Ga naar inhoud
 • 0

Het dorp Higherlevel

Legend     597 111

Mede door het overlijden van een zeer gewaardeerd collega, kwam ik er achter dat ik soms 2 levens mag genieten. Eén on-line en één off-line. En dat dit soms totaal niet begrepen wordt.

 

De dag van de uitvaart van genoemde collega, was ook mijn vader jarig. Dus ’s avonds ga ik er een goede borrel pakken.

Waar het hart van vol is, loopt het hoofd van over. Ik vertelde wat er gebeurd was. Eerste reactie van familie is natuurlijk: “Goh, ja, dat is erg”. Maar wanneer doordringt bij die lieve mensen dat je zo’n persoon eigenlijk nog nooit ontmoet hebt, slaat het onbegrip toe.

Hoe kan het toch, dat je verdrietig bent, om iemand die je nooit ontmoet hebt, en dus helemaal niet kent ?

 

Ik probeerde uit te leggen wat Higherlevel eigenlijk precies is en wat dit kan betekenen voor iemand. Mijn ouders wisten dat ik tijdens het stoppen met mijn vorige bedrijf regelmatig contact had met diverse mensen, waaronder Ruben, en die hebben ze ook ontmoet. Maar na beëindiging van het traject had men het idee dat zo’n Higherlevel dan ook ophield. Zoals mijn vrouw toentertijd vroeg: “Wanneer alles achter de rug is, is dan HL ook voorbij?“ Ik was destijds ook wel erg veel on-line, en het beheerste bijna mijn leven. Ik had eindelijk mensen gevonden die mij begrepen, die ook ondernemer waren, die dezelfde liefde en leedjes deelden. Maar voor mijn omgeving onbegrijpelijk.

 

“Zie Higherlevel als een dorp”, begon ik. “Hier heb je een gemeenschap, een burgemeester met wethouders, en je buren, vrienden, boeren en buitenlui. Er zijn zeikers en mauwers, brallers en idioten. Niets meer en minder dan op een zaterdagavond in de kroeg. Maar er zijn ook toehoorders. Mensen die aandacht aan je willen geven en interesse in je tonen.”

 

Nog steeds keken de ooms en tantes mij redelijk onbegrijpelijk aan.

 

“Kijk, mijn glorie en troubles zien er anders uit dan bij jullie. Jullie hebben allemaal een baan en zijn die allemaal wel eens verloren. Toen hadden jullie steun aan elkaar. Jullie begrepen elkaar. Ik ben mijn zaak kwijtgeraakt, maar zelfs mijn ouders snapten met de beste wil van de wereld niet, waar ik mee bezig was. Dezelfde toehoorders als jullie via telefoon en dagelijks contact hebben, heb ik in mijn eigen dorp!”

 

“En jullie kennen allemaal de brallerige man, die in de kroeg wel eens zal vertellen hoe de wereld in elkaar steekt. En ook daar zijn er dan mensen die die man op zijn vingers tikken, of misschien zelfs wel de discussie aangaan. Zo is dat in “ons dorp” niet anders. Alleen ontmoeten we elkaar (praktisch) niet, maar er ontstaat wel een band. Want door de opmerkingen, reactie’s, antwoorden en bijvoorbeeld steunbetuigingen leer je iemand erg goed kennen. En doordat wij alleen maar “mail” contact hebben, of elkaar tegen komen in het dorp, hebben we misschien wel een sterkere band dan familieleden onder elkaar die elkaar 2x per jaar op een verjaardag zien! Ik drink bijvoorbeeld virtueel, samen met mijn collega altijd een biertje op vrijdagmiddag en proosten wij via mail! “

 

Aan de gezichten te zien, had mijn vurig betoog weinig effect gehad.

Ineens besefte ik me, dat dit eigenlijk ook geen zin had, en ik mij de moeite moest besparen.

Deze mensen begrijpen maar de helft van mijn leven. Wanneer ik hen vroeg om te komen tellen voor de balans, kwam men allemaal. Vraag nadien niet waarom ze dit nu eigenlijk gedaan hebben en wat het nut ervan was, want dat weet men niet. Is ook niet belangrijk.

Belangrijkste is dat men er is voor je, in de echte wereld of in de virtuele wereld.

In de echte wereld ga ik een pint pakken in de kroeg op de hoek. In mijn virtuele wereld mail ik een “PROOST” naar mijn dorpsgenoten !

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

16 antwoorden op deze vraag

 • 0
Legend     322 23

Heel mooi stukje en voor mij volledig herkenbaar. Naast dit forum zit ik nog op een ander forum, waar ik soortgelijk contact heb. Voor elke hobby/bezigheid een forum, zeg maar.

 

Mijn vriendin begrijp dat wel. Zij zit ook op forums voor 'lotgenoten-contact'. Kennis delen, veel offtopic geklets, en dat over kinderen en taarten. Je moet echt inschatten wie de toehoorders zijn als je verteld over forum contacten. Oude(re) ooms en tantes zullen het niet begrijpen. Zij zijn niet daarmee opgegroeid.

 

Leeftijdsgenoten begrijpen het heel goed. Ouders snappen het wel, maar gaan er zelf niet aan beginnen. Ik denk dat als wij straks de overgrootouders zijn, dat we dan met verbazig kijken hoe onze (achter)kleinkinderen met elkaar communiceren.

 

Afgelopen week zag ik een programma op Discovery Channel; de auto als "brain". De kleur van het interieur wijzigt op basis van je gemoedsrust. Als je je opgejaagd voelt word er lounge muziek opgezet. Als je dreigt in slaap te vallen of er dreigt een botsing, word je erop geattendeerd. Maar er word ook gekeken naar mogelijkheden van auto's en hun communicatie onderling. Bijvoorbeeld dat ik naar de muziek kan luisteren van de harde schijf van de auto van de buurman.

 

Zou het dan ook mogelijk zijn om HigherLevel in je voorruit ten laten verschijnen en dat je met oogbewegingen kunt scrollen en via spraakherkenning een reactie kunt 'schrijven'. We zullen zien wat de toekomst brengt. Waarschijnlijk zullen wij straks ook niet helemaal begrijpen wat onze (achter)(klein)kinderen doen qua communicatie naast het participeren of forums.


IT specialist || LinkedIn: http://linkedin.pieterreitsma.com

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     177 6

Ik herken dit helemaal. Mijn vrouw heeft er helaas weinig begrip voor omdat zij zelf nog nooit met fora's bezig geweest is. Zelf heb ik jarenlang een druk bezochte forum onderhouden. Dit heb ik pas geleden overgedragen aan iemand anders omdat ik er geen tijd meer voor heb en dat voelde heel raar. Een gevoel wat de meeste mensen waarschijnlijk alleen in real life kennen.

 

Mooi stukje en een reus zodra je reageer...


Kops Incassodiensten & Debiteurenbeheer!;

Aan de door mij gegeven adviezen op HL kunnen geen rechten worden ontleend.

 

Money2Day.nl; Kopen of een leuk idee voor deze website? PM mij dan direct!

Link naar reactie
 • 0
Legend     6,2k 290

Mooi geschreven. De jeugd hier thuis doet wel eens smalend over een forum-gemeenschap, maar het is en blijft een gemeenschap om informatie en soms emotie met elkaar te delen. Het kan een steun zijn als je er gedoseerd mee omgaat en de juiste contacten vindt. Of misschien zijn het wel lotgenoten.....

Link naar reactie
 • 0
Legend     2,8k 258

Een leuke beschrijving van de nieuwe generatiekloof!

 

Mocht je die ooms en tantes nog eens spreken, vraag ze dan eens of ze vroeger correspondentie-vrienden of -vriendinnen hebben gehad. Voor zover ik weet was mijn generatie de laatste waarbij dat in het begin van het voortgezet onderwijs hevig werd gepromoot om je Engels, Duits of Frans te oefenen of in wederzijds steenkolen-Engels brieven uit te wisselen met kinderen in "ontwikkelingslanden". Daar kwamen hier en daar best wat vriendschappen-op-afstand uit voort, waarbij het maar zelden gebeurde dat je die pen-vriend(inn)en ook ooit in het echt ontmoette.

 

Mochten ze dat herkennen, dan krijg je misschien wat meer begrip voor ons internet-dorpje ...

Link naar reactie
 • 7
Legend     597 111

Hahaha...geweldig hoe een gemeenschap, en dus "mijn dorp" kan reageren !

 

2 skype-berichten, 3 PM-etjes, 3 mail berichten en 2 persoonlijjke bellers om aub even te reageren op de reactie's op de column ! Geweldig !

 

Eigenlijk moet ik daar toch niet meer aan toe voegen ? Dit tekent namelijk "het dorp Higherlevel" zoals door mij bedoeld is....

 

Bedankt voor de leuke reactie's, ik ben blij met mijn dorpsgenoten en mede virtuele café bezoekers alhier !

 

Marcel

Link naar reactie
 • 0
Super Senior     115 5

Mooi verhaal.

 

Mijn omgeving reageert niet vreemd, als ik het over mijn digitale vrienden heb.

 

Daarnaast train ik mensen online via de mail en msn. Dat vinden mensen soms wel apart, maar het werkt prima en daar gaat het om.

 

Groeten van Hetty

 

Link naar reactie
 • 0
Legend     892 74

Leuke column, het klopt ook. Ik heb zelf ook een forum (over kralen) en het valt me al op dat als ik met iemand (in real life) ergens over praat ik soms al automatisch wil zeggen dat ik iemand 'ken' die hetzelfde heeft meegemaakt. Op dat moment besef je dan meteen weer dat je die persoon eigenlijk helemaal niet kent, maar je moet dan toch meteen eraan denken. Grappig is dat.

..

Mocht je die ooms en tantes nog eens spreken, vraag ze dan eens of ze vroeger correspondentie-vrienden of -vriendinnen hebben gehad. ..

:) Mijn moeder heeft nog steeds contact met iemand uit Duitsland....jaar of 40 geleden begonnen geloof ik!

Link naar reactie
 • 0
Legend     397 30

Mooie beschrijving van de ‘dorpsgemeenschap’.

 

Privé zit ik ook op een forum. Van oorsprong een Amerikaans forum, maar door de internationale hype van het forum hebben we ook een Europees subforum. Sinds ca. 2 jaar wordt er dagelijks heel wat afgekletst. In het begin uiteraard alleen over het thema van het forum, maar intussen ook over de dagelijkse dingen van het leven (het zijn 99% vrouwen en die praten wat makkelijker over persoonlijke dingen).

Vorig jaar hebben we elkaar voor het eerst ontmoet (15 vrouwen uit 4 verschillende landen) en over enkele weken zien we elkaar weer voor een lang weekend in Amsterdam – nu met 19 vrouwen. We hebben ook telefonisch contact, via mail en facebook, en ook persoonlijk (gisteren heb ik in Berlijn een gezellige lunch gehad met 2 van mijn mede-forumers, en die bleken ook in real life leuke mensen).

 

Voor mij wordt de wereld wat groter door een forum. Afstanden zijn niet meer belangrijk – en als je een bepaald interesse hebt of iets wat je bezig houdt, vind je in de virtuele wereld altijd wel mensen, met wie je dit kunt delen. En of die nou in Thailand zitten of net over de grens in België – maakt niet uit.

 

P.S.

Het virtuele proosten is wel grappig. Dat doen we nl. ook. En als iemand jarig is, is het groot feest bij ‘ons’, met slingers, virtuele champagne enz. ;D

 

Link naar reactie
 • 1
Legend     597 111

@ Pieter : Vreemde voor mij is, dat ook mijn leeftijdsgenoten hierin niet mee doen. Mail wordt gelezen tegenwoordig en met veel geluk vaker dan 2x per week. En dan eigenlijk alleen nog maar omdat men "gedwongen" wordt : Een verandering in het biljartschema wordt niet gelzen waardoor men op de verkeerde avond, op de verkeerde tijd in het verkeerde speellokaal staat.... ("Ja, ik heb het toch doorgemaild !" )

 

@Ard : Geweldige zin ! Heb 'm al 100 keer gelezen en ga dit nog zeker 100 keer doen !

 

@ P.J. : Juist . En in dat gedoseerde ontbrak het mij in de begintijd nog wel eens. Maar door B & W en andere dorpsgenoten in het dorp alhier, ben ik ook op de goede weg geholpen en heb er inderdaad super contacten aan over gehouden. We zouden eens een straatfeest moeten organiseren rond het dorpsplein !

 

@ John Bouwmans : Ja inderdaad, ook dit is een generatiekloof natuurlijk. Mijn ooms en tantes mailen wel, heeeeeel korte berichtjes altijd, alsof men bang is dat dit bel minuten kost of zo.

En mijn ouders mail ik wel eens een berichtje, stuur dan een SMS om te vertellen dat er mail is, en 's middags bel ik dan even om te vragen of ze hun SMS wel gehad hebben..... :-) :-)

 

Het "virtueel proosten" moesten maar eens meer mensen doen. Dus ik nodig a.s. vrijdagmiddag iedereen uit, om om 16.00 uur de vrijdagmiddag borrel met me mee te pakken !

Link naar reactie
 • 0
Legend     922 178

Het "virtueel proosten" moesten maar eens meer mensen doen. Dus ik nodig a.s. vrijdagmiddag iedereen uit, om om 16.00 uur de vrijdagmiddag borrel met me mee te pakken !

 

De nadruk ligt hier op virtueel he, niet op borrel

16:00 is namelijk voor velen, nog steeds werktijd ;D ;)


www.bofatelefoondienst.nl

Link naar reactie
 • 0
Legend     1,7k 1 100

ik vind het ook een reuze gezellig dorp! ;D

ik zou graag meeproosten op de borrel, maar mijn winkel sluit pas om 20.00 dus ik moet nog even overslaan.

 

ik ben al actief op diverse fora, zelfs bestuurslid dus ik kende het fenomeen al enige tijd.

De meesten in mijn omgeving zijn er mee bekend, maar soms kom je nog mensen tegen (van de oudere generatie)

die je een beetje wazig aankijken. vergelijking met een dorp kende ik nog niet, goed verhaal en reus is al genoteerd. ;)


"zoek het maar uit"

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wie is er online?
  2 leden, 100 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.