Jump to content
  • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

    Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
    Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
    During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Robert Knoppersen

HACCP regels en Partycatering vanuit huis?

Recommended Posts

Hallo,

 

mijn broer en ik willen een catering bedrijf gaan opzetten hij kan heerlijk koken en hapjes maken en ik weet wel iets van de overig zaken.

 

maar nu heb ik nog 1 vraag en wel een hele belangrijke. mag je als kleine cateraar vanuit huis werken als je aan de HACCP regels houdt? of moet je het persee in een bedrijfruimte doen?

 

hopelijk weet iemand er een antwoord op.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niet zo ongeduldig... ;)

 

Ondernemers ondernemen, en komen op voor hun geschikte tijden langs om voor hun geschikte vragen te beantwoorden.

 

Heb je al eens contact opgenomen met de Keuringsdienst van Waren? Ministerie VWS? Je gemeente?


r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja, ik heb een telefoontje er aan gewaagt naar voedsel waren autoriteit, en die meneer zei dat je de HACCP moest naleven en je prive en zakelijke voedsel moet scheiden dus ik dacht mischien weet iemand hier meer van.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb geen ervaring met HACCP, wel met een aantal andere kwaliteitssystemen en beoordelingsrichtlijnen.

 

Als je thuis een ruimte hebt die exclusief voor je bedrijf wordt gebruikt en waarin je de HACCP regels

naleeft zou ik niet weten waarom dit een beletsel zou kunnen zijn om bedrijfsmatig te voldoen aan

de eisen die in HACCP staan.

 

Je kunt de situatie eens voorleggen aan dezelfde man die je gesproken hebt. Wellicht is het cruciaal dat

het aantoonbaar moet zijn dat je geen vermenging kunt krijgen van prive en bedrijfsmatig voedsel.

 

je zult je kwaliteitssysteem zo moeten opbouwen en naleven dat deze scheiding daadwerkelijk geborgd is.

 

Misschien dat er andere HL-ers zijn die een dergelijk systeem eerder hebben opgetuigd.

 

Succes.

Jeroen


www.reith.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites

zou het ook mogelijk zijn als je voor je werk een apparte koeling neemt en de HACCP regels naleeft dat het dan ook mag in je eigen keuken?

 

Groeten robert

 

bedankt voor jullie advies

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou niet weten waarom het niet vanuit huis zou kunnen mits je HACCP in acht neemt.

(kijk naast haccp ook ff het bestemmingsplan na trouwens)

 

Bij HACCP gaat het erom dat je risico's (Critical Control Points) analyseert en door middel van procedures zoveel als mogelijk uitsluit.

 

Het gevolg zal zijn dat je bijvoorbeeld maatregelen neemt om crosscontamination/kruisbesmetting te voorkomen in je productieproces. Om dit goed te borgen zul je al snel genoodzaakt zijn naar een soort van bedrijfsruimte over te gaan. Of dit nu aan huis is of op een andere locatie.

 

Je kunt moeilijk in je eigen keuken aan de ene kant met rauwe kip aan de gang gaan en een meter verderop op hetzelfde aanrechtblad tegelijk met verse groenten tenzij je dit op een hele duidelijk manier weet te scheiden om voornoemd risico uit te sluiten.

 

Een ander punt is bijvoorbeeld houdbaarheid en koeling van je producten cq. je productieruimte, traceerbaarheid van je grondstoffen gerelateerd aan je eindproducten, of de manier waarop je je productiemiddelen en ruimte reinigt.

 

Niet voor niets hebben levensmiddelenproducenten bedrijfsruimten die zo glad en poriëndicht zijn als mogelijk. ieder hoekje is lastig schoonmaken en poreuze wanden cq. voegen zijn een mooie plek voor bacteriegroei. Bacteriegroei is een 'Hazard' /Risico dat je tevoren moet analyseren en er maatregelen op moet nemen

 

Lees de HACCP voorschriften maar eens door. Die gaan over je proces en je product en niet per definitie over de plaats. Als jij kunt aantonen dat je je volledige proces geborgd en onder controle hebt dan lijkt me er geen bezwaar tegen een productieruimte aan huis.

 

HACCP doe je niet om 'maar aan de regels te voldoen' maar om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat een bejaardenhuis met 50 misselijke ouderen zit als gevolg van onzorgvuldig handelen in jouw productieproces. Die aansprakelijkheid wil je niet aan je broek hebben.

 

Frans

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja preceis mijn broer neemt het kook gedeelte voor zijn rekening en heeft ruimte horeca ervaringen in restuarants we willen gewoon ook schoonmaak schema's, en voedesl gegevens bij houden en gewoon zorgen dat alles in de keuken netjes en clean is. En duidelijk het voedsel in twee verschillende ruimtes opslaan.

 

bedankt voor de reactie

 

groeten robert

Share this post


Link to post
Share on other sites

na mail contact alles duidelijk

 

De belangrijkste aandachtspunten:

 

- De ruimte waarin de verhandelingen plaatsvinden, moeten zo zijn gelegen, ontworpen en geconstrueerd dat verontreiniging van de levensmiddelen zoveel mogelijk wordt voorkomen.

 

- De ruimte waarin de verhandelingen plaatsvinden, moeten schoon zijn.

- Oppervlakten die in contact kunnen komen met levensmiddelen moeten van deugdelijk materiaal zijn vervaardigd, mogen niet kapot zijn en moeten altijd schoon zijn.

 

- Er moet een goede en deugdelijke voorziening aanwezig zijn voor het afvoeren van afval.

- Bederfelijke producten moeten gekoeld worden bewaard onder een temperatuur van + 7 °C.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja, dat heb ik al gedaan dus volgens ons kan het wel in de eigen thuis situatie. Alleen nog wachten op de gemeente die zou me terug bellen en dan kan de inschrijving bij de kvk volgende week donderdag mooi doorgaan.

 

indien het bedrijf genoeg afzet heeft zullen we toch zo snel mogelijk over willen naar een kleine bedrijfsunit.

 

bedankt robert

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Bring your business plan to a higher level!

    All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

    • Ask your entrepreneur questions
    • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
    • > 65,000 registered members
    • > 100,000 visitors per month
    •  Available 24/7 / within <6 hours of response
    •  Always free

  • Who's Online

    Er zijn 0 leden online en 79 gasten

    There are no registered users currently online

    (See full list)    
  • Ondernemersplein



EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept