• 0

Eigen Server voor 30 werkplekken op 4 lokaties?

Serverkeuze.

 

Ik heb al veel posts gelezen maar mijn specifieke vraag niet beantwoord gekregen.

 

Ik heb een bedrijf met 4 vestigingen. Op de hoofdvestiging heb ik een eigen server staan die 4 jaar geleden heen investering van 40.000 euro betrof. Wij plannen via 30 werkplekken circa 1400 medewerkers in geheel Nederland. Deze 30 werkplekken zijn verdeeld over de 4 vestigingen. Mijn hardware leverancier geeft aan dat de server aan vervanging toe is. Met de investering in 2006 nog in het achterhoofd vraag ik me af wat de beste keus is. Opnieuw een eigen server aanschaffen of extern gaan.

 

Belangrijk is dat de planners een zeer hoge snelheid van uploaden nodig hebben.

 

Nog belangrijker is dat ik in het geheel geen verstand heb van de terminologie noch de techniek. Tot nu toe heeft de eigen server vrij probleemloos gewerkt. De zwaarte aan de software kant is voornamelijk de planningmodule (en de bestanden die hieraan gekoppeld zijn) gecombineerd met de financiele administratie.

 

Wie helpt me op weg?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

15 antwoorden op deze vraag

  • 0

Om een goede keuze te maken zult u zich goed moeten laten voorlichten. De een is niet per se beter dan de ander. U kunt simpelweg de huidige server vervangen door een nieuwe. Dan zult u offertes moeten aanvragen en kijken welke mogelijkheid binnen uw budget liggen. Het voordeel is dat u met hetzelfde systeem kunt blijven werken als u nu doet.

 

U kunt ook een server huren. Vergt minder investering, maar de vaste kosten blijven wel doorlopen. Een andere mogelijkheid is extern gaan met een ander product. Er zijn diverse planningsmodules op de markt die wellicht net zo goed aan uw eisen voldoen en stukken goedkoper zijn. Nadeel is dat u dat product moet leren kennen. Het voordeel is dat het beheer uit handen wordt genomen. Kortom: goed nadenken over wat u eigenlijk wilt en u laten voorlichten door een gespecialiseerde onderneming.

Laat uw klanten snel en eenvoudig hun afspraken bij u plannen:

http://afspraak.misdefinitie.nl

Maatschappelijke weblog:

http://www.misdefinitie.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik snap dat je met deze vraag zit. Toch is het lastig om via een forum hier een goed antwoord op te geven. Je zit toch met een complexere constructie en elk bedrijf is uniek. Om hier echt een goed antwoord op te kunnen geven zou je toch op locatie een goed beeld moeten vormen.

 

Beide constructies die jij opnoemt hebben hun voor en nadelen. Beide constructies zitten maandelijkse kosten aan dus ook zaak om hier een goed totaal beeld van te krijgen, zodat je dit goed kunt vergelijken.

 

Hoe zit het met het beheer? Backups? en vrijheid wat betreft je software mogelijkheden. Dit zijn belangrijke vragen waar je antwoord op moet zien te krijgen. Die kunnen we niet geven aan de hand van een kort globaal verhaaltje.

Link naar reactie
  • 0

elke keuze heeft zijn voor en nadelen. Ik ben ook bang dat je hier geen goed onafhankelijk antwoord zal vinden. Als ik in jouw situatie zou zitten zou ik 2 partijen apart van elkaar uitnodigen welke ieder gespecialiseerd zijn in in een van de 2 opties. En degene welke met de mogelijkheden het best in de buurt komt en qua prijs kiezen.

 

Mijn vorige werkgever is enorm bezig met centraal beheer en remote werkplekken. En het is prachtig, maar als ik de gebruikers hoor zijn er ook nog veel kinderziektes. Maar met een centrale server heb je alles wel in eigen beheer, maar ben je veel minder flexibel.

 

En zoals eerder gezegd is jouw informatie nogal summier.

backup

werkplekken vast of flexibel

dataoverdracht snelheid

uptime garantie

beheer van accounts

rechten beheer

welke software moet er draaien

vast of draadloos

Is het aantal gebruikers vast of dynamisch

welke planningsoftware gebruik je

etc, etc etc.

 

Ik vind het zelf eigenlijk een beetje raar dat je deze vraag stelt op dit forum, ipv gezellig met wat partijen om de tafel te gaan zitten. Met jouw budget ben je in ieder geval heel erg interessant voor verschillende bedrijven.

 

MIcha

 

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Overstappen naar een externe servar kan inderdaad erg duur zijn en het is in dat geval nog maar de vraag of je het huidige pakket kunt blijven gebruiken.

 

Van de andere kant moet ik toch opmerken dat ik de termijn van 3 jaar vrij kort vind (2006 - 2009). Zelf vind ik een termijn van 5-6 jaar redelijker. (ook afhankelijk van de mate van gebruik, het doel etcetera) maar 30 werkplekken mag toch zeker geen probleem zijn. Werkt alles nog zoals het zou moeten, dan zou je allicht kunnen overwegen het nog een tijdje vol te houden, voordat je een nieuwe investering doet op dit vlak. Betreft het een geheel nieuw serverpark? Of slechts 1 nieuwe server.

Link naar reactie
  • 0

3 jaar is inderdaad niet lang. Servers kunnen het makkelijk langer uithouden.

30 werkplekken zal ook geen probleem zijn afhankelijk van het systeem. Ben je in 3 jaar gegroeit naar

30 werkplekken? is daar 3 jaar geleden rekening mee gehouden. Of waren de werkplekken er wel al, maar

is het gebruik van de server enorm toegenomen, waardoor misschien de capaciteit niet meer toereikend is. Welke

capaciteit praten we over? Gaat het alleen om hardeschijven die vollopen? In dat geval kun je misschien ook overwegen om

grotere schijven te plaatsen.

Link naar reactie
  • 0

Serverkeuze.

 

Ik heb al veel posts gelezen maar mijn specifieke vraag niet beantwoord gekregen.

Wie helpt me op weg?

 

Waar heb je gelezen? voor deze vraag hoop ik dat dat meer op http://tweakers.net is dan hier.... kijkende naar het verhaal zou ik zeggen zoek 2 of 3 experts die je van goed advies kunnen voorzien en op het moment dat je met 1 van die adviezen daadwerkelijk iets wilt gaan doen, laat er dan nog een 4e expert naar kijken. Zorg er ook voor dat je de gepresenteerde oplossingen voor en achteraf laat controleren door een onafhankelijke expert, want het gaat om bedrijfskritische zaken.

Link naar reactie
  • 0

Beste,

 

Wat eerdere reacties van mensen al schreven is de server na 3 jaar vervangen wel erg snel.

4 vestigingen en 30 werkplekken is geen vreemde situatie. Dit soort opstellingen komen regelmatig voor.

 

Laat ik voor op stellen. Ik kom uit een ICT technische achtergrond. De situatie die ik hier beschrijf zou mijn ideale opzet zijn. Uiteraard kan ik niet kijken naar uw budget en wensen. Wat ik nu ga uitleggen is misschien iets te technisch... maar here goes!

 

De server zou ik extern gaan draaien. In een datacenter zou de voorkeur hebben. Dit soort lokaties zijn vaak goed verbonden met het internet, hebben nood-stroomvoorzieningen. De server in zo'n lokatie plaatsen zorgt er voor dat als uw internet verbinding op uw hoofdlokatie er uit valt dat de andere 3 lokaties door kunnen werken. Verder zal dit er voor zorgen dat de stroomkosten zullen dalen. En u betaald een vast maandelijks bedrag. Dat is ook een fijne gedachte (vind ik).

 

Bijkomend voordeel is dat een server in een datacenter een snelle upload kan bieden (minimaal 100mb per seconde). Dit is een van uw wensen. Dit is ook afhankelijk van de adsl / kabel verbinding van de persoon die de upload uitvoerd.

 

De 4 lokaties, en eventuele mensen thuis of onderweg, verbind je naar de server middels een VPN netwerk. Dit is een beveiligde netwerk over het internet. Alle communicatie tussen de vestigingen en uw centrale server zullen worden versleuteld. Een veilige gedachte lijkt mij.

 

Deze situatie is misschien een kleine investering noodzakelijk omdat de huidige server misschien niet past in een datacenter. Hiervoor gelden andere formaten dan een normale server bij een bedrijf.. Ik verwacht dat hier een maximale investering van 5000 euro. De (windows) installatie op de huidige server kan dan waarschijnlijk worden overgezet. Dus de kosten betreffen hier de aanschaf van nieuwe hardware en de eventuele uren om de installatie over te zetten.

 

Ik hoop dat dit verhaal hierboven een beetje duidelijk is weergegeven. Zo niet, dan zie ik uw reactie met interesse tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

 

Brenno

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Geinteresseerd in IT als ik ben begon ik dit topic te lezen, maar ik denk niet dat we je zinnig advies kunnen geven, de informatie over jou situatie is te summier. Ik kan zo meerdere opstellingen bedenken, die je zou kunnen gebruiken, maar dit alles is gebaseerd op aannames, ik weet niet wat op je wensen aansluit.

 

Alles in eigen beheer, server extern plaatsen, misschien cloud computing oplossingen als Amazon EC2 of Ubuntu Cloud? Of misschien Google apps / Microsoft Office online? Het zijn maar wat kreten gebaseerd op niets.

 

Het is denk ik het best als je je door meerdere mensen laat adviseren, ook door mensen die je geen systemen kunnen leveren.

 

Niet iemand in je omgeving die verstand heeft van dergelijke zaken?

Link naar reactie
  • 0

Serverkeuze.

 

Ik heb al veel posts gelezen maar mijn specifieke vraag niet beantwoord gekregen.

 

Ik heb een bedrijf met 4 vestigingen. Op de hoofdvestiging heb ik een eigen server staan die 4 jaar geleden heen investering van 40.000 euro betrof. Wij plannen via 30 werkplekken circa 1400 medewerkers in geheel Nederland. Deze 30 werkplekken zijn verdeeld over de 4 vestigingen. Mijn hardware leverancier geeft aan dat de server aan vervanging toe is. Met de investering in 2006 nog in het achterhoofd vraag ik me af wat de beste keus is. Opnieuw een eigen server aanschaffen of extern gaan.

 

Belangrijk is dat de planners een zeer hoge snelheid van uploaden nodig hebben.

 

Nog belangrijker is dat ik in het geheel geen verstand heb van de terminologie noch de techniek. Tot nu toe heeft de eigen server vrij probleemloos gewerkt. De zwaarte aan de software kant is voornamelijk de planningmodule (en de bestanden die hieraan gekoppeld zijn) gecombineerd met de financiele administratie.

 

Wie helpt me op weg?

 

De snelheid m.b.t. uploaden is niet zo snel afhankelijk v.d. server, maar meer van de internet connectie waaraan de server hangt.

 

Voordeel van servers tegenwoordig is dat deze een stuk goedkoper zijn (hardware is goedkoper geworden), er meer mee te doen is met de server door bijvoorbeeld virtualisatie toe te passen.

Ik ben enigzins wel benieuwd naar wat er 4 jaar geleden aangeschaft is voor 40k, nu kan ik me voorstellen dat je dit niet publiekelijk wilt maken,gelukkig bestaat de mogelijkheid om de geinteresseerde te voorzien van deze informatie.

 

Wat draait er op de server? (Besturingssysteem)

 

Ik kan me enigzins wel vinden in dat wat woefie verteld. Echter is de informatie soms maar zo summier als hier wordt aangeboden en heb je het hier toch mee te doen.

Observe your enemies, for they first find out your faults

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Serverkeuze.

 

Als je vanaf meer locaties een planning doet, die kennelijk cruciaal is voor je bedrijf, dan lijkt mij een hosted oplossing met beschikbaarheidsgaranties al snel de juiste, maar de eerste vraag is natuurlijk wat voor applicatie(s) je draait en of die applicaties ook hosted aangeboden kunnen worden.

 

Bij dit soort vragen is het zaak om voor je investeringen doet eerst eens een stap naar achteren te zetten en nog eens goed te kijken of je de huidige automatiseringsinrichting wel de juiste is: analyseer je primaire bedrijfsprocessen, beschrijf die en kijk dan pas naar automatisering.

 

Bij dat kijken naar automatisering kijk je enerzijds of er in de bedrijfsprocessen niet stappen zijn die juist geautomatiseerd afgehandeld kunnen worden en anderzijds kijk je of de automatisering nog wel naar het doel van de processen werkt en niet een doel op zich is geworden.

 

Wat ik bedoel is het volgende: bij een projectgeorienteerde organisatie is het niet ongebruikelijk dat er zowel in de fysieke map van het project als in de boekhoudingsmap een exemplaar van elke rekening zit. Op wanneer je nu die processen gaat automatiseren is er het risico dat je zowel in je projectadministratie die factuur gaat verwerken als in je boekhouding. Door terug te kijken naar het primaire proces zie je dat de enige reden waarom er een kopie in de projectadministratie zit, is dat het anders niet makkelijk is vanuit de projectadministratie die factuur te vinden. Zo zijn er bij het automatiseren van bedrijfsprocessen heel vaak aspecten te vinden die helemaal niet geautomatiseerd hoeven te worden omdat ze bij het automatiseren van een ander proces in het geheel overbodig worden.

Link naar reactie
  • 0

Het antwoord op je vraag is niet zo simpel te geven.

 

- De vestigingen, middels welk soort verbinding en middels welke snelheid zijn deze aan elkaar verbonden.

- De huidige huisvesting van de server, is dit een echte serverruimte voorzien van een UPS, koeling, etc?

- De applicatie welke gebruikt word voor de planning, hoe word deze momenteel aangeboden aan de gebruikers? Is dit een standalone installatie? (Op elke PC de client geinstalleerd welke middels het netwerk communiceerd met de server?)

- Is de applicatie geschikt om onder Citrix te draaien?

- Hoe is de verdeling qua gebruikers over de lokaties?

 

 

Als ik een aantal aannames neem:

 

- Applicatie is geschikt om onder Citrix te draaien.

- Verbindingen op lokaties zijn "dik" genoeg, of er is een mogelijkheid tot uitbreiden van de snelheid.

- Huidige serverruimte is voorzien van noodstroom en koeling

 

Dan zou je tot de volgende aanbeveling kunnen komen:

 

- Citrix cluster/loadbalancing van minimaal 2 Citrix servers welke in de eigen serverruimte geplaatst worden.

- De client pc krijgen de Citrix client geinstalleerd en kunnen op deze manier naar de citrix server(s) connecten.

- Via deze Citrix omgeving kan ook een complete desktop aangeboden worden.

 

Voordelen

 

- Indien er pc's vervangen dienen te worden/defect raken, dan kunnen deze vervangen worden door zogenaamde Thinclients

- Centraal beheer van de servers

- Bij het openen van meer vestigingen of meer gebruikers is deze oplossing schaalbaar, het bijplaatsen van een citrix server in de farm is zo gebeurt.

 

De eenmalinge aanschafkosten zullen hierintegen wel fors zijn (servers/licenties/installatie/uitrol op de werkplekken), maar de beheerkosten zullen daarintegen lager zijn.

 

I.p.v. het plaatsen in de eigenserver ruimte zijn er uiteraard mogelijkheden om dit op een "hosted" manier te doen, in eigen beheer of uitbesteed. Zeker in de complexere gevallen en zonder een eigen ict afdeling is de laatste optie iets wat ik steeds vaker tegenkom.

Link naar reactie
  • 0

Serverkeuze.

 

Ik heb al veel posts gelezen maar mijn specifieke vraag niet beantwoord gekregen.

 

Ik heb een bedrijf met 4 vestigingen. Op de hoofdvestiging heb ik een eigen server staan die 4 jaar geleden heen investering van 40.000 euro betrof. Wij plannen via 30 werkplekken circa 1400 medewerkers in geheel Nederland. Deze 30 werkplekken zijn verdeeld over de 4 vestigingen. Mijn hardware leverancier geeft aan dat de server aan vervanging toe is. Met de investering in 2006 nog in het achterhoofd vraag ik me af wat de beste keus is. Opnieuw een eigen server aanschaffen of extern gaan.

 

Belangrijk is dat de planners een zeer hoge snelheid van uploaden nodig hebben.

 

Nog belangrijker is dat ik in het geheel geen verstand heb van de terminologie noch de techniek. Tot nu toe heeft de eigen server vrij probleemloos gewerkt. De zwaarte aan de software kant is voornamelijk de planningmodule (en de bestanden die hieraan gekoppeld zijn) gecombineerd met de financiele administratie.

 

Wie helpt me op weg?

 

S.Postma.

 

Je geeft aan dat je in het geheel geen verstand heb van IT in het algemeen.

Toch heb je 4 locaties, 30 werkplekken en geeft aan dat de planning zeer belangrijk is.

Volgens mij praat je hier over een oplossing die hoge beschikbaarheid moet hebben.

Deze feiten bij elkaar gepakt lijkt het mij verstandig dat je een externe IT partij erin betrekt.

Je kunt partijen vergelijken in hun oplossing en de TCO (laten) berekenen.

Daarnaast kun je een SLA regelen. Dat bied zekerheden.

 

Wellicht dat je iemand in de buurt heb die (redelijk) verstand heeft van IT die je vertrouwt,

en dat je die als adviseur bij de besprekingen met externe leveranciers laat zitten.

 

Feit is - naar mijn mening - dat je op dit forum geen antwoord gaat krijgen, aangezien

niemand inzicht heeft in de daadwerkelijke situatie. Wat zijn de exactie wensen en eisen.

Hoeveel capaciteit ( netwerk, servercapaciteit, geheugen ) heeft de programmatuur nodig, etc.

 

Suc6 !

 

Pieter Reitsma

Wintel engineer / Citrix specialist

IT specialist || LinkedIn: http://linkedin.pieterreitsma.com

Link naar reactie
  • 0

Ik zou als ik jou was even duidelijk op papier zetten wat je eisen zijn.

Mischien even contact op nemen met verschillende ICT partijen en door je bedrijf heen lopen om te kijken wat echt aan vervaning toe is.

 

Dit vervolgens uitwerken hoe lang je met deze hardware weer veder kan.

Maar in feite is de meeste hardware in 3 jaar tijd afgeschreven , maar in jou geval heb je ook te maken met nieuwe werknemers die erbij komen.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 137 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.