• 0

Oprichting BV met deel van de storting in reeds gewerkte uren

Beste forum,

 

De situatie:

Wij zijn op dit moment een VOF met 2 partners (BV's). Als VOF hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt om een een bedrijf op te richten. 120k geinvesteerd in gewerkte uren en out of pocket kosten. Betreft een software bedrijf. We hebben nog geen omzet, klanten zitten er aan te komen en een nieuwe partner wil 20k investeren in ruil voor 20% zeggenschap. Dus denken wij een BV op te richten met 100k kapitaal waarvan die partner dan 20% krijgt. Wij willen 80k storten (hebben we ook aan de partner beloofd) en ook weer terughalen zodat er een schuld van 80k ontstaat die we vervolgens met de investering die we hebben gedaan van 120k willen verrekenen. Hier is de nieuwe partner het ook mee eens.

 

Nu denk ik dat het eigenlijk achteraf niet zo slim is om die 80k zo te financieren omdat we dan ook BTW moeten faktureren aan de nieuwe BV en vervolgens afdragen in de partner BV's en ook VpB betalen.

 

Vraag: moeten we die BTW afdragen of is het toch slimmer om inbreng in natura te doen waarbij een accountant de waarde moet bepalen? (is onze partner niet zo blij mee omdat we dan geen geld storten) Of is er nog een andere methode?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0

Ik kan je verhaal niet helemaal volgen, maar ik doe een poging.

 

Je hebt een VOF, en je wil naar een BV-structuur, waarbij een derde voor 20% participeert.

Daarvoor wil je eerst een BV oprichten met 100k cash en daarna de onderneming verkopen aan de BV voor 80k (excl. btw).

 

Omdat het een nieuwe vennootschap betreft die activa van de aandeelhouders gaat kopen, heb je nog steeds een accountantsverklaring nodig. Bovendien is de eindsituatie hetzelfde als bij directe omzetting in een BV: de vennootschap heeft een onderneming en 20k. Dus wat maakt het uit voor die partner?

 

Btw speelt niet bij bij inbreng van een onderneming en ook niet bij verkoop van een onderneming. Bovendien, als er wel btw berekend zou moeten worden, dan zou dat alleen een kasrondje zijn: BV betaalt btw aan VOF, VOF draagt af aan belastingdienst en BV vraagt terug bij belastingdienst.

 

Overigens zal je best voor 120k geinvesteerd hebben in uren en kosten, maar die uren kun je niet zomaar meerekenen. Het enige voordeel dat je hebt, is dat een derde bereid is 20k te betalen voor 20%, dus kennelijk heeft jullie onderneming een waarde van 100k (even buiten beschouwing gelaten dat een belang van 20% soms relatief minder opbrengt dan een belang van >50%, omdat je bij 20% meestal weinig feitelijke zeggenschap hebt).

 

Denk ook even na over de structuur die je wil hebben. Met ieder 40% van de aandelen in de werkmaatschappij, zou ik overwegen om er ieder nog een holding tussen te zetten.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Ter verduidelijking, we hebben nu een VOF met twee partners en richten van daaruit een BV op met drie partners en 100k aandelen apitaal. De twee bestaande partners willen niet nog een keer cash uitgeven voor de aandelen omdat ze flink hebben geinvesteerd in de huidige VOF. Die uren zijn alleen niet geboekt op de VOF omdat die VOF anders wel erg verliesgevend zou zijn.

Dus bij die BV: hoe voorkom je nu dat de twee huidige partners aandelen moeten kopen voor 80k (de derde partner betaald 20k), terwijl ze net ook al die invewstering hebben gedaan? Je kunt die uren faktureren maar dan zit je met oa de BTW, inbreng, inbreng in natura kan misschien? Of en dat is eigenlijk ook de vraag: is er nog een andere manier?

Link naar reactie
  • 0

Het is dus bestemd voor de VOF/onderneming.

In dat geval is het meest gemakkelijk om de bestaande VOF uit te breiden met een derde vennoot. In het vennootschapscontract kun je alles regelen omtrent zeggenschap en alles.

 

Wil je de bestaande VOF inbrengen in een nieuw BV, krijg je te maken met accountantskosten en notariskosten. 5-10k ben je dan snel kwijt. Los van de vraag, of de accountant een dergelijke verklaring zoals jij hem wenst kan en wil opstellen (bewijs de waarde van de onderneming).

Met vriendelijke groet,

Hermes Ratgers

Link naar reactie
  • 0

Eddy, jullie BV's kunnen ook gezamenlijk een werk-BV met een geplaatst AK ad E 18.000 in contanten oprichten. Als jullie/jullie BV's zelf geen contanten hebben, kan de nieuwe partner hiervoor zorgen met zijn E 20.000. Jullie BV's krijgen dan elk een schuld (lening) aan hem ad E 7.200 (18.000 * 40%). Deze schuld lossen jullie BV's in door de onderneming van de VOF in te brengen. Niet een accountant, maar de betrokken partijen bepalen wat deze waard is. Vaak is het immers "wat een gek ervoor geeft".

 

Door een hoge waarde aan de inbreng toe te kennen, lopen jullie wel het risico dat de fiscus jullie DGA-loon hoog/hoger vaststelt en dat jullie BV's dus al wel loonheffing moeten afdragen, terwijl er nog geen winst wordt gemaakt en jullie feitelijk nog geen loon betaald krijgen. Als die VOF niet van jullie BV's was, maar van jullie zelf, dan had je dit probleem niet en gold bovengenoemde optie voor de oprichting van een gezamenlijke BV door jullie zelf. Misschien is hier nog iets aan te doen, omdat jullie nog geen omzet hebben gemaakt.

Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Link naar reactie
  • 0

Volgens 2:204c BW (nachgründung) is ook dan die accountantsverklaring vereist, tenzij de oprichters daarvan afzien en voldoen aan de voorwaarden, waaronder hoofdelijke aansprakelijkheid. Dat laatste willen ze juist niet.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 1

Ronaldinho, ik stelde alleen maar dat een accountant niet bepaalt wat een onderneming waard is. Dus ik stelde niet dat een accountantsverklaring niet nodig/raadzaam is. In bepaalde gevallen hoeft een accountant overigens alleen maar te verklaren dat de inbreng tenminste een bepaald bedrag waard is, bijvoorbeeld de E 18.000 benodigd ter volstorting van het minimale te plaatsten AK. Als de nieuwe partner bereid is om E 20.000 te storten in ruil voor een 20%-belang, dient een accountant dit mijns inziens zeker mee te wegen voor zijn verklaring omtrent de waarde van het door de anderen in te brengen reeds voortgebrachte werk.

Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Link naar reactie
  • 0

Die 20k wil de partner van ons inbrengen in de werk BV ervan uitgaande dat wij 80k inbrengen. Omdat we in de VOF periode, voor de oprichting van de BV al veel geinvesteerd hebben willen we dat verrekend hebben met onze 80k in de vorm van gewerkte uren. 18k oprichtingskapitaal is geen optie omdat de partners geen agio wil betalen maar 20k aandelenkapitaal wil.

Link naar reactie
  • 0

Eddy, als jullie partner alleen 20k wil storten als hij daar een 20%-belang in nominaal aandelenkapitaal voor terugkrijgt en jullie 80k in contanten storten, dan komen jullie waarschijnlijk niet tot een deal. Dus jullie zullen allemaal jullie eisen moeten bijstellen, of gewoon geen deal moeten sluiten. Waar hebben jullie die 20k overigens voor nodig en kan je die niet gewoon lenen? Of gaat het jullie meer om de kwaliteiten van de persoon die die 20k wil inleggen?

Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Link naar reactie
  • 0

Even voor de duidelijkheid: reeds gewerkte uren kunnen geen basis bieden ter voldoening aan de stortingsplicht.

In jullie onderlinge verhoudingen kun je daarover praten en onderhandelen. Maar het 100k aan kapitaal zal echt moeten worden volgestort met contanten of activa.

JM juristen & adviseurs

ondernemingsrecht:

samenwerkingsverbanden | overeenkomsten | (algemene) voorwaarden en reglementen | bedrijfsstructuren | bedrijfsoverdrachten.

Link naar reactie
  • 1

@Johan GM: Even voor de duidelijkheid: reeds gewerkte uren kunnen geen basis bieden ter voldoening aan de stortingsplicht.

 

Inderdaad! Maar ik neem aan dat die 120k aan uren heeft geleid tot iets (een softwareconcept) dat een zekere waarde heeft. Dit kan als immaterieel activum (goodwill) op de balans worden gezet. Het is uiteraard zeer de vraag of dit 100k waard is. Als die 20k-partner alleen maar wil storten als die anderen behalve hun concept, ook 80k in contanten inbrengen, dan vindt hij het kennelijk nu nog niks waard. Maar TS gaf in zijn 1e post aan dat die partner er geen probleem mee had als de anderen die 80k er direct weer uit zouden halen na inbreng van het concept.

 

Ik blijf het vreemd vinden dat iemand wel akkoord gaat met eerst geld storten dat er direct weer uit wordt gehaald in ruil voor een concept, maar niet akkoord gaat met een andere methodiek die per saldo op hetzelfde neerkomt. Dat komt op mij over als iemand die eerder een toezegging heeft gedaan, maar nu niet de daad bij het woord wil voegen.

Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Link naar reactie
  • 0

Mee eens hoor. De gewerkte uren worden niet ingebracht, maar het resultaat.

Dan moet je nog wel een accountant vinden die daar zijn handtekening voor wil zetten. Vooral bij dit soort activa heel erg lastig! Dan geven ze liever een 'ten-minste-18000-euro-verklaring.

 

 

JM juristen & adviseurs

ondernemingsrecht:

samenwerkingsverbanden | overeenkomsten | (algemene) voorwaarden en reglementen | bedrijfsstructuren | bedrijfsoverdrachten.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 228 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.