• 0

Advies inzake uitkopen partner

Ik heb al behoorlijk wat gezocht over deze materie, maar ik vind vooral informatie over hoe de waarde van een bv bepaald kan worden als je mede vennoot uit het bedrijf stapt.

Mijn probleem is echter het traject dat er voor ligt, namelijk, hoe krijg ik mijn mede vennoot zover dat hij zijn aandelen aan mij te koop aanbiedt.

 

Ik heb samen met iemand een bv (werkmaatschappij) en ieder hebben wij een eigen bv.

We werken nu een paar jaar samen en dat hebben we eerder altijd in een samenwerkingsverband gedaan, waarbij we beiden een eenmanszaak hadden. We werkten samen onder één naam, maar factureerden apart en juridisch was ook alles gescheiden.

 

Echter, een jaar of anderhalf geleden kwam onze eerste medewerker in dienst, en van 1 kwam het tot 5, en intussen zijn we dus een BV.

 

Het probleem is, dat mijn "maat" geen ondernemer is. Hij kan wel hard werken in zijn vak, dus de dienst die we aanbieden, maar hij is gewoon echt geen ondernemer.

Hij is niet discreet op de werkvloer, hij denkt niet vooruit, hij weet amper wat omzetbelasting is, wil nergens investeren, denkt onze managementrapportages op de boekhouder af te kunnen schuiven, m.a.w. hij snapt er gewoon echt helemaal niks van.

Dus, dat soort zaken heb ik allemaal gedaan altijd, eigenlijk heb ik het hele bedrijf altijd gerund en opgezet, de bedrijfsmatige kant dus. Dat heb ik altijd naast het eigenlijke werk gedaan.

 

Nu zijn we een aantal trajecten verder, mbv een coach heb ik gepoogd hem meer in de directeursrol te krijgen ipv in de arbeidersrol, maar het wordt van kwaad tot erger. Zo erg zelfs dat hij nu ronduit de zaak loopt te verstieren.

Er zijn afspraken gemaakt waar hij zich helemaal niet aan houdt enz.

 

Ik wil graag zijn aandelen kopen en het bedrijf alleen met de medewerkers voortzetten. Ik ben een ondernemer in hart en nieren, ik vind het heerlijk, alleen mijn "maat" is mij een blok aan het been.

Nu heeft hij echter te kennen gegeven dat het voor hem "allebei eruit, of allebei erin" is.

Ofwel, hij wil zijn aandelen niet verkopen en blijven zitten waar hij zit, of hij wil dat we er allebei uitstappen en het bedrijf opheffen.

Wij hebben een hele goede markt, en regionaal bedienen wij ongeveer alle klanten die je je kan wensen met ons product.

M.a.w. mocht ik er uit stappen, dan vis ik in mijn voormalige eigen vijver, en ik denk dat dat heel lastig wordt.

Ik wil het bedrijf niet opheffen, omdat ik natuurlijk de klantenportefeuille waar ik zo hard voor gewerkt heb wil houden.

 

Mijn vraag is dus eigenlijk, wát zijn de mogelijkheden om mijn partner zo ver te krijgen dat hij kiest voor het geld en de aandelen aan mij verkoopt. Wat kun je daar allemaal mee doen?

Ik weiger mij te laten chanteren door zo iemand, maar het lijkt nu een beetje alles of niets te zijn.

We hebben wel een aandeelhoudersovereenkomst, maar we hebben allebei 50% natuurlijk.

Ik denk dat het aantonen van "onbehoorlijk bestuur" o.i.d. wel heel lastig wordt, omdat hij gewoon helemaal niet bestuurt.

 

Advies zeer welkom.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ik denk dat je niet naar dwingen moet kijken, hoewel daar best wel mogelijkheden zijn, maar naar bemiddeling, mediation.

Het probleem daarbij is dat mediation met als doel voortzetting van het bedrijf allemaal hopeloos strandt. Er worden dan afspraken gemaakt over de taakverdeling, en die taken worden dan allemaal niet uitgevoerd (dat hebben we dus al gehad).

Mediation met als doel beëindiging, strandt vooralsnog op de houding "allebei kapot, of allebei in het bedrijf blijven".

Dat eerste wil ik dus niet, en dat laatste is onmogelijk op deze manier.

 

Ik ben ook op zoek naar een stukje zekerheid. Kan hij mij dwingen met hem te blijven samenwerken als ik mijn bedrijf niet op wil geven?

Eigenlijk ben ik dus wel op zoek naar wat de mogelijkheden zijn als ik hem wil dwingen.

Als laatste redmiddel, maar ik heb het wel graag achter de hand.

 

Aanvullend: hij weigert ook om het andersom te doen. Dus hij wil niet mijn aandelen overnemen om zelf het bedrijf voort te zetten. Het is stoppen of samen door gaan. Hij geeft zelf wel toe dat de samenwerking erg moeizaam is momenteel.

Link naar reactie
  • 0

Als hij die dingen niet doet dan zit daar toch een probleem in de zin van: Hij doet niet wat afgesproken is. Daar zitten toch gronden om een samenwerking, al dan niet gedwongen, voor te bereiden?

Bezoekhetziekenhuis.nl: Eenvoudig bezoeken plannen aan de patiënt en communiceren met patiënt, familie en vrienden. ! Maak een account aan als een familielid in het ziekenhuis ligt en je kunt gezamenlijk de bezoektijden inplannen.

Link naar reactie
  • 0

Klinkt een beetje als een niet-rationele keuze: Samen uit, samen thuis. Als ik niets overhoud, dan jij ook niet.

 

Heb je enig idee wat ten grondslag ligt aan die houding?

 

Bang om de tent alleen te moeten voortzetten, bang voor gezichtsverlies als hij weggaat bij de bv, is hij financieel afhankelijk van de inkomsten uit dividend, ontleent hij een bepaalde status aan het directeur zijn?

 

Steekt het hem wellicht dat jij wel ondernemer bent en daar de capaciteiten voor hebt en hij niet en speelt jalouzie een rol?

 

Jij bent ws. degene die met mediation kwam, en wellicht voelt hij zich daardoor gekleineerd/tekortschieten etc.

 

Dit zijn zomaar wat suggesties trouwens.

 

Vaak is het makkelijker een oplossing te bedenken als je de oorzaak kent.

 

Frans

 

 

Link naar reactie
  • 0

Klinkt een beetje als een niet-rationele keuze: Samen uit, samen thuis. Als ik niets overhoud, dan jij ook niet.

Hier sla je de spijker op z'n kop.

Het is geen zakelijke keuze, het is ego vermengd met emotie.

 

Ik denk ook angst om alleen te moeten voort zetten terwijl hij dat niet kan, en ook gezichtsverlies.

Hij is niet financieel afhankelijk, want we hebben jaren op uurbasis naar de werkmaatschappij gefactureerd, en hij heeft veel meer declarabele uren gemaakt dan ik. Ik heb veel voor de werkmaatschappij gewerkt en dat ging eerst op "loyaliteitsbasis".

Vaak is het makkelijker een oplossing te bedenken als je de oorzaak kent.

Het is echt een niet-rationele keuze, samengaand met onkunde op het zakelijk vlak.

Het idee van elegant uit elkaar gaan zodat we allebei verder kunnen gaan met bedrijfsactiviteiten onafhankelijk van elkaar komt niet over, of niet bij hem op.

Link naar reactie
  • 0

Hoi Joke

 

Je gaf in het begin aan dat hij wel een harde werker is. Denk je dat terugkeren naar loondienst voor de werk BV voor hem mogelijk is? Heb je dat al geopperd?

 

Hebben jullie naast een aandeelhoudersovereenkomst ook managementovereenkomsten tussen de holdings en de werk BV? Daarin zal namelijk staan dat hij geacht wordt bestuurstaken te verrichten. Laat hij dat na, dan is dat het einde van zijn managementfee!

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Terugkeren in loondienst is geen optie voor hem. Dat is ook al besproken, maar hij wil gewoon niet voor- of niet achteruit.

Ik vermoed dat dat ook gezichtsverlies is, en teruggang in salaris.

 

We hebben een aandeelhoudersovereenkomst, maar dat is volgens mij een redelijk standaard ding.

De werkelijke taken zijn door ons verdeeld met die mediator, en we hebben afgesproken dat zo te doen.

Dat is echter geen juridisch document.

 

Een managementfee is een lastig concept voor hem denk ik. Eerder factureerde we de uren 1 op 1 door. De fee is ingevoerd om de motivatiefocus anders te leggen (van declarabel werken naar directeurstaken), het lijkt echter averechts te werken.

Link naar reactie
  • 0

Wat staat er in de aandeelhoudersovereenkomst over aanbieden van aandelen bij verkoop? Je kunt ook zelf je aandelen te koop aanbieden. Als hij niet met een bod komt, kun je altijd weer verder zien. Tegenbod of aanbieden aan derden. Je zegt in bovenstaande dat je dat feitelijk niet wilt, maar het kan wel de boel in beweging brengen. Is het personeel geen mogelijk participant? Dan verdelen jullie de werk-BV in drie gelijke delen.

 

Ik lees dat de weg van personeelsuitbreiding de verkeerde gezamenlijke (of misschien eerder jouw?) keuze is, want voor die tijd was deze partner kennelijk niet zo verkeerd. Bij harde werkers of vakspecialisten kan ik me voorstellen dat ze daar (achteraf) niet blij mee zijn. Misschien dat daarmee een gescheiden projecten BV en personeels BV nog oplossingen kan bieden.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Een managementfee is een lastig concept voor hem denk ik. Eerder factureerde we de uren 1 op 1 door. De fee is ingevoerd om de motivatiefocus anders te leggen (van declarabel werken naar directeurstaken), het lijkt echter averechts te werken.

 

Maar dit is dus nergens vastgelegd?

Nee, dat is niet vastgelegd.

Nu ik de managementovereenkomst er nog eens goed op na sla, hebben we die 1 op 1 uren wel vast laten leggen.

Die fee is een afspraak waar wel een stuk over is n.a.v. die mediation, maar dat is dus geen schriftelijke overeenkomst.

 

In de managementovereenkomst een algemene zin dat de directeur geacht wordt alle taken die een directeur geacht wordt te doen behoort uit te voeren etc. Niks specifieks.

 

Het personeel wil ik er vooralsnog buiten houden. Hij is degene die niet functioneert ;)

 

Over het aanbieden van die aandelen, daar heb ik ook wel over gedacht, zo van "als jij ze niet wil kopen, dan ga ik naar een ander". Maar eigenlijk wil ik echt dat hij weggaat, en ik ben wat bang dat het helemaal mis gaat dan.

Ik ben echt op zoek naar wat m'n opties zijn.

 

Het aannemen van personeel is eigenlijk eerder geinitieerd door hem. Maar zeker een keuze van ons allebei.

Hij liep totaal over van het werk omdat hij niet kan doseren. Zijn directeurstaken heeft hij nooit uitgevoerd. Dus ook voordat we personeel hadden speelde dit, alleen heb ik het altijd opgevangen. Hij heeft compleet onderschat wat daar aan werk aan vast zit, en daar loopt hij nu tegen aan plus dat hij dmv die mediation er op gewezen wordt dat hij daarin verzaakt.

Hoe groter het bedrijf wordt, hoe groter de administratie natuurlijk :)

Link naar reactie
  • 0

 

In de managementovereenkomst een algemene zin dat de directeur geacht wordt alle taken die een directeur geacht wordt te doen behoort uit te voeren etc. Niks specifieks.

 

 

Dat lijkt me toch grond om hem daarop te wijzen. Ik durf niet te zeggen wat een Rechter er van zegt, maar je kunt zijn vertrek ook afdwingen via de Rechter. Dan is een beroep op zijn verzaken van bestuurstaken (met bewijs) wel krachtig.

 

Dreigen met de verkoop van jouw aandelen aan een willekeurige derde kan wel werken. Kijk maar eens hoe hij reageert als je dit voorstelt. Uiteraard zijn daarbij wel meer regels van toepassing en kan dat niet zmaar, maar zoals je hem beschrijft, zal hij die wel niet kennen ;)

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Vervelend dat de ander het zo hard speelt.

Je kan het dan ook hard spelen. Hef de onderneming dan maar op, zoals de ander oppert en liquideren.

In tussentijd heb je een compleet nieuwe BV opgericht, waarvan je dus lekker 100% eigenaar bent.

 

Je wordt automatisch toch wel benaderd door je klanten dat ze hun diensten voortgezet willen hebben.

Klanten en werknemers hebben toch geen andere keuze als bedrijf is opgeheft!

Je ex-werknemers neem je dus weer aan in je nieuwe BV, waarin je alle zeggenschap hebt.

 

Dus een complete restart.

Qua concurrentiebeding verwacht ik weinig problemen.

 

succes, kan je er wat mee?

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dus een complete restart.

Qua concurrentiebeding verwacht ik weinig problemen.

 

succes, kan je er wat mee?

Daar heb ik echt wel over gedacht, maar het is niet zo dat we echt de enige speler zijn op de markt.

Ik ben toch bang voor imagoschade als ik het zo aanpak en dat mijn klanten terugkeren naar het oude nest (lees, de vorige leverancier).

Link naar reactie
  • 1

Beste Joke,

 

Het is altijd heel erg lastig als de 50/50 aandeelhouders in een dergelijke situatie komen. In een groot deel van de gevallen spelen emoties een veel belangrijkere rol dan rationele argumenten. Juridisch heb je weinig pijlen op je boog. Een rechtszaak aanspannen op basis van niet-functioneren, is misschien een optie maar dit gaat heel veel energie, tijd en geld kosten en alleen maar frustratie opleveren. Dan is hij misschien geen directeur meer maar nog wel aandeelhouder.

 

Hem wegkrijgen als aandeelhouder gaat je juridisch 100% zeker weten niet lukken. Daar zijn de argumenten absoluut niet zwaarwegend genoeg voor.

 

Om echt een goed advies te kunnen geven zijn alle vragen die Frans stelt heel belangrijk (zeg...eh... Frans, zoek jij geen nieuw beroep?). Om een deal te kunnen maken, moet je de motivatie van partijen kennen. Voor hem is er blijkbaar iets zó belangrijk dat hij nog liever gewoon doorwerkt op deze manier (met dagelijks gedoe, onrust etc) dan eruit te stappen.

 

Wat kan er dan wel. Mijn ervaring is dat een paar dingen kunnen werken:

- mediation: jullie zijn daar blijkbaar al mee bezig maar dit levert niet voldoende resultaat op om uit deze situatie te komen. Je zou hier kunnen kijken naar een persoon die jullie allebei vertrouwen en die ook het zakelijke deel van het verhaal kan verwoorden voor jullie allebei. Je geeft aan: "Mediation met als doel beëindiging, strandt vooralsnog op de houding "allebei kapot, of allebei in het bedrijf blijven". Misschien dan toch op zoek naar een andere mediator om een nieuwe poging te wagen om eruit te komen? Mediation met een vooropgezet doel dat niet wordt ondersteund door beide partijen is sowieso lastig (jij wilt beeindigen en hij niet dus er is geen 'mediation met als doel beeindiging).

- hem concreet een voorstel doen voor de overname van zijn aandelen, hierbij is het wel heel heel erg belangrijk dat je weet wat hem motiveert want anders schiet je gegarandeerd mis.

- hem concreet een voorstel doen voor de overname van jouw aandelen. Want ik kan me namelijk ook niet voorstellen dat dit voor jou een werkbare situatie is. Op deze manier kun je toch niet met plezier je werk doen? Is het je zoveel waard om het bedrijf te houden? Ook hier speelt motivatie, maar dan de jouwe.

- aanbieden aan een derde is heel erg lastig, op zich niet onmogelijk maar hou dan in je achterhoofd dat je alleen maar de aandelen kunt verkopen en niet jouw directeursfunctie. Bij 50/50 aandeelhouders beslissen de aandeelhouders samen over het aannemen van een nieuwe directeur. Jouw compagnon is al directeur en kan dus een nieuwe directeur van de nieuwe aandeelhouder blokkeren.

 

Als je een keertje mondeling wilt overleggen tegen HL tarief (oftewel gratis) kun je me een pb sturen, dan kan ik misschien op basis van eerdere cases wat beter advies geven. In het algemeen lijken deze situaties namelijk altijd erg op elkaar (al klinkt dit ongeloofwaardig).

 

Oh ja en PS: ik weet niet hoe lang je al bezig bent, maar ga ervan uit dat het afscheid nemen van een aandeelhouder in dit soort gevallen gemiddeld een jaar duurt.

 

Link naar reactie
  • 1

Beste Joke,

 

Scheiden doet lijden, altijd........ Maar nu het lijkt er wel heel sterk op dat je besluit al vast staat.

Mediation heeft dan geen zin meer, want de standpunten liggen zover uit elkaar dat er weinig te onderhandelen cq bemiddelen valt. Dat heb je al gemerkt aan de reactie van je partner op het mediation-voorstel. De juridische route is er een die veel geld en frustratie kost en waar waarschijnlijk alleen maar de advocaten echt beter van worden.

 

Mijn vraag is dan ook wat er veranderd is, waardoor je er nu zo over denkt en wat er voorgaande jaren anders was?

 

In mijn optiek zijn er twee mogelijkheden. Of je zet deze keuze door en neemt de bijbehorende consequenties, die overigens op voorhand niet te kennen, maar vast niet prettig zullen zijn. Of je gaat nog eens goed nadenken over de rolverdeling binnen het bedrijf. Het is niet ongebruikelijk dat bij een 50/50 verdeling één van de partners de directie voert. Wellicht moet daar dan ook een andere financiele vergoeding tegenover staan ivm de (niet) declarabele uren.

De laatste optie heeft mijn voorkeur, omdat ik ervan overtuigd ben dat iedereen zou moeten doen wat hij het beste kan.

 

Just my 2 cents..

Henk

PS: Ja Frans, hij doet et weer.... :-)

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor alle antwoorden en het meedenken! Het wordt zeer gewaardeerd!

 

Ik heb het al wel eerder geschreven maar ik wil het nog eens benadrukken dat dit al speelt van het begin van de samenwerking.

 

Kortgezegd komt het hier op neer, dat ik eigenlijk het hele bedrijf heb opgezet en hij alleen uitvoerend werk (dus, werk voor onze klanten) gedaan heeft. Hij heeft zich nooit ergens mee bemoeid (ook niet als ik daarom vroeg), afspraken zelden nagekomen ("zoek jij dit of dat even uit" en dan wekenlang niks horen), en bovendien begrijpt hij er ook echt niks van.

Als je bijvoorbeeld een uurtarief voor het bedrijf verhoogt, dan denkt hij "tientje erbij, dat is dan door twee, dus elk 5 euro meer". Hij denkt niet "een tientje meer voor de bv".

Omdat hij wél directeur is, maar dus geen directeurstaken doet, is in overleg met een mediator besloten over te gaan tot het invoeren van een fee ipv direct 1 op 1 doorfactureren.

Sindsdien is het helemaal mis, want hij ziet nu niet meer direct die declarabele uren die hij maakt omgezet in een bedrag. Hij vindt dat wij allebei een x aantal uren declarabel moeten maken (daar zit wat in), en de directeurstaken er in de vrije tijd bij moeten doen. Maar in de praktijk doe ik dat dus alleen en hij zit de hele dag te klagen dat hij het zo druk heeft.

Hij kan niet omgaan met het idee dat je uren maakt voor een bedrijf ipv voor jezelf.

 

De situatie dat hij geen directeurstaken vervult, is al zo sinds we dit bedrijf hebben (al jaren dus). Ik heb al van alles geprobeerd, van uitleggen, talloze gesprekken, tot mediation tot deze situatie.

Hoe meer hij uitgedaagd wordt iets te gaan doen hierin, hoe meer hij gaat steigeren.

 

Er speelt natuurlijk nog van alles mee (gedrag, houding naar klanten, houding naar medewerkers), maar ik probeer het nog een beetje algemeen te houden hier op het forum ;)

Het is wel zo dat zijn houding naar mij toe op dit moment zo agressief is dat het bijna eng wordt.

 

Ik heb deze week nog een gesprek met hem en de mediator, en wil gaan voorstellen dat we afspreken dat ik de directietaken gewoon officieel op me neem en hij uitvoerend werk doet, en dat de managementfee dan gewoon zo blijft.

 

Meedenken en adviezen nog steeds zeer welkom hoor :)

 

Ik moet zeggen dat alleen het praten hierover met mensen die deskundig zijn me al heel goed doet.

Link naar reactie
  • 0

Joke,

Zoals anderen ook al hebben geschreven: jouw partner is een specialist, een vakman, een deskundige en daardoor heel erg waardevol. Jullie plan dat jij de directietaken ook officieel op je neemt is daarom denk ik ook een positieve weg. Blijkbaar is dat iets wat jou veel beter ligt en wat is er dan mis met die taakverdeling? Ik schat in dat hij als vakman voor een behoorlijke omzet zorgt en dat hij als deskundige bij de klanten gewaardeerd wordt (ook al komt hij soms zijn afspraken niet na).

 

Hij voelt zich nu enorm bedreigd en reageert daarom nu op deze manier. Ik schat in dat hij als mens niet van veranderingen houdt dus deze situatie is voor hem heel moeilijk. Op het moment dat hij zijn ding weer gewoon kan doen, verwacht ik dat zijn houding ook weer meer ontspannen wordt.

 

Zoek de problemen niet alleen bij hem, ieder mens heeft zijn/haar kwaliteiten en het is het meest prettige om werk te doen dat bij die talenten past. Succes!

 

Manon

Link naar reactie
  • 0

Sluit me aan bij Manon en herken het ten dele ook uit mijn eigen situatie:

 

Iemand is ontzettend goed in de dingen die hij doet, begint daar samen met een partner een bedrijf mee en dan komt hij tot de ontdekking dat daar veel andere kwaliteiten gevraagd worden: Visie, management, overleg, acquisitie etc.

 

Al die dingen vreten tijd en hoewel je weet dat ze enorm belangrijk zijn voor de continuiteit van de onderneming, gaan ze ten koste van datgene waar je hart ligt: gewoon lekker werken voor een klant.

 

Als hij dus voor zichzelf de keuze moet maken tussen dingen doen waar zijn hart ligt en ondernemerstaken kiest hij iedere keer op het moment supreme voor datgene waar zijn hart ligt. Als verstand en emotie het tegen elkaar opnemen wint vaak de emotie.

 

Het gevolg is uitstelgedrag wat de ondernemerstaken betreft en frustratie bij jou.

 

Dit verklaart waarom hij veel meer declarabele uren heeft dan jij, maar de dingen die jij vraagt blijven liggen.

Voor hem is het werk voor klanten altijd de eerste keus. Als dat namelijk goed gaat dan gaat het met de onderneming ook goed is zijn gevoel

 

Het probleem is dat jij graag op basis van gelijkwaardigheid werkt qua taakverdeling. Wellicht ook een klankbord zoekt om je dilemma's mee te bespreken. En dan geeft hij niet thuis. Jij probeert hem te dwingen, hij raakt gefrustreerd en dat escaleert.

 

Voorstellen om zijn aandelen te verkopen zal denk ik in zijn ogen een degradatie zijn en geen recht doen aan het feit dat hij zich wat hem betreft met hart en ziel voor het bedrijf inzet. Vandaar het halstarrig gedrag omdat hij in zijn ogen niets fout doet.

 

Tot zover mijn gevoel, wellicht meer op eigen ervaringen gestoeld dan daadwerkelijk ook bij jou het geval, maar ik heb het idee dat er wel een overeenkomst inzit.

 

Zou het een oplossing zijn als je het hele aandeelhouders- en directeurgedoe vergeet en mediation zoekt op basis van:

 

- Hij kan zijn eigen ding doen zonder zich veel om ondernemerstaken te bekommeren, maar dan ook accepteren dat jij de dagelijkse leiding hebt en de meeste keuzes zal maken, waarbij je niet altijd zijn toestemming zult vragen

- Jij doet de ondernemerstaken, en maakt daar tijd voor vrij in je normale werkproces waardoor je minder uren kunt declareren maar wel de grote lijn in de gaten houdt. Wellicht tegen een wat hogere fee om dat onderscheid helder te krijgen.

- Jij zoekt wellicht een klankbord buiten je eigen onderneming om eens in de zoveel tijd eens mee te praten over de problemen waar je tegenaan loopt.

 

Mijn 2 centen

 

Frans

 

Link naar reactie
  • 0

Wijze woorden allemaal,

 

Sancho denkt eraan toe te kunnen voegen dat mensen zich meestal niet willen laten veranderen. Sancho probeert al jaren zijn Don ervan te overtuigen dat zijn missie zinloos is, maar zonder enig succes.. Sancho raapt hem vaak na de strijd weer op, plakt wat pleisters op de wonden, poetst de wapens en alles blijft bij het oude.

 

Salud!

Sancho

Sancho is de realistische tegenhanger van de dromende Don Quichot, die reuzen zag in windmolens :: In zekere zin is Sancho een pragmaticus die met beide benen op de grond staat en Boerenslim.

Link naar reactie
  • 0

Hi Joke,

 

Je krijgt zo heel wat goede tips mee. De tip van Frans om een klankbord te zoeken buiten de onderneming is wellicht een goede aanrader. Je krijgt een visie van buitenaf en je haalt de steun en toeverlaat die je mist in je partner eruit. Het hoeft niet eens een prof te zijn, maar meer iemand die begrijpt wat je beweegt en daar iets tegenover kan zetten.

 

De finaciele verdeling zou ik sterk tegen het licht houden. Het gaat niet alleen om declarabele uren, die zorgen wel voor de omzet, maar om ze te kunnen maken zijn de andere uren ook nodig. Zeker als het bedrijf groeit met personeel wordt het van belang om daar een verdeling in te maken. Voorts zou ik kijken welke administratieve taken ook bij het personeel neergelegd kunnen worden. ik stel me zo voor dat als je alles naar je toetrekt, er voor jou geen tijd meer over blijft om met je vak bezig te zijn (lees ook zelf declarabele uren te maken).

 

Succes!

Henk de Greef

Link naar reactie
  • 0

Hallo allen,

 

ik merk dat het heel moeilijk is om de situatie goed uit te leggen en toch algemeen te blijven.

Ik zie dat er conclusies getrokken worden die eigenlijk niet kloppen, en daar schrik ik een beetje van.

 

Het probleem zit hem niet zo in dat ik wil dat hij directietaken doet.

Hij noemt zich directeur, maar gedraagt zich als een uitzendkracht met een prikklok. Dat is het probleem.

 

Daarbij heeft hij geen idee wat er bij de bedrijfsvoering komt kijken en neemt dat dus niet serieus, en ziet al helemaal niet dat dat uren kost. Hij vindt dat hij het meeste bijdraagt aan het bedrijf omdat hij de meeste declarabele uren maakt (dus, geld) en dus vindt hij dat ik niet genoeg mijn best doe voor het bedrijf (omdat ik er relatief dus minder maak).

Hij roept altijd dat heel de bedrijfsvoering naar de boekhouder moet, inclusief de specialistisch managementreportages (dat geeft wel ongeveer aan hoeveel hij er van begrijpt). Bovendien is de boekhouder duurder dan mijn eigen tarief, dus volgens mij levert het sowieso geen winst op ;)

Dit is niet "ineens" zo, dit is al jaren zo, alleen het wordt steeds erger. Hij wordt steeds lomper tegen mij en agressiever, terwijl er behalve die managementfee niks veranderd is.

 

Wat ik graag wil, is dat de bedrijfsvoering serieus genomen wordt, en hij zich óf gedraagt als directeur (dus, met de de discretie die daar bij hoort, en met het nemen van verantwoordelijkheid), óf dat hij afziet van die taken en dat we tot een andere verdeling komen. Tot nu toe roept hij echter al jaren lang dat hij die taken wil en gaat uitvoeren, hij doet het alleen niet.

 

Oh, misschien overbodig, ik ben net zo'n specialist in ons vak als hij, het is niet zo dat hij dat beter kan ofzo ;)

Joke,

Zoals anderen ook al hebben geschreven: jouw partner is een specialist, een vakman, een deskundige en daardoor heel erg waardevol. Manon

Eerlijk gezegd, ik ken er genoeg die dat ook net zo goed kunnen (die heb ik zelfs in dienst), en die zijn een stuk goedkoper, en ik heb er misschien nog wel meer aan...

- Hij kan zijn eigen ding doen zonder zich veel om ondernemerstaken te bekommeren, maar dan ook accepteren dat jij de dagelijkse leiding hebt en de meeste keuzes zal maken, waarbij je niet altijd zijn toestemming zult vragen

- Jij doet de ondernemerstaken, en maakt daar tijd voor vrij in je normale werkproces waardoor je minder uren kunt declareren maar wel de grote lijn in de gaten houdt. Wellicht tegen een wat hogere fee om dat onderscheid helder te krijgen.

- Jij zoekt wellicht een klankbord buiten je eigen onderneming om eens in de zoveel tijd eens mee te praten over de problemen waar je tegenaan loopt.

Dat zou ik ideaal vinden, en heel graag willen!

Maar dat wil hij tot nu toe dus niet.

Tot 1,5 jaar geleden deed ik de directietaken zelfs onbetaald omdat ze niet declarabel waren...

Link naar reactie
  • 0

Jullie praten op dit moment met een mediator. Met deze komen jullie er blijkbaar niet uit? Zoals anderen ook aanbevelen: een nieuwe objectieve derde zoeken waarbij een mediator wel handig is gezien de emoties die erbij komen kijken. Jouw initiele vraag of er mogelijkheden zijn om van hem af te komen: vergeet het maar. Dus het beste ervan maken of zelf stoppen.

Link naar reactie
  • 0

Of het bedrijf inclusief vermogen (schulden), personeel en klanten opdelen.

 

Het is wel zo dat zijn houding naar mij toe op dit moment zo agressief is dat het bijna eng wordt.
Hij ziet jouw stappen waarschijnlijk ook als bedreigend. Je laat hier ook doorklinken dat je je superieur voelt vanwege bredere capaciteiten. Dat is niet als waardeoordeel bedoeld, maar zijn reactie is begrijpelijk en verklaarbaar.

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Het is wel zo dat zijn houding naar mij toe op dit moment zo agressief is dat het bijna eng wordt.
Hij ziet jouw stappen waarschijnlijk als bedreigend. Je laat hier ook doorklinken dat je je superieur voelt vanwege bredere capaciteiten.

Ik zet helemaal geen stappen, dus daarom is het vreemd.

En superieur voelen, dat vind ik wat vreemd dat je dat zegt. Maar, ik ga er van uit dat dat er mee te maken heeft dat ik hier niet alles neer kan zetten, en de situatie daarom niet goed overkomt, als je het complete verhaal zou kennen zou je dat in ieder geval nooit zeggen. ;)

 

Maar goed, ik heb wel een antwoord op mijn vraag.

Op een nette manier uit elkaar als hij niet wil is niet mogelijk. Ofwel, als ik met hem wil stoppen maak ik m'n zaak kapot.

Ik weet nu waar ik aan toe ben op dat vlak.

Als ik een concrete afloop weet kom ik dat nog even laten weten. We hebben dat gesprek op korte termijn, dus ik denk wel dat er ook op korte termijn voor een richting gekozen wordt.

 

Iedereen heel erg bedankt voor het meedenken, mocht er iemand nog een tip hebben, dan hou ik me altijd aanbevolen.

Alleen al het hier kunnen posten heeft al opgelucht :)

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 280 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.