loading
Ga naar inhoud
jww_kernplan.nl
Verberg

Financiële haalbaarheidstest ONDERNEMINGSPLAN

vraag

Onderwerp je ondernemingsplan aan een financiële stresstest als aanvulling op je prognoses en vergroot je weerbaarheid en overlevingskans.

 

Toen ik vorig jaar mijn ondernemingsplan schreef en meedeed met NewVenture liep ik zoals elke ondernemer/starter te sputteren bij de prognoses in het financiële hoofdstuk. Hoe in hemelsnaam voor 5 jaren een betrouwbare omzet-, liquiditeits- en aflossingsprognose opstellen van een business die nog moet starten. Met een nieuw product/dienst waar je niet van weet wat je er van mag verwachten en hoe te voorkomen dat je een onderneming start vanuit een fata morgana van gouden bergen. Uiteindelijk ga je daar je financiële verplichting op aan. Wie loopt daar niet tegenaan?

 

Banken en financiers willen één helder en overtuigend gebracht verhaal van jou, wat je verwachtingen zijn en lenen je op basis daarvan. Dus geen ± omzetschatting met ruime marge. Als je twijfel laat blijken verklein je je kansen is al snel de gedachte. Je kiest er dus voor zo overtuigend mogelijk te onderbouwen waarom je die omzet waar gaat maken, de bank gelooft erin en je krijgt die lening. Toch heb je dan voor jezelf een kans laten liggen en onnodig risico genomen.

 

Want dan,...de realiteit blijkt dan altijd weer weerbarstiger te zijn dan je dat in de prognose had voorgesteld. Zelf kreeg ik te maken met een explosieve stijging van mijn inkoopkosten maar de voorbeelden van tegenvallers zijn natuurlijk onbeperkt. Als je financiële model niet in tegenvallers voorziet dan zit je of binnen no-time met hangende pootjes bij de bank of je gaat gewoon op de fles. Dat is niks bijzonders. Dus naast je financiële plan voor de bank je break even punt berekenen evenals de cash burn ratio, de periode dat je aanloopverliezen op kunt vangen is op zijn minst voor jezelf een manier om inzicht in je ondernemersrisico en vitaliteit te krijgen.

 

Dus hoe zo'n test opzetten? Basis is gewoon het bestaande financiële hoofdstuk. Gebruik allereerst een calculatieprogramma zoals OpenOfficeCalc of Excel om je financiële hoofdstuk op te stellen. Bij deze test vul je andere waarden in bij bijv. inkoop- verkoopkosten of omzetaantallen en schrap je je uitgaven die gebaseerd zijn op veel hogere omzetaantallen. Sorry voor die 10 man personeel die je na 5 jaar dacht te hebben. Door een juiste koppeling van brongegevens en gegevens die automatisch doorrekenen is een volledig dynamisch calculatiemodel te ontwikkelen. Als je de brongegevens zoals omzetaantallen of in-, verkoopprijs in het calculatieprogramma onderling koppelt aan de exploitatiebegroting, liquiditeitsprognose of aflossingscapaciteit is al snel te zien hoe het je onder andere omstandigheden vergaat. Er rolt dan automatisch een ander totaalbeeld naar voren in de volgbladen en kan je bijv. zo makkelijk je break even punt vinden.

 

Niet minder belangrijk is de Cash Burn Ratio die zich uitdrukt in een tijdeenheid. De tijd dat je je hoofd boven water houdt = financiële reserve / (totale uitgaven per tijdeenheid – minus – winstbijdrage uit omzet of overige inkomsten per tijdeenheid) Ga je dus een winkel verbouwen, reken uit wat er gebeurt als de verbouwing uitloopt enz.

 

Als je dus aanzienlijke vaste financiële verplichtingen aangaat bij een klein reserve vermogen weet je dat als het tegen zit je de boot aan hebt. Dat kan dan reden zijn om je plan of financiering vooraf aan te passen. 30% van de faillissementen vloeit voort uit projecten die groter zijn dan het financiële draagvermogen van de ondernemer. Dat heet onder curatoren mismanagement; dat de ondernemer de risico's niet goed heeft gezien. Ben jij dus de gebeten hond. Dat percentage van dertig procent zegt genoeg over de relevantie om je ondernemingsweerstand te testen op tegenvallers en de nodige marge in je plan aan te brengen. Succes.

 

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

0 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

Er zijn nog geen antwoorden op deze vraag

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 11 leden online en 241 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké