeling van een goeie psycholoog voor mijn burn out, mezelf beter leren kennen, en geleerd dat ik een overlever ben dankzij mijn optimisme voor de toekomst.

 

Dit heeft ook een keerzijde, nl de publieke opienie....mensen in mijn omgeving, die eigenlijk, hetzij met andere woorden, zeggen dat ik op moet geven en een 9-5 maan moet zoeken.

 

Ik heb inmiddels nieuwe uitdagingen gevonden, die nog niets opleveren omdat het nu eenmaal tijd kost, maar waarin ik "heilig" geloof.

 

En jouw artikel stimuleert me enorm om niet alleen in de uitdaging te geloven, maar met name in mezelf!

 

Dank dusssssss!!!!

 

Groet,

 

Rob Reeuwij

Link naar reactie
  • 0

Ik hanteer volgens mij (een soort van) de handelswijze van een Jehova's getuigen.

 

Door geloof (passie, inzet en overtuiging in eigen kunnen), ongelovige overtuigen en bekeren. En dit is niet nu niet anders, dan voor de crisis. Goed werk, doet goede opdrachten volgen. En als mensen je nog aardig vinden ook, help dat ook wel mee ;)

 

ps aan robbieR. Publieke opinie moet je niet zo veel waarde aan hechten. Als ik geluisterd aan alle mensen om mij heen, was ik nog steeds een annoniempje binnen een bedrijf waar ik maar maximaal 1% haalde uit mijn achteraf bekeken potentieel. De mensen die mij wel steunde, geïnteresseerd waren niet meegerekend.

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 180 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.