Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Tom123

Bedrijfspand, kopen of huren?

Recommended Posts

Weet iemand antwoord/ tips op de volgende situatie.

 

Voor onze onderneming (VOF) hebben we een bedrijfspand nodig. Er is een pand beschikbaar wat zowel te koop als te huur is. Onze voorkeur gaat uit naar koop.

- Als we het pand aankopen op naam van de zaak, betalen we dan belasting over de waardestijging van het pand als we deze, of de hele onderneming, weer verkopen?

- Zo ja, is het dan misschien verstandig om het privé aan te kopen (want dan is winst uit overwaarde toch onbelast?) en vervolgens te verhuren aan je eigen zaak, of kan/mag dit niet?

- Zijn er nog andere mogelijkheden of moeilijkheden waaraan we moeten denken?

 

Al met al veel vragen, alvast bedankt voor jullie moeite!!!

Tom

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zou het persoonlijk privé kopen. Je bedrijf huurt het dan van jouw. Als de waarde van het pand stijgt is dat een toename in je eigen vermogen.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je het pand zakelijk koopt, zal er uiteindelijk iemand belasting over de eventuele waardestijging moeten betalen. Bij verkoop van het pand kun je, mits je van plan bent dat pand te vervangen, de belastingheffing uitstellen via de herinvesteringsreserve. Bij verkoop van de onderneming kun je de claim mogelijk doorschuiven naar de overnemer, en/of betalingsuitstel krijgen via de stakingslijfrentefaciliteit.

 

Van jezelf huren kan niet. Wel kun je het vermogen etiketteren volgens de regels. Als je het helemaal zakelijk gebruikt, is het ondernemingsvermogen. Gebruik je het helemaal prive, dan is het privevermogen. Gebruik je het zowel zakelijk als privé, dan is het vaak keuzevermogen en mag je op dat moment (en niet op een later moment) de keuze maken om het als ondernemings- of privévermogen aan te merken. Is het pand splitsbaar, dan kun je een deel als ondernemingsvermogen en een deel als privevermogen aanmerken.

 

Het is dus even de vraag of je wel een keuze hebt.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zit met hetzelfde; We hebben een woon / kantoorpand prive gekocht dat geheel afsplistbaar is van elkaar. We hebben het prive gekocht met de gedachte dat als we het ooit weer willen verkopen of verhuren, we geen belasting hoeven te betalen over de waardestijging maar begin nu eigenlijk te twijfelen als ik de informatie op de belastingdienst site lees. Hier kom ik eigenlijk niet helemaal uit.

 

Komt het gedeelte van het kantoorpand dan wel of niet op de balans te staan en wat gebeurd er als we het gehele pand tzt willen verkopen of verhuren?

 

Ik hoop dat iemand een antwoord voor me heeft.

 

Mvg,

Mylène

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag Mylene

 

Als het pand (administratief) splitsbaar is in een privé en zakelijk deel, dan zul je dat ook moeten doen. Het zakelijk deel komt dan inderdaad op de balans. Je mag daar op afschrijven, wat een belastingvoordeel oplevert, maar als je het verkoopt of je staakt de onderneming, dan moet je wel inkomstenbelasting betalen over de vrije verkoop waarde van het zakelijk deel min de boekwaarde op de balans.

 

groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 102 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept