loading
Ga naar inhoud
Mark_starter
Verberg

BV - Aandeel vermindering door oneven inbreng

vraag

Beste Ondernemers/adviseurs,

 

Ons bedrijf telt vier oprichters, en zijn bijna een jaartje fulltime bezig. Nu heeft iedereen voor 25% aandeel in de BV maar een van ons gaat waarschijnlijk binnenkort fulltime in loondienst. Hij zal dan dus geen of aanzienlijk minder toevoegen/inbrengen in de BV. Hij wil eventueel in een later stadium terugkomen maar dat is nog onzeker. Het idee is dat we de winst gaan verdelen over de overige 3vennoten. Echter, ook geldt (in onze ogen), hoe langer dit duurt en hoe meer ons bedrijf in waarde stijgt, hoe minder deze vennoot aanspraak op hierop heeft.

 

Nou heb ik op internet rondgekeken maar kon geen soortgelijke voorbeelden vinden. We willen namelijk geen uittreding van de vennoot. De vennoot kan gewoon weer terug kan komen wanneer hij wil/kan we willen hem nog steeds betrekken bij het bedrijf.

Wat is hier de gangbare manier van handelen, en wat voor een afspraken moeten daarvoor met de 4 vennoten worden afgesloten? Bijvoorbeeld overname van aandelen?

 

Vriendelijke groet,

Mark

Link naar bericht
Delen op andere sites

5 antwoorden op deze vraag

Aanbevolen berichten

 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Hoi Mark,

 

Het andere topic ging over stemrecht. Jullie zoeken een oplossing om winstrecht anders te verdelen. Dat kan op gelijke wijze

 

Voorop gesteld: als hij niets in jullie BV doet, verdient hij ook niets. Punt blijft dan de waardeontwikkeling.

 

IMHO:

Jullie kunnen overgaan tot verlettering van aandelen waarbij zijn letteraandelen delen in het winstrecht totdat hij elders in loondienst gaat. Keert hij weer terug, dan kan een wijziging van de lettervoorwaarden weer aangepast worden naar de datum dat hij weer volop meedoet.

 

Groet

Joost


DenariusAdvies.nl: Fiscaal + juridisch advies bij rechtsvormkeuze/-wijziging, VOF, BV, DGA, bedrijfsoverdrachten.

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Joost,

 

Dank voor je reactie. Ik had begrepen dat de waarde van een letteraandeel vast staat. Stel dat het bedrijf over 5 jaar veel meer 'waard' is, en stel dat deze vennoot niet meer terug is gekomen, heeft deze vennoot dan niet toch nog recht op 25% van het bedrijf?

 

Mijn kennis hierin is minimaal maar, is er bijvoorbeeld een mogelijkheid waarbij we nu de waarde van het bedrijf vaststellen en dat we over tijd (zeg, na elk jaar), steeds meer aandelen over kunnen nemen van deze vennoot met die vastgestelde waarde. Of bijvoorbeeld extra aandelen in het bedrijf stoppen, maar dan enkel voor de 3 vennoten.

 

Groet,

Mark

Link naar bericht
Delen op andere sites
 • 0
 • Waardeer dit antwoord

Beste Joost,

 

Hartelijk dan voor je reactie, Ja dat is denk ik wel bespreekbaar. In principe willen we alle vier nog steeds het beste voor het bedrijf. Het is meer door omstandigheden dat deze persoon (tijdelijk) vertrekt.

Is dit (over tijd extra aandelen inbrengen of aandelen overnemen) wel een gangbare gang van zaken? In principe willen we gewoon de simpelste oplossing maar wel eerlijk voor iedereen.

 

Het is denk ik geen optie om zijn 25% aandeel gelijk over te nemen en kijken wat te doen als hij terug komt. Misschien wil hij naast zijn nieuwe fulltime baan toch nog af en toe voor/met ons werken. Echter, het wordt dan natuurlijk helemaal lastig om over tijd het aandeel in het bedrijf van iedereen te bepalen.

 

Groet,

Mark

Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 65.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Wie is er online?

  Er zijn 9 leden online en 180 gasten

  Bekijk volledige lijst    
 • Ook interessant:

 • OndernemerspleinNL

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké