Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
schipper

Personeel flexibel belonen

Recommended Posts

Ik heb een seizoensgebonden bedrijf, waarbij ik (onder andere) twee maanden per jaar een speciaal project draai. Voor dit project neem ik twee mensen in dienst, en af en toe huur ik in drukke tijden een freelancer in. In onze branche is het gebruikelijk om niet al te hoge lonen te betalen (veel mensen hebben een leerwerk contract, zodat er zelfs onder het minimumloon betaald wordt). Ik vindt dit niet echt redelijk en betaal op zijn minst minimumloon. Ik ben op zoek naar hoe ik aanvullend kan belonen.

 

Deze mensen werken erg hard met veel plezier, en ik wil dit graag ook in een financiële beloning uitdrukken. Hoe hard ze moeten werken, is grotendeels afhankelijk van hoeveel gasten er zijn. De hoeveelheid gasten bepalen ook weer de omzet die met dit project gedraaid wordt. Een extra beloning gekoppeld aan de omzet lijkt mij dan ook logisch. Ik lees op internet dat veel bedrijven een winstdelingsregeling kennen, maar dat is lastig te bereken voor dit project, de omzet is wel makkelijk te berekenen. Ook is natuurlijk de vraag hoe een verschil in tijdsinvestering te verdisconteren. De een werkt maar een paar weken, de ander werkt de twee maanden met hoogstens een weekje vakantie.

 

Heeft iemand idee hoe ik een aanvullende beloning kan aanpakken?

 

Alvast bedankt voor de tips!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag schipper

 

Mijn complimenten voor jouw aanpak als werkgever. Zo mogen er wel meer zijn!

 

Elke beloning in geld of natura die zijn bron vindt in de dienstbetrekking wordt belast met loonheffing. De manier waarop je die vaststelt en uitkeert is aan jou. Let wel op een evt. CAO die vaak een ondergrens aangeeft. Voordelig fiscaal belonen, kan via een onbelaste kostenvergoeding, mits die zakelijk is en de kosten ook daadwerkelijk gemaakt zijn door de werknemer.

 

De regelingen daarvoor zijn legio. Zie: http://www.belastingdienst.nl/download/2344.html

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

In dit geval zou je kunnen denken aan een variabele beloning als een percentage van de omzet (zoals je zelf al voorstelt).

 

Wat betreft de tijdsinvestering bedenk ik zo snel 2 mogelijkheden:

 

[*] Indien de omzet per dag of week bekend is kun je werknemers het percentage geven over de omzet in de weken dat ze gewerkt hebben. Ze worden dan beloont over de omzet waar ze zelf echt aan bijgedragen hebben. Ik weet alleen niet of je zo nauwkeurig kan bepalen wat de omzet op een bepaalde dag of in een bepaalde week was.

[*] Een andere mogelijkheid kan zijn om uit te gaan van de omzet over het hele hoogseizoen en dit dan tijdsevenredig uit te keren. Een rekenvoorbeeld met 2 medewerkers: je omzet is €100K over het hoogseizoen van 8 weken, je geeft 1% variabele beloning te verdelen over alle werknemers. Er zit dus €1.000 in de pot. Medewerker 1 heeft daarvan 7 weken gewerkt, medewerker 2 maar 3 weken. Medewerker 1 krijgt dan 7/10e is €700 en medewerker krijgt 3/10e is €300

 

Er zullen ongetwijfeld veel meer mogelijkheden zijn, dus zie het als een simpele voorzet.

Als je over de omzet gaat uitkeren, bereken dan vooraf wel goed welk percentage van de omzet op gaat aan kosten en welk (resterend) percentage in principe winst is voor jou: dan pas kun je beoordelen welk percentage van de omzet je aan je werknemers wil geven als beloning zodat je zelf nog voldoende winst overhoudt.

 

Neem de afspraken over de variabele beloning wel duidelijk op in de arbeidsovereenkomst zodat er geen discussie kan ontstaan over de berekening of over de vraag of het loon of een gift is.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de suggesties. Waarschijnlijk zal voor mij het makkelijkste te zijn om de omzet te gebruiken van de totale periode.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 192 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept