Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Gecko

Controle over financiele tegoeden na ontbinding VOF

Recommended Posts

Hallo allemaal,

 

Ik heb samen met mijn compagonon een VOF. Vorige maand heb ik hem kenbaar gemaakt dat ik wil uittreden. Mijn compagnon zal de onderneming voortzetten onder dezelfde naam.

 

We hebben vorig jaar een aantal grote contracten afgesloten die we nog samen willen afmaken. De baten daarvan zullen echter pas eind mei/begin juni op onze bankrekening worden bijgeschreven. Pas dan kunnen dus alle baten en schulden volledig vereffend worden.

 

Mijn compagnon stuurt aan op een snelle afwikkeling. Hij wil daarom op korte termijn naar de KvK om de aangifte van ontbinding in te dienen. Wat hij echter ook wil, en hier is het me om te doen, is mij uitschrijven bij onze zakelijke bankrekening. Ik zou dan dus geen toegang meer hebben tot onze banktegoeden.

 

Zijn argumentatie is dat de zaken dan snel zijn afgewikkeld en we snel met een schone lei verder kunnen. Bovendien wil hij niet dat ik kan zien welke bedragen er nog binnenkomen vanaf het moment dat hij alleen verder gaat. Mijn argumentatie om te wachten is dat ik grip wil houden op de financien. In mijn optiek is de VOF pas definitief opgehouden te bestaan als de gehele vereffening achter de rug is en dus heb ik gewoon recht op toegang tot die financien. Stel bijvoorbeeld dat hij ondertussen falliet zou gaan? Dan kan ik misschien wel fluiten naar mijn geld! Mijn compagnon heeft wel toegezegd dat hij bereid is een contract te ondertekenen waarin mijn deel van de baten gegarandeerd worden, ook als hij zelf niet betaald krijgt.

 

Wie heeft er hier gelijk? Is het inderdaad onverstandig om me nu al bij de bank te laten uitschrijven? Zijn er misschien nog andere zaken of argumenten die ik over het hoofd zie ?

 

Bij voorbaat hartelijk dank!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zodra jij uitstapt, houdt de vof op te bestaan. Indien andere vennoot an doorgaat zal dat zijn in de vorm van een eenmanszaak.

Dat impliceert dat jij geen toegng meer het tot de banktegoeden/administratie etc.

 

Alvorens uit die VOF te stappen moet alles goed op papier geregeld zijn.

 

Ik mag hopen dat jullie destijds een vennootschapscontract hebben opgesteld en ondertekend! In dit contract staat hoe te handelen in geval van beëindigen van de VOF.

 

Waar je ook nog naar moet kijken: contracten die destijds getekend zijn kunnen werking hebben voor de vennoten na de VOF- periode! Bijvoorbeeld: een kredietovereenkomst bij jullie bank, een lease-overeenkomst, een huurcontract etc.

Voordat definitief afscheid genomen kan worden van die VOF zullen die partijen schriftelijk moeten verkaren dat zij akkoord gaan dat het contract of beëindigd wordt of overgenomen door vennoot die doorgaat met de werkaamheden

maw vraag een schriftelijke "vrijwaring".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 84 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept