• 0

Tovenaars

Er bestaat een tovenaar die over een heuvel van meer dan honderd meter hoog kan springen als hij dat wil. Hij oogst zowel verwondering als jaloezie en men vraagt zich af of zij ook ooit zulke krachten kunnen bezitten. Men vraagt zich af of zijn ''macht'' op een dag uit de lucht is komen vallen, toen hij aan het mediteren was.

 

Vroeger kon deze tovenaar niet hoger springen dan de meesten van ons, misschien een meter. Maar hij stelde zich tot doel over een heuvel van honderd meter hoog te springen en daar oefende hij elke dag op. Beetje bij beetje maakte hij vorderingen. Hij besteedde al zijn tijd aan die ene prestatie. Misschien trainde hij wel door over bloemen te springen, die elke dag een stukje hoger worden. Misschien werd hij op die manier een tovenaar, een specialist, een expert op zijn gebied.

 

funny_wizard_photosculpture-p153049111384374379qdjh_400.jpg

 

Het is gemakkelijk het verkeerde idee te aanvaarden dat mensen als tovenaar geboren worden, hetgeen hier ook al vele malen ter sprake is gekomen. Maar als dat het geval was, zouden experts als experts geboren worden en voorzitters als voorzitters. Maar experts en voorzitters worden niet zo geboren, ze hebben gewoon heel hard gewerkt om professioneel te worden, net als de tovenaar.

 

Iedereen beschikt over oneindige capaciteiten en het enige verschil tussen een tovenaar en een gewoon iemand is dat de tovenaar zijn verborgen capaciteiten gebruikt en harder werkt (deels karakteristieken), wat hij ook aan het doen is. Alles heeft een reden en oorzaken leiden tot resultaten. Prestaties komen niet door het toeval tot stand: ze zijn het hoogtepunt van een proces.

 

We leven in een tijd van specialisatie. Dit is een tijd waarin dingen aan dagelijkse verandering onderhevig zijn, het leven wordt steeds ingewikkelder en gevarieerder, en de behoefte aan specialisten doet zich op steeds meer gebieden voelen. De tijd dat een persoon alles kon oplossen, ligt ver achter ons. Zelfs als iemand in zijn eentje fysiek al zijn werk zelf kon doen en precies wist wat hij deed, zou hij er de tijd niet voor hebben. Als gevolg daarvan is er een ontwikkeling op gang gekomen van een zeer gespecialiseerde arbeidsverdeling en dat heeft de efficiëntie enorm doen toenemen. Daarom hebben we nu op elk gebied experts nodig. In de wereld van vandaag moet je dus wel zeer deskundig zijn op het gebied dat je gekozen hebt.

 

Dat betekent echter niet dat je al het andere moet verwaarlozen ten gunste van het gebied van jouw keuze. Je hebt uiteenlopende interesse en veel gezond verstand nodig. Je moet niet alleen een expert zijn, maar ook allround. De wereld is groot en het leven biedt veel variatie. Als je jezelf beperkt tot jouw eigen wereldje wordt je als een kikker die zijn poel niet uitkomt en geen idee van de rest van de wereld heeft.

 

Het is zorgelijk dat we het zo druk hebben met het zo snel mogelijk graven van een diepe put, dat we niet meer aan de breedte denken. Dit is iets wat ik ooit heb gelezen en me altijd bij blijft, als je diep wilt graven, zul je eerst een breed stuk land nodig hebben. Als je echt diep wilt graven, moet je eerst breed graven. Als je alleen maar aan de diepte denkt, kan het bij de eerste schep lijken dat je heel diep zult kunnen gaan, maar ga eens wat dieper, dan merk je dat je niet verder kunt als je niet meer in de breedte gaat werken. Geef jezelf dus voldoende ruimte voordat je begint te graven. Dan kun je met een gerust hart bepalen hoe diep je wilt graven.

 

Wordt een expert, wordt professioneel, maar niet zodanig dat je geen oog meer voor iets anders hebt. Ongeacht jouw specialiteit moet je brede, algemene interesse koesteren. Daarmee bedoel ik culturele ontwikkeling en gezond verstand.

 

Iemand die bijvoorbeeld als hoofdvak econometrie heeft, hoeft geen expert te worden in de bouw van vliegtuigmotoren. Maar ongeacht of je econometrie, geneeskunde of literatuur studeert, heb je nog steeds een bepaalde hoeveelheid algemene kennis nodig. Met ‘’algemene kennis’’ bedoel ik dat je jezelf breed ontwikkeld en brede ervaring opdoet, waarmee je gegarandeerd een zekere diepte aan jouw specialisme geeft. Je dient op de hoogte te zijn van bijvoorbeeld filosofie, etiquette en ethiek. Dus als ik zeg dat je een specialist moet worden, betekent dat ook dat je een brede kennis en visie moet hebben die voorbij jouw specialisme reiken.

 

Tegenwoordig zijn macht en aanzien niet per se gescheiden, dat tijdperk is voorbij. Tegenwoordig heeft een specialist macht. Aanzien en erkenning krijgt iemand nu als hij de enige is die een bepaalde taak kan verrichten. Specialisten is de hedendaagse norm.

 

Wordt een specialist, een expert, een tovenaar; probeer ronduit de beste op jouw gebied te worden, ongeacht wat voor gebied dat is. En als je jezelf afvraagt hoe je dat moet doen, adviseer ik je om jezelf er volledig op te storten, wat het ook is. ideeën, wijsheid en inzichten zijn weggelegd voor degenen die spanningen tijdelijk op te geven om een nieuw idee te krijgen.

 

Schrijven doe je met het puntje van een pen en je moet schrijven en schrijven om ideeën te krijgen. Zo ook komen creatieve ideeën en inzichten op andere gebieden tot stand door volledige overgave. Genialiteit berust voor negenennegentig procent op inspanning. Als je een tovenaar op jouw gebied wilt worden, moet je jezelf helemaal overgeven. Neem dus een zekere breedte in acht en ga dan diep graven.

 

Veel succes met graven!

REYA Consultancy, improve your business

REYA Design, imagination becomes reality

Follow me @ twitter, REYA_Consultant

 

http://nl.linkedin.com/in/remonvanommen

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Mijn visie:

 

Over een aantal jaar hebben we interactief lesmateriaal dat kinderen 1-op-1 lesgeeft. Het programma ziet op welk niveau een kind zit en geeft hem de dingen die op dat niveau aansluiten. Als het kind zich verveelt ziet hij de reden waarom (wil buiten spelen, te makkelijk, te moeilijk) en op basis daarvan past hij het programma aan. Als het kind aangeeft iets anders te willen leren, onderwijst het dat.

 

Probleem met klassikaal onderwijs is dat het kinderen op een hoop gooit, en dus niet tegemoet kan komen aan de talenten en niveau van de kinderen. Met 1-op-1 onderwijs kun je dit ondervangen, en met de hulp van betere interactieve onderwijsprogramma's is dit binnenkort mogelijk - naast nog heel veel andere dingen.

 

De ethiek hierachter is alleen wel dat de minder getalenteerde niet meer kunnen leren van de getalenteerde, er is geen kennisoverdracht (spillovers). Men heeft al vaak gediscussieerd om de slimmere kinderen bij elkaar te houden maar daardoor wordt het gat tussen beide wel weer veel groter. De systemen in deze tijd zijn er echter op gesteld dat er gelijkheid moet heersen (belastingstelsel, overheidsingrijpen, etc.).

 

En 1-1 onderwijs is ook minder effectief want wanneer je bijvoorbeeld in een masterclass zit leer je naast de stof en docent ook van je mede studiegenoten...

 

Een goede column overigens welke een gevoelige snaar aantikt met daaropvolgend een interessante discussie.

 

PS; voor waar de discussie begon; Nurture vs Nature)

Erik Leferink

Sapiente vince, rex, noli vincere ferro

Link naar reactie
  • 0

De discussie is redelijk ver van de CS schrijver verdwenen. Ik ga ook geen poging doen om dit recht te zetten, maar ik zet wel even een peroonlijk verhaaltje neer.

 

Toen ik van de lagere school afkwam was ik erg onvolwassen. Mijn ouders zagen in dat ik talent had voor het grafische gedeelte, alleen in de buurt waren er geen oplossingen voor mij. Dus werd ik geplaatst op een mavo op 10 kilometer afstand welke bekend stond om een goede opleiding voor tragere leerlingen. Ik was niet traag, maar ik had niks met de standaard lessen.

 

Ik had het niveau niet voor mavo, ik was dik, ik was onzeker. Kortom ik was de sjaak. DIt heeft 2 jaar geduurd voordat ik oud genoeg was voor de grafische opleiding. En toen was het goed. Alleen die opleiding was wel anderhalve uur met de bus. Dus ik snap hun bezorgdheid wel, want even snel ingrijpen is dat niet. Maar ik had wel 2 jaar treiterijen, slechte cijfers en een eigenwaarde van nul voor mijn kiezen.

 

Maar ik heb mijn ouders het enorm kwalijk genomen voor die 2 jaar. Maar achteraf (na vele jaren) begrijp ik het wel en hun onmogelijke situatie. Je wilt het beste voor je kinderen, maar je moet roeien met de riemen die jij denk dat geschikt zijn. En mijn ouders waren betrokken, wilde het beste, hadden vrij voor mij, veel liefde en toch ging het niet zoals zij wilde...

 

En naar mijn idee is het voor ouders niet gemakkelijker geworden de afgelopen jaren...

 

Micha

 

 

www.studio-immo.nl: Identiteit, Marketing en Media Ontwerp

www.greenscreenspecialist.nl Greenscreen video en fotografie oplossingen voor op locatie of in onze eigen video studio

Volg Studio Immo persoonlijk via twitter: www.twitter.com/studioimmo of op facebook: www.facebook.com/studioimmoreclame

Link naar reactie
  • 0

Heel herkenbaar. Ik zal dus even heel kort weergeven wat de CS beoogt te bewerken met de column. Hij stelt dat een ondernemer die zich specialiseert, een tovenaar kan zijn. En dan uiteraard met uitleg e.d.

 

Ik stel daartegen dat specialiseren (op één vlak) niet voldoende is om het level "speciaal" te kunnen bereiken.

 

Daarna heeft de discussie zich gewend tot het fenomeen talent, dat in oorsprong niet in de column was opgenomen.

 

Talent en brede specialisatie, kunnen wel tot "speciaal" leiden in mijn optiek.

Link naar reactie
  • 0

De discussie is redelijk ver van de CS schrijver verdwenen. Ik ga ook geen poging doen om dit recht te zetten, maar ik zet wel even een peroonlijk verhaaltje neer.

 

Dat de discussie is verdwenen van waar ik was gestart met P.J. Odems is niet erg in mijn optiek, het is juist interessant om te zien hoe je opeens bij de ‘’rol van de overheid’’ en het onderwijs terecht komt. Daarnaast is er nog altijd een raakvlak, want de overheid/ouders moeten de jongere (generatie van de toekomst) prikkelen/stimuleren om hun ‘’talenten’’ te gebruiken op een verantwoordelijke manier. Dus zo ver is de discussie niet van waar we gestart waren ;).

 

Tevens is het leuk/interessant om een discussie te laten lopen en pas wanneer het dreigt in te zakken, je besluit om in te grijpen om het weer op gang te brengen, zodat de discussie vort kan gaan, hetzij op een ander spoor...

 

 

Daarna heeft de discussie zich gewend tot het fenomeen talent, dat in oorsprong niet in de column was opgenomen.

 

Talent en brede specialisatie, kunnen wel tot "speciaal" leiden in mijn optiek.

 

Talent is er bewust niet in genomen, omdat dit toch een begrip is waar een discussie mee van start kan gaan (wat er ook is gebeurd), een ieder heeft hier echt een mening over namelijk (jong,oud,man,vrouw, etc.). Aangezien een column zelfstandig moet kunnen leiden tot een discussie heb ik dat er uitgelaten zodat een ieder hier zijn visie over kon geven. Zonder een al doordringende mening van mijn kant.

 

Heel herkenbaar. Ik zal dus even heel kort weergeven wat de CS beoogt te bewerken met de column. Hij stelt dat een ondernemer die zich specialiseert, een tovenaar kan zijn. En dan uiteraard met uitleg e.d.

 

Ik stel daartegen dat specialiseren (op één vlak) niet voldoende is om het level "speciaal" te kunnen bereiken.

 

Je moet niet alleen een expert zijn, maar ook allround. Daarnaast is een tovenaar niet zozeer ''speciaal'' (lees: expert op vele vakgebieden), maar hij is ‘’de beste in zijn vakgebied’’ door middel van training/oefening en dat maakt de tovenaar weer ''speciaal''. Jij oogt nu meer naar speciaal zijn vanuit een holistisch oogpunt, in dat opzicht ben ik het dan ook met je eens maar dat is wel iets anders waar ik op doelde ;D.

 

Groet,

 

Rémon

REYA Consultancy, improve your business

REYA Design, imagination becomes reality

Follow me @ twitter, REYA_Consultant

 

http://nl.linkedin.com/in/remonvanommen

Link naar reactie
  • 1

Je karakter (karakteristieken) spelen ook zeker een belangrijke rol, daar ben ik het mee eens! Geluk heb ik niet genoemd maar het speelt ook zeker een rol bij het succes in je leven. Maar hoe zit dat met geluk? Is geluk louter gebaseerd op ‘’toeval’’ of heeft het met karma en alles te maken? Want waarom hebben sommige personen veel geluk en andere vaak pech? Valt geluk af te dwingen?

 

Hebben succesvolle personen (tovenaars) een grote factor van geluk of dwingen ze dat af, en hoe doen ze dat dan?

 

 

Groet,

 

Rémon

REYA Consultancy, improve your business

REYA Design, imagination becomes reality

Follow me @ twitter, REYA_Consultant

 

http://nl.linkedin.com/in/remonvanommen

Link naar reactie
  • 1

Toen ik 20 jaar geleden nog net geen ondernemer was, werkte ik als technisch vertegenwoordiger voor een handelsmaatschappij. Ik boorde een nieuwe markt aan en ik zag daar virtueel het geld op tafel liggen. Mijn baas van destijds zag het niet liggen en deed er niks aan. Vandaar dat ik toen de handschoen zelf heb opgepakt en zelf ben gaan ondernemen. Nou was dat niet zo verwonderlijk dat we verschillend "keken", want mijn blik viel op mogelijkheden die niet in de gangbare activiteiten van een handelsmaatschappij vielen.

Dit was dus een combinatie van geluk en karaktereigenschappen. Die actie stond aan de basis van ontplooiing van mijn andere eigenschappen, die daar logischer wijze op moesten volgen, om het ondernemerschap ook nog in zijn geheel succesvol te maken. Gedurende je ondernemerschap heb je natuurlijk je ogen en oren goed open om nieuwe signalen op te vangen waar je wat mee kunt. Uiteindelijk heb ik zo'n beetje al mijn kennis in de praktijk kunnen brengen en heb ik heel veel gehad aan de opleidingen die ik heb gevolgd.

Als je gevraagd wordt om problemen op te lossen en je hebt de mogelijkheden om die op te lossen en om daarmee de kostprijzen van je klanten te verlagen, ben je spekkoper. In sommige branches zitten top-commerciele mensen, maar zijn nauwelijks technische mensen werkzaam, die de droom van die commercielen kunnen helpen waarmaken. Als je die situatie herkent en je kunt als juiste persoon dat gat vullen, dan zit je goed. Geen blabla verkopen, maar daadwerkelijk waarmaken wat van je wordt gevraagd en wat je hebt beloofd. Deze situatie heeft tot tekenen, ontwerpen e.d. geleid, met het gevolg dat op 60% van de NL geproduceerde foto/schilderijlijsten, wel "iets" van mij zit. Dat is best een grappig gegeven.... ;)

Link naar reactie
  • 0

Geluk moet je hebben denk ik, maar iemands geluk hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijkheid.

 

Ik geloof ook niet dat externe omstandigheden bepalen of we gelukkig zijn, maar de manier waarop we denken, onze levenshouding, kan een gelukkig leven garanderen...

 

In het geval je geluk gaat vergelijken met ongeluk dan is geluk niet alleen de afwezigheid van ongeluk en evenmin de eendimensionale zoektocht naar plezier, maar een speciale mix van gevoel en de reflectie daarop: je goed voelen en weten dat dat zo is. In mijn optiek komt geluk dus in vele vormen en smaken, ieder individu heeft zijn eigen combinatie hiervan, gebaseerd op zijn eigen levensgeschiedenis.

 

Zo zal iemand die na een lang proces van faillissement eindelijk verlost is van die dagelijkse routine gelukkiger zijn met zijn business die weer goed loopt dan iemand die altijd al een goede business runde.

Erik Leferink

Sapiente vince, rex, noli vincere ferro

Link naar reactie
  • 0

De Brabantse methode om het geluk een handje te helpen is in elk geval het heft in eigen handen te nemen om anderen precies te laten beslissen wat in jouw plan past. Op die manier manipuleer je wel, maar dwing je het ook af, want zonder die beslissingen van die ander, kon je je doel niet bereiken.....

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    6 leden, 279 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.