Tijdens de eerste innovatieconferentie van het Forum voor Techniek en Wetenschap die vandaag wordt gehouden, presenteren universiteiten, bedrijfsleven en overheid op het hoogste niveau en voor de eerste keer concrete afspraken die het innovatief ondernemerschap in Nederland moeten stimuleren. Bij de conferentie zijn diverse leden van het Innovatieplatform aanwezig, dat op 5 september jl. is opgericht onder leiding van premier Balkenende.
Op de Europese top in Lissabon is de ambitie uitgesproken dat Europa in 2010 de meest concurrerende kenniseconomie ter wereld is. De Nederlandse regering heeft daar aan toegevoegd dat Nederland binnen Europa tot de top moet behoren. Innovatie is het sleutelwoord als het gaat om het verwezenlijken van deze ambitieuze doelstelling.
Op dit moment loopt Nederland in Europa zeker niet vooraan als het gaat om innovatie. Er gaapt dus een kloof tussen werkelijkheid en ambitie. Naast versterking van kennis, onderwijs en onderzoek is het zeker zo belangrijk om innovatief ondernemerschap te stimuleren. "Continue innovatie en innovatief ondernemerschap zijn de enige garantie op het lange termijn behoud van onze welvaart." , aldus prof.dr. Luc Soete (Universiteit Maastricht) in zijn inleiding.
Vandaag worden onder andere de volgende afspraken aangekondigd:
- Philips en DSM stellen ieder hun R&D campus open voor vestiging van andere R&D intensieve bedrijven en zogenaamde 'technostarters'. De ondernemers kunnen daar - onder voorwaarden - zowel de infrastructuur als de aanwezige kennis en expertise gebruiken. IBM stelt haar faciliteiten in het Technology forum in Amsterdam open.
- Staatssecretaris Van Gennip (EZ) wil technostarters ondersteunen uit de extra innovatiemiddelen uit het regeerakkoord. De bedrijven DSM, IBM, Unilever, Philips en Friesland Coberco (en wellicht ook andere bedrijven in de toekomst) sluiten zich bij dit initiatief aan. Betrokkenen zullen dit samen nader uitwerken met steun van het Innovatieplatform.
- Minister van der Hoeven (OC&W) maakt het mogelijk dat universiteiten financiële middelen uit de eerste geldstroom kunnen inzetten voor het omzetten van kennis in (nieuwe) bedrijvigheid. Deze aanpak stelt de universiteiten in staat om binnen een wettelijk kader middelen vanuit de eerste geldstroom in te zetten voor starters.
- De collegevoorzitters van de drie technische universiteiten (TU Delft, Universiteit Twente en TU Eindhoven) bieden een gezamenlijk training- en coaching programma aan voor startende ondernemers.
De leden van het Forum voor Techniek en Wetenschap (vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven en de universiteiten) bieden individuele coaching van starters aan.
Jan Zuidam, voorzitter van het Forum en vice-voorzitter van DSM, stelt tijdens de conferentie: "Het is voor het eerst dat overheid, bedrijfsleven en universiteiten gezamenlijk een totaalpakket presenteren om nieuwe innovatieve ondernemingen te helpen. Deze activiteiten sluiten aan bij de doelstellingen van het Innovatieplatform onder leiding van de minister-president. Hiermee kunnen we daadwerkelijk Nederland Kennisland versterken en dat is goed, want we hebben geen tijd te verliezen."
De samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten is cruciaal en heeft al eerder bewezen succesvol te zijn, bij voorbeeld bij de Technologische Topinstituten en in Jet-Net.
De innovatieconferentie die vandaag wordt gehouden is de eerste in een reeks. Het Forum voor Techniek en Wetenschap zal jaarlijks een dergelijke conferentie organiseren. Tijdens de eerstvolgende innovatieconferentie in het najaar van 2004 zullen ook de resultaten van deze eerste conferentie bekend gemaakt worden.
We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.
Ronald Kleverlaan
Ronald Kleverlaan
Zie: http://www.persberichten.com/Detail.asp?id=15915
Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.
Link naar reactie
Aanbevolen berichten
3 antwoorden op deze vraag