Jump to content
il25
Verberg

BTW op eigen bijdrage huisvesting personeel

vraag

Binnen mijn uitzendbureau hebben wij veelal arbeidsmigranten waarvoor wij huisvesting ter beschikking stellen. Hiervoor brengen wij op het nettoloon een eigen bijdrage in aftrek. Voor de kosten rondom huisvesting brengen wij niets in de BTW aftrek cq voordruk. Deze eigen bijdrage is ten opzichte van de kosten niet winstgevend. Moet hier nu wel of niet BTW over geheven worden.

Link to post
Share on other sites

2 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer

 

De arbeidsmigranten betalen een vergoeding voor huisvesting. BTW-technisch is dit verhuur van onroerende zaken. Deze is vrijgesteld, tenzij het gaat om verhuur binnen het kader van het hotel-. pension, kamp- en vakantiebestedingsbedrijf aan personen, die daar slechts voor korte duur verblijf houden. Dus als de arbeidsmigranten bv kortstondig in vakantiehuisjes verblijven, is m.i. BTW verschuldigd.

 

Ik ben geen BTW-techneut, dus wellicht kunt u deze vraag voor de zekerheid voorleggen aan een BTW-deskundige.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik ben ook geen btw-specialist, maar op hoofdlijnen klopt het antwoord van Odeon wel. De vraag is echter of het heel veel effect heeft. Verstrekken van huisvesting aan personeel is expliciet genoemd in het BUA, zodat aftrek van voorbelasting niet is toegestaan. Dat doe je dus op zich goed, ware het niet dat de houdbaarheid van het BUA ter discussie staat. Dat is echter een andere discussie, waarbij ik in dit geval zelf denk dat het een voldoende specifieke uitsluiting is (en dus houdbaar).

 

Echter, de uitsluiting is een "voorzover"-uitsluiting: je hebt geen recht op aftrek, voorzover er geen belaste prestatie tegenover staat. Als de eigen bijdrage belast is met btw, dan mag je de betaalde btw die op hetzelfde deel ziet wel aftrekken. De Hoge Raad heeft zich hier al eens over uitgelaten met betrekking tot personeel van een elektronicazaak die zo af en toe tegen betaling van 25% van de kostprijs spullen mochten kopen. Over die 25% moest btw berekend worden, en 75% van de input btw viel onder de uitsluiting.

 

De eerste vraag die hier echter beantwoord moet worden, is of de prestatie aan het personeel belast is met btw of niet. Als sprake is van verhuur van woonruimte, dan is dat een vrijgestelde prestatie en is de voorbelasting uberhaupt niet aftrekbaar. Dan kom je aan het BUA helemaal niet toe. Uiteraard hoef je dan ook geen btw te berekenen over de eigen bijdrage. De expliciete opname van de aftrekbeperking in het BUA geeft echter al aan dat ook sprake kan zijn van andersoortige huisvesting dan verhuur van woonruimte. Dat zal op basis van de feiten en omstandigheden moeten worden beoordeeld, dus daar kan ik zo niets over zeggen.


Het meest gegeven antwoord op fiscale vragen: "Dat is afhankelijk van de feiten en omstandigheden".

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 135 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept