• 0

De HL woodstove!

OK, deze Philips stove lijkt in niks op de vorige, maar er zitten een paar grote voordelen aan:

 

- lokaal te produceren van eenvoudige middelen in zelfs de meest afgelegen en/of primitieve gebieden.

- makkelijk te begrijpen en ziet er "goed uit".

- technologie eenvoudig overdraagbaar.

- niet erg duur en gaat lang mee.

 

Nadelen:

- er zijn meer van dit soort stoves

- fuel efficiency is niet optimaal

- rookgassen worden afgevoerd i.p.v. opgelost (verbrand)

 

Uit design oogpunt vind ik hem interessant, vanuit technologie oogpunt wat minder.

 

Waarom geen HL wood-stove ontwikkelen?

- uitgaande van makkelijk beschikbaar materiaal (baksteen, olie blikken, golfplaat etc)

- goed doordacht en uiterst efficient met hout *(optimale verbranding realiseren)

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Om een beetje een idee te geven van de hoeveelheid energie die er in hout zit even wat cijfertjes.

 

Wat rondstruinen op het internet levert een gemiddelde verbandingswaarde van hout op van 13,8 MJ/kg.

De soortelijke warmte van water is 4,19 KJ/kg/C. Als je 1 liter water van laten we zeggen 20 naar 100 graden Celcius op wilt warmen is er 80* 4,19 = 335 KJ nodig

Bij een rendement van 100% zou je dan aan 25 gram hout genoeg moeten hebben.

 

Zelf zit ik mij af te vragen of het misschien beter is op hout te chippen in grove chips. als je die in een blik doet dan kan de zuurstof er makkelijker bij komen. Het blik dan als 'vuurkorf' en asla dienen. In dit blik kun je gaten boren of sleuven om de zuurstof vrije toegang te geven. Sleuven zijn makkelijker en sneller te maken. Het blik zou je kunnen voorzien van een paar ribbels die staan voor energie cq verbrandingstijd. Over dit blik heen plaats je de thermokan met de de op downdraft gebaseerde luchtinlaat. Ik ga zo even wat op mijn whiteboard tekenen zal later een foto als bijlage toevoegen.

 

wat bedoel je trouwens met de secundaire verbranding ? Bedoel je dat je eigenlijk een soort houtvergasser wilt gebruiken zoals ze vroeger eens op auto's hadden en de heren van Planet Mechanics laatst een keer op een pick-up truck hebben zitten sleutelen ?

. Nog een
. Bij deze motoren zorgt de moter door het aanzuigen van verbrandingsgassen voor de benodigde trek in de vergasser.

 

Ga je vergassen dan zou je misschien kunnen werken met een soort stuwschijf tussen de vergassingsunit en de tweede verbrandingskamer waar de verbranding plaatsvind. Wel vraag ik mij dan af hoe je de warmte van het vergassingsproces goed kunt benutten. Misschien dat je een tweetraps fornuis kunt bedenken waarbij je twee pannen hebt die ieder door hun eigen proces van energie worden voorzien. De een door de vergasser de andere door de verbranding van de gassen.

 

En nu we het over gassen hebben, zou het een optie kunnen zijn om biomassa te gaan gebruiken als gasleveranier bijvoorbeeld door uitwerpselen in een vergistingstank te gooien ? Uitwerpselen zijn door meer volkeren gebruikt als (vaste) brandstof.

 

 

@RVS boren, RVS is ontzettend taai, de enige manier om daarin gaten te boren is door de boor de tijd te gunnen door het RVS heen te snijden. RVS boor je op veel lagere snelheden dan ijzer/staal. Ook komt er veel meer hitte bij vrij dan bij boren in staal, daarom is het verstandig om de boor te smeren met snijolie. Daardoor snijd de boor beter en wordt deze tevens gekoeld.

Boor je uit de losse hand dan kun je het proberen met een beetje water met daarin wat olie. Een spuitbusje met iets van olie is misschien niet optimaal maar doet zijn werk wel.

 

BTW, ik wil best een dagje mee komen knutselen als je dat leuk vind.

Link naar reactie
  • 0

Ergens zou het handig zijn als je tijdens het branden de diverse openingen kan vergroten en verkleinen om te zien waar het optimum zit... maar dat zal lastig knutselen worden vrees ik!

 

Daar heb je van dat mooie aluminiumtape voor dat gebruikt word om de pijpen van de rookgasafvoer gasdicht af te tapen.

AA334-Z314RubAdhAlu.jpg

Link naar reactie
  • 0

Nico (en anderen) , google even op video's met de trefwoorden "wood gas stoves"

 

@Benm, ja, de pyrolyse vindt onderin de verbrandingskamer plaats. Eerst waren mijn gaatjes te klein, maar de sleuven doen het goed. De rookontwikkeling is enorm.

 

De secundaire verbranding vindt bovenin de kamer plaats. Daartoe wordt extra lucht toegevoerd volgens het z.g.n. downdraft principe.

 

Deze gast heeft een paar hele goeie gebouwd

 

http://www.youtube.com/watch?v=a8a6ZFisGDM

 

 

Hier zie je één van de bovenstaande stoves die brand

 

http://www.youtube.com/watch?v=bqyewbL5DT4&feature=related

 

Dit is een stove met fan. De vlam is enorm

 

 

Ik raad jullie echt aan de filmpjes te bekijken. Ze zijn erg interessant.

 

We streven naar een stove op "trek", is dat niet haalbaar dan moeten we op zoek naar acceptabele geforceerde luchttoevoer.

 

Ik heb wel gedacht, misschien isoleert het RVS binnenwerk te veel op en wordt de lucht voor de secondaire verbranding niet voldoende opgewarmd, zodat er te weinig "trek" ontstaat.

 

Eerst maar eens proberen met grotere gaten.

 

Ik gebruik inderdaat grove "wood chips" omdat die goed de lucht toelaten en helemaal opbranden.

 

Deze lijkt erg op de Philips versie. Zo willen we hem hebben, maar dan zonder batterijen

 

 

 

 

edit:@nils. Veel videos kunnen ge-embed worden met de [video ] [/video ] tag. Met je welnemen dus maar even gedaan.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

wat bedoel je trouwens met de secundaire verbranding ? Bedoel je dat je eigenlijk een soort houtvergasser wilt gebruiken zoals ze vroeger eens op auto's hadden

 

Feitelijk wel - alleen dan aangedreven door verbranding in de primaire vergasser zelf, zonder warmte-toevoer. De kunst is feitelijk het maken van een acceptabele hoeveelheid syngas uit een bulk biomassa. Dat syngas kun je vervolgens rustig verbranden alsof het gas uit de stadsleiding was. Uiteraard bevat het een boel koolmonoxide, maar dat is een brandbaar gas dat niet eens zoveel onder doet voor aardgas.

 

Het lastige is dat het nuttige deel van dat gas onzichtbaar is. De hoeveelheid zichtbare rook die uit de primaire verbrander komt is absoluut geen maat voor de stookwaarde van dat gas. Het enige dat je ziet is feitelijk onwenselijke rotzooi, nuttige zaken als waterstof, koolmonoxide en methaan zijn onzichtbare gassen die je alleen zou kunnen vaststellen met daarvoor bedoelde sensoren, die overigens wel weer verkrijgbaar zijn.

 

Wat bijzonder handig zou zijn in deze experimenten is een deep-IR camera. Daarmee kun je tenminste warmte en gasstromen in beeld krijgen die je met het blote oog onmogelijk kunt zien. Misschien is zoiets wel ergens te lenen, ze worden in de industriele chemie veel gebruikt om lekken op te sporen, maar ook in de electronica om problematisch warm lopende delen van schakelingen te vinden.

Link naar reactie
  • 0

Zoeken op Philips en woodstove levert deze video op.

 

 

Ben zelf nu ook aan het knutselen geslagen met lege spuitbussen. Even kijken of diepgetrokken alu heel blijft als ik er houtsnippertjes in gooi anders moet ik wat anders bedenken.

 

Edit, plaatje toegevoegd zijnde een spuitbus gevuld met AH houtvezel. De ramen maar even opengezet want het staat nu een beetje blauw hier.

 

Edit 2 Een proef met een grotere diameter can is een #fail. Waarschijnlijk is het houtvezel te compact waardoor er geen goede verbranding plaatsvind. Eens kijken of ik ergens war mooie blikken vandaan kan halen.

vlammetje.thumb.jpg.b4f69308e978f87ca00df8815d6f083c.jpg

Link naar reactie
  • 0

Dat laatste plaatje lijkt wel erg op mijn apparaat. Helaas geen goede secundaire verbranding.

 

De thermosfles is een dood spoor. Te weinig ruimte tussen de mantel en de fles. Veel gas, weinig secundaire vebranding. Ook niet met geforceerde luchttoevoer. En gaten boren in RVS blijft een ramp.

 

Ik ga maar (soep) blikken sparen en eerst daarmee aan de slag om de beste verhoudingen te testen.

 

Als we wat verder zijn is het misschien interessant om een competitie uit te schrijven. Wie maakt het beste houtgas oventje?

 

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Ik ga maar (soep) blikken sparen en eerst daarmee aan de slag om de beste verhoudingen te testen.

 

Morgen heb ik wel weer wat tijd om even rustig te kijken naar verhoudingen. De conservenblikken lijken goed te werken als ik zo naar de youtube filmpjes kijk. Misschien is het wel handig om de bevindingen in een overzichtje bij te houden.

 

Zodra ik iets heb dat beter werkt zal ik mijn datalogger aan het werk zetten zodat ik kan zien hoe snel een bepaalde hoeveelheid water opwarmt.

 

Hoe bepalen we eigenlijk het rendement van de brander ?. Gaan we kijken naar de entalpie van het opgewarmde water weggezet tegen het gewicht van het hout dat is verbrand ?

 

Link naar reactie
  • 0

Kwam onderstaand tegen bij de IKEA voor 3,99 per stuk. RVS (staat bij het keukengerei)

 

34288060.jpg

 

 

97321117.jpg

 

 

Koop er 2

Zaag/slijp/flex uit de tweede de bodem en maak een snede van boven naar beneden waardoor je hem als huls om de eerste kunt schuiven.

De buitenste huls kun je dan zo draaien om de binnenste dat de gaten meer of minder worden bedekt en zo een beetje spelen met de luchttoevoer om de ideale luchthoeveelheid te bepalen

 

Frans

Link naar reactie
  • 0

Afhankelijk van wat je wilt zijn oliedrums wellicht ook nog een optie.

 

Zeker als het een vereiste is dat iets in de 3e wereld te reproduceren is lijkt het me mooi als gebruik gemaakt kan worden van algemeen beschikbare materialen. Een oliedrum zou een handig buitenblik vormen, zeker gezien het meteen op fornuishoogte uitkomt.

Link naar reactie
  • 0

Een goede discussie, maar sommigen denken veel te makkelijk over het design probleem.

 

Ik zou zeggen:

 

Mag niet meer kosten dan 5-10 euro (ik zou mikken op 2 euro)

Moet minstens 2 jaar meegaan

 

Als ik hierover na zou denken, zou ik denken wat ik met aarde, klei en bakstenen zou kunnen doen. En de zon.

 

Stel je zou een do-it-yourself kit maken, dan zou ik ook niet uitgaan van een overvloed aan oliedrums, blikken enz., want dat is er niet.

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

@XiaoDi

Lees eerst even de hele discussie, we zijn hier gewoon aan het kijken of we een werkend model kunnen maken met zo weinig mogelijk hulpmiddelen. Nils heeft genoeg ervaring van landen in afrika en Zuid Amerika om te weten wat er wel en niet verkrijgbaar is.

Het voorstel van Benm over die oliedrums moet je dan ook zien in een discussie waarin we allerlei mogelijkheden verkennen, nu al dingen uitsluiten heeft ook gevolgen voor het eindresultaat.

Eigenlijk is het een open innovatie - co-creation onderwerp.

 

Het is trouwens een afsplitsing van een andere discusie over de Philips Woodstove, door die Philps Woodstove ontstond hier de discussie of dat niet eenvoudiger kon/kan.

Link naar reactie
  • 0

@XiaoDi

Lees eerst even de hele discussie, we zijn hier gewoon aan het kijken of we een werkend model kunnen maken met zo weinig mogelijk hulpmiddelen. Nils heeft genoeg ervaring van landen in afrika en Zuid Amerika om te weten wat er wel en niet verkrijgbaar is.

 

:) no offense, maar het lijkt me beter om je probleem en de randvoorwaarden duidelijk te krijgen, zodat je uit kunt gaan van de werkelijkheid bij je ideeen, i.p.v. assumpties.

 

Ik heb enkel het vermoeden uit mijn eigen ervaring dat blikken niet voorradig zullen zijn (evenals alle gereedschappen om de blikken te bewerken), tenzij iemand een kleine workshop opent waar hij die dingen maakt.

 

Over de prijs kan ik stelliger zijn: denken dat een product als dit max. 100 euro mag kosten gaat uit van een veel te grote change in behaviour. Niemand die dit doet. Het is ook gewoon veel te duur. Je kunt complete tv's en wasmachine's voor minder maken...

Link naar reactie
  • 0

:) no offense, maar het lijkt me beter om je probleem en de randvoorwaarden duidelijk te krijgen, zodat je uit kunt gaan van de werkelijkheid bij je ideeen, i.p.v. assumpties.

 

De werkelijkheid is voor iedereen anders.

En hier laat ik het verder bij, zo eerst even wat boodschappen doen, oa andere even wat spulletjes voor dit knutselproject ophalen.

Link naar reactie
  • 0

Ha Merkava,

 

Die cooker van Henson ziet er erg goed uit. 7 kg bonen/water in twee uur gaar koken met 700 gram bamboe snippers, dat lijkt me erg eggicient.

 

Henson gebruikt trouwens verfblikken. Dat is een goed uitgangspunt, omdat die over de hele wereld te verkrijgen zijn.

 

Ik spaar al blikken, maar realiseer me dat ik vooral grote blikken moet hebben. Toch maar eens langs bij de schilder.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Het verhaal achter de Peko Pe is inderdaad interessant. Ik ga daar verder in duiken. Ik kende het verhaal nog niet, maar het is precies wat ik voor ogen had met de HL Woodstove.

 

Iemand enig idee waarom de Peko Pe niet is aangeslagen?

 

Verder is het knutselen met vuurtjes voor een aantal leden hier gewoon leuk. Er kan niet genoeg met vuurtje geklooid worden, dat hebben we op een vlot in Zweden mogen meemaken.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

En hier laat ik het verder bij, zo eerst even wat boodschappen doen, oa andere even wat spulletjes voor dit knutselproject ophalen.

 

Online een getapte boor besteld, schijnt mooie ronde gaatjes in blik te kunnen maken.

Nu de horecablikken van de ijssalon nog, die gaat volgende week weer open dus.....

813278_RB_00_FB.EPS.jpg

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 246 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.