Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Howard

Vraag over Merkregistratie

Recommended Posts

Beste HL'ers,

 

Even een vraagje waar ik me al een tijd aan stoor.

 

Een paar familieleden hebben jarenlang een bedrijf gehad. Het bedrijf + pand is rond 2000 verkocht en terug gehuurd. Door een "opzetje" moesten die familieleden stoppen ergens in 2008.

 

Het bedrijf werd in de zelfde hoedanigheid verpacht aan een nieuwe ondernemer. De familieleden hebben toen het logo en naam laten registreren bij boip.

 

Kunnen zij alsnog juridische stappen ondernemen zodat huidige eigenaar stopt met het voeren van naam en logo aangezien de familieleden een ander bedrijf willen oprichten met het zelfde concept?

 

Groet...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat is er afgesproken over bedrijfsnaam en logo bij de verkoop van het bedrijf in 2000?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik heb het contract gelezen maar kon daar niets over vinden. Het gaat hen niet eens zozeer om het merknaam maar om het logo en deze is zeker weten niet bij de koop ingesloten.

Share this post


Link to post
Share on other sites

je geeft onduidelijke en incomplete informatie. Wat zijn de feiten (zijn zowel naam (woord) als beeld als merk deponeerd, wat is het exacte tijdspad en wat is een "opzetje"?

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik zal proberen een zo helder mogelijk beeld te schetsen.

 

Bedrijf is in 1975 begonnen. Pand (monumentaal pand hartje Amsterdam) is rond 1985 aangekocht. Bedrijf is voortgezet tot begin 2000. Hele pand + onderneming is verkocht inclusief goodwill en inventaris. Bedrijf is toen terug gepacht tot eind 2008. Pand ging namelijk over naar een nieuwe eigenaar. Die stelde belachelijke eisen waaraan niet voldaan kon worden. Bedrijfsactiviteiten zijn toen gestaakt.

 

Na enkele maanden zagen we dat er nieuwe mensen in zaten en besloten een bezoekje te brengen. Nieuwe eigenaar drijft de onderneming in de zelfde hoedanigheid. Alsof er nooit gestopt is.

 

Met dit in het achterhoofd handelsnaam en logo laten registreren bij een merkenburo. Handelsnaam in het KVK opgezocht maar kon niet op bedrijfsnaam gevonden worden terwijl dit nog wel op de gevel staat (nog steeds).

 

Ik heb nu met hulp van een voorbeeld het volgende geschreven:

 

 

Geachte,

 

Onlangs hebben wij vastgesteld dat u het volgende merknaam in het verkeer heeft gebracht:

******************

 

Deze merknaam troffen wij onder meer op het raam van uw onderneming . Op grond van inschrijvingsnummer ********** ben ik gerechtigd in de Benelux tot het exclusief gebruik van het merk, gedeponeerd onder nr ******** voor onder meer de volgende klassenopsomming 29, 30 en 43.

 

Ik heb vastgesteld dat u op de door mij aangetroffen raam hetzelfde merk, althans een daarmee overeenstemmend teken, gebruikt voor het exploiteren van uw bedrijf. Dit is een merknaam, waarvoor mijn merk is ingeschreven, althans een vergelijkbaar merknaam. Door aldus te handelen pleegt u inbreuk op mijn rechten op dat merk.

 

Ik verzoek u, en voorzover nodig sommeer ik u, het onrechtmatig handelen tegen mij c.q. elke gebruik van het betreffende merk met onmiddellijke ingang te staken en gestaakt te houden en mij dit binnen vijf werkdagen schriftelijk te bevestigen.

 

Indien u niet aan mijn verzoek voldoet voel ik mijzelf genoodzaakt rechtsmaatregelen te nemen, waarbij aanspraak gemaakt zal worden op alle door mij te maken (buiten)gerechtelijke kosten. Het recht op schadevergoeding behoudt ik mijzelf voor.

 

Om er zeker van te zijn dat u dit schrijven (tijdig) ontvangt, stuur ik u eveneens een exemplaar per gewone post.

 

Onder voorbehoud van alle rechten en weren,

 

Hoogachtend,

 

Dit is zo'n beetje het verhaal erachter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je bent volgens eigen introductie geen ondernemer meer en jullie (jouw familieleden) hadden activiteiten op dit gebied gestaakt, dus van mij mag deze dicht. Gun die nieuwe uitbater zijn voordeel en probeer deze achteraf geen poot uit te draaien. Dat is mijn mening. Waarom zouden enige intellectuele rechten bij jullie liggen als alles ooit verkocht is geworden?

 

Deze zaak lijkt veel op een recente Dordtse zaak (omtrent Hotel Bellevue).

 

Groet,

 

Highio


"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ongeloofelijk!

 

De bedrijfsactiviteiten op dat locatie zijn gestaakt. Ze zijn nog steeds op zoek naar een geschikte locatie om het bedrijf voort te zetten.

 

Waarom iemand anders met jouw werk laten pronken waar jij 30 jaar hard voor gezwoegd heb?

 

EDIT: En met opzetje bedoel ik dat de nieuwe eigenaar van het pand gewoon wist dat hij de onderneming kon verkopen en stelde daarom belachelijke eisen. Nieuwe eigenaar heeft meerdere bedrijven in de buurt en was bekend met mijn familieleden. Bedrijf draaide een miljoen per jaar. We praten hier niet over een tonnetje ofzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je je bedrijf verkoopt inclusief goodwill en niets afspreekt over het eigendom van bedrijfsnaam en logo, dan lijkt het mij dat deze impliciet eigendom worden van de koper. De goodwill is immers voor een deel gebaseerd op de opgebouwde reputatie en die is weer voor een deel gekoppeld aan de herkenbaarheid die tot uiting komt in de naam en het logo.

 

Koper zou in mijn optiek dus kunnen aanvoeren dat hij het bedrijf gekocht heeft inclusief naam en logo en deze sinds 2000 actief gebruikt. Dat de pachter de oorspronkelijke eigenaar is doet hier volgens mij niets aan af.

 

Over de registratie van een naam en logo die door een bedrijf reeds in gebruik zijn, is hier op HL al vaker geschreven. Volgens mij geldt er dan iets als "gewoonterecht".

 

Een complexe situatie, die vraagt om advies van een jurist en/of merkenrechtdeskundige.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedrijf is voortgezet tot begin 2000. Hele pand + onderneming is verkocht inclusief goodwill en inventaris. Bedrijf is toen terug gepacht tot eind 2008. Pand ging namelijk over naar een nieuwe eigenaar.

 

De merkregistratie dateert van ver na de overdracht. Onderneming is in 2000 verkocht incl goodwill en inventaris. Merk is na 2008 geregistreerd. Interessante zaak voor het gerecht, maar de nieuwe eigenaar heeft ook goede argumenten. Waarom onderneming verkocht in 2000 en dan tien jaar later bezwaar maken? Hier kan je zowel linksom als rechtsom redeneren.


Got spare time, join Amazon Prime :smiling-face-with-sunglasses:  and watch Stan & Ollie! (meer gratis films)

Share this post


Link to post
Share on other sites

We hebben besloten om maandag een advocaat in te schakelen. We zijn er ook achter gekomen dat de nieuwe eigenaar namelijk een goodwill van € 275.000 gekregen heeft terwijl hij deze niet heeft opgebouwd. E.v.t. uitkomsten zal ik hier posten.

 

Bedankt iedereen die echt wilde helpen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij verkoop van een onderneming gaat normaliter ook de handelsnaam en het logo over in andere handen. Ook bij een faillissement zal de curator kijken of de handelsnaam en of het logo te gelde gemaakt kunnen worden. Een merk aanvragen waarvan willens en wetens een ander de handelsnaamrechten bezit is een depot te kwader trouw.

 

Het HvJ EG oordeelt – kort gezegd – dat alle relevante factoren op het moment van de indiening van de merkaanvraag beslissend zijn. Relevant kunnen met name zijn:

 

- het feit dat de deposant weet of behoort te weten dat een derde in ten minste één lidstaat van de EG eerder een dergelijk teken gebruikte, waardoor verwarring kan ontstaan;

- het oogmerk van de aanvrager om die derde te beletten van het teken gebruik te maken; en

- de omvang van de rechtsbescherming die het teken van de derde en het teken dat is aangevraagd genieten.

 

Het kan geen kwaad om er een gespecialiseerde advocaat naar te laten kijken die dan ook de overdrachtspapieren kan bekijken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het bedrijf werd in de zelfde hoedanigheid verpacht aan een nieuwe ondernemer. De familieleden hebben toen het logo en naam laten registreren bij boip.

Klinkt mij als een 'deponering te kwader trouw' in de oren, maar zoals al geadviseerd, ga naar een advocaat met verstand van merkrecht.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 115 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept