• 0

Moet ik faillisement aanvragen??

Hallo,

 

Ik ben in april vorig jaar een croissanterie begonnen. Maar ik kan sinds kort de rekeningen niet of nauwelijks meer betalen. Vandaar dat er nu nog een aantal rekeningen liggen die niet betaald zijn. En denk ook niet dat ik op korte termijn in staat ben om ze wel te betalen. Het is sinds november erg rustig geworden in de zaak. Winterperiode, slechte economie etc etc. Ook zit ik met erg hoge vaste lasten zoals de huur en stroom. Ik zal mijn omzet 2 keer moeten verdubbelen om er een bestaan van te hebben. En eerlijk gezegd ben ik bang dat dat niet zal gebeuren. Ook niet op de lange termijn. Ik begrijp dat je de eerste paar jaar niks kunt verwachten maar ik betwijfel of het er over een paar jaar beter uit gaat zien. Ik zit nu dus enorm te twijfelen wat ik moet doen. Stoppen?? Doorgaan en hopen dat het goedkomt?? Of doorgaan en straks met nog veel meer rekeningen zitten?? Zit er serieus over te denken om ermee te stoppen. Hoe moeilijk ik dat ook zal vinden want ik heb het enorm naar m'n zin in m'n croissanterie doe het met erg veel plezier. Maar hoe kan ik dat het beste aanpakken? Hoop dat iemand mij wat tips kan geven. Alvast bedankt!

 

Groeten,

 

Bianca

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Biancje,

 

Realistisch beschreven, het is moeilijk te beoordelen zonder cijfers.... Ga naar een adviseur en bespreek de situatie.

Hij/zij kan je redelijkerwijs vertellen of iets gedoemd is te falen.

 

Ondernemen is risico's nemen, maar jezelf niet kapot maken!

 

Veel sterkte toegewenst.

 

Klaas

If you’re not enjoying, you’re not giving your best!

Link naar reactie
  • 0

Het is natuurlijk heel vervelend om te moeten constateren dat het niet lekker loopt. Heb je vooraf een prognose gemaakt van het aantal mensen dat zouden komen en ook een doomscenario? Spiegel het dan aan dit plan.

 

Belangrijk is om te kijken wat de echte oorzaak is van het teruglopen van het bezoek. Wintermaanden mag het probleem niet zijn, want eerlijk is eerlijk het is elk jaar winter en dat had je dus ook mee kunnen nemen in de planning.

 

Zoek inderdaad advies (hoeft niet meteen betaald te zijn) bij branchegenoten etc. Bekijk heel je bedrijfsvoering kritisch en bepaal waarop te besparen valt.

 

Het lijkt me heel moeilijk en ik wens je dan ook alle sterkte. Hou je ons op de hoogte? Want hoe de ervaringen ook zijn wij leren er ook graag van.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor jullie reacties! Ik wil ook wel naar een adviseur maar het probleem is dat die meestal ook weer geld willen zien. En dat is nou juist het probleem.

 

Ik had ook meegenomen in m'n planning dat het in de wintermaanden rustiger zou zijn maar het loopt gewoon heel anders dan wat de verwachting was.

 

Alle dingen waar op te besparen valt heb ik al gedaan. En dat bespaart wel op de lange termijn maar dan is het waarschijnlijk al te laat.

 

Heb wat op het internet zitten surfen wat nou handig is om te doen. Maar als ik me failliet laat verklaren leggen ze dus overal beslag op ook op je privé bezittingen en rekeningen. Maar als ik gewoon besluit om er mee te stoppen kom ik waarschijnlijk niet onder mijn huurcontract van 5 jaar uit....? Weet iemand hier misschien iets over? Ga zo eerst even goed m'n contract doorlezen of ik daar iets wijzer uit kan worden.

 

Zit er ook nog mee dat ik nog maar 20 ben en ben bang dat ze het geld terug willen krijgen via m'n ouders. En dat zou ik heel vervelend vinden. Is er misschien iemand die weet of ze dat meteen op m'n ouders zullen verhalen?

Link naar reactie
  • 0
Bedankt voor jullie reacties! Ik wil ook wel naar een adviseur maar het probleem is dat die meestal ook weer geld willen zien. En dat is nou juist het probleem.

 

Probeer Syntens (www.syntens.nl). Dat is een overheidsorganisatie voor het MKB, misschien kunnen die je helpen.

 

Maar als ik me failliet laat verklaren leggen ze dus overal beslag op ook op je privé bezittingen en rekeningen.
Ja dat klopt, tenzij je bedrijf in een BV zit

 

Maar als ik gewoon besluit om er mee te stoppen kom ik waarschijnlijk niet onder mijn huurcontract van 5 jaar uit....?

 

Als je gewoon slopt, moet je wél al je verplichtingen nakomen, maar is is soms wel over te onderhandelen. Ik weet niet wie je huurbaas is, maar misschien vindt hij het aantrekkelijke dat jij je achterstallige huur op termijn betaald dan dat je failliet gaat. Anderzijds is het ook mogelijk om zelf een andere huurder te vinden die je contact wil overnemen.

 

Anyway, het is denk ik wel verstandig dat "iemand" met verstand van zaken je een beetje helpt. Dan kan een hoop ellende voorkomen.

 

Weet iemand anders nog een goede mogelijkheid om aan "goed advies" te komen? Gemeente of zo, wetwinkel? ik zou het zo snel niet weten.

 

In ieder geval veel sterkte.

Nils

 

 

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
  • 0

Ik zal eens op die website kijken, bedankt voor de tip!

 

Ik heb een eenmanszaak dus het zal inderdaad zo zijn dat ze ook beslag leggen op mijn privé bezittingen.

 

Ik heb met de huur nog geen achterstand opgelopen gelukkig dus met dat probleem zit ik nog niet. Maar het zal februari, maart lastig worden om de huur nog te betalen. En ik heb al wat rekeningen liggen dus als de huur daar ook nog es bij komt word het helemaal lastig om te overleven. Ben bang dat het in deze tijd moeilijk word om iemand te vinden die het contract van me overneemt. Het mooiste zou zijn als iemand het contract en de zaak zo van me overneemt maar die moet je eerst zien te vinden en diegene zal dan de cijfers wel willen zien en ik denk niet dat iemand er dan nog aan begint.

 

Ik moet hoe dan ook iemand met verstand van zaken hebben die me helpt. Ga morgen de kamer van koophandel bellen misschien dat die nog wat tips hebben of me verder kunnen helpen.

Link naar reactie
  • 0

Bianca,

 

Of je je eigen faillissement moet aanvragen is een vraag die alleen kan worden beantwoord aan de hand van je finaciële positie. Je accountant kan je hier in ieder geval bij helpen. Daarnaast doe je - zoals de Witte heel terecht opmerkt - er verstandig aan om in ieder geval contact op te nemen met Syntens. Neem ook zijn advies voor wat betreft het overnemen van het huurcontact ter harte.

 

Voor wat betreft de afweging die je maakt, merk ik verder het volgende op. Je stelt dat het sinds november rustiger is geworden in je croissanterie. In hoeverre heb je echt onderzoek gedaan naar de oorzaken? De feiten die je noemt zijn algemeen van aard en berusten ten dele op een self-fulfilling prophesy (als we met ze allen ons zelf maar voorhouden dat het slecht gaat, dan gaat het ook slecht). Soms spelen hele andere oorzaken een rol. Gewijzigde openingstijden, ander menu, slechtere bereikbaarheid als gevolg van bouwactiviteiten in de directe de omgeving, etc. Soms is de oorzaak eenvoudig te verklaren, zoek concreet naar die oorzaken. Informeer eventueel bij je vaste klanten. Een ander punt, indien de teruggang in klandizie is te wijten aan bouwactiviteiten dan loont het de moeite om een planschadeclaim of een verzoek tot nadeelscompensatie bij de gemeente in te dienen. Veelal laten ondernemers deze mogelijkheden ongebruikt. Zoek wel uit wie je waarvoor moet aanspreken alsvorens je de claim indient.

 

Nog een vraag. Zit je in een zakelijke omgeving, bijvoorbeeld in de buurt van kantorencomplexen? Als dat het geval is dan kun je bijvoorbeeld overwegen om bij de gevestigde bedrijven flyers te verspreiden en acties aan te bieden met unieke broodjes.Met name zakelijke dienstverleners maken bijv. in de avonduren vaak gebruik van een broodjesbezorgdiensten.

 

Voorts kun je overwegen om een medefirmant te zoeken die kapitaal en werk inbrengt, zodat je de zaak een betere basis kan bieden en ruimere openingstijden kan hanteren.

 

In ieder geval heel veel succes.

 

jurist - interim manager legal - maar bovenal ondernemer 4legal ||legalalert | JuridischActueel |

Link naar reactie
  • 0

Erg vervelend allemaal...

 

Aangezien je zaak in een eenmansconstructie zit, zou ik toch proberen of er een mogelijkheid is failissement te voorkomen, wellicht kun je zonder failliet te gaan de bestaande schulden aflossen en/of een regeling treffen met je schuldeisers.

 

Het is daarbij natuurlijk van belang dat mensen waarbij je langlopende verplichtingen hebt (de verhuurder bijvoorbeeld) hieraan meewerken. Je zou die kunnen confronteren met de keuze tussen op een redelijke manier opzeggen of failissement, waarbij het eerste best voordelen kan hebben voor zo'n partij.

 

Ook zou ik eraan denken dat het aantrekkelijker kan zijn prive geld te lenen om dit af te ronden dan failliet te gaan, want dat laatste zou inderdaad letterlijk betekenen dat je huisraad moet verkopen.

 

Hoe dan ook, zoals Klaas al opmerkte: Het is lastig oordelen zonder cijfers. 'Misgaan' gaat vaak in fases.. zit je in de fase 'het begint mis te gaan', 'het is mis', of in 'de badlands'?

 

Aan je manier van schrijven te zien lijkt het erop dat je er aardig vroeg bij bent, en dat er nog geen rampzalige schulden zijn ontstaan. Op zo'n moment stoppen om meer schade te voorkomen hoeft bepaald geen schande te zijn, en kan iedereen hoofdbrekens besparen.

 

Als je de situatie open kunt communiceren aan je leveranciers zullen ze dat ongetwijfeld waarden, en mogelijk niet direct op hun strepen gaan staan. Ze zullen er in ieder geval een beter gevoel aan overhouden dan wanneer er een faillissement koud op hun dak valt - en dat is van belang voor een eventueel volgende onderneming. Het is tenslotte goed mogelijk dat je in een andere setting veel meer succes zult hebben!

 

Link naar reactie
  • 0

Met name zakelijke dienstverleners maken bijv. in de avonduren vaak gebruik van een broodjesbezorgdiensten.

 

Dat zijn waarschijnlijk advocaten die buiten de deur lunchen. Lunch is ook een goed moment voor broodjesservice. Winkels hebben vaak ook hongerige medewerkers. En misschien is er wel ruimte in de markt voor vroegstukjes. Kunnen we je niet uit de problemen marketen?

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Met name dit stuk vond ik interessant, de rest kon ik zelf ook nog verzinnen ;)

 

7. Probeer een faillissement te vermijden

Uw schuldhulpverlener zal in eerste instantie tot een minnelijke schikking met uw schuldeisers proberen te komen. Lukt dat niet, dan kan een beroep worden gedaan op de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Het grote voordeel van schuldsanering is dat u na drie jaar weer schuldenvrij bent. Bij een faillissement blijven uw schulden u twintig jaar lang achtervolgen.

 

Is toch een belangrijk punt, al is het alleen maar voor de psychische rust.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor al jullie tips. Zo heb ik toch nog weer een hoop mogelijkheden om een oplossing te zoeken.

 

Ik zit nu trouwens in de fase 'het begint mis te gaan'. Het is de laatste 3 á 4 maanden al zo dat ik echt alle gaatjes moet dichten om de rekeningen te betalen maar dat lukte nog steeds. En dat begint nu dus steeds moeilijker te worden.

 

Ik heb vanmorgen contact gehad met de kamer van koophandel en die hebben me echt goed geholpen. Er is een instantie (ben de naam even vergeten maar heb het wel opgeschreven) die ondernemers dus GRATIS!! helpt als ze in dit soort situaties terecht komen. Nou dat was al een hele opluchting. Die vrouw van de kamer van koophandel heeft meteen contact met hun opgenomen en met een beetje geluk bellen ze mij morgen al voor een afspraak op korte termijn. Ze gaan dan de cijfers bekijken en aan de hand daarvan geven ze je adviezen. Maar ze geven je ook advies hoe je dingen beter aan kunt pakken.

 

Ik heb alles gister nog even weer goed op een rijtje gezet en zoals het nu lijkt kom ik net met de hakken over de sloot de maand februari weer door. Maar er moet natuurlijk wel iets veranderen anders zit ik over een paar weken weer in de problemen.

 

Ik zal even kijken wat de naam van die instantie was, misschien dat een van de lezers er ook iets aan heeft.

Link naar reactie
  • 0

Dag Bianca,

 

Geweldig dat je jong en ondernemend bent!

Veel zelfstandigen hebben het momenteel moeilijk-- de een voelt dat wat harder dan de ander (heeft meer reserves of meer rekeningen om te betalen dan de ander).

 

In elk geval raakte je vraag een snaar bij me en heb ik met mijn collega guerilla-marketeer Joost (https://www.higherlevel.nl/forum/index.php?board=14;action=viewprofile;user=joost_k) overlegd en we willen je graag gratis onze hulp aanbieden in de vorm van een guerilla-plan. Oftewel, slimme manieren bedenken om snel meer klanten naar je croissanterie te krijgen!

Misschien kunnen we hier in deze thread verslag doen van hoe dat verloopt, zodat zo veel mogelijk mensen er iets van kunnen opsteken én meedenken?

 

Annedien

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
Kunnen we je niet uit de problemen marketen?

Lijkt me een leuk idee. Ik wel hier wel mee aan werken.

 

vandaag op www.zibb.nl:

 

Modder niet door

Uw kop in het zand steken maakt uw betalingsproblemen alleen maar groter. Zoek dus op tijd hulp. Zeven tips om uw problemen het hoofd te bieden.

Lees verder...

Ha, Zibb houdt de topics hier goed bij!

 

 

EDIT: Oeps, niet gezien dat er een tweede pagina was.

Link naar reactie
  • 0

Hoi Annedien,

 

Enorm bedankt voor je aanbod! Daar ga ik natuurlijk graag op in. Je moet alles proberen toch? Je mag me er ook wel over mailen (biancadev@hotmail.com)

 

Ik had vanmorgen weer een beetje hoop dat het misschien nog wel los zou lopen maar toen ik na een gesprek met m'n tante (heeft rechten gestudeerd en is juridisch adviseur) een aantal dingen te horen kreeg werd ik niet echt vrolijk. Is dus een punt in m'n contract waarin staat dat als ik ermee stop ik voor alle schade opdraai die de verhuurder heeft. Dus zolang er niemand anders is die het pand overneemt zal ik gewoon de huur, gas, water en stroom moeten betalen. en in deze tijd kan het wel even duren voordat het pand weer verhuurd word. Ik zal dus moeten proberen het vol te houden en hopen dat er meer klanten komen en anders a.s.a.p. iemand vinden die m'n contract overneemt.

 

Maar na de reacties hier gelezen te hebben heb ik toch wel weer een sprankje hoop gekregen! :)

 

O ja, ik heb nog de naam van de stichting waar ik via de kamer van koophandel terecht ben gekomen. Het heet dus stichting ondernemers klankboord. Misschien dat iemand er nog iets aan heeft.

Link naar reactie
  • 0

Belangrijke tip is wel om tijd voor jezelf te creeeren om het goed aan te pakken. Ook daar kan een adviseur bij helpen. Wij hebben laatst ook een eenmanszaak geholpen bij de liquidatie. We hebben als eerste actie alle grote leveranciers gebeld met het verhaal dat wij zijn ingehuurd de zaak onder de loep te nemen om te kijken wat de opties zijn. Zij zegden allen toe om dit af te wachten voor een periode van 3 maanden. De verhuurder bood aan die drie maanden niet te facturen. Nadat was onderzocht dat het huidige businessmodel met eventueel enige aanpassingen niet haalbaar was binnen een jaar rendabel te maken (er is zelfs met klanten geevalueerd) hebben we de ondernemer geadviseerd te gaan liquideren. Ook daar hebben we drie maanden voor uitgetrokken. We hebben met de ondernemer een plan gemaakt hoe te gaan onderhandelen met schuldeisers (ook prive) en zo uitgevoerd. Sommige zaken konden met een opzegging beeindigd worden, de verhuurder hebben we afgekocht, de klanten hebben we verkocht aan een ander bedrijf, etc. De ondernemer heeft nu nog een persoonlijke schuld met redelijke afbetalingsregeling. We hebben hem via via aan freelance klusjes geholpen om door z'n dip te komen en te kunnen sparen voor een vakantietje. Hij is er nog niet helemaal bovenop maar er is wel een last van z'n schouders en ziet weer licht.

 

Als eenmanszaak/vof is het lastig om liquidatie te realiseren. Er zijn enkele bureautjes die je kunnen helpen. Inmiddels heb ik er 1 gevonden die het nocure/nopay wil doen. Wij hebben het in ruil voor het product/rechten en de klanten gedaan en proberen dat nu weer door te verkopen.

 

Dus:

1. creeer tijd

2. analyse en scenario's

3. keuzes

4. tijd voor damage-control

5. acties:

- afkopen

- verkopen boedel

- kale kip methode

- afbetalingsregeling

Pim de Bokx

www.pioneerz.com | managing the risk to dramatically improve

Link naar reactie
  • 0

Ik heb de afgelopen week iets proberen te bedenken om m'n doelgroep te verbreden en daardoor meer klanten te krijgen. Nou viel dat niet mee maar iemand zei tegen mij: waarom ga je er geen pannenkoeken bij verkopen? Eerst dacht ik: nee dat past niet echt. Maar ik heb er eens over nagedacht en zie het toch wel positief in. Je krijgt zo meer ouders met kinderen en mensen zouden eventueel een kinderfeestje bij ons kunnen geven. Heb ruimte genoeg en zo trek je misschien toch mensen over de drempel die normaal niet binnen zouden komen. Je kan hier in de buurt geen pannenkoeken kopen. En ik denk dat het wel het proberen waard is. Wat denken jullie?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 278 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.