loading
Ga naar inhoud
KarelTW
Verberg

Help, ik (zonder verstand van dit soort zaken ) krijg aandelen....

vraag

Ik heb al veel gelezen hier op het forum en ben al heel wat wijzer, maar toch mis ik nog wat puzzelstukjes...

BIj de werkmaatschappij waar ik in loondienst ben hefet een MBO plaatsgevonden. NU wil de persoon die nu alle aandelen in bezit heeft mij ook aandelen en dus zeggenschap geven. ( simpele achterliggende reden, hij wil me aan het bedrijf binden, in de statuten komt namelijk het eea te staan dat als je niets meer voor het bedrijf doet je je aandelen dient te verkopen, oftewel 'slapende'aandeelhouders zijn niet welkom.

IK wil er liever geen cash geld in investeren omdat ik nog een jong gezin heb en het nu gewoon hard nodig heb.

Wel heeft de huidige DGA gezien ( dat is niks nieuws) dat ik een behoorlijk laag salaris heb voor mijn functie, maar tot nu toe kon het bedrijf niet meer betalen, ook nu (nog)niet. Maar marktconform zou ik zon 500 a 600 bruto meer moeten hebben.

Nu heeft hij bedacht dat ik ipv dat extra salaris voor 1 jaar (dus 12*500=6000) aan aandelen krijg.

 

Vraag 1; hoe dient dit verwerkt te worden in de salarisadministratie? Dit is toch voordeel uit dienstbetrekking ? Wat voor belasting moet ik daar dan over betalen?

Vraag 2; ik mag ook voor meer in het bedrijf, door bijvoorbeeld vakantiedagen in te leveren etc. Maar dan kom ik over de 5 % . We hebben uitgerekend dat ik met zon 6000 euro op 4,9 % blijf. Als ik over de 5 % kom en dus DGA wordt... tja dan verandert er nogal wat. Al krijg ik nog niet voor 100% inzichtelijk wat precies. KLopt het dat ik dan niet meer in loondienst ben bij mijn werkgever ? Moet ik dan zelf een BV op gaan richten ?

Vraag 3 , is de timing voor mij wel goed ? Ik heb nl nog kleine kinderen , er komt er nog 1 bij , ik heb nu ouderschapsverlof, we willen dit jaar gaan verhuizen... Is het wel hadnig om dan deze 'caprilen'uit te halen.

 

Dus voor ik een financieel expert erbij haal ( die natuurlijk geld kst) wil ik eerst wel eens kijken of ik niet gewoon lekker op die 4,99 % moet gaan zitten ?

 

Alvast ebdankt voor jullie reactie.

Link naar bericht
Delen op andere sites

2 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hallo Karel,

 

Loon uitbetalen in aandelen is heel gebruikelijk. Een clausule opnemen dat de aandelen terugverkocht moeten worden als je weggaat is ook niet ongebruikelijk. Fiscaal ligt het inderdaad lastig. In principe is de uitkering te zien als "loon" dus moet er loonbelasting betaald worden.

 

Zelfs als je aandelen hebt blijk je gewoon in loondienst. Dat is geen probleem. Qua timing; het komt nooit goed uit. De meeste ondernemers die ook geslaagd zijn, zijn begonnen onder moeilijke omstandigheden (jonge kinderen, hoge hypotheek en slechte marktomstandigheden).

 

Operationeel kan je het op twee manieren aanpakken. Onder alle onstandigheden is het belangrijk af te spreken wat de uitoefeningsprijs is.

 

A: je krijgt een aandelen pakket dat fe financiert met een achtergestelde lening van het bedrijf die je aflost uit je netto salaris. Dan zijn de aandelen van jouw en de winst die je er op maakt is belastingvrij. Het is echter niet alle bedrijven toegestaan nieuwe aandeelhouders middelen te verstrekken om aandelen in het bedrijf te kopen.

B: je krijgt een "optie" op een pakket aandelen tegen een afgesproken uitoefenprijs. Je "spaart" met niet uitgekeerd nettoloon het bedrag bij elkaar en na een jaar ga je naar de notaris op de optie en de spaarpot in te wisselen voor echte aandelen. Ook als met een optie eigenaar kan afgesproken worden dat deze stemrecht heeft als een aandeelhouder.

 

Spreek duidelijk af wat de voorwaarden zijn voor terugkoop van de aandelen. Hoe wordt de uitoefenprijs bepaald en wat gebeurt er als je "ontslagen" wordt.

 

Hoe het één en ander fiscaal in elkaar zit moeten we even aan de fiscaal specialisten vragen.

 

 


Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Dag Karel,

 

welkom op HL.

 

Voor de beantwoording van jouw vraag 2:

 

-Mbt IB: boven 5% ben je aanmerkelijkbelang aandeelhouder. Je krijgt te maken met box 2 en het is wellicht zinvol om deel te nemen via je eigen persoonlijke b.v. Laat je hierover adviseren of dit zinvol voor je is.

- Mbt de werknemersverzekeringen ben je DGA bij meer dan 50% v.d. aandelen.

 

M.b.t. vraag 3: dit is natuurlijk lastig te beantwoorden voor een buitenstaander. We kennen niet alle ins en outs van je persoonlijke situatie, je persoonlijke financiele situatie, hoe het bedrijf er voor staat waar je de aandelen van kunt verwerven, wat de toekomst perpectieven zijn van dit bedrijf, hoe de balans er uit ziet van dit bedrijf, welke verplichtingen deze b.v. allemaal heeft, etc. etc.

Voorop moet staan dat je een goed gevoel hebt bij het verwerven van de aandelen.

 

 

Groet.

Jeroen

 


www.reith.nl

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 14 leden online en 266 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké