• 0

Fiscaliteit van octrooi - inkomsten: een structuur over de landsgrenzen heen?

Octrooi - inkomsten kunnen belastingtechnisch mooi gestructureerd worden. De vooruitziende ondernemer is niet enkel met zijn vak bezig maar wil zijn product uiteraard zo fiscaalvriendelijk mogelijk naar inkomen omzetten.

 

Welnu, België heeft een zeer interessante fiscaliteit voor octrooi - inkomsten die weliswaar streng is (niet voor merken). Tal van bedrijven brengen hun octrooien dan ook in in een Belgische vennootschap. vervolgens kunnen ze de inkomsten (die erg vriendelijk belast zijn) uitlenen aan buitenlandse entiteiten. De interest kan dan weer afgezet worden tegen de Belgische notionele interestaftrek.

 

Zijn er eigenlijk veel ondernemers die over de grenzen heen kijken om hun octrooi - inkomsten fiscaal te structureren?

Fiscaal advies in een nationale en internationale context - Europees belastingrecht - holdingregimes - fiscale optimalisatie

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

11 antwoorden op deze vraag

  • 0

Bedrijfsleiders zien hun octrooi - inkomsten graag fiscaalvriendelijk naar zich terugkomen. Het is daarvoor aangewezen even over de landsgrenzen te kijken.

 

België kent een fiscaalvriendelijk maar streng regime voor octrooi - inkomsten. Deze inkomsten kunnen dan vervolgens weer uitgeleend worden aan verbonden ondernemingen. De bekomen interest kan afgezet worden tegen de notionele interestaftrek. Een financieringsvennootschap die gespijsd wordt door octrooi - inkomsten.

 

Kijken bedrijfsleiders eigenlijk wel voldoende uit naar een belstingtechnische internationalisatie en optimalisatie van de octrooi - inkomsten?

Fiscaal advies in een nationale en internationale context - Europees belastingrecht - holdingregimes - fiscale optimalisatie

Link naar reactie
  • 0

(Beide topics kunnen wel samen, ze gaan over grotendeels hetzelfde. Bij deze heb ik je beide topics samengevoegd)

 

De vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden. Kun je meer tips of achtergrondinformatie geven over dit onderwerp, want het is zeker interessant maar het zal niet zulke bekende materie zijn. Wanneer je meer kunt informeren is dat zeker welkom ACO!

Link naar reactie
  • 0

Het gaat er eigenlijk over dat een vennootschap octrooien kan bezitten. De inkomsten die binnenkomen ingevolge de verkoop van producten die voortkomen uit een octrooi (alleen het % dat het octrooi vertegenwoordigd) is 80% vrijgesteld in de vennootschapsbelasting. Dat is aanzienlijk. Vaak gaan vennootschappen daarna over tot de oprichting van een Belgische vennootschap om deze octrooien in onder te brengen. De inkomsten komen dan binnen in de Belgische vennootschap en worden zeer fiscaalvriendelijk belast. Vaak zal deze Belgische vennootschap dan ook als 'bank' fungeren naar de groepsvennootschappen in bijvoorbeeld Nederland. De belgische vennootschap geeft een lening (werkingskapitaal) aan bijvoorbeeld een Nederlandse zusteronderneming en vraagt daar rente voor. Deze rente komt binnen in de Belgische vennootschap maar kan - indien goed gestructureerd - niet belastbaar zijn ingevolge de Belgische notionele interestaftrek (een % belastingvrijdom op het eigen vermogen berekend). Als je er dus zorg voor draagt dat het EV hoog genoeg is, profiteer je 2X.

Fiscaal advies in een nationale en internationale context - Europees belastingrecht - holdingregimes - fiscale optimalisatie

Link naar reactie
  • 0

Hoi Aco,

 

Je geeft aan dat België voor octrooien een gunstige regeling kent en je betrekt ook NL vennootschappen in je stelling. Kun je dan ook uiteen zetten waarom ik als NL BV niet zou kiezen voor de NL octrooibox boven jouw advies? Serieus bedoeld hoor, want ik kan de vergelijking België - NL niet maken. Hopelijk heb je van beiden de kennis, nu je je registreert op een NL forum.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 1

Zeker en vast. Het Belgisch regime is bovendien de facto voordeliger dan de meeste andere Europese gelijkaardige regimes. Zo dient het onderzoek en ontwikkeling bijvoorbeeld niet in België plaatsgegrepen te hebben, een voorwaarde die Ierland wel stelt (cfr. R&D moet in EER gebeuren). Ook staat er geen limiet op de hoogte van de octrooi - aftrek. 80% op een onbeperket som is vrijgesteld. In vergelijking met Nederland is het marginaal feitelijk toegepast tarief dan weer voordeliger (6,8% i.p.v. 10% in Nederland).

 

Uit onze praktijk blijkt tevens dat vnl. Amerikaanse en Nederlandse bedrijven met een aantal vestigingen in het buitenland, overgaan tot het opzegt van een dergelijke Belgische vennootschap. Zoals gesteld wordt dit vehikel dan als financieringsvennootschap gebruikt door de notionele interestaftrek. De inkomsten van de octrooien vormen namelijk eigen vermogen waarop een 4% belastingvrije som wordt toegestaan. Voor vele bedrijven de ruimte om de interesten ingevolge de toegestane leningen onbelast te zien.

 

Mvg

Fiscaal advies in een nationale en internationale context - Europees belastingrecht - holdingregimes - fiscale optimalisatie

Link naar reactie
  • 0

Leuke post! Hoop dat je dit vaker gaat doen ACO. Welkom dus op HL.

 

Kende de materie al een beetje, maar wist niet dat je deze grappen ook dichtbij huis kon uithalen. Dacht dat je daarvoor in exotischer oorden moest wezen. En dan wordt het al snel een beetje duister...

 

Moet je als je een bestaand octrooi gaat verhuizen, ook nog met de NL fiscus afrekenen? Lijkt me wel. Of is dit bij verdrag geregeld? Bij afrekenen voor verhuizing, lijkt het me dat het patent dan fiscaal wordt gewaardeerd en er belasting wordt geheven (over nog niet gerealiseerde baten).

 

De waarde van het patent hangt af van de zekerheid dat dit kasstromen gaat genereren. En de mate waarin deze winsten aan het patent toe te schrijven zijn. Om die reden zou je patenten dus snel moeten verhuizen, als de winsten nog niet zeker in het verschiet liggen (in start up fase dus).

 

Financieringsfunctie is ook leuk. Maken private equity 'sprinkhanen' ook gebruik van, maar beetje anders. Zij herfinancieren hun deelnemingen door eigen vermogen voor schuld in te ruilen. Rente lasten zijn in NL aftrekbaar en verlaagt dus de grondslag voor vpb. In land waar financieringsmij zit, zijn de rentebaten doorgaans onbelast (of veel minder). Nu zijn er regels (in de maak) om dit aan banden te leggen. Lijkt een dergelijke constructie ook in Belgie realiseerbaar? Zou Belgie dan ook niet op de lijst van tax havens moeten komen?

Link naar reactie
  • 2

Beste,

 

België is net van de grijze lijst van de OESO geschrapt. In ruil hebben ze wel protocollen bij de belastingverdragen moeten afsluiten waarin staat dat ze het bankgeheim moeten afschaffen. Dit is inmiddels gebeurd.

 

Of de inbreng of verkoop van het octrooi aan belasting is onderworpen, zal inderdaad afhangen van het belastingverdrag. Vraag zal zijn, wie verkoopt. Een natuurlijk persoon of een vennootschap. Vervolgens kan nagekeken worden welk land heffingsbevoegd is.

 

België is waarempel een belastingparadijs aan het worden voor R&D. Hiervoor worden mooie inspanningen geleverd. De onderzoekers in België zijn onderworpen aan een beperkte doorstortplicht van de bedrijfsvoorheffing. Deze vrijstelling bedraagt 75%! De criteria om als onderzoeker bestempeld te worden, zijn ook versoepeld. Vroeger kwamen omzeggens enkel PHD's in aanmerking. Thans ook al een aantal master diploma's. Er wordt bijzonder veel gebruik gemaakt van de maatregel. Wel moet er een 'tak van werkzaamheid' zijn die aan R&D doet. Deze beperkte doorstortplicht van bedrijfsvoorheffing geldt ook als een bedrijf het statuut verwerft van Young Innovative Company. Dit statuut verwerft men als men als bedrijf jonger is als 10 jaar en de R&D kost minstens 15% uitmaakt van de ganse kost.

 

Voor wat betreft de creatieve beroepen, heeft Belgie opnieuw een mooie andere regelgeving gemaakt. Indien een beroep onder de wet op de Auteursrechten valt (vb: architect, grafisch ontwerp,...) en de creator afstand doet van zijn auteursrecht (vb opzichtens zijn werkgever) bekomt hij hiervoor een vergoeding die onderworpen is aan 'slechts' 15%. Heel wat bedrijven maken van deze regeling gebruik van zodra beroep wordt gedaan op free lancers of onderaannemers.

 

Wat betreft venture capital, is in België het systeem van de business angels (BAN Vlaanderen) bekend. Ik heb nog in de jury gezeten van BAN Vlaanderen. Het is een systeem dat business plannen worden voorgesteld aan vermogende ex of nog actieve ondernemers. Afhankelijk van hun evaluatie van het project, nemen zij al dan niet een deelneming in het bedrijf. Hier komt het aspect waardering natuurlijk om de hoek kijken alsook het verhaal van stemafspraken op boards.

 

Inzake waardering van bedrijven kent België trouwens ook een sympathiek fiscaal regime om aandelen aan medewerkers te verschaffen. Stel dat een pater familias geen opvolging kent in het bedrijf en een management by out te duur is voor het personeel. De pater familias kan de aandelen dan tegen intrinsieke waarde overdragen aan zijn managers.

 

Gr,

Fiscaal advies in een nationale en internationale context - Europees belastingrecht - holdingregimes - fiscale optimalisatie

Link naar reactie
  • 0

 

Per 1 januari 2010 wordt de innovatiebox ingevoerd als opvolger van de octrooibox. De vennootschapsbelasting over innovatieve winsten met producten en diensten die (gedeeltelijk) te danken zijn aan octrooien vermindert van 10 naar 5 procent en het maximum voor deze regeling vervalt. De innovatiebox wordt zeer interessant voor innoverende bedrijven die winstgevend zijn, dan wel winst verwachten.

 

binnenkort op de High Tech Campus een bijeenkomst op dit gebied.

Seminar 'Kansen innovatiebox' zie agenda

14/01/2010

 

 

Mr. J.A.W.F. (Aernout) Broekhuysen

Adviseur I.E.-Account MKB

Link naar reactie
  • 0

Hallo allemaal,

 

Hopelijk kunnen jullie helpen met de volgende vraag:

 

Voor een journalistiek project wil een zorgbedrijf een deel van het werk uitbetalen in auteursrechten (het contract is nog niet opgemaakt, heb geen volledige specificaties). Het zorgbedrijf is Belgisch, mijn bedrijf is gevestigd in Nederland, maar het project is in België. Er wordt uitbetaald door middel van auteursrechten om fiscale redenen.

 

Is deze constructie mogelijk? Betekent het dat er één keer, in België, belasting moet worden afgedragen? Of ook in Nederland?

 

Alvast bedankt!

Link naar reactie
  • 0

IK kan je aan de ene kant wel wat advies/inlichtingen geven, maar niet voor het hele verhaal, met name niet voor het grensoverscheidende aspect.

 

In Belgie geldt er voor de personenbelasting (inkomstenbelasting voor natuurlijke personen) een zeer gunstig tarief voor inkomsten uit auteursrechten. Waarom? Weet ik niet, ik vermoed als steunmaatregel voor hongerlijdende artiesten.

 

In een journalistiek project zit vanzelfsprekend een behoorlijk auteursrechtaspect, dus voor een Belgisch belastingplichtige zou dat, door dat slim te spelen, een mooie belastingverlaging opleveren.

 

Ik neem aan dat het zorgbedrijf dit vraagt omdat het meent (of misschien wel eist) dat een deel van de 'winst' die de uitvoerder daarmee maakt tot uiting komt in een lager tarief, want ik geloof niet dat het zorgbedrijf daar zelf een belastingvoordeel uit haalt.

 

Echter, de auteursrechthouder is in eerste instantie de maker. Die kan dat wel overdragen aan een ander (zijn bedrijf) (als hij daar werknemer is is dat geloof ik zelfs automatisch), en dan kan zijn bedrijf dat weer als afzonderlijke component doorverkopen aan de zorginstelling, maar ik denk dat het belastingvoordeel dan verdwenen is, want ik heb geen weet van een dergelijk voorkeurstarief mbt de vennootschapbelasting.

 

Het belastingvoordeel zit hem kortom, onder het belgische belastingsysteem, in de relatie uitvoerder-bedrijf van de uitvoerder, en niet in de relatie bedrijf van de uitvoerder-klant (zorgbedrijf).

 

En dan zit er nog het grensoverscheidende aspect aan.

 

Als je het mij vraagt... het rammelt.

Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wie is er online?
    10 leden, 272 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 80.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.