• 0

Is Innovatieplatform een mislukking geweest?

Volgens dit bericht, is het Innovatieplatvorm een mislukking geweest. Daarmee zijn de jaren vanaf 2003 verspild en loopt NL hopeloos achterop in de internationale ontwikkelingen.

Hoe kijken de HLers daar tegen aan?

Wat had er in die periode dan wel moeten gebeuren?

Is er nog hoop op ontwikkeling voor nieuwe ondernemers, die met nieuwe middelen en producten uit de kast kunnen komen?

Kan onze economie in de toekomst wel overleven?

 

Edit: URL gefixed

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Als je als kleine ondernemer een nieuw product ontwikkelt, (en ik spreek uit ervaring) duurt het 5 jaar voordat dat product echt verkooprijp is. En dan spreek ik nog niet over de factor geluk, die je moet hebben in de keuzes die je moet maken. Dat hele proces duurt 5 jaar en valt of staat met de juiste keuzes. En dit staat zelfs nog los van de financiële kant. Als je het zelf financiert, (zoals ik heb gedaan) dan moet dat dus uit andere opbrengsten komen. Ik geloof niet dat er één instantie is die je in deze zal steunen op zo'n "innovatief" project, omdat het veel te lang duurt voordat er opbrengsten uit komen.

Stel dat je er wel financiële middelen voor zou krijgen, dan moet je dus al een traject van nog eens 3 jaar rekenen, voordat je de kosten en inspanningen van de eerste 5 jaren hebt terugverdiend. Het duurt dan dus ca 8 jaar voordat je er echt iets aan gaat verdienen...... Het proces voor de eenling;

- Kijk op de markt.

- Idee ter verbetering van een bepaald onderdeel.

- Uitwerking idee, prototype.

- Technisch testen.

- Bij potentiële gebruikers testen. (in mijn geval)

- Verpakkingsmethode ontwikkelen met juiste presentatie e.d.

- Partners zoeken die het kunnen verkopen. (keuze is cruciaal)

- Inkopen. (keuze op basis van productbescherming, kwaliteit en prijs)

- Produceren. (geheel of gedeeltelijk in eigen beheer)

- Voorraad opbouwen en kwaliteit blijven bewaken.

 

De tijd tussen elke stap is afhankelijk van je financiële middelen. Als je niet rijk bent, (zoals ik) dan moet je soms even wachten. Of je sluist wat minder naar privé en dan krijg je dus spanningen.....

 

Grotere bedrijven met bestaanden kanalen en relaties, kunnen dat natuurlijk veel sneller realiseren. Bedrijven als Unilever houden doorlopend de marktbehoeftes en ontwikkelingen in de gaten en hebben daar een budget voor gereserveerd, om regelmatig een nieuw "probeersel" op de markt te zetten. Dat is een continue proces.

Maar dat kan niet in elke branche en zeker niet met technische zaken. Ik ben ervan overtuigd dat zelfs bij een bedrijf als Apple, het zelfde traject moet worden doorlopen en dat er ook 5 jaar ligt tussen het schetsen van een idee en het moment dat het daadwerkelijk op de markt komt.

Link naar reactie
  • 0

5 tot 8 jaar kan het zeker duren voordat je geld verdiend.

 

Als Unilever je concurrent is, zou ik mij geen zorgen maken. Unilever (en P&G en Sara Lee) kan maar een ding goed (en dat doen ze, zover ik kan beoordelen ook erg goed): elk jaar maken ze hun bestaande producten *net* ietsjes beter. Hun procedures zijn gemaakt om elk risico te minimaliseren en de producten zo te maken, dat een zo groot mogelijke groep het product niet vies of lelijk vind. Dit is incrementele innovatie.

 

Ik vermoed dat jouw product disruptive is, niet incrementeel. Disruptive innovaties is niet het terrein van Unilever (of vrijwel elk ander groot bedrijf). Ik zou me wel zorgen maken voor startups die wel goed gefund zijn. Wat als er in Silicon Valley vijf startups zijn die hetzelfde doen als jij? Kunnen zij het in drie jaar doen waar jij vijf voor nodig hebt? Kunnen ze sneller schalen als ze eenmaal op de markt zijn?

 

En als het antwoord op bovenstaande vragen 'ja' is, dan is Nederland zeer waarschijnlijk niet de juiste plek voor jouw bedrijf.

Link naar reactie
  • 0

In mijn geval is dat niet aan de orde, omdat ik in een vaste markt werk, waarin ik alom bekend ben. Ik heb het uiteraard maar over één deel van mijn werk gehad en toevallig staat dat deel op mijn website. Uiteraard zijn er meer ontwikkelingen en die worden binnenkort langzaamaan zichtbaar.

 

Maar dit topic ging over innovatie in het algemeen en het mislukte platvorm. Als zo'n platvorm op de hoogte zou zijn van de praktische kant van innovatie, zoals ik boven schetste, dan zouden er misschien wel goede ondersteunende middelen kunnen worden ontwikkeld. Of zie ik dat te optimistisch?

Link naar reactie
  • 0

Wat mij betreft zou het innovatieplatform slechts één doel moeten hebben: een startup/innovatie ecosysteem in Nederland te creëren naar voorbeeld van Silicon Valley en Israel.

 

En mocht het lukken: handen er vanaf en vooral niet in de weg gaan zitten als overheid.

 

Blijft de vraag: hoe te komen tot zo'n ecosysteem. Daar is geen pasklaar antwoord op, denk ik. Maar ik weet wel waar we een paar 'quick wins' kunnen halen: veel wet- en regelgeving die op z'n minst gezegd 'onhandig' is voor innovatieve bedrijven. De regels zijn recent aangepast voor ZZP-ers, laat de overheid nu beginnen de regels aanpassen voor innovatieve startups. Het is niet alles, maar het zou een goede start zijn.

 

Link naar reactie
  • 1

Regels wel of niet versoepelen, is in mijn ogen totaal onrelevant.

 

Het enige nut dat die regels hebben is dat een kleine groep zn hand kan ophouden voor subsidie en hulp. En hier komt dan vervolgens weinig uit! Nou ja, ondertussen hebben de diverse instellingen lekker zitten te verteren op de "innvatie pot"

 

Dus: gewoon helemaal stoppen met die onzin.

 

Innovatie platform opzetten is iets wat op kleine schaal zou kunnen. Een onderneming die een nieuw produkt op de markt wil zetten, innoveren en dus risico moet nemen heeft zoals ik het zie maar 3 poten nodig:

 

1 Bedenker concept/produkt

2 Marketing afdeling/persoon/groep

3 Produktie klaar maken produkt.

 

In het laatste kan ik een rol vervullen, net als het daadwerkelijk maken voor samples en marketing etc.

Als er iemand met een goed idee zou opstaan en ik kan hier iemand die sterk is in marketing aan koppelen, dan is de formule al vrij snel compleet om resultaten te halen.

 

De overheid komt in dit verhaal niet voor!!

 

Probleem op dit moment is dat de bedenker bij het minste geringste hersenspinsel al aan oktrooien en patenten denk, en de tendentie heeft liever alles alleen te doen of alles zo wil dicht timmeren dat echt zaken doen niet meer mogelijk is.

En de echte goede marketing man die in zichzelf gelooft, een concept kan omarmen en er voor GAAT, bestaan die nog wel ?

 

Het kan werken, indien de 3 partijen een afspraak maken, en vervolgens belangenloos de eerste fases gaan doorlopen. Ieder investeerd tijd en kennis. Wordt het een succes, dan ook allemaal delen, indien niet dan allemaal pech.

Link naar reactie
  • 0

@paul, ik bedoel wetgeving, geen subsidie regels. Helemaal met je eens dat subsidies weinig tot niets toevoegen en beter kunnen worden afgeschaft.

 

Je drie stappen plan zal waarschijnlijk goed werken voor heel veel soorten innovatie, maar een TomTom zie ik er niet uit ontstaan. En nieuwe TomToms, is juist hetgene waar we (volgens mij) heen moeten.

Link naar reactie
  • 0

@paul, ik bedoel wetgeving, geen subsidie regels. Helemaal met je eens dat subsidies weinig tot niets toevoegen en beter kunnen worden afgeschaft.

 

Je drie stappen plan zal waarschijnlijk goed werken voor heel veel soorten innovatie, maar een TomTom zie ik er niet uit ontstaan. En nieuwe TomToms, is juist hetgene waar we (volgens mij) heen moeten.

 

Persoonlijk vindt ik TomTom helemaal niet zo revolutionair. Liever zie ik dat er ideeen zoals de CD speler door Philips worden gerealiseerd. Niet doorborduren op wat een ander al maakt maar echt nieuwe ideeen en produkten die Nederland weer op de kaart zetten.

Link naar reactie
  • 0

Persoonlijk vindt ik TomTom helemaal niet zo revolutionair. Liever zie ik dat er ideeen zoals de CD speler door Philips worden gerealiseerd. Niet doorborduren op wat een ander al maakt maar echt nieuwe ideeen en produkten die Nederland weer op de kaart zetten.

 

Er komt genoeg uit de koker. Bluetooth en Wifi zijn in Nederland ontwikkeld. Alleen worden die technologieën elders beter vermarket. Misschien is dat Tomtommodel toch wel leerzaam.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Persoonlijk vindt ik TomTom helemaal niet zo revolutionair.

 

Wellicht niet maar ook dat is irrelevant.

TomTom legt het basisniveau in Nederland hoger en creëert spin-off hetgeen alleen maar goed is.

 

Sec is de I-Phone (los van multi-touch) niet enorm revolutionair geweest als product. De spin-off in de app-store heeft een hele nieuwe kijk op mobiele telefoons geopend.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik geef Paul wel gelijk over de nieuwe producten en mogelijkheden. Maar ik denk ook dat je de grootschaligheid moet loslaten en binnen je eigen (markt)mogelijkheden moet werken. Goede projecten hebben niet alleen gevolgen voor jezelf, maar ook ook op de markt en je klanten in de markt. Het helpt de positie van je klanten te verbeteren en daarmee "redt" je dus ook arbeidsplaatsen. Maar dat gaat niet met "alleen" een product. De achterliggende ondersteuning meot de zaak completeren, waarmee je tevens je concurrentie uitschakelt.

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat de vraag niet moet zijn hoe een ondernemer in fysieke zin ondersteund moet worden met geld, locatie of advies, maar allereerst hoe je een klimaat schept waarin mensen met een goed idee het lef hebben om dat idee tot ontwikkeling te brengen.

 

M.a.w. hoe creëer je in Nederland een sfeer waarin je risico durft te nemen, je in jezelf gelooft en je niet meteen in mootjes wordt gehakt als je kop boven het maaiveld uitsteekt?

 

Frans

Link naar reactie
  • 1

Je moet als eenpitter eens proberen gehoor te vinden bij je Gemeente. Bijvoorbeeld als je voor redelijke kosten een werkruimte zoekt. Dan krijg je te maken met een ambtenaar die een jaar eerder nog op een andere afdeling zat en de hele dat op z'n fiets over het industrieterrein rijdt. Hij geeft je dan al meteen te kennen dat je totaal niet interessant bent voor de Gemeente en dat je pas een gesprekspartner bent als je een kavel van minimaal 5000 m2 aan wilt kopen. Vervolgens verwijst hij je naar particuliere projectontwikkelaars, die wel ruimte aanbieden en op die manier riant willen meeliften op jouw succes. Daar ligt dus al een beleidsmanco. Ambtenaren en gemeentelijke politiek hebben geen flauw benul van ondernemers en al zeker niet als een ondernemer wat buiten de boot valt. Beleid voor winkels e.d. kunnen ze nog wel behappen en hun eigen activiteiten worden in BV's ondergebracht, zodat ze optimaal kunnen profiteren.

