• 0

salaris vs management fee

Beste Mensen,

Ik zit met de volgende vraag, waar ik graag duidelijkheid over zou willen hebben.

 

Situatie:

Ik heb een werkmaatschappij met daarboven een holding. De holding bezit 80% van de aandelen, de andere 20% zijn van derden (deze 20% zijn alleen aandelen met zeggenschapsrechten en geen rechten op vermogen of winst).

 

Binnen de werkmaatschappij wordt 100.000eur omzet gemaakt, 10.000 bedrijkfskosten en 39000 uitbetaald aan mijn salaris.

De overige 51.000 gaan dan vervolgens naar de holding.

 

In de holding vinden geen activiteiten plaats, maar fungeert alleen als veilige spaarpot (resultaat van de werkmaatschappij gaan 1:1 naar de holding). Doel is om over aantal jaar hieruit een hypotheek te financieren.

 

Probleemstelling:

De belastingdienst wil dat meer verloont wordt en daarvoor de volgende eis gesteld: 70% van omzet minus kosten minus 20% winstmarge moet worden verloond. In mijn geval is winstmarge dan 20.000 en zal dus 0,7*(100.000-10.000-20.000)=49.000 verloond moeten worden.

Gesteld dat deze eis bikkelhard is betekend het dus dat mijn loon moet worden verhoogt van 39.000 naar 49.000. Het spaarpotje in de holding krijgt dan geen 51.000 maar 41.000.

Al met al twee nadelen aan deze regeling:

1. de spaarpot in de holding groeit minder snel, dus het duurt langer voor ik mijn doel bereik

2. het hoger salaris is voor mij niet nodig en kost meer belasting door hogere belastingschijf loonbelasting.

 

Mogelijke oplossing:

Ik zat te denken aan twee mogelijkheden:

1. 15.000eur aan managementfee als kosten in mindering brengen op het resultaat van de werkmaatschappij, en dit bedrag direct overhevelen naar de holding. De looneis wordt dan 0,7*(100.000-10.000-20.000-20.000)=38.500 en daar voldoe ik dan dus aan. Salaris van mij blijft gelijk en er gaat evenveel naar de holding.

2. In de holding komt mijn vrouw als werknemer te zitten die 10.000 verloond krijgt. samen met de 39.000 van mij komen we dan aan de oorspronkelije looneis van 49.000. Nadeel is dat ik slechts ten dele het probleem oplos, want het spaarpotje van de holding krijgt nu wel minder.

 

De grote vraag:

Hebben jullie soms een goede oplossing voor deze geschetste situatie?

 

Alvast bedankt!!

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

Volgens mij zijn de dan nog vrij coulant. Heb je die berekening zelf opgesteld, of heeft de belastingdienst dat gedaan? Je hebt een omzet van 100k, en 10k kosten. Dus vóór salaris heb je een resultaat van 90k. Dan is het niet zo gek dat de belastingdienst iets meer loon wil zien dan 40k. Zo heel veel zal het trouwens ook niet schelen. Ooit moet het geld toch bij jou terecht komen. Maakt het uit of het bij jou in een spaarpotje zit (box 3, boven de ca 40k vrijstelling samen met je vrouw 1,2% belasting) of bij de BV, waar het werkelijke rendement belast is?

 

Je bent bij de werkmaatschappij in dienst? Hoe zit het met pensioen, auto van de zaak, etc? Heb je privé nog aftrekposten?

 

Gebruikelijk loon is tenminste 40k, dus je zat wat te laag.

 

Management fee is leuk, maar wat doet de holding daarvoor? En wie doet dat namens de holding?

Wat zou je vrouw gaan doen, als ze op de loonlijst staat? Moet namelijk wel een zakelijke beloning zijn.

Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor uw antwoord Ronaldinho!!

De belastingdienst is inderdaad zelf met deze looneis gekomen. Ze noemden het ook een coulante regeling en daar hebben jij en zij gelijk in. Echter ik had natuurlijk liever gehad dat alles ongewijzigd was gebleven...

 

Het antwoord op je vragen:

Ik ben als enige in dienst van de werkmaatschappij. Ik bouw pensioen op levensloopsparen. Verder weinig kosten, geen auto van de zaak alleen wat kleine kosten als km vergoeding, wat kantoorspullen en dat soort kleine dingen. Samen ca 10.000eur. Prive weinig aftrekposten alleen dan de hyptheekrenteaftrek.

Op dit moment staat niemand op de loonlijst van de holding, het is puur de spaarpot.

De tijd die ik nodig heb om alle administratieve zaken te regelen voor de werkmaatschappij en de holding wordt door mijn vrouw verricht. Omdat werkmaatschappij en holding een fiscale eenheid is (is dat zo??) kan mn vrouw toch op de loonlijst van de holding worden gezet?

Of ik kan redeneren dat de managementfee wordt uitgekeerd aan de holding omdat ik al de administratie doe. Dit geld kan dan in de holding blijven zitten omdat ik 100% eigenaar van de holding ben...

 

Hmm, het is nog niet waterdicht volgens mij. ik hoop dat wat knappe koppen hier dit voor mij kunnen oplosssen!!!!

 

Link naar reactie
  • 0

Hoi Malverne,

 

Wij weten op dit forum niet of de Holding en werkmij een fiscale eenheid zijn voor de vpb. Dat zul je zelf toch wel weten, neem ik aan.

 

Waarom ben je niet gewoon in dienstbetrekking bij de Holding?

 

Wat Ronaldinho bedoelt met een pensioen is een pensioen in eigen beheer (bij de Holding). Vaak ook een leuke aftrekpost.

 

Als je vrouw administratieve taken verricht, kan zij gewoon in dienstbetrekking bij de Holding. Wel tegen een zakelijk salaris uiteraard. Hierdoor worden je kosten hoger, waardoor je aan jezelf een lager salaris kan toekennen. Het salaris van je vrouw is uiteraard ook belast, dus in hoeverre je hiermee een voordeel behaald, laat ik even in het midden.

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Alweer bedankt voor de reactie!

Antwoordt op de vragen:

 

Ja zover ik weet is de holding en de werkmaatschappij een fiscale eenheid.

 

In mijn vorige post zat een foutje die je terecht opmerkt. Ik bouw nu geen pensioen op wel levensloopsparen in de werkmaatschappij. Omdat ik nog vrij jong ben (25) heb ik nog geen werk van het regelen van pensioen gemaakt. Bedankt voor de tip, het is inderdaad handiger om dat wel te regelen. In de holding dus pensioen opbouwen en daarmee weer een aftrekpost extra op de werkmaatschappij.

 

Bij de werkmaatschappij sta ik op de loonlijst omdat ik de holding er later pas boven heb geplaatst, om kapitaal veilig te stellen.

 

Uit je antwoord leid ik af dat het dus inderdaad mogelijk is mijn vrouw in de holding op de loonlijst te zetten en haar salaris op de werkmaatschappij als kosten in rekening te brengen. Of het veel uitmaakt weet ik inderdaad ook niet, zal het vanavond eeens uitrekenen.

 

De contructie met de managementfee heeft nog steeds mijn voorkeur... geen idee of dit nou kan of niet kan...

 

 

Link naar reactie
  • 0

Bedoel je dat je en een management fee vanuit de holding naar de werkBV rekent, en een salaris in de werkBV voor jezelf?

 

Ben geen specialist maar het lijkt me een of/of: of management fee, of salaris. Als je vanuit de holding een managementfee in rekening brengt, zul je denk ik daar een salaris moeten ontvangen (en dan niet in de werkBV).

 

Maar zelfs als beiden kan (en een werkBV salaris en een management fee voor de holding), vraagt de fiscus dan niet dat je ook een salaris vanuit de holding moet rekenen?

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

 

Gebruikelijk is de volgende gang van zaken:

 

De werkmaatschappij betaalt een management-fee aan de Holding. U en eventueel uw vrouw zijn in dienst bij de Holding. De salariskosten van de Holding en eventuele pensioenpremies worden gefinancierd uit de management-fee.

 

Het is dus niet zo dat als je werkt met een management-fee de BV geen salaris hoeft uit te betalen.

Link naar reactie
  • 0

hmm dat klinkt niet bemoedigend. zijn er alternatieven om extra geld van de werkmaatschappij naar de holding te verschuiven, en zodoende minder salaris hoef uit t betalen?

en als ik door de werkmaatschappij mijn loon ontvang en mijn vrouw via de holding, kunnen deze twee salarissen bij elkaar worden opgeteld om aan de genoemde salariseis te voldoen?

Anders gezegd: salariseis is 49.000 hiervan gaat 39000 naar mij en 10.000 via de holding naar mijn vrouw.

Of moet ik die 10.000 voor mijn vrouw als kosten in rekening brengen en dan opnieuw uitrekenen wat loonminimum is?

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Mensen,

Ik heb nog eens wat informatie ingewonnen op het web en heb nu het volgende plan:

Zoals ik al van plan was komt mijn vrouw als werknemer in de holding en ontvangt daaruit salaris. Vervolgens gaat er een managementfee van het dubbele bedrag als haar salaris van de werkmaatschappij naar de holding. De helft blijft in de hilding de andere helft wordt verloond.

Is dit sluitend, of kan dit niet zomaar?

Alvast bedankt voor jullie meedenken.

Link naar reactie
  • 0

Beste clos

 

Zoals altijd geldt allereerst dat je tussen BV's zakelijk moet handelen. De managementfee moet dus een zakelijke grondslag hebben. Lukraak 2 maal haar salaris als M.F. uitkeren aan de holding is wel kort door de bocht. Dat wil niet zeggen dat het niet kan, als het maar een zakelijke fee is (wat ik betwijfel als slechts de helft voor haar salaris gebruikt wordt. waar dient dan de rest voor?).

 

Het gebruikelijk loon wordt voor partners vervolgens niet opgeteld. Het geldt per meer dan 5% aandeelhouder in de BV. Dus nee, zelf 39K en zij 10K is niet de bedoeling.

 

groet

Joost

 

 

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    7 leden, 187 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.