Jump to content
XiaoDi

Geimpregeneerd hout nog steeds kankerverwekkend?

Recommended Posts

Hoi,

 

Voor een quick-and-dirty prototype wou ik ronde palen gebruiken. De snelste manier deze te krijgen is naar de bouwmarkt te gaan en daar geimpregneerd vuren (tuin)hout te kopen -- een minder snelle manier is naar een verderweg gelegen houthandel/groothandel te gaan die blanke ronde palen verkoopt.

 

Enige jaren geleden zaten in geimpregneerd hout nog kankerverwekkende stoffen. Sinds 30 juni 2004 mag dit niet meer aan consumenten worden verkocht -- maar zit nog wel in speeltoestellen.

 

Door de negatieve associatie die geimpregneerd hout heeft wil ik het zeker niet in mijn uiteindelijke product verwerken, maar wat zijn de gevaren nu echt?

 

Wat zit er nu in het geimpregneerde hout van de bouwmarkt, en zijn deze stoffen gevaarlijk? De Gamma verzaagt het hout niet omdat dat niet van de arbowet mag, en een medewerker van de Praxis vertelt me dat je je handen moet wassen nadat je het hout in de handen hebt gehad... Daar is vast een reden voor?

 

 

Link to post
Share on other sites

Dag XiaoDi,

 

Officieel is geimpregneerd tuinhout veilig genoeg om aan te likken... de discussie is echter nog niet gesloten. zie http://schoehuijs.com/contents/nl/geimpregneerd%20hout.pdf versus http://www.wolmanzouten.nl

 

Als je je proto alleen voor jezelf bouwt of wanneer je het schildert zou ik voor de palen van de bouwmarkt gaan. Wil je het blank houden en aan anderen laten zien zou ik idd de associatie vermijden en voor onbehandeld gaan. Elke toelichting als "de echte wordt natuurlijk niet van geimpregneerd hout" ontkracht je verhaal en werkt dus in je nadeel.

 

Ben wel benieuwd wat je gaan maken, hou ons op de hoogte svp

 

Mvrgr

Jos Buschgens

Link to post
Share on other sites

Schilderen klinkt wel als een mooie optie... dan kunnen ze aan je prototype in ieder geval niet zien dat er geimpregneerd hout in zit.

 

Voor je eigen gezondheid zou ik me er niet te druk over maken - handschoenen dragen en stof afzuigen lijkt me sowieso wel verstandig als je in hout gaat zagen, boren etc, of het nou behandeld is of niet.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 12 leden online en 203 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept