Jump to content
j0ch3m
Verberg

De weg een beetje kwijt BV/STAK

vraag

All,

 

Heb wat uren zitten rondzwerven op dit forum en heb nog niet echt gevonden wat ik zoek. Wellicht kan iemand mij helpen met het volgende.

 

Ben druk bezig met de oprichting van een onderneming. Aan een van de medewerkers wil ik een x% van de aandelen 'geven' (dit percentage is >5%). Nu kan ik aandelen uitdelen via een STAK constructie, echter loop dan tegen het volgende op:

- Voor de werknemer is het doel het mee profiteren van de groei van de onderneming (winstdeling) plus het gevoel veel nauwer betrokken te zijn bij de onderneming. Wat logisch is.

 

Waar laat de medewerker zijn aandelen? Of te wel, gaan deze op de privé naam. Is het wijsheid om hier een onderneming tussen te zetten? Het laatste geeft mijn inziens weer een nadeel dat als dit bijv. een BV is, dat de medewerker loon uit de onderneming moet halen en deze is in loondienst bij mijn bv.

 

Nu zat ik eens te kijken of hij misschien een LTD ofzo kan oprichten (weet niet of daar een salaris/fee plicht is). Is dat een constructie?

 

Doel: aandelen aan de medewerker (met of zonder stemrecht) via een STAK. Medewerker blijft in loondienst en wel waarde voor hem opbouwen maar pas belasting betalen als hij het eruit haalt.

 

Hoop dat het een beetje duidelijk is.

Alvast bedankt voor de reactie(s).

 

Groet

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

Dag Jochem

 

Het is lastig om dit te beantwoorden voor je omdat de cijfers daarop van grote invloed zijn.

 

Ten eerste heb je een STAK alleen nodig als je hem in dit verband geen stemrecht wilt toekennen. Anders zou je kunnen volstaan met verletterde aandelen waarin het stemrecht per letteraandeel verschillend is.

 

Als hij <5% van de aandelen krijgt, valt zijn deelneming in de BV privé in box 3. Uitkeringen van dividend blijven dan onbelast voor hem. Wel betaalt hij jaarlijks 1,2% over de waarde van zijn aandelen via box 3 van zijn IB aangifte.

 

Krijgt hij meer dan 5% (liever meer dan 7% i.v.m. het marginale verlies dat ontstaat bij de keuze 4,9 of 5%), dan wordt de casus geheel anders.

 

Dan wordt hij DGA, heeft hij de plicht om een gebruikelijk loon op te nemen en zijn dividenden belast in box 2. Tenzij hij er zelf een LTD of BV tussen zet, waardoor het een holdingstructuur wordt en er zaken bij komen kijken als een managementovereenkomst, interim dividend, etc.

 

Groet

Joost

 


Denariusadvies.nl : Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Dag Jochem,

 

Helemaal eens met Joost.

 

Ik vraag me trouwens af waarom je uberhaubt kijkt naar de STAK-constructie. Het opzetten van de constructie zal duurder zijn dan de overdracht van een X-percentage van de aandelen.

 

Certificaathouders hebben geen stemrecht maar wel vergaderrecht, dus je moet ze sowieso horen in een vergadering van aandeelhouders. Het nemen van besluiten 'buiten vergadering', dus zonder je te houden aan oproeptermijnen e.d., is bij een gecertificeerde onderneming niet toegestaan.

Als jouw medewerker aandelen krijgt kun je samen wel besluiten 'buiten vergadering' nemen (met 100% van de stemmen).

 

Vraag gerust een verder.

 

Gr.

Johan


JM juristen & adviseurs

ondernemingsrecht:

samenwerkingsverbanden | overeenkomsten | (algemene) voorwaarden en reglementen | bedrijfsstructuren | bedrijfsoverdrachten.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 13 leden online en 219 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept