• 0

De ellende die ondernemen heet...

De eerste dialoog met één van je beste vrienden of vriendinnen. Jij: ik ga voor mezelf beginnen. Ander: o wat dapper. Ik zou dat nooit durven. Wat ga je doen?

Je doet je verhaal

Ander: goh, ja dat moet je doen joh, daar liggen kansen!

Je zoekt de benodigde steun in de rug van iemand waarvan je zeker niet verwacht dat er een lijst met kritische kanttekeningen komt. Je zocht en kreeg enthousiasme. En zo stap je vol positief gevoel het KvK- kantoor binnen.

De eerste èn laatste keer dat het gewoon leuk is om een nummertje te trekken..

 

Een uur later sta je weer buiten. 18 Euro lichter voor een papiertje met een nummer en een flesje champagne wat al breekt als je het tegen een opblaasboot gooit. Maakt niet uit, je dag kan niet meer stuk want….

JE BENT ONDERNEMER!!!

 

Trots bel je onderweg naar huis een paar mensen om te vragen hoe het met ze is? Helemaal niet, je wilt vooral een antwoord kunnen geven op de retourvraag, namelijk hoe het met jou is!

En dan ga je los!

( op z’n brabants) KEIGOED!! BEN NET VOOR MEZELF BEGONNEN!!

 

Je komt thuis met je fles champagne.

Vrouw: waar is dat voor?

Jij: Ik ben ingeschreven net bij de kvk en dus vandaag officieel voor mezelf begonnen.

Ze doet alsof ze blij is maar de angst in de ogen is duidelijk. Je ziet het nieuwe tv programma voor je: Help mijn man is ondernemer!

Even goed belooft ze steun zolang je maar om 17.00 thuis bent voor het eten…

 

Je gaat naar je kantoor en daar zit je dan…

HELL’S OFFICE!!

Kopje koffie uit meegenomen senseo apparaat, radiootje aan en knallen!

Waar zullen we eens beginnen? Klanten werven?

Nee dat moet later, eerst het materiaal op orde. Als er dan een klant komt is dat tenminste voor elkaar.

Even wat mappen aanmaken in de computer. Maar…die verrekte pc is echt te traag. Er moet een andere komen. En ook een printer en een fax en mappen en…. Ach ja….GELD!!

 

De privé spaarrekening….

Jij: Euhhhh schat, ik moet even naar de pc specialist. Ik pak geld van de spaarrekening.

Zij: dat dacht ik niet. Dat is voor de vakantie en de autoreparatie weet je nog?

Shit….

Maakt niet uit, ik ga naar de bank!

Snel een pak aangedaan, want de bank is de enige plaats waar je bedelt in pak.

Bankbediende: Ah u bent voor u zelf begonnen en nu heeft u al geld nodig?

Jij: euhh ja eigenlijk wel!

Heeft u een ondernemingsplan?

Jij: nee eigenlijk niet.

Bankbediende: nou meneer, ik adviseer u een goed en volledig onderbouwd financieel plan bij ons aan te leveren, waarop wij kunnen beoordelen of we eigenlijk wel en lening kunnen verstrekken (tegen een enorme rente).

Shit!

 

Naar huis, ondernemingsplan schrijven. Hoe doe je dat?

Je stelt de vraag op HL

Antwoord HL: gebruik de zoekfunctie!

Shit, je moet ook alles zelf doen als ondernemer!!

 

Enfin. Eindelijk via de website van de Rabobank het ondernemingsplan gedownload. Ingevuld met behulp van je zogenaamd bevriende accountant. Het financieel plan een beetje aangepast zodat de factuur van deze bevriende accountant ook kan worden betaald en daar stap je de bank mee binnen.

De helpende dame is lief, het komt goed.

Ach nee. Eerst moet je even, zonder koffie te morsen van de zenuwen, aan 3 personen proberen uit te leggen waar je je in vredesnaam mee bezig gaat houden…

Gelukkig! Een dame heeft vaker van mijn dienst gehoord en steunt me.

Na lang beraad krijg ik het geld. Het valt allemaal niet mee in deze crisistijd, want ze willen natuurlijk zeker weten dat je het kunt terugbetalen. Te beginnen met de € 300 afsluitprovisie en de verplichte verzekering. Want ja, daar konden ze natuurlijk niet omheen.

Geen probleem natuurlijk en je hoopt dat ze het geld snel inpakken en met een mooie strik er om heen meegeven alvorens ze zich bedenken.

Eenmaal buiten de deur maak je een dansje en ben je er klaar voor!

 

Met een zak geld stap je het Officecenter binnen en alsof je een prijs gewonnen hebt dat je 1 minuut gratis mag winkelen begin je te graaien.. mappen, pennen, papier,pennen, tabbladen, tippex en een nutteloze geodriehoek mag zeker niet ontbreken.

Snel afrekenen en naar de paradigit een pc halen. De service is matig en aan de prijs kan niets worden gedaan. Het kan je niet schelen, want alles was op voorraad en volgepakt en met goede zin ga je naar huis. En o ja, ook met een flink verminderd banksaldo, maar dat mag de pret niet drukken.

Wederom moet het eten worden opgewarmd in de magnetron.

 

Alles aangesloten, geordend alles op zijn plaats. Laat de klanten maar komen! Maar… de telefoon blijft stil. En je denkt na..

 

Een website? Natuurlijk is dat nodig! Snel een offerte op laten maken, wat teksten schrijven, wat meepikken op HL over seoproof want daar was wel eens iets over geschreven en een paar weken verder, je website is in de lucht! Je saldo weer gekort, want die website bouwers vragen enorme bedragen; maar je hebt dan ook een website! Snel wat mensen bellen om te vragen hoe het met ze gaat.

 

Af en toe probeer je je magnetron maaltijd af te wisselen met vers eten aan tafel. Niet te veel natuurlijk, want lang werken hoort bij ondernemen. Tenminste dat is wat ze zeggen.

Anderen: ga je voor jezelf beginnen? Nou knap hoor. Maar dat wordt dan 100 uur per week werken. Zullen je kinderen fijn vinden.

Niet echt. Maar met de nieuwe dvd van madagascar II pikken ze het wel weer even.

 

Maar dan gebeurt het. De eerste potentiële klant belt op en de schrik slaat toe. Jjjjjjjjjjjja, nnnnnnnatuuuuuuurlijk kkkkkunt u bbbbbij mmmmij terreecht voor een vvvvvvlotte aaaafhandeling. Tuuuut tuuuut tuuuuut

Een voetbalwedstrijd, plotseling verschijn je alleen voor de keeper en je wordt nerveus. Je schiet niet naast. Nee je struikelt en valt. En dat doet zeer!

 

Maar er komen meer kansen. En je scoort ook nog. Je krijgt de smaak te pakken. Je weet wat klanten te binden en te houden.

Je pakt nog wat geld van de rekening aan het eind van de maand, want er moet “salaris” binnenkomen en je beseft, het gaat hard! Maar het kan, want je weet nog een paar dagen en dan..

Het is de eerste van de maand! Joehoe! Je mag gaan factureren! Na 30 pagina’s te hebben geprint en verprutst ziet de factuur er dan eindelijk representatief uit.

Maken, uitdraaien en posten. Nu zal het geld wel binnen stromen. De pagina van internetbankieren is bijna je startpagina geworden. Je kijkt en je wacht.

Maar na een week wachten,niets…

Na 2 weken, niets

Na 3 weken, niets en er moet weer bijna iets naar je privérekening worden overgemaakt…

De klanten misschien eens gaan bellen waar het geld blijft?

Dat is inhalig? Misschien was het werk niet goed? Misschien misbruiken ze me?

Wel of niet achter je geld aan? Het is nog allemaal niet zo gemakkelijk in het begin.

Je moet je ei kwijt en belt een vriend.

Jij:Hoe is t?

Hij: Goed, en met jou? Loopt je bedrijf een beetje?

Je doet je verhaal.

Antwoord: ja dat hoort er bij hè, eigen baas willen zijn. Succes ermee kerel….

En bedankt.

 

De buren aan de overkant van de straat hebben natuurlijk al lang gezien dat je niet veel thuis bent en regelmatig de fiets pakt. En je hoort de omgeving fluisteren: Hij is voor zich zelf begonnen. En dat in deze crisistijd… Tja, dat is vragen om problemen. Hij had bij zijn vorige baas moeten blijven. Zekerheid, Nu kan hij zijn auto niet eens elke dag meer rijden. En kijk die kleren…

 

Onverstoord ga je door met ondernemen. De druk komt iets van de ketel, want er komen plotseling wat betalingen binnen. Er moeten ook meer klanten binnen komen, dus je bedenkt een plan en besteedt flink wat euro’s aan marketing. De aanval is immers de beste verdediging toch? Maar helaas. Geen resultaat. Daar waar je kunt trek je lering uit je fouten en probeer je je roze bril terug te zoeken uit het zwarte gat waar je in bent beland. Het zweet breekt je uit en de nachten zijn een hel.

De netwerken blijken ineens niet zo sterk. De adwordscampagne kost meer dan het oplevert. En de klanten die je hebt, betalen niet of later dan je zou wensen. Het enige lichtpuntje is je belasting kwartaal aangifte, omdat je nog geld terugkrijgt aangezien je kosten vele malen hoger waren dan je inkomsten.

 

Er wordt nog steeds gefluisterd: ik ben benieuwd hoelang hij het nog volhoudt. Tja, ik hield mijn hart al vast toen hij zei dat hij voor zich zelf ging beginnen. Is zijn vrouw nog wel bij hem?

Je hoort het en je ziet het en denkt: wacht maar! Mijn tijd komt nog wel!

Dan komt de zon door! Een niet verwachte klant dient zich aan. De internet campagnes draaien beter en je krijgt vertrouwen. Op HL word je niet naar de zoekfunctie verwezen, maar krijg je een persoonlijk antwoord waar je op kunt bouwen.

Langzaam kruip je uit het dal. De zon schijnt en het wordt warmer. Je pakt wat vaker de auto. En ojee, je koopt zelfs een nieuwe auto!

Het fluisteren van de omgeving neemt een andere wending aan: ja hij werkt voor zichzelf. Dan komt geld natuurlijk met bakken binnen. En dan lijken alle buren nu ook daadwerkelijk te kunnen praten! Het gaat goed met de zaak he?

Tja, denk ik: daar droom, tussen de nachtmerries door, toch van.

 

Komt er een eind aan de ellende die ondernemen heet? Ik denk het niet! Maar zolang de zon wat harder brandt bij mooi weer, is het voor mij nog steeds de moeite waard!

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 7

Lang verhaal over een persoon die zonder enige voorbereiding denkt een onderneming te moeten starten. Moraal lijkt me dat je moet nadenken voor je iets doet. Maar dat geldt voor zo'n beetje alles in het leven. Verder lees ik niets zinnigs in deze blog...

 

Dank voor de reactie. Je moraal is niets op af te dingen. Feit is alleen dat veel startende ondernemers vooral nadenken door een roze bril.. Wat ik hier heb geschreven, kan inderdaad als onzinnig worden afgedaan, maar is gewoon leuk bedoeld. Het zijn (wat aangedikte) ervaringen van een aantal ondernemers uit mijn omgeving en van mijzelf. Ondernemers die behoorlijk succesvol zijn maar toch regelmatig zijn gestruikeld. Het verhaal had nog veel langer kunnen worden, want er zijn zoveel van dit soort ervaringen te delen waar je zomaar tegen aanloopt of aan kunt lopen, zelfs met goed nadenken vooraf.

 

gr ronny

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0
In Memoriam
Retired Mod     11,3k 479

Verder lees ik niets zinnigs in deze blog...

 

Wellicht voor degenen die van al voor aanvang hun onderneming helemaal op orde hebben niet zinnig? Maar het is wel herkenbaar. We komen wel vaker mensen tegen die out of the bleu gaan ondernemen en merken dan achteraf dat het toch allemaal niet zo makkelijk is/gaat.

Wellicht heeft Ron hier en daar zijn verhaal wat aangedikt. Ik vind het in ieder geval, naast dat het vermakelijk geschreven is, een eye-opener voor al die ondernemers die "zomaar" gaan ondernemen. Ron's verhaal geeft inzicht in het feit dat als je de beginfases onhandig en/of ondoordacht neemt, dat je al gaande weg wat in te halen hebt en daarnaast ook wat harder moet rennen. Althans... zo lees ik het en vind ik het dus een zinnig verhaal ;)

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link naar reactie
  • 0

Aangedikt? Mwoa... voor mij was het wel een feest der herkenning. De eerste 'echte' onderneming in '92... Ik heb toen voor zeker 500,- gulden aan markers, plakband, lettertang, post-its en paperclips gekocht. En de periodes dat je blij bent dat je nog BTW terug krijgt omdat je anders niet te eten hebt (hoe krom die redenering ook moge zijn) komen ook na de start nog wel een paar keer voorbij....

 

Goed werk Ron!

Link naar reactie
  • 0

Ik heb toen voor zeker 500,- gulden aan markers, plakband, lettertang, post-its en paperclips gekocht.

 

En? is alles inmiddels op? en een hoe lange paperclip ketting heb je gemaakt? :D Je was trouwens wel elastiekjes vergeten kun je hele mooie elastiekballen van maken (terwijl je op je BTW teruggaaf zit te wachten)

ik heb denk ik nog wel een doos nietjes liggen uit 1995, kon nooit bedenken wat je daar van kon maken.. ;D

 

De blog vond ik ook erg leuk om te lezen. Zeg maar de andere kant van de medialle. De mens blijft en meester in het idealiseren van zijn dromen of wensen..

Link naar reactie
  • 0

Een top column! Ik heb erg gelachen erom. Ik merk dat zoveel mensen denken dat ondernemen een succes wordt wanneer je gewoon goed in je vak bent en de rest een beetje bijzaak is. Ik herken het gevoel van geklooi heel erg, maar dat is iets waar je doorheen moet gaan. Toen ik in 2000 begon, leefde ik ook de de terugontvangen BTW en was er een voortdurende tweestrijd tussen eerst je product verder uitbouwen of toch maar klanten zoeken. Ik ken maar weinig ondernemers (met uitzondering van diegene die hun kennis en vaardigheden verkopen) die niet zo zijn begonnen.

Welk type ondernemer ben jij? doe de gratis ondernemersscan: http://www.kinsent.nl/scan

 

Twitter: http://twitter.com/wbrand

Link naar reactie
  • 0

Ik vond het leuk, en herkenbaar. Ik heb ook als een klein kind lopen graaien bij de office centre. Machtig gevoel was dat toen ik als ondernemer naar binnen mocht. Tabbladen met het alfabet erop en in herkenbare kleuren, handig hup 20 stuks. Plastic insteek mappen, mooi 5 pakken, multomappen kan je nooit genoeg van hebben. Markeerstiften oohhhh in lime groen...

 

En de eerste klant, zweet in je handen, stotteren en totale ongeloof dat ik echt aan het werk mocht. Gelukkig heb ik de bank mogen overslaan. En mijn vrouw had meer vertrouwen dan ik. Dus dat was ook wel prettig. Ben benieuwd naar je volgende column.

 

Micha

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

ik weet niet of hier een wijze les uit te halen is. Volgens mij is ondernemen, iets doen wat nieuw en uitdagend is. En dan kom je valkuilen tegen, want als je iets nieuws probeert is het altijd een ontdekkingstocht. Hoe goed je je ook voorbereidt, verrassingen/tegenslagen/uitdagingen zal je altijd hebben.

 

Dus de boodschap die ik eruit haal is, ik ben niet de enigste. En dat is fijn om te weten als ik weer op een probleem stuit.

 

micha

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 1

Ik denk wel dat er een les uit te leren is en dan vooral: denk van te voren na, gooi het in de groep en vraag advies.

Ik ben zelf ook gestart zonder al te goed na te denken.

De start

Ik ging mij inschrijven bij de KVK, het was hosana en het was stoer. Ik mocht nu officieel tegen iedereen zeggen ik ben eigen baas. Een maand of wat later was de hosana-sfeer al een stuk minder, er moest geimporteerd worden want dat was tenslotte het doel. Het bleek dat met mijn bescheide kapitaal de verzendkosten toch wel erg drukkend waren.

Laten we opzoek gaan naar een samenwerking.... Weer wat later een partner gevonden die de fabrikant bezocht heeft en voor ik het wist stonden er wat pellets voor de deur.

Weer een tegenvaller, de digitale fotolijstjes die ik importeerde hadden een engelse stekker en niet de nederlandse.

Bellen, mailen en msngesprekken.. en een maand later dan eindelijk de stekkers in huis.

Door deze vertraging was ik twee grote klanten kwijt geraakt en inmiddels begonnen de verkoopprijzen te dalen. Gelukkig heb ik de restanten verkocht op de particuliere markt.

 

Hierna werd het toch wel duidelijk dat om op een goede wijze te importeren ik simpelweg meer kapitaal nodig had. Tijdens een lunch op mijn kantoor besprak ik mogelijkheden met een collega. Die kwam met het idee om een callcenter te beginnen, hier had ik tenslotte jaren ervaring in en hij maakte aplicaties voor deze business. Een paar dagen later hadden we wat afspraken met potentiele klanten en we gingen met een klant in zee. Er volgde een testpilot, ik zette het bedrijfje op, regelde personeel, onderhield het contact met de klant en zorgde voor een mooie brochure. Uiteindelijk ben ik hier weer mee gestopt, mijn partner investeerde er totaal geen tijd in en de benodigde leads en software waren niet in orde.

Achteraf heb ik geen duidelijke afspraken gemaakt, om nog maar te zwijgen over de markt waarin we zaten.

 

Door al deze dingen heb ik zo enorm veel geleerd. Ik ben zo enorm vaak onderuit gegaan maar ik zou het meeste voor geen goud willen missen. Ik heb meer geleerd als op mijn gehele HBO opleiding.

Ik heb veel geleerd over het ondernemen maar misschien nog wel belangrijker, ik ken mijzelf veel beter. Ik weet nu veel beter waar ik goed en heel erg slecht in ben.

 

Door de lessen uit het verleden pak ik nu zaken heel anders aan: ik maak een gedegen onderzoek van te voren, ik overleg met behoorlijk veel vrienden, familie, collega ondernemers, ik raadpleeg HL en andere website's en ik slaap eerst een nachtje voordat ik daadwerkelijk een belangrijke beslissing maak.

 

Ondernemen, mijn passie!!

Link naar reactie
  • 0

Ik vind deze column vooral leuk als ik terug denk aan mijn eerste gesprek met en eerste bezoek aan de KvK:

 

Aan de telefoon:

Ik: ik wil een eenmanszaak inschrijven, moet ik daarvoor een afspraak maken?

KvK: nee hoor, maar dan moet u wel even op onze website kijken, dan moet u formulier X en Y invullen, printen en meenemen

 

Bezoek:

Ik: ik kom een eenmanszaak inschrijven

Receptioniste: hier heeft u een nummertje, en kunt u dit formulier even invullen

Ik: dat is formulier Y? die heb ik al, dat stond gewoon op de website

Receptioniste: ja, maar bijna iedereen vergeet dat

 

Kortom: er wordt niet vanuit gegaan dat je op het idee komt om op hun website te kijken, en als je dan daadwerkelijk langs komt, gaan ze er zonder vragen al vanuit dat je niet beide formulieren mee hebt genomen. Blijkbaar komt dat vrij regelmatig voor...

Link naar reactie
  • 0

Prachtige column, doet me denken aan de processie van Echternach. Een bizar katholiek gebeuren in Luxemburg waar de deelnemers de hele mars lang steeds drie stappen naar voren en twee terug moesten doen. Het lijkt nergens naar en je denkt dat je er nooit komt, maar uiteindelijk ben je waar je moet zijn. Net ondernemen.

Link naar reactie
  • 0

drie stappen naar voren en twee terug moesten doen

Wijsheid is interpreteren van de regels:

Drie stappen naar voren, omdraaien, twee stappen achteruit, dan weer omdraaien en drie stappen naar voren. ;D

 

Dergelijke situaties heb je ook tijdens het ondernemen vaak, alleen denk je er niet zo gauw bij na dat het kan.

Link naar reactie
  • -1

Hoi Ronny, ik heb je column met veel plezier gelezen. Nadeel is alleen dat ik geen columns moet lezen, maar een boek moet schrijven! :) Ik schrijf het boek ' financien voor ZZP-ers' wat in het voorjaar uit komt, en heb natuurlijk ervaringen van andere ondernemers nodig. Internet is dus een must, en bevat veel plezierige afleiding...

 

 

Note van Mod: Femke, jouw oproep in Vraag en Aanbod volstaat.

Link naar reactie
  • 0

Leuke en herkenbare column, zeg! Ook al bereid je je goed voor, het blijft prutsen en ontdekken, maar dat is ook het leuke eraan.

 

Dat commentaar van de buitenwereld is ook vreselijk.

 

Iedereen in je directe omgeving die je advies wil geven en denkt overal verstand van te hebben (not), soms zo hardnekkig dat ik regelmatig heb moeten herhalen 'wiens naam staat er als eigenaar bij de Kvk inschrijving? ... juist!'

 

En natuurlijk alle mensen die zodra je over je onderneming vertelt beginnen te vertellen dat ze zelf ook een fantastisch idee hebben voor een onderneming en van plan zijn voor zichzelf te beginnen (zijn er ook mensen die niet 'van plan' zijn voor zichzelf te beginnen?)

www.vioolspelen.nl

http://twitter.com/ZlataBrouwer

www.zlatabrouwer.com

Link naar reactie
  • 0

Gelukkig ben ik zelf niet zo van start gegaan, al was dat zeker ook niet al te best geregeld. Maar goed, van schade en schande leert men, en gelukkig is alles (vooralsnog) goed terecht gekomen.

 

En natuurlijk alle mensen die zodra je over je onderneming vertelt beginnen te vertellen dat ze zelf ook een fantastisch idee hebben voor een onderneming en van plan zijn voor zichzelf te beginnen (zijn er ook mensen die niet 'van plan' zijn voor zichzelf te beginnen?)

 

Dit vind ik zelf ook echt een van de meest opvallende dingen van het ondernemerschap. Toch moet ik zeggen dat er veel zijn die het ook doorgezet hebben. Ik weet niet of het er mee te maken had dat wij ook zeer snel goed draaide, maar in het jaar na dat wij van start zijn gegaan zijn er denk een vriend of 6 ook hun eigen toko begonnen zijn.

 

Wellicht nog opvallender vind ik denk ik dat als het goed gaat met jouw bedrijf, het opeens ook allemaal heel erg goed gaat met je "vriend-bedrijven". Zelfs al gaat het helemaal niet goed, wringen ze zich toch in bochten om te laten weten "maar met mij gaat het ook goed!". Beetje raar is dat, als het niet zo goed gaat dan zeggen wij dat toch ook gewoon?

 

Heel typisch is ook dat je een ander slag mensen hebt die altijd maar vind dat je succes tijdelijk is en het binnenkort dan wel in zal gaan storten. Alsof ze het je niet gunnen of zo. Maar goed :)

 

Mensen, het blijven rare beestjes!

Web- en (mobiele) software ontwikkelaar

Nu ook verkrijgbaar als DGA!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    10 leden, 221 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.