Ga naar inhoud
 • 0

Financieringsvraag

 • Translate to English
Newbee     5 0

Hallo,

 

Zoals velen hier ben ik ook bezig met de financiering van een overname. De financiering is zo makkelijk nog niet, ik ben dan ook van plan om t.z.t. een specialist hiervoor in te huren. Maar omdat er momenteel nog erg veel onzekerheden zijn, lijkt mij dit moment een beter moment om zelf hierin onderzoek te doen.

Terzake nu, Stel...

 

(bedragen zijn fictief)

Ik wil zelf 150.000 euro investseren in het bedrijf. Dat levert mij 75% van de aandelen op. De overige 50.000 vertegenwoordigt de ontbrekende 50.000 euro. Het probleem is alleen, Ik heb dit bedrag op dit moment niet, maar ben wel bereid om voor dit bedrag privé aansprakelijkheid te nemen. Het bedrag zal ik bijvoorbeeld in 10 jaarlijkse termijnen storten. Dit komt het bedrijf ook goed uit, want zodoende kan het nieuw gestorte geld gebruikt worden voor groei. De overnameprijs is 200.000, 150.000 is onroerend goed (via hypothecaire lening te financieren) en 50.000 via de overige aandeelhouders. Tenslotte is het misschien handig om bedrijfsresultaten achterwege te laten.

 

Mijn vragen:

* Hoe reageert een bank op dit plan?

* Zijn er (betere) alternatieven?

* Wat voor reakties kan ik hierop verwachten van investeerders?

* Wat zijn voor mij de voor- en nadelen?

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

 • 0
Newbee     5 0

Misschien ben ik niet helemaal duidelijk geweest in mijn vraagstelling. De bedragen zijn weliswaar fictief, maar wel relatief. Wat ik dus wil weten is of een bank akkoord gaat met het feit dat je nu geen geld hebt, maar daar in de toekomst wel verantwoordelijk voor wilt zijn, en toezegt om dit periodiek te storten.

Link naar reactie
 • 0
Legend     752 33

Hoi Aux,

 

Goede vraag maar ik denk dat je een aantal zaken door elkaar haalt.

 

Als je een bedrijf koopt (= 100% van de aandelen) betaal je de koopprijs aan de verkoper, in jouw geval € 200.000, als ik je goed begrijp. De financiering van de koopprijs regel je grotendeels zelf te weten € 150.000 terwijl de rest van een bank moet komen.

 

Probleem is dat banken geen aandelen financieren maar alleen activa dwz. een tastbaar onderpand. Als het bedrijf dat je wilt overnemen onroerend goed heeft waar niet al een (hypothecaire) lening tegenover staat en de executiewaarde hoog genoeg is, kun je de bank vragen om een lening. Als de bank dat toestaat kun je dit bedrag laten uitkeren aan jezelf (bv. via een lening) en gebruiken om het ontbrekende gedeelte van de prijs aan de verkoper te betalen.

 

Als je bedrijf meer geld nodig heeft bv. voor expansie kun je ook een hogere (hypothecaire) lening aan de bank vragen alweer mits de executiewaarde van het onroerend goed hoog genoeg is. Dit extra bedrag kun je gebruiken voor het financieren van groei.

 

Alternatieven zijn bv. aan de verkoper vragen of hij met een uitgestelde betaling akkoord gaat, een extra hypotheek op je eigen huis of wellicht heb je familie of vrienden die bereid zijn de ontbrekende € 50.000 te financieren via een aandelenbelang of lening. Een investeerder (business angel of venture capitalist) is geen redelijk alternatief want er zijn vrijwel geen investeerders die een dergelijke klein bedrag in een bedrijf investeren. Ook is het aandelenbelang 25% relatief klein, zeker als er slechts een andere aandeelhouder is die ook nog het bedrijf managet.

 

In ieder geval wens ik je heel veel succes en ik raad je aan voordat je een commitment aangaat met een advocaat of overname specialist te praten.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Link naar reactie
 • 0
Newbee     5 0

Bedankt voor je antwoord Ties. Als je het niet erg vindt stel ik nog wat aanvullende vragen.

 

Het bedrijf omvat geen B.V., maar dat gaat het wel worden als ik het koop. Er is dus geen sprake van een aandelenovername, maar van alle roerende en onroerende zaken (geen goodwill). Vooral de onroerende zaken hebben behoorlijk waarde, ik heb hierover met een specialst gesproken en die schat de waarde op zo'n 150.000 euro.

Van de ontbrekende 50.000 kan ik een deel van familie, vrienden en de huidige eigenaar lenen, maar ook een deel niet (laten we zeggen 40.000 euro niet). Ik begrijp dat een bank dan niet zo happig is om die 40.000 euro te financieren, maar kan ik dit voor elkaar krijgen door te zeggen dat ik voor de ontbrekende 40.000 aansprakelijk wil zijn. Of kan ik dat beter anders aanpakken?

Link naar reactie
 • 0
Legend     752 33

Hoi Aux,

 

Als je i.p.v. de aandelen de roerende en onroerende zaken (= activa) overneemt dan neem ik aan dat je ook de roerende schulden (= passiva) koopt. Dat is tenminste te doen gebruikelijk bij een zgn. activa/passiva transactie.

 

Het feit dat je activa en passiva koopt ipv aandelen verandert niets aan het principe dat ik in mijn vorige antwoord schetste.

 

Als het bedrijf dat je wilt overnemen onroerend goed heeft waar niet al een (hypothecaire) lening tegenover staat en de executiewaarde hoog genoeg is, kun je de bank vragen om een lening. Als de bank dat toestaat kun je dit bedrag laten uitkeren aan jezelf (bv. via een lening) en gebruiken om het ontbrekende gedeelte van de prijs aan de verkoper te betalen.

 

Heel praktisch werkt dit als volgt:

Richt een BV op met een aandelenkapitaal van € 150k (passief) die je als cash inbrengt (actief). Onderhandel met een bank voor een lening van € 50k (of € 40k zo je wilt) met als onderpand de onroerende zaken die de BV van plan is te kopen. De BV koopt vervolgens de activa en de passiva van de verkoper, de bank leent de BV € 50k (passief lening en actief cash) en de BV betaalt de verkoper met de cash die nu € 200 bedraagt.

 

Ik hoop dat ik duidelijk ben. Op deze wijze heb je de bank een deel van de koopprijs laten financieren en dat is heel gebruikelijk bij overnames.

 

Nog een paar waarschuwingen:

- De bank zal proberen om je ook privé aansprakelijk te maken voor de lening, als extra zekerheid. Probeer dat te voorkomen. Als het o/g inderdaad € 150k waard is (= vrije verkoopwaarde) dan is de executiewaarde ca. € 100k en een voldoende zekerheid voor een lening van bv. € 50k.

- Sterker nog, je kunt proberen om je eigen investering te verlagen van € 150k tot € 100k door aan de bank een lening van € 100k ipv. € 50 te vragen. De bank moet dan wel akkoord gaan met een financiering van het o/g tot 100% van de executiewaarde.

- Een verdere verlaging van je investering kan je realiseren door de roerende activa bij een bank te herfinancieren bv. debiteuren of voorraad.

- Het bedrijf dat je koopt lijkt goedkoop. Genereren de activiteiten wel voldoende cashflow om tenminste de rente en aflossing van de lening te financieren.

- Praat voordat je iets tekent met een advocaat, accountant en overname specialist.

 

Bel me maar als je nog iets wilt weten.

 

Wees voorzichtig en succes ermee!

 

Ties

 

Link naar reactie
 • 0
Senior     58 0

Heren,

 

Als het bedrijf dat je wilt overnemen onroerend goed heeft waar niet al een (hypothecaire) lening tegenover staat en de executiewaarde hoog genoeg is, kun je de bank vragen om een lening. Als de bank dat toestaat kun je dit bedrag laten uitkeren aan jezelf (bv. via een lening) en gebruiken om het ontbrekende gedeelte van de prijs aan de verkoper te betalen.

Een B.V. mag zich niet sterk maken etc. etc. voor het overnemen of verkrijgen door anderen van aandelen in haar kapitaal. Dit is het beruchte art. 207c waar banken rekening mee dienen te houden. Als je een B.V. overneemt, kan een bank dus geen financiering verstrekken op de activa van deze b.v. om vervolgens de aandelentransactie mee te voldoen. Leningen mogen alleen verstrekt worden aan de over te nemen b.v. tot ten hoogste de vrij uitkeerbare reserve. Consequentie is dat bij een evt. faillissement de curator de nietigheid in zal roepen van de door overgenomen b.v. verstrekte zekerheden, de directie loopt het risico in privé aangesproken te worden.

 

Maar goed ik begrijp dat bovenstaande niet het geval is:

Er is dus geen sprake van een aandelenovername, maar van alle roerende en onroerende zaken

In dit geval kan een bancaire financiering een uitkomst bieden. Banken verstrekken echter niet alleen op basis van zekerheden een krediet. Men is ook wel geïnteresseerd in 'de man achter het plan' en of de onderneming in staat wordt geacht om in de toekomst te voldoen aan de rente- en aflossingsverplichtingen.

 

Vraag is wel waarom je het onroerend goed over wilt nemen? Is dit strikt noodzakelijk? Gaat er op deze wijze niet vreselijk veel geld in stenen zitten, terwijl je dit geld misschien beter als werkkapitaal kunt gebruiken?

Je kunt ook nog investeerders zoeken die alleen geïnteresseerd zijn in het onroerend goed en die vervolgens dit aan jou terug verhuren.

 

Jan

Link naar reactie
 • 0
Legend     367 1

Het is geen gunstig moment voor vastgoedovername's laat je goed adviseren.

 

Concentreer je op de business. Ken je die goed? Heb je de ervaring die nodig is voor dit bedrijf. Zie je mogelijkheden om het productaanbod te vernieuwen, neem je het personeel over??

 

 

Pim de Bokx

www.pioneerz.com | managing the risk to dramatically improve

Link naar reactie
 • 0
Newbee     5 0

Het is geen gunstig moment voor vastgoedovername's laat je goed adviseren.

 

Concentreer je op de business. Ken je die goed? Heb je de ervaring die nodig is voor dit bedrijf. Zie je mogelijkheden om het productaanbod te vernieuwen, neem je het personeel over??

 

 

 

 

 

De business ken ik een beetje, deze is niet kennisintensief en ik denk dat ik met mijn algemene kennis (door studie verkregen) op een ander gebied dit bedrijf een veel betere omzet kan bezorgen.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Verberg sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  0 leden, 86 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.