• 0

De klagende ondernemer

Stel je een wereld voor waarin geen enkele ondernemer klaagt. Ondenkbaar? Ja! Want ondernemers klagen altijd, in ieder geval volgens de tegelwijsheid. Boeren klagen ook altijd zul je zeggen. Logisch. Boeren zijn ondernemers.

 

Het gemeenschappelijke kenmerk van klagende ondernemers is dat ze er bar weinig aan doen om hun situatie te veranderen. Mijn bedrijfscoach noemt dit ziektewinst. Blijkbaar levert dat klagen ze iets op, anders zouden ze er wel mee stoppen.

 

Weet je nog dat vroeger jouw verkoudheidje al snel griep met snijdende scheermessen in de keel werd. Zodat je in plaats van naar school lekker door je moeder op de bank verzorgd kon worden? Ziektewinst!

 

Niet alleen kinderen, ook ondernemers werken liever niet aan hun toekomst.

 

Een ondernemer die met kerst tegen zijn familie klaagt over zijn verkopers die niet doen wat hij wil krijgt aandacht, of juist erkenning als hij over zijn zware 80-urige werkweek begint.

 

Ze doen dit voornamelijk op momenten dat jij niet van ze af kan komen. Dezelfde ondernemer slaat gek genoeg in de kroeg weer een heel ander hoogste woord aan: “weet je wat jij moet doen…”. Want een jammerende ondernemer staat binnen no time alleen aan de bar.

De toekomst voor deze klager is de resultante van toeval met een beetje geluk of pech. En niet zelden het laatste. Want op twee januari hijst hij zich met zware benen uit bed om zuchtend door de regen naar kantoor te vertrekken.

 

Toch zie ik een lichtpuntje. Onlangs heb ik me aangesloten bij een ondernemersclub met mensen die echt de ambitie hebben om verder te komen. Entrepreneurs die graag van de fouten van anderen willen leren. Een nieuwe avantgarde in Nederland, die met de mooiste en soms gekste ideeën Nederlands’ ondernemende toekomst zullen vormen. Een wereldwijde service voor recruitement van privé butlers, een nieuwe mobiele telefoon voor ouderen met alleen twaalf toetsen en een papieren adresboek, een administratiekantoor opnieuw uitgevonden met de ambitie om binnen 10 jaar 50.000 klanten te hebben.

Wat ik daar voelde was positieve energie door samen te kijken naar de toekomst en elkaars successen te delen. Geen klagers daar.

 

Zeurende ondernemers in Nederland wordt wakker! Creëer een droombeeld en stop je energie en beperkte tijd in het verwezenlijken van deze droom. Lees “Mastering the Rockefeller Habits” van Verne Harnish en handel er naar. Gebruik daarvoor dezelfde overtuigingskracht waarmee je vroeger die griep voorwendde.

 

Een paar maanden geleden was ik op een seminar bij een lezing van Harnish in Barcelona. Zijn persoonlijke doel is om gezond 150 jaar te worden. Hij bracht dit met zoveel overtuiging en enthousiasme dat ik zeker weet dat het hem gaat lukken. En Verne boert goed.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

 

De auteur suggereert dat (vrijwel) alle ondernemers klagers zijn. Maar als onderbouwing van deze stelling komt hij niet verder dan tegeltjeswijsheid.

 

Uit eigen ervaring kan ik niet zeggen dat ondernemers meer klagen dan de niet-ondernemende medemens. Sterker nog, veel ondernemers zijn rasoptimisten en zien juist kansen waar anderen alleen maar bedreigingen zien. Dat is ook het wezen van ondernemen: Kansen zien en kansen grijpen. Dus om ondernemers - zonder onderbouwing - weg te zetten als klagers lijkt me niet terecht.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat onder de ondernemers minder (onterechte) klagers zijn dan onder de loonslaven.... Uiteraard zijn er ondernemers die klagen, maar vaak heeft dit wel een gefundeerde reden en is het niet zoals gesuggereerd klagen om aandacht. Bijvoorbeeld een ondernemer die klaagt over zijn 80-urige werkweek zal toch direct te horen krijgen dat hij/zij daar zelf voor kiest.

Link naar reactie
  • 0

Volgens mij klagen ondernemers niet meer dan loondieners, al zou ik niet weten hoe dat hard te maken.

 

Overigens, samen klagen kan ook wel weer een band scheppen natuurlijk, geen onbelangrijk fenomeen. Soms is het best even lekker om samen te foeteren op de gemeente, belastingdienst, sena, regering, of wie er op dat moment ook lastig is.

Link naar reactie
  • 0

Ik durf om te beginnen wel een weddenschap aan te gaan dat Harnis geen 150 jaar oud wordt... Ik geloof niet in sprookjes. Wat ik wel geloof is dat je door een enorm gedreven en positieve overtuiging beter in het leven staat en dat een door een positieve instelling een langer leven meer logisch lijkt dan wanneer je negatief in het leven staat. Daarnaast herken ik persoonlijk je verhaal niet.

Ondernemers zijn gewoon mensen met een onderneming. Maar wel mensen. En mensen klagen. Of dat nu over het weer is, over het werk of over de belastingen. Dat zal altijd blijven. Ik zie dan ook niet in dat een klagende ondernemer direct als ziektewinst moet worden gezien? Al helemaal de zin dat naast kinderen ook ondernemers niet aan hun toekomst werken? Ik ben ook erg benieuwd wat ten grondslag ligt aan deze column.

Ik ben het ook eens met Benm. Eens flink klagen kan ook eens lekker zijn en daarnaast wat ogen openen.

Overigens werd ik bij een halve griep naar school geschopt door mijn moeder…en ik geef ook graag een schop door aan een klagende ondernemer als t nodig is.

Maar die schop hebben we allemaal wel eens nodig en is niet per definitie een foute instelling imho.

Gr ronny

 

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0

Ik durf om te beginnen wel een weddenschap aan te gaan dat Harnis geen 150 jaar oud wordt...

 

Ik heb het even opgezocht op Wikipedia. Volgens Wikipedia is de oudste (officieel erkende) persoon ter wereld ooit Jean-Louise Calmet. Deze persoon is geboren op 21 februari 1875 en overleden op 4 augustus 1997. Dus 122 jaar op de teller. Nog altijd 28 jaar minder dan de doelstelling van Harnis.

 

De oudste nog in leven zijnde persoon is momenteel 114 jaar.

 

Ik ga mee met de weddenschap.

Link naar reactie
  • 0

Ik vind het wel een leuke column! En ondernemers klagen wel degelijk, over de belasting bijv, over hun personeel (of gebrek er aan) of over de overheid. Genoeg voorbeelden te vinden ook op dit forum. ;D

 

Tims punt is o.a. dat klagen meestal weinig productief is, en dat is ook zo. Met klagen los je niets op, en zet je jezelf in een slachtofferrol ('het ligt aan de ander'). Effectiever is om je te beperken tot dingen die je kunt veranderen, an als je ze wilt veranderen, actie te nemen. De rest is zonde van je energie.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 3

Wel een leuke column maar ik ben het in het geheel niet eens met de constatering dat ondernemers beroepsklagers zijn.

 

Om te beginnen wordt je gewoon geen ondernemer als je een pessimist bent. Boeren klagen niet omdat ze ondernemer zijn maar omdat ze speelbal zijn van de natuur. Als het goed weer is dan krijg je lage prijzen en bij slecht weer een slechte oogst. De boer van tegenwoordig is geen stereotype klager maar eerder erg goed opgeleide manager. Een die zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk reden tot klagen is.

 

Waarom denkt iemand dan in vredesnaam dat ondernemers klagers zijn. Wellicht omdat de CS zelf de neiging heeft om donkere wolken te zien. In de psychologie wordt dat “conformation bias” genoemd.

 

Confirmation bias is a tendency for people to prefer information that confirms their preconceptions or hypotheses, independently of whether they are true. People can reinforce their existing attitudes by selectively collecting new evidence, by interpreting evidence in a biased way or by selectively recalling information from memory.

 

Ik sta morgen op de Kampeer totaal in Hardenberg en weet nu al dat de mede standhouders (vrijwel allemaal ondernemers) zonder uitzondering optimistisch zijn over de beurs. A.s. zondag volgt een vrij luchtige column van mijn hand over de vorige beurs. Mijn glas is half vol ;) en zo niet dan schenk ik even bij.

 

Link naar reactie
  • 0

Stel je een wereld voor waarin geen enkele ondernemer klaagt. Ondenkbaar? Ja! Want ondernemers klagen altijd, in ieder geval volgens de tegelwijsheid. Boeren klagen ook altijd zul je zeggen. Logisch. Boeren zijn ondernemers.

 

mijn interpretatie is in deze dan toch dat het gaat om "alle" ondanks dat het er niet zo letterlijk staat... maar de ene interpretatie is de andere niet ;)

www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
  • 0

Stel je een wereld voor waarin geen enkele ondernemer klaagt. Ondenkbaar? Ja! Want ondernemers klagen altijd, in ieder geval volgens de tegelwijsheid. Boeren klagen ook altijd zul je zeggen. Logisch. Boeren zijn ondernemers.

 

mijn interpretatie is in deze dan toch dat het gaat om "alle" ondanks dat het er niet zo letterlijk staat... maar de ene interpretatie is de andere niet ;)

 

Klopt, zo kun je het lezen, maar verderop gaat het over klagende ondernemers. Ik vermoed (Tim, reageer eens) dat Tim het bewust zo prikkelend heeft opgeschreven. Met succes. ;D

 

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
  • 0

Ik sluit me aan bij Fred's conclusie; klagen is zonde van je energie, bovendien is het een egoïstische bezigheid. Problemen overdenken of bediscussiëren met anderen is een ander verhaal, daar kan je van leren en de dingen uiteindelijk beter doen, al was het maar om geen reden tot klagen te hebben :).

Link naar reactie
  • 0

Op zich kan ik me voorstellen dat ondernemers lastige zeurpieten kunnen zijn. Bepaalde diensten of producten moet volgens hun veel beter kunnen en uiteindelijk starten ze zelf iets. Maar voor de rest....vrienden (die voor een baas werken) hoor ik vaak klagen, dat ze op dinsdag denken 'oh ik moet nog hele week, vooral de maandag is zwaar, pas vanaf donderdag gaat het weer en vrijdag joepie-bijna-weekend. Ik heb juist op donderdag 'he jammer, week is alweer bijna voorbij, wilde dit en dit nog afhebben'. Dat zie ik niet als klagen. ;)

Link naar reactie
  • 0

Eindelijk een column zoals ik ze graag lees.

Geen bijbedoelingen, geen geheime agenda, geen onderliggende boodschap maar een duidelijke en vrijblijvende mening/visie van de CS tot helaas de laatste 2 alinea's. Dat is naar mijn mening niet nodig.

 

Ik geloof in eigen kracht en eventueel het enthousiasme van andere. Zoals het topic van CS. Hier heb ik geen boekje voor nodig. En al helemaal niet verkapt in zo'n leuke introductie.

 

Ik had laatst een set hele leuke Jehova getuigen over de vloer. Die deden hetzelfde, alleen dan aan het einde was het toch die overtuiging die de kop op stak. Terwijl we juist een hele leuke en gelijkwaardige discussie hadden. Ik geloof zelf niet, maar ik geloof wel dat andere daar vrij in zijn.

 

Misschien is dit persoonlijk, maar ik het namelijk wel met je eens. Vroeger toen ik voor een baas werkte was ik 1x of misschien wel 2x per jaar een keer ziek. De jaren dat ik voor mijzelf bezig ben heb ik misschien een dag wat minder gedaan, maar een complete dag in bed hangen is er niet meer bij en anders is deze miraculeus in het weekend. En ik heb echt niet gefaked naar mijn idee, maar de "drive" die doet blijkbaar toch ook iets.

 

Dus goed verhaal, leuk geschreven. Ik persoonlijk vind het jammer van de afsluiter.

 

Micha

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet wie meer of minder klaagt. Maar zou niet raar opkijken wanneer een ondernemer die 80 uur in de week werkt meer klaagt dan een werknemer met 40 uur in de week. Dan heeft de ondernemer 2 keer zoveel om over te klagen?

 

Denk trouwens wel dat ondernemers kritischer en eigenwijzer zijn dan gemiddeld. Zou kunnen resulteren in meer klagen.

Trail art: www.imsobo.com

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet wie meer of minder klaagt. Maar zou niet raar opkijken wanneer een ondernemer die 80 uur in de week werkt meer klaagt dan een werknemer met 40 uur in de week. Dan heeft de ondernemer 2 keer zoveel om over te klagen?

 

Denk trouwens wel dat ondernemers kritischer en eigenwijzer zijn dan gemiddeld. Zou kunnen resulteren in meer klagen.

 

Misschien moeten we de definitie over klagen wat scherper stellen. In de zin zoals ik 't nu in dit topic en de column lees gaat 't om klagen om 't klagen. In platvloers taalgebruik zou je 't als "zeiken" kunnen omschrijven. Klagen over iets wat niet goed is - in de zin van het aan de orde stellen - is wat anders. Als een klant een klacht indient over een door mij geleverd artikel, dan praten we over een andere vorm van klagen. Een dergelijke (aan)klacht kan terecht zijn, in die zin praten we dan niet over "zeiken".

 

Klagen in de zin van zeiken heeft vaak met frustratie te maken. Frustraties komen voort uit ontstane problemen die in het oog van klager niet op een goede manier (kunnen) worden opgelost. Klagen werknemers of ondernemers meer? Ik vind dat het niet "des ondernemers" is om op deze manier te klagen. Het is niet productief, hooguit geeft het enige opluchting dat je de frustratie kunt uiten, maar die opluchting is maar van korte duur en als je het probleem niet oplost schiet je er geen zier mee op. Dat je je problemen bespreekt is een ander verhaal, maar dat doe je dan bij voorkeur vanuit een oplossingsgerichte instelling. Als ondernemer kies je er voor (zelfs als je dat van te voren niet eens weet) dat je problemen op je pad krijgt, dat is simpelweg niet anders, daarbij, een goede ondernemer ziet een "probleem" eigenlijk als een "uitdaging". Als ondernemer los je het op, al moet je "tot het gaatje" gaan. Doe je dat niet, dan ben je simpelweg geen ondernemer. Ik bedoel dat overigens niet slecht, niet iedereen is ondernemer en daar is niets mis mee.

 

Klagende werknemers is een ander verhaal. Een werknemer die bij jou als manager/chef/baas klaagt (zeurt) is net zo goed een uitdaging. De vraag is namelijk waarom dat gebeurt. Als je met mensen werkt is het part of the deal dat je daar op een goede manier mee omgaat. Als je werknemer klaagt moet je daar actie op ondernemen, doe je dat niet, dan gaat het "zieken". Op zich heel simpel, als je lichamelijk iets mankeert ga je naar een dokter, niemand vindt dat raar en je doet dat om een probleem op te lossen. Zo kan je ook het probleem van de klagende werknemer zien; je doet onderzoek naar de reden en lost 't op.

 

Wat de kritische en eigenwijze ondernemer betreft; ik denk dat juist deze minder klagen. Met name eigenwijs houdt in dat je geen genoegen neemt met een oplossing die naar jouw idee niet voldoet. Je gaat dan creatief naar wegen zoeken om die oplossing te vinden. Met name dat creatieve is wezenlijk om problemen op te lossen, dan zie je het probleem namelijk als een uitdaging.

 

Ik heb veel "klagende" ondernemers gezien, zonder het per definitie (want ik ken doorgaans de achtergronden niet) te willen veroordelen is het me wel opgevallen dat deze ondernemers vaak blijven hangen op een bepaald punt, zowel zakelijk, maar ook zeker op menselijk niveau. Misschien dat klagende ondermers (en werknemers) af en toe een beetje geholpen moeten worden, de drempel over moeten. Als we het dan toch over band scheppen (Benm) hebben, dan denk ik dat juist elkaar in die zin helpen de grootste band schept.

Link naar reactie
  • 1

Allereerst excuses aan Fred voor mijn late reactie. Geveld door een buikgriepje lag ik op de bank geamuseerd te kijken naar de losgekomen reacties. Noem het spijbelen.

 

Ik hoor juist wel veel ondernemers klagen. Over zeer uiteenlopende zaken die soms helemaal niets met ondernemen te maken hebben. Van het weer tot de bonuscultuur waardoor er geen lening meer te krijgen is en andere zaken waar ze in meer of mindere mate invloed op hebben. Ik hoor ze ook hardop afvragen of het nu wel de juiste tijd is voor die ene nieuwe stap.

 

Mijn mening is zeker niet dat iedere ondernemer klaagt. Maar wel dat klagen zelf improductief is en bovendien potentiele klanten kan afschrikken.

Ik ben van mening dat het voor iedere ondernemer belangrijk is om zijn doel altijd voor ogen te blijven houden. Het droombeeld dat hij heeft. Klagende mensen leven ‘in my humble opinion’ teveel in het heden en concentreren zich te veel op zaken die nu mis gaan in plaats van hun energie te stoppen in de toekomst.

 

De opmerkzame ondernemer leest hopelijk ook de ironische ondertoon in mijn verhaal en het positieve dat voort kan komen uit een groep ondernemers die lief en –hopelijk minder- leed met elkaar delen.

 

Link naar reactie
  • 1

In de eerste plaats: klaagzang kan ook gezien worden als een natuurlijk voortvloeisel uit de drang van de ondernemer om dingen beter te zien gebeuren. In die zin is het klagen in de zin van "Waarom loopt x nou zo?" - puur het opstapje naar "Het kan toch beter, namelijk zo...". Deze ondernemer klaagt in zekere zin ook de hele tijd, omdat waar hij ook komt hij ziet dat het beter kan.

 

In de tweede plaats klagen we allemaal wel een beetje, maar wellicht hangt het af van de branche waar je in zit en het soort ondernemers met wie je omgaat, of je meer of minder klagende ondernemers tegenkomt. In sommige branches kunnen de kleintjes structureel niet tegen de markt op gedurende lange jaren en houden ze hun kop maar net boven water. Ik kan me voorstellen(of beter gezegd, heb dat meegemaakt) dat ondernemers uit zo een branche dan met dezelfde klachten rondlopen die zie aldoor uiten.

 

Tenslotte kan je ook denken aan dingen van het ondernemerschap die onverenigbaar zijn met de typische ondernemer. Bijvoorbeeld administratie. Ik word er soms helemaal gek van. Ik wil gewoon ondernemer, maar soms moet ik mij buigen over fiscale en administratieve kwesties die mij al binnen een uurtje doen klagen. :) (Ik overdrijf een beetje.)

 

Enfin, dat was het weer.

Link naar reactie
  • 0

Ik weet niet wie meer of minder klaagt. Maar zou niet raar opkijken wanneer een ondernemer die 80 uur in de week werkt meer klaagt dan een werknemer met 40 uur in de week. Dan heeft de ondernemer 2 keer zoveel om over te klagen?

 

Denk trouwens wel dat ondernemers kritischer en eigenwijzer zijn dan gemiddeld. Zou kunnen resulteren in meer klagen.

 

Klagen in de zin van zeiken heeft vaak met frustratie te maken. Frustraties komen voort uit ontstane problemen die in het oog van klager niet op een goede manier (kunnen) worden opgelost. Klagen werknemers of ondernemers meer? Ik vind dat het niet "des ondernemers" is om op deze manier te klagen. Het is niet productief, hooguit geeft het enige opluchting dat je de frustratie kunt uiten, maar die opluchting is maar van korte duur en als je het probleem niet oplost schiet je er geen zier mee op. Dat je je problemen bespreekt is een ander verhaal, maar dat doe je dan bij voorkeur vanuit een oplossingsgerichte instelling. Als ondernemer kies je er voor (zelfs als je dat van te voren niet eens weet) dat je problemen op je pad krijgt, dat is simpelweg niet anders, daarbij, een goede ondernemer ziet een "probleem" eigenlijk als een "uitdaging". Als ondernemer los je het op, al moet je "tot het gaatje" gaan. Doe je dat niet, dan ben je simpelweg geen ondernemer. Ik bedoel dat overigens niet slecht, niet iedereen is ondernemer en daar is niets mis mee.

 

Klagende werknemers is een ander verhaal. Een werknemer die bij jou als manager/chef/baas klaagt (zeurt) is net zo goed een uitdaging. De vraag is namelijk waarom dat gebeurt. Als je met mensen werkt is het part of the deal dat je daar op een goede manier mee omgaat. Als je werknemer klaagt moet je daar actie op ondernemen, doe je dat niet, dan gaat het "zieken". Op zich heel simpel, als je lichamelijk iets mankeert ga je naar een dokter, niemand vindt dat raar en je doet dat om een probleem op te lossen. Zo kan je ook het probleem van de klagende werknemer zien; je doet onderzoek naar de reden en lost 't op.

 

Wat de kritische en eigenwijze ondernemer betreft; ik denk dat juist deze minder klagen. Met name eigenwijs houdt in dat je geen genoegen neemt met een oplossing die naar jouw idee niet voldoet. Je gaat dan creatief naar wegen zoeken om die oplossing te vinden. Met name dat creatieve is wezenlijk om problemen op te lossen, dan zie je het probleem namelijk als een uitdaging.

 

 

Ben het op zich met jou eens, maar denk dat dit toch een iets te romantisch beeld schept van de ondernemer. Om twee alinea's van jouw te koppelen: er zijn natuurlijk genoeg eigenwijze ondernemers die uit frustratie een onderneming zijn begonnen. Frustratie over iets wat niet goed loopt zijn een van de redenen om een onderneming te beginnen. Als frustratie uitten gelijk is aan klagen, dan klagen zij. Vervolgens probeert de ondernemer wat met dat gevoel/frustratie te doen. Eigenlijk zoals Pawelotti aangeeft. Om even kort door de bocht te zijn:

Mensen die klagen maar relatief weinig daar aan doen: geen ondernemer.

Mensen die klagen maar relatief veel daar aan doen: wel ondernemer.

 

Het feit dat iemand klaagt zegt mij niets. Dat is gewoon een emotie. Je hoeft van mij dan niet je kaken op elkaar te houden. Klagen is dan vrij natuurlijk. De vraag is alleen wat doe je er vervolgens mee. En als je er niets mee doet... gewoon weer ophouden met klagen.

 

En ik denk juist dat eigenwijze kritische ondernemers echt niet de tijd hebben om alles in hun omgeving wat in hun kritische blik niet klopt om te zetten in een oplossing. Ik ben ook kritisch, maar ik kan bij wijze van spreken, een kwart beinvloedden van wat ik zie.

Trail art: www.imsobo.com

Link naar reactie
  • 0

Ondernemers klagen volgens mij wel constructiever... of staan in ieder geval meer open voor het oplossen van de situatie dan loondieners.

 

Wat ik persoonlijk vaak zie is dat loondieners zich niet machtig zien iets te veranderen, terwijl ondernemers vaker in discussie gaan over een mogelijke fix. Uiteraard lukt dat lang niet altijd, maar soms ook wel, bijvoorbeeld het handelsregister 24x7 ontsluiten via openkvk.nl. Uiteraard had de kvk dat beter zelf kunnen oppakken, maar als dat niet gebeurd dan zijn er vaak nog wel mensen te vinden die zich genoeg irriteren om er domweg wat aan te doen :)

Link naar reactie
  • 0

Ben het op zich met jou eens, maar denk dat dit toch een iets te romantisch beeld schept van de ondernemer. Om twee alinea's van jouw te koppelen: er zijn natuurlijk genoeg eigenwijze ondernemers die uit frustratie een onderneming zijn begonnen. Frustratie over iets wat niet goed loopt zijn een van de redenen om een onderneming te beginnen. Als frustratie uitten gelijk is aan klagen, dan klagen zij. Vervolgens probeert de ondernemer wat met dat gevoel/frustratie te doen. Eigenlijk zoals Pawelotti aangeeft. Om even kort door de bocht te zijn:

Mensen die klagen maar relatief weinig daar aan doen: geen ondernemer.

Mensen die klagen maar relatief veel daar aan doen: wel ondernemer.

 

Het feit dat iemand klaagt zegt mij niets. Dat is gewoon een emotie. Je hoeft van mij dan niet je kaken op elkaar te houden. Klagen is dan vrij natuurlijk. De vraag is alleen wat doe je er vervolgens mee. En als je er niets mee doet... gewoon weer ophouden met klagen.

 

En ik denk juist dat eigenwijze kritische ondernemers echt niet de tijd hebben om alles in hun omgeving wat in hun kritische blik niet klopt om te zetten in een oplossing. Ik ben ook kritisch, maar ik kan bij wijze van spreken, een kwart beinvloedden van wat ik zie.

 

Wat we zeggen verschilt niet zoveel van elkaar, het ligt er alleen aan vanuit welk perspectief er wordt geklaagd; klagen om een issue voor het voetlicht te brengen of klagen om 't klagen.

 

Wat tijd betreft; dat is wel een interessante. Jouw kwart is precies het linkerbovenste vak van de "time management matrix". Juist de kritische ondernemer stelt prioriteiten en focust op dat deel. Dat wil niet zeggen dat andere zaken niet van belang zijn, maar je handelt die af naar prioriteit.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 178 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.