Daar ligt dus een heel veld om op te ruimen en ruimte voor echte ondernemers te maken!

Link naar reactie
  • 1

Ik denk dat de vraag niet moet zijn hoe een ondernemer in fysieke zin ondersteund moet worden met geld, locatie of advies, maar allereerst hoe je een klimaat schept waarin mensen met een goed idee het lef hebben om dat idee tot ontwikkeling te brengen.

 

M.a.w. hoe creëer je in Nederland een sfeer waarin je risico durft te nemen, je in jezelf gelooft en je niet meteen in mootjes wordt gehakt als je kop boven het maaiveld uitsteekt?

 

Frans

 

Ik denk door af te stappen van het paternalistische idee dat "burgers" geholpen moeten worden. Hierdoor ontstaat juist aan de ene zijde een kudde hele afhankelijke mensen, die het aan de andere kant niet kunnen waarderen als iemand het wel zelfstandig kan en doet. Het helpen, zoals al meerdere malen in deze draad is geroepen, heeft helemaal geen zin en sorteert mijns inziens juist dit averechts effect. Dat is jammer voor de mensen die van helpen hun beroep hebben gemaakt, maar het is niet anders. (denk ik)

 

Als het waar is dat de "echte" innovaties grotendeels zijn voortgekomen uit eigen werk en financiering, is dat voor mij teken goenoeg om aan te nemen dat de capaciteit er wel is. Geef ruim baan aan die creatievelingen en stop met hun tijd te verspillen aan adviseurs, ambtenaren, consultants en bestuurders die nauwelijks weten waar het over gaat, maar wel de context scheppen waarin één en ander plaats zou moeten vinden. Opheffen die handel en het geld dat overblijft direct terug investeren in goede ondernemers met een stevig verhaal. (zie SMILE)

Zo krijg je een andere vorm van selectie, die niet meer afhankelijk is van hoe goed je subsidieaanvaragen en ondernemingsplannen (met allerhande opgepoetste resultaten) kan schrijven, maar meer afhankelijk is van hoe goed je kan ondernemen. Tevens schakel je een grote groep subsidieadviseurs uit, die al snel een flink percentage van de middelen soeperen, voordat er iets gedaan is.

 

Dit mes snijdt aan alle kanten, maar vraagt om een verandering van het basisidee. Helpen is niet in alle gevallen nobel en aardig, en zelfstandig zijn (het op eigen kracht kunnen) is stoer. Wellicht moet een groot aantal van de helpers zich stevig gaan afvragen wat de hulpvraag nu eigenlijk is en wie ze daarmee helpen.

 

Het klinkt alsof het nog ver van ons verwijderd is, maar ik zie de verschuiving al plaatsvinden. De overheid ijlt wat dat aangaat altijd na, maar de tijd komt dat ook Den Haag tot de ontdekking komt dat de "nieuwe" burger wel zelfstandig kan nadenken, met name over wat goed voor hem en zijn zaak is.

 

Henk

Link naar reactie
  • 0

Typefout door automatische spellchecker...... Moet natuurlijk zzp-leger zijn. Ik heb ik die drie jaar helemaal niks meer van dit platform gehoord of gezien.

 

Volgens mij is het wegens groot succes opgeheven. De website is gekaapt. Wat een boeven. www.innovatieplatform.nl

Nils

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Typefout door automatische spellchecker...... Moet natuurlijk zzp-leger zijn. Ik heb ik die drie jaar helemaal niks meer van dit platform gehoord of gezien.

 

woeha! ik vond het juist zo'n mooie term, het aap-leger van mensen die reutelen over innovatie terwijl ze geen notie hebben van wat innovatie is.

