• 0

Crowdfunding - is dat wat voor ondernemers? (verzameltopic)

op mijn zoektocht naar financiering kwam ik een leuke site tegen:

 

http://growvc.com/-ghn

 

Hier kunnen bedrijven en geldschieters elkaar vinden; maakt niet uit waar je vandaan komt.

Misschien een idee voor diegenen die geen hulp van de bank krijgen.

 

http://eu.techcrunch.com/2010/02/15/grow-vc-launches-aiming-to-become-the-kiva-for-tech-startups/

Hier een visuele weergave hoe het werkt.

 

[titel aangepast en topics samengevoegd - mod]

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Dank voor de links. Ik zal er vanavond even naar kijken, want ben benieuwd (zit nu in de zon bij kinderboerderij (met mijn dochter, want zo vreemd zijn mijn hobbies ook weer niet)).

 

Al ben ik op voorhand wel wat sceptisch. Anoniem kapitaal op afstand vind ik wat verdacht. Maar dat baseer ik vooralsnog op niets.

 

Link naar reactie
  • 1

@ stefan.

 

Ik heb ook nog even e.e.a. bestudeerd, maar wat mij zeer bevreemdt is dat bijv. in de Terms niet duidelijk wordt gemaakt wat het businessmodel nu eigenlijk is. De informatie die ik terugvindt op de site is zeer vaag, en ik lees net op het blog iets waarvan ik eigenlijk vindt dat het in de voorwaarden /of in elk geval op de site/zou moeten staan:

 

Wat blijkt: uiteindelijk wordt Grwovc de investeerder in de startup! Jawel. Zij krijgen uiteindelijk het aandeel.

 

Want ik lees net het blog: http://www.growvc.com/blog/2010/02/grow-vc-model-in-full-detail/

 

Dus eigenlijk is Growvd niet meer dan een belegger, die investeert in startups die aanbevolen worden door leden van het platform en waarvoor de leden via hun aanbeveling een percentage van hun opgebouwde inleg(=die 75% maandfee) ter beschikking stellen. Dus eigenlijk is Growvc een belegger die nooit risico loopt: zij heeft het aandeel, gefinancierd door de leden. Als het goed gaat, ontvangt ze 25% van de winst, als het slecht gaat zijn de leden hun geld kwijt. Nou, dit is wel een hele slimme deal zeg!! dat is iets voor het ABP! Ruild die belegging van 2300 miljard in Griekenland maar in voorde bouw van een soortgelijk platform, dat lijkt mij beter zou ik het ABP adviseren!

 

Volgens mij is dit ook een uitgekiende manier om geen dividendbelasting over investeringen te betalen ;D

Dit wordt vast een hele leuke discussie! ik vraag mij af wat jan-Kees de Jager hievan vindt?

 

Link naar reactie
  • 0

 

Dan zou je van een pensioenfonds een pensioenbeurs moeten maken. Je premies belanden in een mandje waarmee je naar eigen inzicht kan investeren, met een risicoprofiel naar keuze (met wel een zekere bodem, bv via een verzekering) en eventueel zelfs iets lager renderende investeringen in bv duurzame bedrijven, milieurvriendelijke ondernemingen of onderwijs. Zou een mooi model zijn om the wisdom of crowds te testen.

 

Ik ben op zoek naar een goed woord voor zo'n oudedagsbeurs.

 

Greyvest!

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Als dit echt succesvol is hebben die lui de risk free return opnieuw op de kaart gezet! ;D

 

Is inderdaad erg vaag en heel leerzaam tegelijk. Ik geloof dat ik er nu een hobby bij heb, want ik wil nu veel meer van dergelijke constructies bekijken. Misschien heeft Nils ook nog suggesties...

Link naar reactie
  • 0

Sites die vraag en aanbod van kapitaal bij elkaar brengen zijn al zo oud als het internet. Beurzen hebben dezefde functie en brengen vraag en aabod bij elkaar sinds de 17e eeuw. Markten brengen vraag en aanbod samen sinds mensenheugenis.

 

Met het model van marktplaats/beurs is niks mis. Op het nu een plek onder een boom is of een plek op internet, dat maakt niks uit. Het probleem dat beurzen oplossen is de transactie. Een transactie via een beurs vind efficienter plaats.

 

Het probleem met beurzen is de kwaliteit van de goederen. Soepele transacties vinden plaats als er geen twijfel is aan de kwaliteit van de goeder. Commodities dus. Obligaties, aandelen in bestaande bedrijven etc. Ook sinds mensenheugenis worden er systemen verzonnen om de kwaliteit van goederen te homogeniseren en te waarborgen. Keurmeesters, kwaliteits garanties, inspecties door de overheid.

 

Het probleem met nieuwe bedrijven is de wisselnde en onvoorspelbare kwaliteit. De diverse baby beurzen op het europese vaste land hebben daarom gefaald. Waarom is er geen beurs voor woonruimte/huizen? Ieder huis is anders, er is geen homogene kwaliteit. Veilen kan wel.

 

Het model dat Growvc propageert is dat van een fonds. De site verkoopt eigenlijk alleen participaties in het eigen fonds en de participanten beslissen over de investeringen. Leuk bedacht, maar geen beurs. Verder geloof ik helemaal niets van de opzet. Het beheer van investeringen is specialistenwerk. "Geef" je je geld aan een willekeurige ondernemer, dan is de kans dat het terugkomt 0%. Er komt echt wat meer bij kijken.

 

Vooralnog, als we kijken naar MyC4, Sellaband en Boober lijkt het crowdfunding principe (nog) niet te werken bij bedrijfsfinancieringen. Misschien komt het.

 

Crowdsourcing initiatieven zijn heel hot. Er worden zeker 100 initiatieven per week gelanceerd. Er zijn er vast 1 of 2 die gaan doorbreken, maar het is niet te zeggen welke dat zullen zijn en vervolgens zal elk initiatief weer een paar honderd navolgers krijgen, dus ik weet het niet. Ik volg de verschllende initiatieven met belangstelling, maar verwacht er op de korte termijn niet te veel van.

 

By the way, Growvc zou in Nederland volgens mij geen deelnemers mogen werven (AFM)

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

 

Het model dat Growvc propageert is dat van een fonds. De site verkoopt eigenlijk alleen participaties in het eigen fonds en de participanten beslissen over de investeringen. Leuk bedacht, maar geen beurs. Verder geloof ik helemaal niets van de opzet. Het beheer van investeringen is specialistenwerk. "Geef" je je geld aan een willekeurige ondernemer, dan is de kans dat het terugkomt 0%. Er komt echt wat meer bij kijken.

 

 

Helemaal mee eens. Nadeel van een beurs is dat zo'n plek een prachtige plaats is voor oplichters met een mooi verhaal die er vandoor willen met mijn spaargeld. Maar toch is het model niet onhoudbaar, mits de toegang tot die beurs bewaakt wordt. Op kleine schaal wordt iets vergeijkbaars gedaan door Triodosbank. Die beoordeelt businessplannen, begeleidt ondernemers en vindt zekerheid dmv borgstellingen van vrienden en bekenden - waardoor de vriendenkring rond de ondernemer ook als steun gaat fungeren.

 

Dat model zou je kunnen opschalen. Bovendien zou je in zo'n model naast spaargeld voor leningen (gegarandeerd rendement voor spaarder) ook investeringskapitaal kunnen invoeren (variabel rendement) dat via themafondsen doorgeleid wordt. Ik zou mijn pensioenvoorziening daar wel in willen beleggen, ware het niet dat ik al een fiks deel van mijn spaargeld kwijtgeraakt ben door via de reguliere beurs in Ahold te beleggen - kort na de dotcomcrisis en kort voordat het boekhoudschandaal naar buiten kwam.

 

De kwaliteit op de gereguleerde beurs valt met andere woorden ook vies tegen. :P

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Het model dat Growvc propageert is dat van een fonds.

 

Het is ook mogelijk om via GrowVC direct in start-ups te investeren (zie screenshot: http://grab.by/4yPn)

 

Het fonds wordt gevuld met 75% van de lidmaatschapskosten. Zoals in het screenshot te zien is kunnen investeerders stemmen op start-ups waar het fonds in investeert.

 

Het platform is momenteel echter nog niet erg actief; ben benieuwd of het gaat lopen!

Link naar reactie
  • 0

Hallo Gijsbert,

 

Bij (bijna) alle Angelfondsen kan je als participant ook direct in de onderliggende bedrijven participeren. DAt is niet echt nieuw.

 

Ze gebruiken het lidmaatschap om hun eigen kapitaal op te halen. Verder zitten er een paar stevige investment managers in, die op zeer traditionele wijze participeren (wat ik een goed idee vind).

 

Voor de liefhebbers een goed artikel over de schaalbaarheid van P2P lending (niet erg schaalbaar dus):

http://www.wired.co.uk/wired-magazine/archive/2010/06/features/the-trust-economy-a-world-of-p2p-money-lending?page=all

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Hoi Niels,

 

Is het echt nodig om traditionele fondsmanagers in te zetten? Is dat niet erg ouderwets? Crowdfunding is toch een model waarbij een groep investeerders direct contact hebben met ondernemers? Volgens mij kunnen we hier 2 kanten op, net als bij beleggen op de beurs:

 

1. Iemand kan zijn spaargeld via bv Robeco weg LATEN zetten

2. Of iemand gaat ZELF de beurs afspeuren op kansen en koopt via bv Binck Bank aandelen

 

Test de potentie

Crowdfunding kan ingezet worden om de potentie van een product of dienst te testen; als 1000 mensen bereid zijn om ergens 50 euro voor neer te leggen, dan heb je goud in handen! Dat lukt natuurlijk niet met een fondsmanager...

 

Crowdsourcing

Bij crowdfunding is er meer contact en commitment van investeerders naar ondernemers en deze commitment is vergelijkbaar met die van een business angel, maar komt niet uit 3 mensen, maar uit bv 50! Ook hier schieten de mogelijkheden van een fondsmanager tekort!

Link naar reactie
  • 0

Met Kiva help je vooral MFI fondsen een stapje vooruit. Het blijkt dat de gepresenteerde ondernemers niet degene zijn die held geld ontvangen. Leuk, maar niet de bedoeling van crowdfunding lijkt mij.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Bij KIVA gaat er een vrij hoog percentage aan rente (!) - over het kapitaal dat jij belangeloos uitleent - naar de fieldpartners. Maar waarom ook niet? De fieldpartners moeten toch ook rond komen. Jammer dat de rente soms 30% bedraagt en dat de ondernemers daar de dupe van zijn... efficientie is nog ver te zoeken!

Link naar reactie
  • 0

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er Nederlandse ondernemers zijn die crowdfunding overwegen voor de financiering van hun onderneming!

 

Er zijn verschillende ondernemingen die het zelf op indrukwekkende wijze inzetten:

 

Hotel Chocolat

Hotel Chocolat zet crowdfunding in om de groei van de onderneming te betalen. Klanten kunnen 2000 of 4000 pond investeren en Hotel Chocolat hoopt in totaal 5 miljoen pond bij elkaar te verzamelen uit haar kring van 100.000 trouwe klanten. 2% van deze groep zal een serieuze som geld neer moeten tellen om het doel te behalen.

 

Trampoline Systems

"Trampoline is the first tech vendor to finance its growth through equity crowdfunding"

Trampoline Systems zoekt 1 miljoen pond aan investeringen bij elkaar in ruil voor aandelen, met als minimale investering 10.000 pond.

 

En dan zijn er natuurlijk nog de startups die via Kickstarter, IndieGoGo, RocketHub en andere platforms gefinancierd worden...

Link naar reactie
  • 0

Voor het aanbieden van effecten aan een breed publiek heb je in Nederland toch echt een vergunning nodig van de AFM. Dat kost zo'n 50 mille aan advocaten en accountants. In veel landen geld dit soort wetgeving.

 

Het is mij niet helemaal duidelijk of Hotel Chocolat en/of Trampoline Systems over dergelijk vergunningen beschikken.

 

Het lijkt me dat de wetgever hier binnenkort iets mee gaat doen (hetzij vrijgeven, hetzij regels aanscherpen en handhaven) anders wordt het een zooitje.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Misschien een verkeerde associatie, maar ik krijg bij sommige crowdfunding constructies een bijzonder onprettig MLM (multi level marketing) / piramidespel gevoel. Het is goed dat toezicht van AFM nodig is en dat de drempel daarmee wordt verhoogd. En hoewel we hebben gezien dat ook toezicht kan falen en dus niet zaligmakend is, werkt een totaal gebrek aan toezicht of het kunstmatig proberen te omzeilen daarvan enkel narigheid in de hand. Zonder toezicht is de markt te gemakkelijk te foppen.

 

Crowdfunding is ok, maar dan wel op een degelijke manier (met toezicht).

 

Link naar reactie
  • 0

Ben het met jullie eens Stefan en Nils dat er toezicht gehouden moet worden. Crowdfunding is echter een innovatie die niet makkelijk past binnen bestaande regelgeving. AFM en DNB hebben moeite om het een goede plek te geven.

 

Het is natuurlijk mogelijk om buiten de financiele producten te blijven door het pre-sellen van een product of het in ruil voor geld geven van 'rewards'. En een andere optie is om een lidmaatschap te verkopen.

 

Op IndieGoGo wordt momenteel een project gecrowdfund om crowdfunding legaal te maken in Amerika (...). Zouden we dat in Nederland ook moeten doen? Het zou in ieder geval voor meer duidelijkheid zorgen!

 

Link naar reactie
  • 0

Ben het met jullie eens Stefan en Nils dat er toezicht gehouden moet worden. Crowdfunding is echter een innovatie die niet makkelijk past binnen bestaande regelgeving. AFM en DNB hebben moeite om het een goede plek te geven.

 

Dat is niet waar hoor. Het aanbieden van effecten (investeringen of beleggingen) is zonder vergunning bij wet verboden. Er wordt nu niet opgetreden omdat er veel heisa over zal ontstaan. Zelf ben ik er voor dat de wet: of wordt aangepast, of wordt gehandhaaft. Er is nog een groot verschil tussen het ophalen van donaties of het ophalen van investeringen.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Hallo Higher level!

 

Bij deze willen we jullie op de hoogte brengen van ons crowdfundingplatform. We zijn de laatste maanden druk bezig geweest met alle juridische zaken maar zijn verheugd om nu aan de wereld te vertellen dat begin volgend jaar ons platform van start zal gaan. We zijn beide economie student en weten als de beste hoe moeilijk het is om als startende student aan een financiering te komen.

 

Begin dit jaar kregen we het idee om via crowdfunding startende studentondernemers aan een financiering te helpen. We hebben sindsdien hard gewerkt en de perswebsite is inmiddels online. Help us spread the word!

 

Crowdfunding werkt alleen als er een grote crowd is en daar hebben we jullie bij nodig! Like ons op facebook of volg ons op twitter.

 

We denken dat we door een studenticoze inslag en door social media integratie de huidige platformen kunnen laten zien wat zij hadden kunnen zijn.

 

Heb je tips, op of aanmerkingen, positief of negatief nieuws; laat het ons horen!

 

www.SPAM.nl

 

Modedit: Studenticoos of niet, maar Spam/zelfpromotie wordt hier niet gewaardeerd, neem eens de moeite en lees de gebruiksvoorwaarden van HL

 

logodefinitiefvraagteke.jpg

 

Uploaded

Link naar reactie
  • 0

 

Gister heeft de AFM stelling genomen mbt crowdfunding:

 

DNB en AFM oriënteren zich op ‘crowdfunding’

 

De financiële toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Nederlandsche Bank (DNB) hebben zich gezamenlijk georiënteerd op nieuwe financieringsmodellen die bekend staan als ‘crowdfunding’. Bij crowdfunding komen vragers en aanbieders van geld met elkaar in contact via een internetplatform. Op deze manier van financiering kunnen wettelijke bepalingen van toepassing zijn waarmee bij de opzet van deze platforms rekening moet worden gehouden. Daarnaast kunnen risico’s voor de gebruikers bestaan.

 

Op basis van hun verkenning roepen de toezichthouders vooral de initiatiefnemers van dergelijke platforms op zich er goed van te vergewissen dat hun initiatief voldoet aan de relevante regelgeving.

 

Gebruikers van een dergelijk platform, met name consumenten die geld uitlenen, wordt aangeraden zich goed op de hoogte te stellen van de crowdfunding constructie. Voor consumenten zijn met name de garanties van belang die worden geboden voor de terugbetaling van het uitgeleende geld of het ingelegde vermogen. Voor consumenten is het daarnaast relevant of de initiatiefnemer voor het platform onder toezicht van de AFM en/of DNB staat. Alleen instellingen met een vergunning van de AFM en/of DNB staan onder toezicht. Onder toezicht staande instellingen staan in de registers van de AFM en DNB.

 

 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

^ Bij MKBCrowdfunding.nl pretenderen ze wel een goede fiscale-jurische constructie te hebben gemaakt in samenwerking met o.a. BDO Accountants.

 

Alleen als ik dan bij jurische constructie kijk staat er het volgende:

 

De unieke fiscaal-juridische constructie van Symbid

 

mkbcrowdfunding maakt gebruik van een unieke fiscaal-juridische constructie van Symbid (de faciliteerder van het platform van mkbcrowdfunding) voor het afwikkelen van alle investeringen op het platform. De voordelen van het gebruik van deze constructie zijn als volgt:

 

- Inkomsten vanuit winsten worden belast in box 3

- Indirecte zeggenschap in de uitvoerende BV naar rato van inleg

- Alle transacties worden online afgehandeld

- Slechts één transactie per idee bij de notaris en alleen voor de plaatser van een idee

- Symbid stukken zijn direct verhandelbaar

- Financiering mogelijk tot € 2,5 miljoen per idee

 

De fiscaal-juridische constructie van Symbid is niet vergunningplichtig in het kader van de Wet Financieel Toezicht. Derhalve staat Symbid niet onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of de DNB ( De Nederlandse Bank). De fiscaal-juridische constructie is opgesteld met medewerking van BDO en AKD.

 

 

Het complete coöperatieve plaatje

Zowel het mkbcrowdfunding platform als de participaties in de ideeën van de Investeerders (nog op te richten Investeringscoöperaties) maken gebruik van de coöperatieve rechtsvorm. De reden hiervoor ligt in het feit dat het gedachtegoed van de coöperatie goed samenvalt met de fundamenten van crowdfunding, bijkomend voordeel is dat lidmaatschappen in coöperaties niet bij de notaris hoeven te passeren. Immers doelstelling van coöperaties is om met een groep gebruikers zorg te dragen voor levering van diensten of producten en hiermee te profiteren van schaalvoordelen alsmede het bereiken van collectiviteit voor de leden. Doelstelling van het mkbcrowdfunding-platform is dat een grote groep Investeerders de “financiële middelen” verschaffen voor een Ondernemer, maar ook dat de Investeerders waar mogelijk helpen om het idee te realiseren.

 

Symbid Coöperatie U.A. (entiteit 1)

 

Op de website www.symbid.com of een extensie hiervan wordt een niet-verhandelbaar en persoonlijk lidmaatschap van de Symbid Coöperatie UA aangeboden. Bezoekers van mkbcrowdfunding.nl website kunnen deze lidmaatschappen aanschaffen voor €20,- per lidmaatschap en worden daarmee A-lid op het platform. Er kunnen per A-lid meerdere lidmaatschappen worden aangeschaft. Bij beëindiging of opzegging van het lidmaatschap zal er geen restitutie van aanschafgelden plaats vinden, de bedragen zijn dus niet opvorderbaar. Indien men bezit heeft van één of meerdere lidmaatschappen in de Symbid Coöperatie UA, kan men (het A-lid van de Symbid Coöperatie UA) deze alloceren bij een propositie van een ander lid (het B-lid), oftewel de Ondernemer die financiering nodig heeft. In de Overeenkomst met de Ondernemer zal worden opgenomen dat de totale financieringsbehoefte nooit meer dan €2,5 miljoen bedraagt.

 

Investeerders Coöperatie U.A. (entiteit 2)

 

Deze entiteit wordt opgericht per volledig gefinancierde propositie (een plan van een B-lid wat zijn financieringsdoel heeft behaald). Het bestuur wordt uitgevoerd door de Ondernemer en vertegenwoordigers die door de leden zijn gekozen. In de Investeerder Coöperatie UA vindt de bundeling van Investeerders plaats. Zij brengen vanuit deze entiteit hun gebundelde kennis, netwerk en kapitaal in de entiteit van de Ondernemer in. Per Investeerder Coöperatie UA wordt er slechts in één andere entiteit geparticipeerd. Dit betekent dat er in de praktijk meerdere Investeerder Coöperaties zullen worden opgericht. In de statuten van de Investeerder Coöperatie UA is opgenomen dat de totale tegenwaarde van de aanbieding, berekend over een periode van twaalf maanden, altijd minder dan €2,5 miljoen bedraagt.

 

Entiteit ondernemer (entiteit 3)

 

De Investeerder Coöperatie UA zal gaan fungeren als een aandeelhouder in de juridische entiteit van de Ondernemer. Via de Symbid Coöperatie en de Investeerder Coöperatie wordt er in netwerk, kennis en kapitaal voorzien voor de entiteit van de Ondernemer. Er zal een online samenwerkingsomgeving ter beschikking worden gesteld waarin de Ondernemer met zijn crowd kan communiceren en de leden van de Investeerder Coöperatie kunnen vergaderen.

De hieronder getoonde visualisatie toont de constructie voor slechts één enkele propositie.

 

 

Figuur: Voorbeeld van een mkbcrowdfunding gefinancierde entiteit (Coöperatie X = Investeerder Coöperatie)

 

 

Gebruiker koopt lidmaatschap in Symbid Coöperatie U.A. (ontvangt parts in zijn account (balance))

Parts om op het platform te alloceren aan ideeën, kunnen worden aangeschaft door het voldoen van een toelatingsbedrag aan de Symbid Coöperatie U.A. Door dit bedrag te voldoen zullen zij eigenaar worden van een niet-verhandelbaar lidmaatschap van deze coöperatie. Aanvragen van een lidmaatschap door een bezoeker van de mkbcrowdfunding website geschiedt online door het invullen van een aanvraagformulier. Lid zal dan tevens een Overeenkomst aangaan met de Symbid Coöperatie UA. Het is aan lid toegestaan op ieder gewenst moment deze overeenkomst te beëindigen en zijn lidmaatschap in Symbid Coöperatie op te zeggen, er zal dan echter geen restitutie van betaalde toelatingsbedragen plaats vinden.

 

Lid alloceert op het platform parts bij het idee van een Ondernemer

Aanvragen van een lidmaatschap in entiteit 2 door een A-lid geschiedt online door het alloceren van de parts bij het idee naar keuze. Totdat het financieringsdoel van het idee behaald is, heeft het lid de mogelijkheid zijn aanvraag voor een lidmaatschap weer in te trekken en zijn parts bij een ander idee te alloceren.

 

Financieringsdoel van Ondernemer wordt behaald (entiteiten 2 en 3 worden opgericht)

Vanaf het moment dat de Investeerder Coöperatie U.A. opgericht is, zullen de statuten van de Investeerder Coöperatie U.A. in werking treden om de rechten en verplichtingen tussen Ondernemer en Investeerder aan te geven. De Investeerder Coöperatie UA neemt uiteindelijk het belang in de bestaande of nieuw opgerichte entiteit van de Ondernemer.

 

Investeerder ontvangt lidmaatschap in Investeerder Coöperatie U.A (entiteit 2)

De Ondernemer (B-lid) biedt Investeerders (A-lid) de mogelijkheid om onderdeel te worden van zijn idee. De keuze voor de coöperatie als entiteit om de Investeerders te verenigen geeft al een indicatie waar het primair om draait binnen deze rechtsvorm: samenwerking! Dit betekent dat de Ondernemer en de Investeerders gaan samenwerken om het idee tot wasdom te brengen. De Investeerders doen dit volgens het crowdsourcing en crowdfunding principe dus door het inbrengen van netwerk, kennis en financiële middelen.

--

 

Zij kunnen mij wijsmaken dat is kan en mag. En ik wil het ook wel geloven. Maar controleren kan ik het niet. Simpelweg, ik kan dit niet verwoorden naar een praktijkcasus. WAt als een ondernemer een idee heeft en dit via deze site wilt doen.

 

Ondernemer heeft een (voor hem mooi) plan en heeft 20k nodig en is bereidt hiervoor 20% weg te geven. Als het goed gaat krijgt hij zijn 20k maar daarvan gaan neem ik aan de 5% kosten (symbid) en neem ik aan ca. 1500 euro naar het oprichten van een B.V.?

 

En stel dat een ondernemer 60% wilt weggeven voor 60k, krijgt de Symbid Co. dan zeggenschap?

 

Dit is mij niet geheel duidelijk, ook omdat dit niet onder het AFM valt dat je het niet met 100% zekerheid kan zeggen.

 

(Ps. ik hoop dat ik het goed gequote hebt, dit is mijn eerste post, en ik wil jullie bedanken voor de kennis die ik dankzij jullie heb mogen vergaren. Ik ga nu kijken of ik mijn kennis in kan zetten, daar waar ik wel iets van snap en kan.)

entity_overview.thumb.png.7aa9a41270674ff4a09f78e75158cbbe.png

Link naar reactie
  • 1

Ik zie dit artikel wat laat, maar ik ben de laatste tijd regelmatig betrokken bij Crowdfunding campagnes en los van alle juridische zaken (waar vooral de platformen een oplossing voor moeten bieden) blijven 3 zaken toch ook altijd essentieel voor de bedrijven/campagnes zelf die via crowdfunding investeringen binnen willen halen: Storytelling, Urgentie en Communicatie.

 

Ik heb hier een artikel over geschreven op Frankwatching: http://www.frankwatching.com/archive/2011/08/09/succesvolle-crowdfunding-campagnes-storytelling-urgentie-en-communicatie/

Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link naar reactie
  • 0

Ties,

 

Dank! Crowdfunding heeft inderdaad veel overlap met ondernemen/ondernemerschap. Daarom vind ik het ook zo een interessante markt om actief in te zijn ;) Er bijzonder om het enthousiasme en passie van goede Crowdfunding campagnes te zien. Back-to-basics: Overtuig je klant (consument of financier) met een goed verhaal en ga er vol voor!

 

Ronald

Passie voor ondernemerschap en crowdfunding en HL-er van het eerste uur.

Link naar reactie
  • 0

Beste Ronald,

 

Dat is inderdaad helemaal waar. De ondernemer wordt bij crowdfunding eerst verplicht zijn verhaal aan de traditionele Friends, Family en Fools te verkopen, vervolgens zal er echter ook vaak nog een tweede ring van funders moeten opstaan die overtuigd moeten worden. Wat dat betreft wordt het kaf meteen van het koren gescheiden en zullen slechte verkopers/ondernemers al meteen afvallen! Uiteindelijk zou een ondernemer die met crowdfunding gestart is dus misschien wel een hogere slagingskans kunnen hebben dan een andere ondernemer. Lijkt me een interessant onderwerp voor toekomstig wetenschappelijk onderzoek.

 

Overigens denk ik dat het probleem voor de niet-gereguleerde crowdfunding markt vooral ligt bij de AFM en DNB. Van verschillende kanten heb ik vernomen dat zij niet geneigd zijn de wetgeving aan te passen, ondanks dat zij ervan op de hoogte zijn dat het business model achter crowdfunding niet rond komt met het huidige omslagstelsel dat zij hanteren. En dat terwijl er vanuit de politiek wel hier en daar geluiden zijn dat crowdfunding een oplossing zou kunnen worden voor het financieringsgat wat banken momenteel achterlaten (zie rapport bedrijfsfinanciering van de expert groep onder leiding van Tom de Swaan). De wetgeving loopt wat dat betreft altijd achter dit soort ontwikkelingen aan. Als we het voorbeeld van mkbcrowdfunding nemen dan kan ik me niet voorstellen dat grote partijen als AKD en BDO hier niet heel goed naar gekeken hebben. Dat dit soort partijen bij crowdfunding initiatieven betrokken zijn moet toch ook vertrouwen wekken bij AFM, DNB en het grotere publiek.

 

Ben zeer benieuwd hoe deze markt zich gaat ontwikkelen de komende tijd.

 

John

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 256 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.