• 0

Waar komt je bedrijfsnaam vandaan?

Afgelopen week een boek gekocht over merknamen, bedrijfsnamen en de hele story daarachter. Stonden leuke feitjes in, evenals interessante verhalen achter huisstijlen en -vernieuwingen.

 

 

Voorbeeldje 1: toen Federal Express haar naam in FedEx veranderde en het paarse ovale logo werd vervangen door het huidige logo, werden aanzienlijke besparingen geboekt op brandstofkosten van de vliegtuigen van het bedrijf. Doordat het paars was vervangen door wit, nam de romp minder warmte op en viel de weerstand lager uit, waardoor er per vlucht minder brandstof werd verbruikt. ;)

 

Voorbeeldje 2: Yahoo! heette eigenlijk "David and Jerry's Guide to the World Wide Web". Dat vonden ze wat te lang, dus zochten ze in het woordenboek naar een korter alternatief. Iets met ya,dat staat voor "yet another". Ze vonden toen "yahoo", toevallig ook een koosnaampje van een van de jongens (met dank aan zijn vader).

 

 

To the point: ik was benieuwd waar jullie bedijfsnaam vandaan komt, hoe deze tot stand is gekomen, wat je hebt gedaan om een goede naam te bedenken, etc.

http://www.mediabattery.com | http://www.startupidentity.nl

visual identity, webdesign & -development, tv consultancy and music artists support

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Een geweldig onderwerp .. waar komt je naam vandaan.

 

Mijn bedrijfsnaam is Amadeos. Als je me vraagt waaraan een naam moet voldoen dan moet je eerst kijken naar de markt waarin je gaat werken. Is dit een sterk concurrerende markt dan is eis 1:

 

- starten met een 'A' of een cijfer (minder belangrijk)

 

Vervolgens helpt het wanneer een naam:

 

- kort is

- eenduidig geschreven wordt nadat je het 'benoemt'

- herkenbaar is

- inhoudelijk iets verteld over je onderneming, product of manier van werken

 

Amadeos voldoet voor mij aan bovenstaande eisen. Je schrijft hem relatief foutloos (kan foutlozer), iedereen herkent de naam op een of andere manier en hij vertelt iets over de manier waarop ik wil werken .. als een componist / dirigent die zorgt dat alle instrumenten samenklinken.

 

Een goede naam is zo waanzinnig wezenlijk, jammer dat veel bedrijven daar niet over nadenken. Een goede naam is natuurlijk geen garantie voor succes, dat is in mijn ogen gewoon buffelen. Maar een beetje verstand helpt natuurlijk wel.

 

Wel, have fun, groet,

 

Remo

 

PS: Alliteratie is ook heel gaaf om te gebruiken. De bedrijfsnaam So Secure van een vriend van mij geeft dit aan.

Amadeos, inspireert ...

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Remo Natali

PS: http://www.penprinter.nl

PPS: http://www.3ddirect.nl

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Lezend op het forum tegen dit topic aangelopen en het leek me leuk hier op te reageren.

 

Mijn bedrijfsnaam is Pets Passion.

Deze naam heb ik gekozen omdat mijn passie voor dieren de reden is waarom ik dit bedrijf ben begonnen.

Ik verkoop huisdierbenodigdheden en andere nuttige producten die bij het hebben van huisdieren horen.

Of beter gezegd, dat ga ik vanaf begin 2008 doen als de website helemaal up en running is.

 

Groetjes Karen Dam

 

 

Link naar reactie
  • 0

Toen ik 3 jaar terug een bedrijfsnaam moest verzinnen, kreeg ik maar niets gevonden. Dagenlang lopen ijsberen, brainstormen, uren zitten zoeken en er slapeloze nachten van hebben: er kwam maar niets! Totdat ik weer achter de pc zat en een goede oude diskette zag liggen: met daarop de afkorting voor het aan beide kanten "high density" zijn van de floppydisk. Deze afkorting was "2HD". Snel gekeken of de domeinnaam vrij was en of er in het KVK-register een soortgelijke naam stond, en beiden bleken volledig vrij te zijn.

 

Een dag later heb ik mezelf bij de KVK ingeschreven en meteen de domeinnaam geregistreerd. En zo was 2HD geboren!

www.2hd.nl

Link naar reactie
  • 0

Erg leuk om alle reacties te lezen en hoe sommige aan een bedrijfsnaam zijn gekomen :) Toen ik 5 jaar geleden mijn eigen bedrijf ben gestart deed ik voornamelijk reparaties aan computers/netwerken bij particulieren en bedrijven. Hierbij heb ik gekozen om mijn eigen naam te gebruiken en de dienst. Oftewel "René Molenaar Computer Service". Heel simpel en iedereen wist wat ik deed ;)

 

Tegenwoordig heb ik het afgekort naar RMCS, omdat het repararen van computers/netwerkbeheer verleden tijd is maar het als afkorting nog steeds lekker klinkt ;)

 

 

http://www.applicatiehosting.com - Overal toegang tot uw bedrijfsgegevens voor een vaste prijs per maand.
Link naar reactie
  • 0

De naam Medisol komt van een samentrekking van de woorden Medical Internet Solutions, en die omschrijving dekt de lading heel aardig: Allerlei internetactiviteiten binnen de sectoren Zorg en Hulpverlening.

 

Ik kan me nog herinneren dat we in het begin varianten hadden zoals Medis en Medicsol.

 

Nadeel van de naam is dat we wel eens verward worden met een aanbieder van vakanties vanwege de "sol" in onze naam, maar goed, het zijn zonnige associaties met de zon zullen we maar zeggen... ;)

www.medisol.nl

De AEDspecialist van Europa

Link naar reactie
  • 1

Ik ben zelf al heel wat jaartjes ondernemer en voordat ik met mijn cursus marketing begonnen was, hechte ik niet veel waarde aan mijn bedrijfsnaam. Ik koos hem op wat ik op dat moment als klantenkring.

 

Zo hebben we ooit "The Rave Wavers" geheten, toen we nog voor 90% rave feesten gaven. Een belachelijk naam al zeg ik het nu zelf. En zo waren er meer namen waar ik liever niet meer aan herinnerd wil worden.

 

Tegenwoordig werk ik onder de naam J.C. Sound & Light, deze naam is bewust gekozen, de naam is makkelijk, ook als afkorting. De naam werd nog niet gebruikt, domeinen waren daarom vrij en het belangrijkste de naam omschrijft in 1 klap wat ik doe.

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad een vraag die ik mezelf ook wel eens stel bij bedrijfsnamen, hoe komen ze er op?!

Echter, onze eigen bedrijfsnaam heeft ook zoiets. En bewust!

 

Toen mijn compagnon en ik vorig jaar samen gingen werken waren we op zoek naar een naam die makkelijk in het oor lag, een speels karakter had en een eerste gesprek makkelijk op gang brengt. De vrouw van mijn compagnon had op een bepaald moment een té lelijk beeldje van een rode kikker gekocht, zo lelijk dat ie wel weer grappig was. Er zat een klein briefje bij met het verhaal over de symboliek van de kikker, één van de weinige dieren die een grote ontwikkeling doormaakt tijdens zijn leven. Ook het speelse karakter van de kikker sprak ons aan. Na een tijdje bekte het eigenlijk wel lekker, De Rode Kikker.

Echter, om de naam er nog wat authentieker uit te laten zien hebben we gekozen voor de dubbele o (jaja, we hebben de URL met de enkele o ook). Omdat mijn moeders meisjesnaam ook van Roode is, vond ik het wel mooi zo.

 

En tot nu toe werkt ie op alle fronten goed: mensen willen graag weten waar ie vandaan komt (een eerste gesprek begint), de betekenis (we kunnen vertellen over onze visie) en op het moment dat we met eigen producten gaan uitkomen klinkt het als speels karakter ook (we brengen dan o.a. spellen voor het basisonderwijs uit).

 

Who's next?!

De Roode Kikker - Developing Serious Games

http://www.deroodekikker.nl

Link naar reactie
  • 1

Ik heb verschillende namen gebruikt maar sinds een aantal jaar alweer gekozen voor Spirit Management Consultancy.

 

Spirit - drive, enthousiasme, maar ook een (zelf)herinnering dat er meer is dan alleen geld verdienen

 

Management - Ik vind management fascinerend, vandaar ook dat ik dit beroepsmatig doe.

 

Consultancy - Breed, omvat voor mij ook advisering en coaching.

 

Ik heb ook een Engelse naam gekozen omdat ik nog steeds internationale aspiraties heb 8). Als ik mensen vraag, wat denk je dat ik doe als je deze naam hoort, hebben ze meestal wel een aardig beeld, dus voor mij een goede naam.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Sky Unlimited!

Naam was oorspronkelijk voor een marketingadvies praktijk (eind jaren 80 vorige eeuw). Spreekt eigenlijk voor zich. The Sky is niet de limit en bedrijf geen ltd. Heb toen enkele opdrachten gedaan en ben weer voor een baas gaan werken (in de R&D). Inschrijving bleef bestaan.

 

Kemdirect

Kem is een verbastering van Chem en als zodanig onderdeel van heel veel toiletvloeistoffen (Aqua Kem, Potti Kem, Bleu Kem, Sky Kem). Vergelijk het met Cola. Heb toen Kem naar voor gehaald en direct toegevoegd omdat ik rechtstreeks via het Internet wilde gaan verkopen. En omdat de korrels direct in zowel de water- als de afvaltank gedoseerd konden worden.

 

Inventigator

Is een samenvoeging van inventor en investigator. Het is de bedoeling om onder deze naam innovatiemarketingadvies (3x woordwaarde) te gaan geven. Wellicht krijg ik binnenkort wat lucht om hier wat aan te doen.

 

Uiteraard zijn alle merken ingeschreven in het Benelux merkenregister.

Link naar reactie
  • 0

Ha leuk topic!

 

Ooit, lang geleden, begonnen met mijn eerste bedrijfje. IT was hot dus Tonino Information Technology gestart. Helaas bleef succes een beetje uit, donderde de sector wat in elkaar en was ik alweer heel andere dingen aan het doen. Website van het bedrijf was www.tit.nl en die heb ik altijd gehouden. Dus toen ik later begon te handelen lag de naam wel erg voor de hand. Tonino International Trading! Website aangepast en we waren online.

 

Toen ik aan mijn Chinese verhaal begon heeft er een aardige Chinese dame erg lang nagedacht over een vertaling voor mijn naam naar Chinees (in karakters). Het gaat er daarbij niet enkel om dat de uitspraak van de Chinese karakters ongeveer hetzelfde is als in het Engels, maar ook dat de karakters goeie dingen beteken en eea prettig klinkt. Het resultaat bleek bij mijn collega's inde smaak te vallen dus toen ben ik het ook maar gaan gebruiken. Fonetisch geschreven in het Engels kwam er: Dinilu uit. Later was ik op zoek naar een fantasienaam met een duidelijk Chinese klank in Europa en Europese klank in China... Was de keuze snel gemaakt!

 

Groet

Mark

Link naar reactie
  • 0

Inderdaad een leuke topic......

 

het vorige bedrijf(je) van ons heette PeeCee.nl........ naar een oud Suske en Wiske album waarin een peeceetje rondsprong. Meteen domeinnaam aangevraagd...En onze werkzaamheden betroffen inderdaad ook het repareren etc. van pc's. ;D

 

Helaas niet haalbaar gebleken en een andere richting in de ict gekozen....het management, >;( ligt niet zo goed tegenwoordig, dit woord) wat kon omdat mijn ega een dijk van een cv had opgebouwd onderhand en de markt er (een paar jaar geleden althans) om zat te springen.

 

Omdat we dicht bij de kust wonen, vaak op het strand zijn en vuurtorens mooi, bedachten we -met misschien internationale aspiraties in het achterhoofd- de naam vuurtoren in het engels te gebruiken voor het nieuwe bedrijf. En nu, een paar jaar later gebruiken we hetzelfde woord in het grieks; Pharos voor onze volgende tak in het bedrijf!

 

Eenvoudig bedacht, maar de mensen herkennen én onthouden deze namen snel, merken we!

 

groet, Petra

Link naar reactie
  • 0

Leuk om te lezen hoe iedereen aan zijn/haar handelsnamen komt. Hierbij mijn bijdrage.

 

The Source Productions

Ik zocht een naam waaruit blijkt dat er iets uit ontstaat; in die tijd dat de naam bedacht is had ik een bedrijf in Licht & Geluid en daaruit ontstonden mooie producties. De naam was redelijk snel bedacht.

 

Synssans

Ik moest voor een IT bedrijf een naam hebben die pakkend was, origineel en redelijk makkelijk te onthouden. Probleem is dat alles wat met IT te maken heeft al lang bezet is; ook de internationale toplevels.

Na wat googlen en spelen met online vertaal websites het woord visie ingeklopt en vertaald naar het Deens. Synssans bleek daaruit te komen en wat schetste mijn verbazing, het is een redelijk makkelijke naam, alle toplevels waren/zijn nog vrij en er was een mooi verhaal bij te bedenken over visie in de IT enz ;)

Op zoek naar nieuwe/leuke uitdagingen in de IT of gerelateerd.

Link naar reactie
  • 0

Grappig dat hierboven SKY unlimited is genoemd.

 

Mijn onderneming heet SKY training.

 

De reden hiervan is dat ik een 3letterig woord wilde hebben met een "K".

 

Wanneer je namelijk een "T" en een "c" met de hand aan elkaar schrijft heb je een "k" met een dak.

 

De T en C staan voor Tijmen en Chris en voor Training en Coaching.

 

De K staat tevens voor Kynestetisch (gevoel), waarbij gevoel ook voor beleving staat. En beleving, passie en gevoel is wat wij willen meegeven aan onze trainees.

 

De Y is daarbij snel ingevuld door: Youngstars/Young Professionals omdat we trainingen gericht schrijven voor scholieren

 

Alleen de S: willen we graag nog een keer invullen..

SKY training presents: 'Your presentation S*CKS' - Because you can be different..

Link naar reactie
  • 0

Wat een leuk topic!! Had ik nog niet eerder gezien. Bijgaand mijn bijdrage.

 

Waardemakers: idee is langzaam in 2002 ontstaan. Moment weet ik niet meer precies, maar kwam in mij op als down to earth alternatief voor waardecreatie en andere corporate finance bla bla. Pas eind 2004 heb ik de domeinnaam geregistreerd. Later kreeg de visie meer vorm. Ik wilde ondernemers in normaal Nederlands duidelijk maken dat waarde maakbaar is en ze helpen dat te doen. Maar omdat dit nog enkel een papieren waarde betrof, leek het me handig om het verzilveren van die gemaakte waarde ook in de dienstverlening op te nemen (anders heb je er niet zo veel aan). En als je een bedrijf eerst meer waard maakt en dan verkoopt, krijg je vervolgens een betere prijs. Daarmee is de slogan 'beste manier om je bedrijf te verkopen' geboren.

 

Voordeel van de naam is dat het verteld wat je doet, onderscheidend is t.o.v. concurrentie (die heten allemaal bla bla Corporate Finance) en de taal van je doelgroep (ondernemers) spreekt (down to earth). Hierdoor blijft het goed hangen. Van diverse branding experts heb ik inmiddels gehoord dat ze de naam briljant vinden. Maar er zijn ook mensen die het niets vinden. Als ik er maar blij van wordt, niet?

 

Excellent HR: ander bedrijf van me heet Excellent HR. Verleent excellente diensten op HR gebied. Ook hier vertelt de naam weer wat we doen.

 

QuestConsulting: zuster van InterimQuest, bedrijf van de 2 andere managing partners. Consulting is het premium label. Het vlaggeschip dat we gebruiken om de beste interimmers beter in de markt te zetten. Qua naam meet het zich met 'concurrenten' Atos Consulting, Accenture (wij zijn nog geen partij, maar wel challengers), maar onderscheidend is de naam niet. Vergelijkbaar dus.

 

Verder heb ik nog meer namen voor interessante business concepten die allemaal op dezelfde leest geschoeid zijn (verklap ik nog niet). Naam moet zeggen wat je doet en blijven plakken. Maakt acquisitie een heel stuk gemakkelijker.

 

Link naar reactie
  • 0

Leuk! Ik snap eigenlijk niet waarom dit topic in december 2007 ineens gestopt is.

 

Afspraak-is-Afspraak: een van de aspecten bij de verbetering/professionalisering van de bedrijfsvoering (of het oplossen van knelpunten daarin), is de manier waarop afspraken - bijvoorbeeld over werkwijzen - gemaakt, vastgelegd, bewaakt en nagekomen worden. Op het moment dat ik besloten had voor mijzelf te beginnen op het gebied van beheersing en verbetering van bedrijfsprocessen, was "afspraak is afspraak" het eerste dat me te binnen schoot.

 

Music4voices: dat die '4' ook als 'for' gelezen wordt is mooi meegenomen, maar was niet het uitgangspunt bij het bedenken van de naam. Als kleine uitgever van bladmuziek lever ik - op een enkele uitzondering na - arrangementen voor 4-stemmig koor (zowel gemengd koor, mannenkoor als vrouwenkoor), dus ”4-stemmige muziek” werd “Music4voices”.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    0 leden, 100 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.