Ga naar inhoud
 • 0

Wanneer zet je de stap naar zelfstandig worden?

Goedemorgen,

 

Ik ben een jaar geleden een webshop begonnen en het loopt best leuk. Daarnaast werk ik nog twee dagen in de week bij m'n man in z'n zaak. Nu zou ik heel graag me volledig op m'n webshop willen gaan richten. Ik ben nu vooral in de avonduren en alle verloren minuutjes bezig. Ik denk ook dat als ik nog meer tijd heb, ik nog meer ga verdienen. Het eerste jaar heb ik geen winst gemaakt dus vooral m'n man is erg huiverig en wil dat ik die twee vaste dagen vasthoudt. Mijn vraag is eignelijk: wanneer zet je de stap? Wanneer verdien je voldoende om het aan te kunnen? Is het waarschijnlijk dat ik nog meer ga verdienen als ik er meer tijd insteek? Ik begrijp dat het koffiedik kijken is, maar ik heb gewoon wat tips nodig.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

 • 0

Beste Jen,

 

Zet eens voor jezelf eens wat vragen op een rijtje:

 

1. Wat wil je met je webshop bereiken? Wat zijn jouw ambities, wanneer (bij hoeveel omzet, winst, klanten, etc..) vind je het succesvol?

2. Hoe is dat te bereiken?

3. Wat is er zoal voor nodig om dat te bereiken?

 

Kortom, probeer het eens voor jezelf in een businessplannetje te vangen en dan wordt de hamvraag (wanneer echt zelfstandig?) er wel uit rollen...

 

Succès en groet,

 

Hans

 

 

Succes & Groet, Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

Innovatie Consultant I Marketing- & Communicatie Strateeg I Ontwerpend Onderzoeker I Verandermanager

http://hansvandenbergh.nl

(Deelnemer op Persoonlijke titel, Moderator op basis van de Forumregels)

Link naar reactie
 • 0

Beste Hans,

 

Dankjewel. Ik vind dat altijd zo moeilijk. Ik kan wel op papier zetten dat ik zoveel winst wil maken en wil verdienen. Maar hoe weet je nou of dat haalbaar is? Maar ik zal me eens gaan verdiepen in een businessplannetje.

Groetjes Jenneke

Link naar reactie
 • 0

Wat is je omzet (hoef je hier niet te vermelden) en dan vooral wat is je winst.

Zet dit voor jezelf af tegen de tijd die je er nu instopt. Maak je voldoende winst als je full-time gaat werken.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je niet automatisch twee keer zoveel gaat omzetten als je twee keer zoveel tijd er in stopt. Veel mensen vallen in de valkuil druk te zijn met bijna niks.

 

Hou rekening met het feit dat je meer kosten gaat maken als je gaat groeien. Zwaardere webhosting, groter magazijn, meer verpakkingsmateriaal, meer marketing en ga zo maar door.

 

Met het maken van een businessplannetje krijg je daar beter inzicht in, goed idee!

 

Bedenk voor jezelf of in de producten die je aanbied een groei kan zitten of dat je je assortiment "moet" uitbreiden of iets dergelijks en richt je op één ding tegelijk.

Link naar reactie
 • 0

Prima!

 

Gemakkelijk is het inderdaad niet. Er zijn ook hier op HL voorbeelden en antwoorden genoeg over marketingplannen maken, maar het proces van afvragen en onderzoeken (over wat haalbaar is, wanneer iets een succes is, enz...) dat is iets waar je echt zelf doorheen moet. De drie basisvragen heb je al van me, probeer die niet zomaar uit het hoofd te beantwoorden, maar ga daarvoor op onderzoek uit.

 

Bijvoorbeeld: Om je succesfactoren te bepalen, heb je al wat houvast aan de aanname dat je nu nog geen winst maakt, maar met een hogere tijdsinvestering zou dat volgens jou wel kunnen. Dus winst is voor jou een teken dat het dan wel succesvol begint te worden. Waarom denk je dat? Hoe zou dat dan kunnen worden bereikt? Wat is er verder precies voor nodig, naast extra tijd, om dit te realiseren? Hoeveel investering in tijd, energie, geld (ook de huiverigheid van je man meerekenen!) vergt het? Hoe maak je het meetbaar en hoe stuur je dit aan en waarop stuur je bij?

 

Dat is de globale aanpak, en stel gerust je vragen hier! (of via PM)

 

Succès en groet,

 

Hans

 

Succes & Groet, Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

Innovatie Consultant I Marketing- & Communicatie Strateeg I Ontwerpend Onderzoeker I Verandermanager

http://hansvandenbergh.nl

(Deelnemer op Persoonlijke titel, Moderator op basis van de Forumregels)

Link naar reactie
 • 0

Beste Jen,

 

Je schrijft dat je het eerste jaar geen winst hebt gemaakt. Is dat door opstartkosten? Of door te weinig omzet? Of is je marge te laag? Weet je hoeveel winst je de jaren erna hebt gemaakt?

 

Een gezegde: 'Alles wat je aandacht geeft, groeit', maar dat geldt niet altijd (even veel) voor een bedrijf.

 

Kijk gewoon hoeveel winst je maakt, verwacht je dat dit meer wordt of gelijk blijft? Vind je het moelijk om een blik in de toekomst te krijgen, kijk dan kritisch naar je huidige situatie.

 

Natuurlijk komt er veel emotie bij kijken, want elke ondernemer vind zijn/haar bedrijf een 'gat in de markt' en een geweldig idee. Kijk er ook eens rationeel naar. Hoeveel brengt je bedrijf nu echt op? Moet je de focus niet op andere dingen leggen? Op welke dingen maak je veel winst en kun je die uitbreiden? Zijn er dingen die vooral veel tijd/geld kosten en kun je daar vanaf komen?

 

Vergelijk je winst ook met het inkomen uit de baan van twee dagen. Kun je met de winst van je onderneming het verlies door het opzeggen van je baan opvangen?

www.vioolspelen.nl

http://twitter.com/ZlataBrouwer

www.zlatabrouwer.com

Link naar reactie
 • 0

Jenneke,

 

Je beweert dat de webshop "best leuk" loopt, maar je zegt ook dat je nog geen winst hebt gemaakt. Waarom niet? Blijken de kosten hoger dan verwacht? Of komt de winst bij een hoger volume? Wat is nodig om dat hogere volume te behalen?

 

Die 2 dagen werk je bij je man. Die is natuurlijk huiverig, want als je daarmee stopt moet hij of zelf meer uren werken, of iemand inhuren. Dat laatste kost geld, en dat is direct een antwoord op je vraag: jij moet met die webshop meer verdienen dan wat het kost om een vervanger voor jou in te huren!!

 

Ik zou voorlopig even doorgaan waar je mee bezig bent, in ieder geval totdat je echt winst maakt. Neem daarbij wel de adviezen van Hans ter harte, je hebt duidelijk een plan nodig!

 

Link naar reactie
 • 0

Beste Zlata en pjvdmeer,

 

Ik ben nu net een jaar bezig. Dus het eerste jaar was vooral zoeken naar de "juiste" producten, marges etc. Ik heb voorraad ingekocht in het begin die ik zelf zoo leuk vond, maar dat ligt nu nog steeds op zolder :) Ik raak het aan de straatstenen niet kwijt.

Ik heb eigenlijk pas sinds halverwege 2009 een product dat goed loopt. Ik moet ook nog leren (te accepteren) dat ik me op dit ene product moet gaan richten. En niet alleen wat ik zelf leuk vind. Maar als m'n omzet blijft doorgaan zoals nu, heb ik halverwege dit jaar de omzet van vorig jaar al. Ik weet dat het om de winst gaat ;) Ik denk ook meer winst te gaan maken door dit product uit te breiden. En die mogelijkheid is er ook. Verder hoop ik meer winst te gaan maken doordat ik meer tijd heb om de site bij te houden.

Probleem is ook dat mijn man sinds een jaar zelftstandig is gaan werken en dus ook in de opbouwfase zit. Nogal een risico dus. Helemaal met een voruw die altijd supergemotiveerd is en alleen de positieve kanten ziet ;)

Link naar reactie
 • 0

Ja, dat zou wel eens het goede moment kunnen zijn... ;) Moet ik er nog even bij vertellen dat mijn motivatie op het moment min 10 is op m'n werk door allerlei omstandigheden ( nee, niet m''n man :) ) Ik ga dus elke maandag en donderdag met zeeeer zware tegenzin naar m''n werk en ook dat is voor mij belangrijk.

En wat is eigenlijk een normale termijn om een beetje winst te gaan maken? Een ervaringsdeskundige die ik ken zegt dat het normaal is als je na 2 a 3 jaar een beetje de boel op de rit hebt en winst gaat maken. Daarvoor alleen investeren en zoeken naar de juiste vorm. Klopt dit?

En aangezien ik nu de eerste maand winst ga maken, is dit dus misschien het juiste moment? Of is dat het geval van: een zwaluw maakt nog geen zomer?

 

Groetjes Jenneke

Link naar reactie
 • 0

Gelukkig weet hij het ook wel. Ik ben dit bedrijf ooit begonnen met m'n broer (die er ook nog steeds werkt) Maar van 5 dagen werken ben ik nu terug naar 2 dagen werken. ( je kent dat wel, kindjes etc. ) Maar ik heb nu totaal geen voldoening meer in m'n werk. Ik heb het gevoel dat er een beetje werk voor me gezocht wordt. Ze zullen denk ik ook geen vervanger nodig hebben voor me als ik vertrek.

Dat is in een notedop het probleem ;)

Link naar reactie
 • 0

Ah, dat werpt een heel ander licht op de zaak.

 

Even zwart-wit gesteld (zo erg zal het niet zijn lijkt me, maar toch): je bent dus overbodig, en dan houdt niets je tegen om voor je eigen activiteiten te gaan. Even aannemende dat het bedrijf van je man is (hoewel je nu weer over je broer begint...) en het eventuele salaris van jou dan niet direct een derving van inkomen is.

 

Link naar reactie
 • 0

Het bedrijf is op het moment van man en broer (om het nog ingewikkelder te maken :) ) M'n man is er een jaar geleden bij ingestapt. Ik werk dus nu voor man en broer ;) Maar als ik stop betekent dat dus wel voor mij en m'n man minder salaris. En manlief is een software tak aan het opzetten. Dus dat moet ook allemaal nog gaan groeien.

Link naar reactie
 • 0

Als ik het goed begrijp, zijn jou man en broer eigenaar van het bedrijf waar je 2 dagen werkt.

Daar krijg je nu een inkomen van, maar je hoeft niet te worden vervangen als je weggaat...

Feitelijk zorgt jou vertrek dus eigenlijk voor meer winst voor je man en broer? (hun bedrijf heeft dan immers minder loonkosten)

 

Als ik naar mijn eigen webshop kijk, nu bijna 2 jaar open, dan maakt 1 maand winst inderdaad nog geen zomer.. :-)

Maar het begin is er, je bent blijkbaar op de goede weg.

Pas als je meerdere maanden achter elkaar winst maakt kan je er iets van zeggen voor de toekomst..

 

Ik zou goed voor mezelf op een rijtje zetten wat de financiele gevolgen zijn als je webshop door blijft hobbelen zoals het nu is, zonder noemenswaardige winst, en je wel stopt met je werk.

Kom je dan in de problemen? of kan je dat verlies aan inkomen hebben?

Wat ga je in die 2 dagen doen, waarom denk je dat je met die activiteiten meer winst kan maken?

 

Karen

Link naar reactie
 • 0

Wat is voor jou winst? Toen wij in 2006 begonnen maakten we gelijk winst. We hebben alle inkomsten direct weer terug in de zaak gestopt door meer voorraad in te kopen. Sinds halverwege 2009 zijn we geld gaan onttrekken uit onze onderneming en vanaf dat moment voelt het voor ons zo dat we dan pas zijn gaan verdienen.

De groei aan voorraad is daardoor sterk afgenomen.

Als je met een webshop het eerste jaar geen winst maakt kan dat komen door hoge kosten. Extra veel marketing, aanschaf inventaris etc.

Als je alleen maar kosten hebt die telkens weer terugkomen en geen noemenswaardige "opstartkosten" hebt gemaakt moet je jezelf flink achter de oren krabben. Kan je die kosten reduceren of maak je te weinig marge?

Link naar reactie
 • 0

Beste Astron,

 

Tja...wat is winst?? Ik krijg meer binnen dan dat eruit gaat ;) Het eerste jaar was vooral zoeken naar de juiste formule. Dus verkeerde voorraad inkoop. Ik heb eigenlijk nu pas een product (sinds vorig jaar november) dat echt goed loopt. Maar ik geef toe dat er nog wat weggewerkt moet worden van vorig jaar. Dus in dat opzicht kan ik nog niet echt geld gaan onttrekken. De liquiditeit moet nog omhoog. Mijn marge is 2.4% Dat is toch gangbaar?? Tja, ik ben echt een beginneling....

Link naar reactie
 • 0

Dan zal jij je marge anders berekenen dan wij. Een marge van 2,4% is niet werkbaar. ???

 

Dat je verkeerde producten ingekocht hebt danwel de verkoop daarvan verkeerd hebt ingeschat kan altijd. Het geeft alleen wel aan hoe goed of slecht je feeling met de markt is, maar dat is meer voor jezelf om dat te beoordelen.

Ik maak uit je verhalen op dat je nu min of meer afhankelijk bent van één product. Dat op zcih is heel beangstigend en reden om nog niet de stap te wagen.

[*]Wat gebeurt er als er ineens flinke concurrentie op het product komt op Internet?

[*]Heb je controle over de leverbaarheid van het product, wat doe je als je leverancier onvoldoende voorraad heeft? "De container is onderweg uit China" is een kreet die men maanden kan volhouden, weet ik uit ervaring.

[*]Wat gebeurt er als de kwaliteit van het product ineens minder wordt en je veel retouren krijgt? Wij hadden een mooi product in ons assortiment waarvan de productie ineens niet meer in China gedaan werd maar in Mexico. Plotseling kwam 80% terug met klachten. Binnen zichttermijn en dus ook verzendkosten retourneren (het ging om schommelpaardjes dus de verzendkosten waren niet gering). We hebben het product snel uit ons assortiment gehaald en onze omzet liep daardoor een flinke deuk op.

 

Winst is omzet - inkoop van verkochte producten en kosten. Ingekochte nog niet verkochte producten, je voorraad dus, zijn geen kosten. Je voorraad groei hoort dus eigenlijk bij je winst maar het geld heb je niet beschikbaar, je moet er echter wel inkomstenbelasting over betalen.

Link naar reactie
 • 0

Beste Astron,

 

Hartelijk dank voor je reactie weer. Ik schrik een beetje van je opmerking dat 2,4 niet werkbaar is? Ik ben een beetje deze business ingerold en hoorde van mijn omgeving dat dat ruim is. Ik heb wel wel veel vertrouwen in mijn product. En het zijn er wel meer dan 1. Mag ik je eens een link sturen van mijn site(s)? Zodat je eens kunt kijken wat je van de producten vind? Of je denkt dat er een markt is?

 

Groetjes Jen

Link naar reactie
 • 1

Ja natuurlijk mag dat. Je hoeft niet te schrikken, wellicht heb je een andere manier van marge berekenen dan wij of bedoel je gewoon iets anders.

 

Ik heb even naar je webshop gekeken en je verkoopt een aantal producten die wij ook verkopen. Met je marge is niets mis, dit is echter geen 2,4%.

Link naar reactie
 • 0

Ik ben student communicatie, hiervoor heb ik een opleiding grafisch vormgeven afgerond. Ik krijg vaak vragen en verzoeken om vormgeef en ontwerp werk te doen voor bedrijven en personen. Ik heb al aardig wat klussen gedaan in ruil voor een flesje wijn of dergelijken, maar daar ben ik inmiddels wel klaar mee. Het is tijd om er geld mee te gaan verdienen en het "vrijwilligers" werk stop te zetten.

 

Om dit in rekening te kunnen brengen moet ik freelancer of zzp-er worden. (?)

Maar heeft dit invloed op de studiefinanciering die ik ontvang? En wat is de beste optie? zzp-er of freelancer?

 

 

Link naar reactie
 • 0

 

....

Om dit in rekening te kunnen brengen moet ik freelancer of zzp-er worden. (?)

Maar heeft dit invloed op de studiefinanciering die ik ontvang? En wat is de beste optie? zzp-er of freelancer?

 

 

 

Kijk op de site van (voorheen) de IBG groep voor studiefinanciering en bijverdienen.

 

ZZPer en freelancer zijn geen juridische of fiscale begrippen. Het wordt vaak door elkaar heen gebruikt om iemand aan te geven die zelfstandig is en niet in loondienst.

 

Je zult je in moeten gaan schrijven bij KvK en belastingdienst. Dat kan in1 keer via www.kvk.nl en kijk ook op www.belastingdienst.nl voor startersinfo.

r.i.p. Fred Wiersma | IN MEMORIAM

Link naar reactie
 • 0

Hoi Allemaal,

 

Sinds vorige maand ben ik met 2 anderen een VOF gestart. We geven management advies aan particuliere fitness clubs. We hebben dus een relatief klein aantal potentiele klanten. Nu weet ik dat je op zoekmachines op de eerste pagina kan komen te staan als je daar genoeg geld voor over hebt. Dit lijkt me alleen voor ons bedrijf niet zo effectief. Nu is de vraag eigenlijk: op welke wijze kunnen advies bureaus snel en effectief reclame maken zonder dat dit veel financiele risico's met zich meeneemt?

 

Bedankt,

Robbie

Link naar reactie
 • 0

Hoi Allemaal,

 

Sinds vorige maand ben ik met 2 anderen een VOF gestart. We geven management advies aan particuliere fitness clubs. We hebben dus een relatief klein aantal potentiele klanten. Nu weet ik dat je op zoekmachines op de eerste pagina kan komen te staan als je daar genoeg geld voor over hebt. Dit lijkt me alleen voor ons bedrijf niet zo effectief. Nu is de vraag eigenlijk: op welke wijze kunnen advies bureaus snel en effectief reclame maken zonder dat dit veel financiele risico's met zich meeneemt?

 

Bedankt,

Robbie

 

Je geeft al aan dat je een relatief kleine doelgroep hebt, ik ben geen marketing expert maar dan lijkt mij het handigste om te gaan bellen, bellen en nog eens bellen. Afspraken scoren, effectief en hoeft niet veel te kosten.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  6 leden, 179 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.