• 0

Ondernemen is mondiaal

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik thuis op de bank met mijn been omhoog. Operatie ondergaan aan mijn linkermeniscus. Laptop voor het telewerken onder handbereik.

 

Thuis zitten als anderen werken is relatief nieuw voor mij. Behalve de stilte die overdag heerst in de Vinexwijk waar ik woon, is vooral de wereld van de overdag-televisie een openbaring. Veel herhalingen, teleshop- en feel good programma's. Maar ook is daar RTL Z. Een zender die van 's ochtend 9 tot 's avonds 5 nieuws uitzendt, met relatief veel aandacht voor de economie in al haar facetten.

 

RTL Z volgend vanaf de bank word ik steeds weer bevestigd in het idee dat ondernemen meer en meer een mondiale aangelegenheid wordt. Nu wist ik dat natuurlijk wel, ik ben niet voor niets al jaren actief in de exportbevordering, maar toch ben ik steeds weer verbaasd over de snelheid waarmee de ontwikkelingen zich voltrekken. Voor met name de financiële wereld bestaan er nauwelijks nog grenzen. De kredietcrisis die de huidige economische crisis veroorzaakte bewijst dit nog maar eens.

 

Beïnvloed door wat ik op de televisie zag liet ik mijn gedachten gaan over hoe een kleine onderneming zich kan wapenen tegen de gevolgen van een zich mondialiserende economie in een crisis. Eén uitgangspunt staat, in ieder geval voor mij, buiten kijf: een passieve opstelling leidt tot stagnatie en achteruitgang. Pas in actie komen als je buitenlandse concurrent zich manifesteert op jouw thuismarkt is dodelijk. Een proactieve houding is een absolute noodzaak.

 

Maar hoe doe je dat als kleine onderneming? De risico's die het ondernemen in het buitenland met zich brengt kunnen groot zijn. Soms onverantwoord groot. Natuurlijk kun je expertise en ondersteuning inkopen of inhuren. Maar dan moet je als onderneming wel behoorlijk draagkrachtig zijn. En wat als je als techneut een prachtige vinding hebt gedaan maar geen of te weinig middelen kunt mobiliseren om die vinding te vermarkten? Zeker als de Nederlandse markt voor die vinding te klein is zodat je meteen internationaal moet gaan?

 

Dat betekent volgens mij dat je moet weten wat je wilt bereiken door het stellen van realistische doelen. Ook van doorslaggevend belang is dat je planmatig te werk gaat. Hoe zo'n plan er uit moet zien kun je op verschillende internetsites vinden. Het lijkt me ook essentieel dat je dat plan toetst bij iemand die jou de vragen stelt, die je misschien helemaal niet wil horen…

 

Er zijn verschillende organisaties die de ondernemer willen helpen bij het opstellen van zo'n plan. De bekendste is ongetwijfeld de Kamer van Koophandel. Maar ook andere organisaties, commercieel of niet commercieel, zijn in te schakelen. De overheid heeft zelfs een regeling waarbij het kleinere MKB begeleid een nieuwe buitenlandse markt kan betreden door middel van een adviestraject waar zelfs een financiële subsidie aan verbonden is. Deze regeling heet prepare2start (zie www.evd.nl/prepare2start).

 

Sinds kort is de EVD (de organisatie achter prepare2start) ook actief op dit forum. Ik zou zeggen: benut Higherlevel om met elkaar discussies aan te gaan over het zakendoen op buitenlandse markten en de risico's die dat met zich brengt. Zo leren ondernemers van ondernemers. Een welkome steun in deze economisch woelige tijden!

 

 

EVD Internationaal ondernemen en samenwerken

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • -1

Mooi verhaal, maar voegt niet zo heel veel toe en prikkelt geenszins. Is dat niet hét doel van een column?

Toch een reactie, maar dan over de EVD (waar staat die afkorting eigenlijk voor?).

Internationaal ondernemen, daar gaat 't over. Zoek ik zo slecht, of staat er werkelijk niets over de BTW wetswijziging in 2010? Internationaal dienstverlenen wordt fiscaal flink op de schop genomen, maar als ik 'BTW 2010' intik bij zoeken gaat 't niet over die wetswijziging.

 

Verder zegt de columnist een warme belangstelling te hebben voor de kleinere MKB-er. De homepage van de EVD deelt die belangstelling n.m.m. niet. Daar staat vooral info voor insiders. Jammer.

 

Sterkte met je linkermeniscus.

 

John

Link naar reactie
  • 0

Ik hoop dat men over een paar jaar ook rapportage doet van de resultaten van deze regeling. Het aantal bedrijven dat er gebruik van heeft gemaakt en het praktisch resultaat dat eruit is gekomen. Je moet wel een heel bijzonder product hebben, om je in het buitenland te profileren. Dan werken de hoge productiekosten en de buitenlandse expertise je tegen.

 

Ik denk dat dit soort regelingen nu veel te laat komen. Massa's bedrijven hebben al lang hun productiviteit verlegd naar lage-lonen-landen. Daarmee is ook expertise en know how ge-exporteerd. Daar komt nog eens bij dat de internationale prijsstelling ook erg laag is geworden, zodat iets nieuws opzetten vanuit een hoge-lonen-land niet meer mogelijk is.

Link naar reactie
  • 1

Beste John,

 

Hartelijk dank voor je reactie! Je kunt er van op aan dat het kleinere MKB niet alleen mijn belangstelling heeft, maar ook die van de hele EVD. Als je alle producten van de EVD bekijkt op www.evd.nl dan raak je daar vanzelf van overtuigd. Maar natuurlijk richten we ons ook op de wat grotere bedrijven.

 

Overigens jammer dat je mijn verhaaltje niet prikkelend (genoeg) vond. Ik heb zonder gezwollen taal te gebruiken geprobeerd de ondernemer te wijzen op wat de overheid voor hem kan doen.

 

Voor wat betreft je opmerking over de BTW-wetswijziging: je hebt volkomen gelijk. Helaas blijkt deze wijziging aan onze aandacht te zijn ontsnapt, maar daar gaan we snel wat aan doen. We plaatsen de ons beschikbare informatie hierover nog deze week op onze website.

Ook nog bedankt voor je goede wensen. Met mijn meniscus gaat het inmiddels weer prima!

 

 

Hans Vlot

Unitmanager prepare2start

vlot@evd.nl

 

 

 

EVD Internationaal ondernemen en samenwerken

Link naar reactie
  • 1

Geachte heer Odems,

 

Hartelijk dank voor uw reactie op mijn column!

 

Prepare2start is geen nieuwkomer, maar de opvolger van het Programma Starters op Buitenlandse markten (PSB) dat van 1995 tot 2008 in diverse vormen heeft bestaan. PSB is meerdere malen door een onafhankelijk organisatie (de laatste keer in 2007door het EIM) geëvalueerd met zeer goede resultaten.

 

Tijdens de periode die het EIM geëvalueerd heeft (2004-2007), hebben zo'n 2500 bedrijven één of meerdere malen aan PSB deelgenomen. Het overgrote deel van deze bedrijven was tevreden of zeer tevreden met de regeling. Met name het traject van advies en begeleiding dat PSB bood, werd hoog gewaardeerd, zelfs hoger dan de financiële ondersteuning die ze kregen. Over de tevredenheid van de deelnemende bedrijven aan het nieuwe prepare2start kunnen we nu helaas nog weinig zeggen, maar de belangstelling voor prepare2start is in ieder geval erg groot: dit jaar zullen zo'n 1050 bedrijven een aanvraag bij de EVD indienen.

 

Prepare2start is bestemd voor ondernemers die nog geen of weinig ervaring hebben met het verkopen van hun producten of diensten in het buitenland. Dat hoeven geen producten met het label "made in Holland" te zijn. Ook ondernemers die in Azië producten kopen en deze willen verkopen op de Europese markt, zijn van harte welkom.

 

Prepare2start biedt ondernemers een beperkte subsidie, maar vooral advies bij het maken van een exportplan en begeleiding bij de uitvoering daarvan. Zo probeert prepare2start het kleinere Nederlandse MKB te ondersteunen bij het planmatig benaderen van een buitenlandse markt, met zo weinig mogelijk risico's en een zo'n groot mogelijke kans op succes.

 

Graag nodig ik u uit om de pagina www.evd.nl/prepare2start te bezoeken en, als u daarvoor de mogelijkheden ziet en heeft, contact op te nemen met één van de daar genoemde partners van de EVD. Wie weet krijg ik dan uw aanvraag binnenkort onder ogen!

 

Met vriendelijke groet,

 

Hans Vlot

Unitmanager prepare2start

vlot@evd.nl

 

 

 

EVD Internationaal ondernemen en samenwerken

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je column.

 

Wellicht voor een volgende column: Hoe bepaal ik als MKB-er welke landen en markten voor mij interessant zijn om te betreden.

Bij de EVD is neem ik aan veel kennis aanwezig over een veelheid aan landen. Is er een soort van manier om te bepalen welke landen het beste zouden matchen met een bepaald product. Heeft dat met cultuur te maken, koopkracht, structuur van he tland etc. of spelen andere factoren een rol?

 

Dat België een makkelijk optie is ligt voor de hand als je in NL al succesvol bent, maar hoe zit dat met Moldavië , Hongarije of Egypte om maar eens wat voorbeelden te noemen, en hoe ondersteunt de EVD daarin?

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Dat weet ik wel Highio, bedankt voor de tip :)

 

Ik vraag me alleen af hoe de EVD hier tegenaan kijkt. Heb zelf (nog) geen plannen in die richting.

Waarom niet een columnserie over diverse landen in de EU met kansen en bedreigingen. Gewoon een bondige persoonlijke samenvatting van die landenpagina's aangevuld met ervaringen die andere ondernemers/relaties van de EVD wellicht hebben opgedaan.

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Geweldig idee voor een aantal verzameltopics misschien, maar toch niet in de vorm van een column? De manier heet marktonderzoek, hehe. ;)

 

Alle informatie, contactpersonen en actualiteiten staan op de genoemde landenpagina's. Neemt niet weg dat ik het een interessant idee vind om kennis en reacties per land te bundelen en dat ik ook graag een antwoord van de EVD lees. Concrete prepare2start-ervaringen lijken me ook interessant om te vernemen...er zijn ook nog eens HL-leden die een aardige, praktische landenspecialisatie moeten hebben.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Een column is een vorm, geen doel (column betekent op higherlevel niet per definitie een mening, opinie o.i.d. maar kan ook informatief van aard zijn)

 

Het voordeel is wel dat je makkelijk een column per land kunt maken, en relatief eenvoudig een overzicht van alle columns onder de naam van de schrijver kan vinden. Het bijbehorende discussietopic aanvullen met ervaringen etc.

 

Zie bijvoorbeeld de columnserie van Ties

 

Bijkomend aandacht voor de manier waarop je in een land het beste kunt starten (zelf een vestiging beginnen, agentschap, samenwerken met een partner ter plaatse, importeur aanwijzen o.i.d.) en welke overheden allemaal vrolijk om de hoek komen kijken. (bijvoorbeeld in China).

 

Het zal bijvoorbeeld denk ik weinig zin hebben om vuurwerk naar China te gaan exporteren, maar wellicht wel naar Oezbekistan, terwijl China wellicht geschikt is voor verbandmateriaal (ik noem maar wat)

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Waarom ook niet, als een EVD-er, expat of wie dan ook daartoe bereid is. Mijn enige praktische bezwaar is dan dat informatie veroudert en dat een column niet bijgewerkt wordt. EVD is toch informatiebron voor internationaal ondernemen en niet HL? Wisselwerking tussen partners in welke vorm dan ook is natuurlijk altijd prachtig.

 

Er zijn mogelijkheden te over op dit vlak. Landenkennis van HL-leden zou ook aan het profiel toegevoegd kunnen worden, net zoals de branche-info.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 1

Mee eens, nu de EVD nog even zover zien te krijgen. Hoeft natuurlijk niet altijd dezelfde schrijver te zijn.

 

En informatie veroudert inderdaad, maar dat geldt voor heel veel o.a. fiscale info op HL. Het voordeel van niet-gesloten topics is dat je jaren later altijd over een update kunt beginnen als je het idee hebt dat de situatie veranderd is.

 

Frans

 

Edit: mmm, post nr. 2000 gaat over internationaal ondernemen...teken aan de wand? ;)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    5 leden, 257 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.