 

Nils en ik hadden al voorspeld dat het platform niks zou worden op de dag dat het werd geinstalleerd: http://www.christine.nl/pdf/1062738987153.pdf

Link naar reactie
  • 0

Typefout door automatische spellchecker...... Moet natuurlijk zzp-leger zijn. Ik heb ik die drie jaar helemaal niks meer van dit platform gehoord of gezien.

 

Volgens mij is het wegens groot succes opgeheven. De website is gekaapt. Wat een boeven. www.innovatieplatform.nl

Nils

 

Wel slim van die boeven. En oliedom van de overheid om zo'n domein te laten verlopen. Had het dan tenminste aan HL overgedaan om er op te passen zodat het niet misbruikt wordt.

 

Link naar reactie
  • 0

Na al een tijd als gast HigherLevel te bezoeken trok dit topic mijn aandacht en kon het niet laten te reageren. Frans Nauta (de eerste secretaris van het innovatieplatform) heeft een boek geschreven (In het centrum van de macht) over zijn eerste en enige jaar als secretaris van het Innovatieplatform, voordat Jan Peter van den Toren het stokje overnam. Het geeft een leuk inzicht in hoe de overheid zichzelf intern kan tegenwerken, maar ook hoe de grote NLse ondernemingen beleid sturen.

 

Ik denk niet dat innovatieplatform een groot succes is geweest of een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan innovatief Nederland, maar ik deel het pessimisme van veel van de bovenstaande reacties over ons innovatieklimaat niet. Met de recente MIT regelingen van de TKI's komen mooie nieuwe programma's voor het MKB beschikbaar, en via instrumentarium van bijvoorbeeld STW wordt veel nieuwe high-tech ontwikkeld. De vertaalslag naar commercie vinden we nog te weinig, maar dat komt volgens mij deels omdat we ons blindstaren op de ecologie van Silicon Valley, die in Nederland niet bestaat en er volgens mij ook niet gaat komen (het kopiëren van wat daar werkt is op zichzelf ook weinig innovatief). Er is te veel risicomijdend gedrag (zowel bij NTBFs als VCs) en veel entrepreneurs missen de totale overtuiging om 80 uur per week te werken en de eerste afspraken om 6.30 bij het ontbijt te plannen.

 

Volgens mij moeten we zoeken naar modellen waarin we de exploratieve kracht van onze uitstekende wetenschap en innovatief MKB combineren met de uitmuntende exploitatieve capaciteit van het grootbedrijf die wél aansluit bij onze cultuur. De overheid stimuleert dit soort activiteiten middels het topsectorenbeleid en jaagt bovendien valorisatie aan via de subisidies voor valorisatieprogramma's en ook door NWO-aanvragen veel strenger dan voorheen op kennisbenutting te beoordelen.

 

Ik zie veel positieve ontwikkelingen in beleid, maar ook in het steeds beter begrijpen van de mechanismen waarop innovatie tot stand komt en hoe nieuwe concepten snel en efficiënt de markt kunnen bereiken (o.a. de lean startup filosofie). Volgens mij moeten we deze ontwikkelingen koesteren en proberen te passen in een Europees model voor snelle innovatie waarin we gebruik maken van onze kwaliteiten. Die activiteit is mijns inziens belangrijker dan afgeven op een overheid die poogt te innoveren met nieuwe vormen van beleid, zoals het innovatieplatform.

Link naar reactie
  • 2

 

Ik weet redelijk goed wat er gebeurt in één van de innovatieregio's in de wereld: Silicon Valley. In alle opzichten kan Nederland daarbij niet in de schaduw staan. Toch zijn er in Silicon Valley geen innovatiesubsidies, geen regelingen, niks. Het bedrijfsleven doet het zelf, en met succes.

 

Je kunt wel "positieve ontwikkelingen" zien "in beleid", maar beleid remt innovatie. Beleid leidt tot niets. Zolang de overheid (de regering, de ministeries, de politici, de ambtenaren) geen idee hebben wat innovatie precies is en hoe het werkt, moeten ze zich er niet mee bemoeien.

 

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    4 leden, 223 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.