• 0

Vrouwelijke entrepreneurs

Hallo!

 

Ik zit zo eens op internet te speuren, en vind niet echt een laagdrempelig netwerk of platform voor vrouwelijke entrepreneurs. Of je moet een behoorlijk bedrag betalen om lid te mogen zijn, of je moet 3 jaar een onderneming hebben, of het concept rammelt en ziet er onprofessioneel uit.

Stichting Mentorscope heeft helaas haar 'activiteiten opgeschort'.

 

Mama Cash geeft wel subsidies ("Mama Cash verleent nationaal en internationaal subsidies voor innovatieve projecten van vrouwen, reisbeurzen en voor algemene ondersteuning van vrouwengroepen").

 

Zelf vraag ik me af of ik iets met die ontdekking zal doen of maar gewoon verderga met ondernemen ;D

Misschien is het opzetten van een (online) platform, met behulp van een door Mama Cash verstrekte "algemene ondersteuning van vrouwengroepen" wel een idee?

Waar zijn ze, die ondernemende dames? Waar zijn de beleidsmakers met hun gedachten? Waar is de steun vanuit het (Europees) parlement? Waar kan ik hier meer over lezen?

 

Groet,

Annedien

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Omdat vrouwen op een andere manier ondernemen dan mannen, een andere positie bekleden (zakelijk, maatschappelijk en sociaal gezien), voor het 'samen sterk' principe, voor een duidelijke profilering, voor support.

Er zijn trouwens al wel aardig wat vrouwen-netwerken (niet zozeer 'vrouwelijk', Ronald ;). Alleen: landelijk, laagdrempelig en niet-vakgerelateerd (dus geen 'richting') kom ik niet echt tegen.

Interessante materie ;D

Link naar reactie
  • 0
Een landelijk, laagdrempelig (je hoeft er geen 3 jaar voor te ondernemen en geen 300 euro toegangsgeld voor te betalen), algemeen (niet toegespitst op webdesign bijvoorbeeld) netwerk is moeilijk te vinden.

 

Hoe zou dat komen denk je? In het kader van de gedachte "geen concurrentie => meestal geen markt" zou je nu achter je oor moeten krabben en niet verder gaan tot je weet waarom die netwerken er niet zijn ;D

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Impliceer je dat er geen behoefte is aan een laagdrempelig, landelijk, algemeen netwerk voor vrouwelijke entrepreneurs?

 

Ik weet niet of ik andere initiatieven zou omschrijven als "concurrentie".

 

Toen ik begon met mijn mailinglist van pixelprofessionals (internetcreatieven.nl) was er ook nog niets soortgelijks. Toch bleek het bestaansrecht te hebben, natuurlijk is niet heel internet-creatief Nederland er in opgenomen, maar heeft toch een duidelijke behoefte vervuld getuige het aantal members en de levendigheid van die community.

Ik ben juist iemand die zich niét de conclusie "geen markt" trekt als iets dergelijks nog niet bestaat. Dat is niet altijd even succesvol (en op die valkuil zal je ook een beetje doelen?) en ik denk dat je afvragen waarom iets niet bestaat (of dat soms is omdat er geen hond op zit te wachten) een belangrijke vaardigheid is voor een entrepreneur.

 

Kan jij een reden verzinnen waarom er géén behoefte zou zijn aan een dergelijk netwerk?

 

Uit: Vrouwelijk Ondernemerschap, Drs. Heleen Stigter en Drs. Ingrid Verheul (http://www.fbk.eur.nl/DPT/ESHIP/ESHIPENG/OUTPUT/DOCUMENTS/Vrouwelijk%20ondernemerschap.pdf)

 

"Echter, in vergelijking met de aandacht die er bestaat voor ondernemerschap en kleine ondernemingen (in het algemeen), is er relatief weinigaandacht voor vrouwelijk ondernemerschap in de media, de wetenschap en het beleid (Baker,Aldrich en Liou, 1997, p. 221)."

 

"Er zijn steeds meer vrouwelijke ondernemers. De verwachting is dat naarmate het proces van emancipatie (gender mainstreaming) verder vordert het aantal vrouwelijke ondernemers verder zal toenemen. Ook het profiel van de vrouwelijke ondernemer zal onder invloed van maatschappelijke veranderingen een andere inhoud krijgen. Meer vrouwelijke ondernemers zullen de komende jaren toetreden tot sectoren die van oudsher alleen door mannen werden ‘bevolkt’. Dit is nu al zichtbaar in de zakelijke dienstverlening die met ongeveer 30% van het aantal MKB bedrijven de snelst groeiende sector in Nederland is.'"

 

Groet,

Annedien

 

 

Link naar reactie
  • 0
Impliceer je dat er geen behoefte is aan een laagdrempelig, landelijk, algemeen netwerk voor vrouwelijke entrepreneurs?

 

Ho ho, niet zo snel. Het is geen commentaar of een aanval of zo. Het is slechts een andere manier van de zaak bekijken.

 

Als je iets mist in de markt is daar meestal een reden voor. In plaats van hoopvol te concluderen dat je een "gat in de markt" heb gevonden is het ook zinvol om te analyseren hoe het komt, dat jij klaarblijkelijk een behoefte hebt geconstateerd, waar nog niemand adequaat invulling aan heeft gegeven.

 

De kans dat er een probleem is dat je over het hoofd hebt gezien is erg groot. Als je weet waar andere initiatieven gefaalt hebben, kan je ook kijken hoe je dat soort problemen wilt omzeilen.

 

Het is gewoon goed ondernemerschap om OOK te kijken wat de zwakke kanten zijn aan je project.

 

Groeten,

Nils

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Mijn bijdrage aan deze discussie is een wellicht interessant artikel over de verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers:

 

The Prattle of the Sexes

Male and female entrepreneurs manage differently, right? Not so, says a new study, which finds they have much more in common than either gender realizes

 

Je kunt verder lezen op http://www.businessweek.com/smallbiz/content/nov2003/sb2003114_7975_sb013.htm?c=bwfrontiernov11&n=link2&t=email

 

Voor een groter begrip: mijn vriendin en ik zijn beide ondernemer.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

Link naar reactie
  • 0

Als je iets mist in de markt is daar meestal een reden voor. In plaats van hoopvol te concluderen dat je een "gat in de markt" heb gevonden is het ook zinvol om te analyseren hoe het komt, dat jij klaarblijkelijk een behoefte hebt geconstateerd, waar nog niemand adequaat invulling aan heeft gegeven.

 

De definitie van markt is koopkrachtige behoefte. Een behoefte is dus niet meteen een markt. Waarschijnlijk kan Annedien wel honderd gaten in de markt bedenken, maar is ze in dit geval misschien wat minder gericht op koopkracht.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

de Witte;

Ik parafraseerde wat ik dacht dat jij zei in je post; niet zozeer als verdediging maar om er zeker van te zijn dat ik hetzelfde begreep als jij bedoelt.

Verderop in mijn bericht geef ik ook aan wat je nu weer benadrukt:

en ik denk dat je afvragen waarom iets niet bestaat (of dat soms is omdat er geen hond op zit te wachten) een belangrijke vaardigheid is voor een entrepreneur.

Volleges mij snappe we mekaar ;) Of niet?

 

Ties;

ik ga het meteen lezen ;D

 

Michael63:

Ik beweer niet dat ze laagdrempelig moeten zijn, alleen dat ik de indruk heb dat de netwerken dié er zijn niet laagdrempelig zijn.

Zelf kan ik goed begrijpen waar "drempels" nuttig voor zijn (o.a. voor de beheersbaarheid van een netwerk/community)-- aan de andere kant; een site als deze is uiterst laagdrempelig, door goede moderation hoogst effectief en hoog kwalitatief.

 

Een VHTO (Vrouwen in Hogere Technische Opleidingen en Functies) was mij tot op heden bijvoorbeeld onbekend- zelf zou ik het erg logisch gevonden hebben er al eens iets over te lezen geweest zou zijn op dit forum, maar blijkbaar is de link "technostarters forum" en "VHTO" niet logisch op de een of andere manier ;)

 

Ik zal er nog eens op broeden...

 

Annedien

 

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dank, Chris.

 

Ik heb, bij wijze van 'proef' (low budget) zelf een forum op m'n server gezet-- dat is laagdrempelig, algemeen en onafhankelijk van contributie, kantoor-uren en regio.

Ik krijg al wel hele leuke positieve reacties, een forum 'aan de praat krijgen' is niet zomaar even gepiept dus ik neem er maar de tijd voor ;D

 

Hij staat op: www.impulsant.nl/she-entrepreneur

Als ik er ooit nog eens ergens subsidie of sponsoring voor kan krijgen geef ik het een eigen domein, maar vooralsnog maar zo.

 

Groet,

Annedien

Link naar reactie
  • 0

Hierbij een bericht vanuirt de VHTO (Landelijke organisatie vrouweln in hogere technische opleidingen en functies. Wij willen de betrokkenheid van vrouwen/meisjes bij techniek vergroten en initieren veel projecten in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Ik ben o.a. verantwoordelijk voor projecten betreffende ondernemerschap (specifiek gericht op vrouwen met een hogere technische opleiding). In sommige opzichten is het wel goed om speciaal voor vrouwen een netwerk te hebben, in ons geval het VHTO netwerk van vrouwelijke ingenieurs, gezien de uitzonderingspositie waar zij (een van de weinig vrouwen tussen mannen) in zitten. Wij zeggen overigens altijd; wat goed is voor vrouwen is ook goed voor mannen. Overigens ligt de kracht van een netwerk ook wel in het 'lijfelijk ontmoeten'' en niet alleen per e-mail of forum communiceren.

Ik kan veel vertellen over wat de VHTO doet, maar verwijs liever naar de betreffende websites waarmee ik te maken heb in mijn ondernemerschapsprojecten. Mijn e-mail adres is: jong@vhto.nl zodat mensen ook direct naar mij kunnen mailen. Ik heb ook contact met Dreamstart ivm een van mijn projecten en ik hoop dat via ik via dit forum ook in contact kan komen met vrouwelijke technostarters.

 

Websites: www.vhto.nl, www.eupreface.org, http://loshetop.leidenuniv.nl, www.han.nl/restyle/cvo, www.lerenondernemen.nl, www.mini-ondernemingen.nl, http//fact-tum.com

 

Groeten,

 

Angèle de Jong

Link naar reactie
  • 0

Ha Annedien, je forum ziet er mooi uit! ik ben jaloers. Ik bedoel dit niet lullig of zo, maar het zijn gewoon overwegingen: A: Hebben vrouwen geen behoefte om te kleppen zonder de blikken van nieuwsgierige mannen? B: de onderwerpen op je forum komen toch wel erg overeen met die op dit forum. Is het niet handiger om op dit forum een SHE-Board te maken? kan je misschien (voor een deel) zelfs exclusief maken voor vrouwelijke HL leden ;D

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Angèle, dank voor je reactie! Ik help je hopen dat je hier in contact komt met vrouwelijke technostarters! ;D

 

Nils- ik weet ook héus wel dat je het niet lullig bedoelt 8) !

A: denk ik wel- maar het forum heeft ook een 'women only' afdeling die je alleen maar ziet als je autorisatie van de admin (ik) hebt, die functie heb ik snel uitgevogeld op phpbb, hihi.

Los daarvan, er staat ook in de richtlijnen dat mannen welkom zijn.

B: dat is waar, dat was mij ook al opgevallen ;) (Behoud het goede, toch?)-- ik heb er vanuit een doelgroep-gedachte naar gekeken, en daar dit een technostarter forum is dat bij afwezigheid van een gelijkwaardig alternatief voor algemene starters ook voor 'algemene ondernemers' een bekende pleisterplaats is, krijg je een wel erg diffuus plaatje als ik als iemand die 'iets miste voor vrouwelijke ondernemers' op een forum voor technostarters zou willen doen.

Het liefst zou ik er een eigen entiteit van maken en op de eenofandere manier meer tijd kunnen vrijmaken om er aan te bouwen (qua community), maar dat is een wens/toekomstmuziek. Ik maak me verder geen illusies. Het woord 'proef' zegt het al ;) Het succes van dit forum is niet zomaar even na te bootsen (vergelijk ook 2 moderators die er fulltime op gezet zijn door Economische Zaken of een Annedien die het toch al druk heeft en iets erbij doet).

Vrouwelijke HL leden, dat zijn er hoeveel?

 

We'll see ;D

Annedien

 

 

Link naar reactie
  • 0
Vrouwelijke HL leden, dat zijn er hoeveel?

 

Vast heel veel als jij je schouders er onder zet. ;D En een "womens only" board zou heel goed passen binnen HL.

 

Ik merk al jaren dat het aantal vrouwen dat een bedrijf met ambitie begint aan het teruglopen is. Ik schat dat 8 jaar geleden nog 30% van onze ondernemers vrouw was. Nu is dat minder dan 15%. Een slechte zaak naar mijn mening, want vrouwen zijn uitstekende ondernemers en ondernemen past (naar mijn mening) ook prima binnen de prioriteiten set van (amnitieuze) vrouwen.

 

Voortvarend ondernemerschap onder vrouwen moet gestimuleerd worden. Als HL (of haar sponsors) daar een rol in kunnen vervullen, dan zouden zij die gelegenheid met twee handen aan moeten grijpen. Als HL jou kan helpen om ondernemersschap onder vrouwen aan te wakkeren, dan hoef je volgens mij maar te kikken.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Een citaat uit een special van Planet Internet:

 

In 1979 was slechts tien procent van de ondernemers in het midden- en kleinbedrijf vrouw. In 1993 is dit percentage meer dan verdubbeld: 23 procent van de ondernemers was toen van het vrouwelijk geslacht. Tegenwoordig is van alle ondernemers zo’n 35 procent van het vrouwelijk geslacht. Meer dan de helft van de vrouwelijke startende ondernemers begint een bedrijf in de persoonlijke dienstverlening, bijvoorbeeld schoonheidsspecialiste of kapper. Op 1 juni 2003 waren dit er 42772. Ook de detailhandel (kledingwinkels en textielzaken zijn voor meer dan de helft in handen van vrouwen) en adviesdiensten zijn populaire vrouwelijke sectoren.

 

Weet niet de bron van deze wijsheid maar lijkt aardig serieus. Voor het hele artikel::http://www.planet.nl/planet/show/id=101419/contentid=419376/sc=a17bd3

Auto leasen? Eerst bij LeaseVergelijker kijken! | InfoTrade: erkend Adwords Qualified Company

 

Hope is not a strategy!

Link naar reactie
  • 0
Meer dan de helft van de vrouwelijke startende ondernemers begint een bedrijf in de persoonlijke dienstverlening, bijvoorbeeld schoonheidsspecialiste of kapper.

 

Ja hallo! Er zijn wel meer vrouwelijke ondernemers, maar het meerendeel zijn zelfstandigen. Die doen iets in de detailhandel, verzorging, horeca of dienstverlening. Dat zijn niet de ondernemers die ik bedoel. Ik heb het over ondernemers in innovatieve bedrijven met groeiambitie en groei potentie. Dat worden er steeds minder.

 

Waar maak ik dat uit op: Kijk maar naar de leden van HL, kijk maar naar de deelnemers van New Venture die door de eerst selectie komen. Kijk naar de bezoekers van de Beurs Startech en de bijeenkomsten van de 7e Hemel. Daar loopt het gehalte "vrouwelijke ondernemers" aanzienlijk terug. Ik denk dat het aantal vrouwelijke ondernemers in die hoek in 7 jaar tijd zo'n beetje gehalveert is.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    13 leden, 257 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.